«Ο
πόλεμος του Ομπάμα κατά του φανατικού Ισλάμ απέτυχε παταγωδώς»,
επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης
Ανατολής, Γιεβγκένι Σατανόβσκι. Ο ρώσος εμπειρογνώμονας είναι βέβαιος
ότι η καταστροφή που συντελείται στο Ιράκ θα επαναληφθεί σύντομα στο
Αφγανιστάν. Και μάλιστα, οι συνέπειες της νέας κρίσης για την Αμερική,
που άφησε να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, «θα αποδειχθούν πολύ πιο
καταστροφικές απ' ό,τι μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ την
11.09.2001».
Αναλυτικά η συνέντευξη του έχει ως εξής:
ΕΡ: Γιατί η κατάσταση στο Ιράκ βρέθηκε εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης;
ΑΠ: Ίσως να μην ήταν ποτέ υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, είτε δεν έλεγχε τμήματα της επικράτειας της χώρας, είτε ακολουθούσε μια πολιτική που οδηγούσε σιγά – σιγά σε εμφύλιο πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις περιφέρειες των σουνιτών, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές
της «ISIL» (οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε»)
υποστηρίχθηκαν από τους τοπικούς σεΐχηδες που δεν είχαν μερίδιο στην
«πίτα» του πετρελαίου, ούτε κατείχαν «έδρες» στην πυραμίδα της εξουσίας.Αναλυτικά η συνέντευξη του έχει ως εξής:
ΕΡ: Γιατί η κατάσταση στο Ιράκ βρέθηκε εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης;
ΑΠ: Ίσως να μην ήταν ποτέ υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, είτε δεν έλεγχε τμήματα της επικράτειας της χώρας, είτε ακολουθούσε μια πολιτική που οδηγούσε σιγά – σιγά σε εμφύλιο πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις περιφέρειες των σουνιτών, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές
Οι ομάδες της «ISIL» δεν μπόρεσαν να περάσουν στο Ιράκ περισσότερους από τρεις χιλιάδες μαχητές, από το σύνολο των 6-7.000 ενόπλων που διαθέτουν συνολικά. Οι υπόλοιποι μάχονται στη Συρία. Παρ' όλα αυτά, ο ιρακινός στρατός κατέρρευσε μονομιάς. Ο στρατός διαλύθηκε, στα χέρια των ισλαμιστών εξτρεμιστών βρέθηκαν εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, σύγχρονη αεροπορική τεχνολογία και στρατιωτικός εξοπλισμός αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση δεν έλεγχε τίποτα. Και δεν είναι μόνο το Ιράκ. Στο Αφγανιστάν θα συμβεί το ίδιο.
ΕΡ: Είναι γνωστό, ότι το ιρακινό κοινοβούλιο δεν κατάφερε να ψηφίσει ώστε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πρόταση δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι ιρακινοί βουλευτές μεταξύ τους;
ΑΠ: Δεκάδες χρόνια τώρα, για να αναφερθούμε μόνο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας (αν και αυτό συμβαίνει από αμνημονεύτων χρόνων στη Μέση Ανατολή), στο Ιράκ κανείς και με κανέναν δεν διαπραγματεύεται. Εκεί υπάρχει είτε ένας δικτάτορας, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν, είτε κάποιοι αυταρχικοί ηγέτες που προσπαθούν να γίνουν οι νέοι Σαντάμ. Γνωρίζουμε ότι οι Κούρδοι, οι Σιΐτες και οι Σουνίτες βουλευτές δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για λόγους αρχής. Αυτό συμβαίνει και ανάμεσα στους Σουνίτες. Ακόμα και μπροστά σε θανάσιμο κίνδυνο, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν είναι ικανοί να ενωθούν.
Ο Ομπάμα έχασε τον πόλεμο
ΕΡ: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει σενάρια για να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση. Τι είδους βοήθεια μπορεί να είναι αυτή;
ΑΠ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να προσευχηθεί για τον ιρακινό λαό. Οι ΗΠΑ άφησαν το Ιράκ στη τύχη του, όπως ακριβώς έπραξαν στο Αφγανιστάν. Και σύντομα, αμέσως μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα συμβεί στη χώρα ό,τι βλέπουμε να γίνεται σήμερα στο Ιράκ, αν όχι κάτι χειρότερο. Δεν έχει νόημα να ακούμε ούτε στο ελάχιστο τι λέει αυτός ο αμερικανός πρόεδρος.
ΕΡ: Οι αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών στις θέσεις των μαχητών της «ISIL» όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία.
„
Ποιός νοιάζεται για το που θα πέσουν μερικές βόμβες; Απλά, οι αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι αυτοί έχουν το πάνω χέρι. Οι ισλαμιστές, όμως, δεν θα σταματήσουν να προχωρούν.
ΑΠ: Αυτό δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια συμβολική στήριξη, η οποία δεν θα βοηθήσει ούτε τον πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, ούτε και το Ιράκ.Η απόφαση έρχεται -αν θα παρθεί τελικά- με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου. Ποιός νοιάζεται για το που θα πέσουν μερικές βόμβες; Απλά, οι αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι αυτοί έχουν το πάνω χέρι. Οι ισλαμιστές, όμως, δεν θα σταματήσουν να προχωρούν. Τον πραγματικό πόλεμο κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, ο Ομπάμα τον έχασε. Και τον έχασε παταγωδώς.
ΕΡ: Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τα γεγονότα στο Ιράκ αποτυχία του τυχοδιωκτισμού των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας ...
ΑΠ: Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μια πιο αιχμηρή έκφραση. Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή, και μάλιστα όχι μόνο σε περιφερειακή κλίμακα. Οι ΗΠΑ συμπεριφέρθηκαν εντελώς ανεύθυνα. Στο Ιράκ δεν έπρεπε να είχαν εισβάλει ξένες δυνάμεις. Αλλά τι στιγμή που η Αμερική εισέβαλε και κατείχε τη χώρα, επ' ουδενί έπρεπε να την αφήσει έρμαιο της τύχης της, όπως έκανε ο Ομπάμα.
Αύξηση των τιμών του πετρελαίου
ΕΡ: Θα παρέμβει η Ρωσία στην κρίση; Ποιά, κατά τη γνώμη σας, θα είναι η έκβαση της σύγκρουσης στο Ιράκ;
ΑΠ: Η Ρωσίας καλείται να διαχειριστεί την κρίση στην Ουκρανία και την πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κεντρική Ασία. Εκεί, όπου μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν, θα ξεκινήσει η κεντροασιατική «Ανοιξη». Αυτή θα επηρεάζει πολύ πιο σημαντικές περιοχές για τη Ρωσία απ' ότι το Ιράκ. Τέτοιες, όπως το Ουζμπεκιστάν, τη Κιργισία και τις άλλες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Επιπλέον, πιστεύω ότι η Ρωσία δεν έχει αρκετούς πόρους για να παρεμβαίνει οπουδήποτε.
Το σενάριο που βλέπω να υλοποιείται στο Ιράκ είναι μόνο ένα: Η καταστροφική κατάρρευση της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. Και, φυσικά, η δραματική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου μιας γενικότερης πτώσης της αγοράς πετρελαίου. Έτσι, προβλέπω ότι οι τιμές στον «μαύρο χρυσό» σαφέστατα και θα αυξηθούν.
(rbth)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου