Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Γιάννης Πασχαλίδης Βουλευτής Νομού Καβάλας: “Κοινή Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων”.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης σε κοινή ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη, με θέμα την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για ισχυρισμούς καλής υγείας στα ελληνικά ελαιόλαδα, αναφέρει τα εξής:

                                          ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό:  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 
κ. Γεώργιο Καρασμάνη

ΘΕΜΑ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ, σχετικά με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκού Κανονισμού (Ε.Κ.)για ισχυρισμούς καλής υγείας στα ελληνικά ελαιόλαδα.

Μετά από σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, για την αναγκαιότητα διαπίστευσης εργαστηρίων εξειδικευμένων αναλύσεων και πιστοποίησης της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, οι απαντήσεις που ελήφθησαν από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ήταν αποθαρρυντικές και αποδεδειγμένα λαθεμένες. Κατά συνέπεια και η δυνατότητα που παρέχει ο Ε.Κ. για την επίκληση ισχυρισμών καλής υγείας για τα ελληνικά ελαιόλαδα παραμένει αναξιοποίητη.
Συγκεκριμένα, τόσο η Ε.Ε. όσο και ο ΕΦΕΤ επιβεβαιώνουν και επισήμως, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του προηγούμενου Υπουργού, ότι οι κυριότερες πολυφαινόλες που υπάρχουν στα ελληνικά ελαιόλαδα συμπεριλαμβάνονται στον Ε.Κ. 432/2012. Συνεπώς, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάτω από προϋποθέσεις, να προσδίδουν ισχυρισμό υγείας στο προϊόν τους, γεγονός που θα απογειώσει κυριολεκτικά την ήδη καλή φήμη του ελληνικού ελαιολάδου στις χώρες του εξωτερικού.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα τεράστιες ποσότητες εξαιρετικού ελληνικού ελαιολάδου διακινούνται χύμα ή και "μαυραγορίτικα" χωρίς ταυτότητα και πιστοποίηση από σκοτεινά κυκλώματα εντός και εκτός Ελλάδας.
Τα κυκλώματα αυτά καρπώνονται την υπεραξία του ελαιολάδου κατά τη διακίνησή του σε μικροσυσκευασίες, με άλλη προέλευση και με ξεχωριστή ταυτότητα.
Πρόσφατα, μάλιστα, έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας, ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό η πρώτη χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου, όσον αφορά στις υγειοπροστατευτικές του ουσίες με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Προκόπη Μαγιάτη. Σύμφωνα με αυτή, περισσότερο από το 50% των 500 και πλέον δειγμάτων ξεπερνούσαν το όριο του Κανονισμού και θα μπορούσαν να κυκλοφορούν με ισχυρισμό υγείας αναγραφόμενο στην ετικέτα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επειδή, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι από τα ποιοτικότερα παγκοσμίως,
Επειδή, τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας προσδίδουν και φαρμακευτική ταυτότητα που βοηθά μέγιστα στην προώθηση του ελαιολάδου μας παγκοσμίως, με όρους υπεροχής,
Επειδή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει χρέος να αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή έρευνα προς όφελος του εθνικού προϊόντος, των παραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας,
Επειδή, κανένα χημικό εργαστήριο στη χώρα, πλην του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν έχει την υποδομή, ούτε την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσει, για να κάνει τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις ώστε να πιστοποιηθεί ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να φέρει ισχυρισμό υγείας,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1.Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με την και επίσημα πλέον, δυνατότητα καταγραφής ισχυρισμών υγείας στην ετικέτα των ελληνικών ελαιολάδων. Ποιο το σχέδιο για τη διαπίστευση εργαστηρίων για τις σχετικές αναλύσεις των λαδιών στη χώρα μας;
2. Ποια η εθνική ελαιοκομική στρατηγική, έπειτα και από τα νεότερα δεδομένα για το ελαιόλαδο, που τόσο ανάγκη έχει ο πρωτογενής τομέας και η οικονομία γενικότερα;
Αθήνα, 28.11.2014    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου