Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

«Ασκήσεις επί χάρτου» για την λαϊκή αγορά


Η χθεσινή ανοικτή συνάντηση στο Δημαρχείο του Δήμου Καβάλας, με θέμα την προσωρινή μεταφορά τμήματος της λαϊκής αγοράς σε άλλο χώρο, προκειμένου να γίνει το έργο της ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, δεν κατέληξε σε μία κοινή συνισταμένη. Οι τρεις προτεινόμενες θέσεις, τις οποίες έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, είχαν διαφορετικούς υποστηρικτές.

Μεταφορά λόγω ανάπλασης στο κέντρο

Ο Κ. Σιμιτσής εξήγησε ότι συγκάλεσε τη συνάντηση, με σκοπό να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με το έργο της ανάπλασης στην περιοχή που εκτείνεται από την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης (Ελληνικά Ταχυδρομεία) μέχρι το Φάληρο και μεταξύ των οδών Ελευθερίου
Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού. Λόγω των εργασιών, οι οποίες θα επεκταθούν στο χώρο στάθμευσης του Διοικητηρίου και ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου Φαλήρου, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη θέση οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς.

Το έργο, που θα εκτελεστεί σταδιακά, εκτιμάται ότι θα αρχίσει προς το τέλος του έτους, ή στις αρχές του επόμενου. «Θέλω να ετοιμάσω από τώρα την κατάσταση, ώστε να βρούμε την καλύτερη λύση, η οποία θα καλύπτει όλους τους ενδιαφερόμενους. Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν», είπε ο δήμαρχος Καβάλας και πρόσθεσε ότι η λαϊκή αγορά γίνεται σε μία έκταση έξι στρεμμάτων και άλλη τέτοια έκταση δεν υπάρχει διαθέσιμη στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να μεταφερθούν μαζί οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές.

Έτσι, σημείωσε, η «διάσπαση» είναι αναπόφευκτη. Οι λύσεις, λοιπόν, για την προσωρινή μεταφορά των παραγωγών, που πρότεινε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, είναι οι εξής:

1) Ο χώρος στο πάρκο Φαλήρου μεταξύ του «Φιλίππειου» κολυμβητηρίου και του καφέ-μπαρ. Θετικός στη λύση αυτή δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Λάζαρος Βασιλειάδης, ο οποίος είπε ότι συνάδελφοι του, μηχανικοί, θα ασχοληθούν ειδικά με το θέμα και θα ετοιμάσουν μία πρόταση για τη μόνιμη θέση της λαϊκής αγοράς.

Υπέρ της ίδιας λύσης τάχθηκε και η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, Κατερίνα Γεροστεργίου, η οποία επεσήμανε ότι προέχει η εξυπηρέτηση, η εύκολη πρόσβαση και η ασφάλεια των καταναλωτών.

2) Η οδός Εθνικής Αντίστασης και συγκεκριμένα το τμήμα από την οδό Αβέρωφ μέχρι την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης (εκεί που γίνονται οι παρελάσεις των εθνικών επετείων). Η λύση αυτή ικανοποιεί τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές, οι εκπρόσωποι των οποίων τόνισαν χθες ότι δεν θέλουν να διασπαστεί η λαϊκή αγορά, αλλά και να δημιουργήσουν πρόβλημα στους ενοικιαστές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνάντηση δεν παρέστη εκπρόσωπος των καταστηματαρχών αυτών, αλλά ούτε και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, στον οποίο υπάγεται το παραλιακό μέτωπο. Εύλογα, λοιπόν, κάποιος μικροπωλητής ρώτησε το δήμαρχο Καβάλας εάν συμφωνεί ο Ο.Λ.Κ. με τη λύση αυτή και ο Κ. Σιμιτσής απάντησε ότι θα πείσει τον πρόεδρο του οργανισμού και τους βουλευτές του Νομού, να ζητήσουν όλοι μαζί την άδεια χρήσης της παραλίας από το Υπουργείο Ναυτιλίας, αφού σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται η λειτουργία λαϊκών αγορών στις χερσαίες ζώνες των λιμανιών.

«Αν πάμε μαζί με τον πρόεδρο του Ο.Λ.Κ. στην Αθήνα και ζητήσουμε το χώρο, νομίζω ότι θα μας τον δώσουν», είπε. Αντίθετος με την μεταφορά των παραγωγών στην παραλιακή οδό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών, Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης, ο οποίος έθεσε θέμα ασφάλειας των πολιτών. Η πρόταση αυτή, επίσης, προκρίνεται και από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, η οποία έχει ετοιμάσει, μάλιστα, και τοπογραφικό διάγραμμα για την χωροθέτηση των πάγκων των παραγωγών.

3) Η τρίτη λύση είναι αυτή που βρήκε θετικό τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλη Λεμονίδη, ο οποίος είπε ότι οι έμποροι θέλουν να παραμείνει η λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης. Η «ιδανική λύση», κατά την άποψή του, είναι η μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην πλατεία Ελευθερίας και σε τμήματα των οδών Δοϊράνης (από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι την οδό Ομονοίας) και Ελευθερίου Βενιζέλου (από την οδό Δοϊράνης μέχρι την οδό Κουντουριώτου).

Συζητήθηκε ακόμα, η μεταφορά της λαϊκής αγοράς των Κρηνίδων, αφού κι εκεί θα πραγματοποιηθεί έργο για την ανάπλαση του κέντρου και την ενοποίησή του με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου
 k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου