Πρόταση
στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να μην γίνουν αποδεκτές οι 34
κοινοβουλευτικές έδρες που αναλογούν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης
υπό το SDSM (από τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου) αποφάσισε να
κάνει η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος της αντιπολίτευσης
Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM).
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής ότι η απόφαση να μην γίνουν αποδεκτές οι κοινοβουλευτικές έδρες ελήφθη ομόφωνα και δεν υπήρξαν διαφωνίες από μέλη της εκτελεστικής επιτροπής όπως μετέδωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Η εκτελεστική επιτροπή μπορεί μόνο να προτείνει, ενώ την οριστική απόφαση, η οποία είναι προδιαγεγραμμένη, θα τη λάβει η κεντρική επιτροπή που θα συνεδριάσει απόψε», δήλωσε ο
Πέτερ Σιλέφκοφ, εκπρόσωπος Τύπου του SDSM.«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής ότι η απόφαση να μην γίνουν αποδεκτές οι κοινοβουλευτικές έδρες ελήφθη ομόφωνα και δεν υπήρξαν διαφωνίες από μέλη της εκτελεστικής επιτροπής όπως μετέδωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Η εκτελεστική επιτροπή μπορεί μόνο να προτείνει, ενώ την οριστική απόφαση, η οποία είναι προδιαγεγραμμένη, θα τη λάβει η κεντρική επιτροπή που θα συνεδριάσει απόψε», δήλωσε ο
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της Κυριακής (πρόωρες βουλευτικές εκλογές και δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο επικράτησε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ), αλλά και τη διαγραφόμενη απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αποδεχτεί τις έδρες της στη νέα Βουλή της χώρας, σημείωσε:
«Νομίζω ότι είναι μία επιζήμια απόφαση για τη χώρα και επιζήμια απόφαση για το ίδιο το κόμμα (της αντιπολίτευσης). Το κόμμα αυτό έχει ακόμη χρόνο να επανεξετάσει την απόφαση του, μέχρι να συσταθεί η νέα Βουλή».
Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ έχει γνωστοποιήσει ότι δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα των «διπλών» εκλογών της Κυριακής, καθώς θεωρεί ότι οι εκλογές δεν ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές. Ο Ζόραν Ζάεβ έχει ζητήσει το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα αποκαταστήσει, όπως ανέφερε, τη δημοκρατική τάξη στη χώρα και θα διοργανώσει νέες εκλογές.
Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, αναφερόμενος σε σενάρια που κυκλοφορούν ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι ίσως επιλέξει ως εταίρο του στη νέα κυβέρνηση το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι και όχι το DUI εμφανίστηκε «απειλητικός», σημειώνοντας ότι «μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, καθώς θα προκληθεί αστάθεια στη χώρα».
Ο Αχμέτι απέρριψε κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο συμμετοχής και των δύο αλβανικών κομμάτων (DUI και DPA) στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει o Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο νικητής των εκλογών Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Αχμέτι, ανέφερε ότι για τέτοια θέματα θα απαντήσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE εξέλεξε 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ (στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια είχε εκλέξει 56 βουλευτές. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό το SDSM του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές). Έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές). Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.
(newsbomb)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου