Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Επιτυχημένη άσκηση της Πυροσβεστικής στο 1ο ΕΠΑΛ - Διαβάστε βήμα – βήμα το σενάριο

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας τηλεφωνεί στην πυροσβεστηκή καλώντας σε βοήθεια για περιστατικό πυρκαγιάς στα εργαστήρια και ύπαρξη τραυματία μαθητή.
Αυτή είναι η πρώτη πράξη της άσκησης που συνδιοργάνωσαν το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ Καβάλας για την αντιμετώπιση μίας εικονικής στο σενάριο της άσκησης αλλά και πραγματικής σε αληθινό περιστατικό φωτιάς στις εγκαταστάσεις του σχολείου. 
Μετά το τηλεφώνημα του διευθυντή του σχολείου, αρχίζει η δράση.
Πρώτη και άμεση προτεραιτότητα των εκπαιδευτικών η ταχεία όσο το δυνατόν εκκένωση του σχολικού συγκροτήματος και η συνάθροιση των μαθητών στον προαύλιο χώρο ώστε να μην
κινδυνεύσουν άλλες ανθρώπινες ζωές από την εικονική πυρκαγιά στα εργαστήρια. Η εκκένωση διήρκησε λιγότερο από 2 λεπτά και η ανταπόκριση των μαθητών ήταν καλή.  
Σε λιγότερο από 5 λεπτά αφού η άσκηση εκτελούνταν σε πραγματικούς χρόνους κατέφθασαν 2 οχήματα της Π.Υ. Καβάλας αλλά και ένα του ΕΚΑΒ για την κατάσβεση της φωτιάς και τις πρώτες βοήθειες στον εικονικό τραυματία. 
Μετά την αποβίβαση από τα Πυροσβεστικά, οι πυροσβέστες σε δευτερόλεπτα φορούν τις στολές τις μάσκες οξυγόνου τους και ξεκινούν το άπλωμα των λάστιχων από τα οχήματα μέχρι το εσωτερικό του κτηρίου στα εργαστήρια όπου ξέσπασε η φωτιά και κείτεται ο τραυματίας που χρήζει άμεσα των πρώτων βοηθειών που ίσως του σώσουν την ζωή. Για να’ναι δε πιο ρεαλιστικό το σκηνικό έχουν ανάψει και πυρσοί δημιουργώντας συνθήκες πυρκαγιάς αλλά και πυκνών καπνών. 
Κάπου εκεί ξεκινά η εικονική επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς αφού τα λάστιχα νερού της Πυροσβεστικής έχουν φτάσει μέχρι τα εργαστήρια.  
Ταυτόχρονα άνδρες της Υπηρεσίας ειδικά εκπαιδευμένοι προσπαθούν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία, καθώς η τοποθέτηση του σώματος και του κεφαλιού του σε σωστή στάση είναι το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα για την διάσωση του.
Έπειτα με τα ειδικά διαμορφωμένα για έκτακτες περιπτώσεις φορεία οι διασώστες και οι πυροσβέστες επιχειρούν να σηκώσουν και να αποθέσουν τον τραυματία στο φορείο ώστε να τον απομακρύνουν από την πυρκαγιά και να τον μεταφέρουν στο ασθενοφόρο. 
Οι διασώστες παίρνουν τον σφιγμό του τραυματία και έπειτα του φορούν την μάσκα οξυγόνου ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει. 
Σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της επιχείρησης οι πυροσβέστες ξεκινούν την μεταφορά του τραυματία έξω από το κτήριο μέχρι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου οι διασώστες του περιμένουν να παραλάβουν τον τραυματία με το φορείο του ΕΚΑΒ ώστε να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. 
Το κύριο μέρος της άσκησης ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την κατάσβεση της φωτιάς στα εργαστήρια αλλά και την γρήγορη επιχείρηση διάσωσης του τραυματία μαθητή που βρισκόταν μέσα.
Το τελευταίο μέρος της άσκησης περιελάμβανε άναμα μικρής ελεγχόμενης πυρκαγιάς στον αύλιο χώρο του σχολείου όπου για την κατάσβεση της θα χρησιμοποιούνταν οι πυροσβεστήρες του σχολικού συγκροτήματος.
Μάλιστα οι άνδρες της πυροσβεστικής αφού έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες για το πώς χρησιμοποιούμε τους 2 διαφορετικού τύπου πυροσβεστήρες ανέθεσαν σε μαθητές την κατάσβεση των μικρών εστιών φωτιάς. 
 py63

ασκηση πυροσβεστικης.Still002 ασκηση πυροσβεστικης.Still003 ασκηση πυροσβεστικης.Still004 ασκηση πυροσβεστικης.Still005 ασκηση πυροσβεστικης.Still006 ασκηση πυροσβεστικης.Still007 ασκηση πυροσβεστικης.Still008 ασκηση πυροσβεστικης.Still009 ασκηση πυροσβεστικης.Still010 ασκηση πυροσβεστικης.Still011 ασκηση πυροσβεστικης.Still012





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου