Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΤΥΧΑΙΟ; Το «κούρεμα» μας αφαιρεί 100 δις από το χρέος και ταυτόχρονα λαμβάνουμε νέο δάνειο 100 δις!

Το έχουμε πει πολλές φορές. Όταν παίζονται δις ευρώ κανείς μα κανείς δεν θα σου τα χαρίσει.
Πόσο τυχαίο ήταν το Μάιο του 2010 να μας δίνουν δάνειο 110 δις, όσες ακριβώς ήταν και οι δανειακές ανάγκες τις χώρας για τόκους και αποπληρωμές ομολόγων μέχρι τη λήξη του προγράμματος;
Πόσο τυχαίο είναι και τώρα να μας... κάνουν «κούρεμα» 50% στα ομόλογα με λήξη έως το 2035 και ταυτόχρονα να μας δίνουν νέο ισόποσο δάνειο;Επιπλέον 30 δις ευρώ θα πάνε για εγγυήσεις για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια άμεσα, καθώς μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%.
Αυτό σημαίνει, βάσει των δηλώσεων (όπως γράψαμε και χθες στο ΟΛΥΜΠΙΑ), ότι θα πρέπει να βγουν στις αγορές. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (όπως στην Ελλάδα που η διατραπεζική αγορά είναι κλειστή εδώ και μήνες) τον επόμενο στάδιο είναι να ζητήσουν τη βοήθεια των κυβερνήσεών τους. Ήδη, από την Ευρώπη διαρρέεται ότι το όλο παιχνίδι για την Ελλάδα, παίζεται για 4 μεγάλες τράπεζες, οι οποίες εξετάζουν να μπουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την προσωρινή βοήθεια της Ελλάδας, συνεπώς κρατικοποίηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που διέρρευσαν, η Εθνική θα χρειασθεί να αντλήσει κεφάλαια της 7,5 δισ. ευρώ, η Alpha 4,6 δισ. η Eurobank περίπου 5,5 δισ. και η Πειραιώς γύρω στα 3,5 δισ.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, συνολικά θα απαιτηθούν 106,5 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Εξ αυτών, τα 30 δισ. θα χρειασθούν οι ελληνικές, 3,6 δισ. οι κυπριακές, 26,1 δισ. οι ισπανικές, 14,8 οι ιταλικές και 8,8 δισ. οι γαλλικές.
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου