Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Κέρδη και μηνύματα από τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο




Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η κ. Μέρκελ ταυτίστηκε με τη θέση της κυβέρνησης πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο από τις εκτιμήσεις της τρόικας
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος επέστρεψε ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο καθώς θεωρεί πως η ουσιαστική αναγνώριση της σαφούς προόδου, που έχει καταβάλει η Ελλάδα, από την Αγκελα Μέρκελ, και μάλιστα δημόσια, έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κάτι που μπορεί να διευκολύνει και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ ταυτίστηκε με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο από τις εκτιμήσεις της τρόικας καθώς θα ληφθούν υπ’ όψιν και τα νέα στοιχεία του φθινοπώρου και εκτιμούν πως η αναφορά της πως θα ήθελε η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί πριν η Αθήνα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., δηλαδή πριν από το νέο έτος, θέτει ένα χρονικό πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας. Η φράση της καγκελαρίου πως «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» αλλά και το γεγονός ότι τόνισε πως η κατάσταση είναι πολύ
καλύτερη από το παρελθόν προκάλεσαν την ικανοποίηση της Αθήνας. Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα θεωρεί πως τα δημοσιονομικά στοιχεία που θα προκύψουν θα είναι ακόμα πιο θετικά και όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα διευκολύνει και τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και τη συζήτηση που θα ξεκινήσει την άνοιξη για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόθεση του κ. Σαμαρά ήταν, παρουσία της κ. Μέρκελ, να καταστήσει σαφές πως η χώρα βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη και πως δεν χρειάζεται καινούργιο Μνημόνιο καθώς όχι μόνο είναι μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί αλλά πολλούς από αυτούς τους έχει ξεπεράσει.

Η παρουσίαση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία από τον πρωθυπουργό ήταν πλήρης και συνοδεύτηκε από πίνακες και αναλύσεις στα δημοσιονομικά. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε στην κ. Μέρκελ πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από τις τελευταίες εκτιμήσεις που το ανεβάζουν στα 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, της υπενθύμισε πως η τρόικα τον Ιούλιο έκανε λόγο για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 100 εκατ., τον Σεπτέμβριο μιλούσε για έλλειμμα 700 εκατ. και πως τώρα μιλά για πλεόνασμα.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής στο να διαχωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στα δημοσιονομικά από αυτές που αφορούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτή τη λογική ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τόνισε όμως πως θα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο ίδιος εξάλλου εκτιμά πως δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία χαλάρωση και αυτό απορρέει από την ανάγκη να προστατευθούν τα κεκτημένα. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν τα διαρθρωτικά, να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις και να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του προβλεπομένου για το 2014. Από εκεί και πέρα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την πρόθεσή του το 70% του πλεονάσματος να κατευθυνθεί σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, κάτι που θα γίνει και το 2014. Αν και ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν πήγε στο Βερολίνο για να διαπραγματευτεί με την τρόικα, είναι σαφές πως τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν ουσιαστικά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, στην οποία και επισήμανε πως η απελευθέρωση της δόσης είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με τα προαπαιτούμενα. Την ενημέρωσε μάλιστα πως το μόνο που υπάρχει σε εκκρεμότητα είναι το θέμα των Αμυντικών Συστημάτων, καθώς ολοκληρώθηκε και ο κύκλος της κινητικότητας των 12,5 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως, ο πρωθυπουργός αναμένεται άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Αυτό σημαίνει πως η Αθήνα θεωρεί εφικτό να κλείσει η συζήτηση με την τρόικα πριν από το Γιούρογκρουπ στις 9 Δεκεμβρίου, αν και, όπως τονίζουν, για τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιοι.
 

ΤΙΤΛΟΣ: Οργή στην Αθήνα για Ντάισελμπλουμ

Στην κυβέρνηση πνέουν μένεα κατά του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος την κρίσιμη ώρα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κάλεσε την Ελλάδα και τους Ελληνες να κάνουν και άλλες θυσίες. Ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε μάλιστα πως προφανώς θέλησε να δείξει ότι είναι ο αυστηρός και ισχυρός και επισήμανε τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν για το θέμα οι κ.κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, φέρνοντας ένα παράδειγμα. «Κάνεις ένα μαραθώνιο και έχεις ακόμα 7 χιλιόμετρα για να τερματίσεις. Υπάρχει η σχολή που λέει “προχώρα, είσαι κοντά, θα τερματίσεις” και υπάρχει και η άλλη που λέει πως “έχεις αργήσει και δεν πας καλά και έπρεπε να είχες πάει πιο γρήγορα”». Αυτή είναι η διαφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ.
 


 Tην άνοιξη τα νεότερα για τη μείωση του χρέους

Αν και επίσημα το θέμα του χρέους δεν συζητήθηκε στο τραπέζι, είναι σαφές πως κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών έγινε εκτενής συζήτηση επ’ αυτού. Η αλήθεια είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να γίνεται μεγάλη κουβέντα επ’ αυτού με δεδομένο πως υπάρχουν ήδη σαφείς αποφάσεις από το Γιούρογκρουπ που καθορίζουν το πώς θα κινηθούν οι εταίροι μόλις ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του οριοθέτησε τον προσεχή Απρίλιο ως χρόνο έναρξης της διαδικασίας, αν και το γεγονός ότι τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως είναι άγνωστο το αν οι εταίροι θα επιδιώξουν πριν από τις εκλογές να παρουσιάσουν μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα ως μια επιτυχία, προχωρώντας σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της, ή αν θα αποφασίσουν να ξαναδούν το θέμα τον Ιούνιο. Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως επιδιώκει να δοθεί λύση πριν από τις ευρωεκλογές ή, στη χειρότερη περίπτωση, μια ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση από την πλευρά των εταίρων, κάτι που προφανώς θα τον βοηθήσει και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο λίγο πριν από τις κάλπες. Πάντως, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, για το ζήτημα αυτό, δεν έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς κανείς δεν ανέμενε να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο θεωρούν στην κυβέρνηση πως δίνει μια ανάσα σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, με το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα να παραμένει βαρύ και την ελληνική κοινωνία να δοκιμάζεται. Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη λήψη νέων σκληρών, οριζόντιων μέτρων, προτεραιότητα πλέον του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην ανοίξει μέτωπο με άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Στόχος λοιπόν είναι να υπάρξει μια συμφωνία το επόμενο διάστημα με την τρόικα, κάτι που πάντως στην παρούσα φάση δεν φαίνεται πολύ πιθανό.
 Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις συζητήσεις για το θέμα τόνιζε πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε όσους είναι σε ανάγκη να μείνουν ακάλυπτοι, η κατεύθυνσή μας είναι να υπάρξει συμφωνία, εμείς εγγυώμεθα ότι θα αγωνιστούμε».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
 

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου