Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Το επόμενο σκάνδαλο με τα ομόλογα των ταμείων


Αν το σκάνδαλο των ομολόγων ήταν μέγα και κάποια λαμόγια έφαγαν πολλά λεφτά, το σκάνδαλο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα κάνει πάταγο. Και παρά το γεγονός ότι εδώ και μερικές ημέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας το κρίσιμο θέμα του ποιος θα επωμιστεί το βάρος του κουρέματος, τα ταμεία ή η ΤτΕ, κυβέρνηση και κ. Προβόπουλος τηρούν σιγήν ιχθύος, και πολύ ένοχη σιγή μάλιστα.
Για όσους δε γνωρίζουν την υπόθεση να σας πούμε τα εξής: Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κρατούν τα ίδια, ομόλογα που έχουν δώσει στην ΤτΕ
προκειμένου να τα κρατά ως θεματοφύλακας αλλά και ταμειακά διαθέσιμα σε ρευστό που τα έχουν δώσει στην ΤτΕ. Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας λοιπόν, χωρίς να ρωτήσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αγόρασε με τα χρήματα αυτά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία τώρα είναι απομειωμένα κατά 50%. Τα ταμεία λοιπόν αναγκάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και να αγοράζουν τα ίδια ομόλογα, κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης αλλά και να αποκτούν ομόλογα μέσω της ΤτΕ χωρίς όμως να τα έχει ρωτήσει για κάτι τέτοιο.
Μετά το κούρεμα εκτιμάται ότι τα ταμεία έχουν απώλειες πάνω από 11 δις ευρώ και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τις εισφορές των ασφαλισμένων που έχουν χτίσει αυτή την περιουσία, δεν είναι κρατική επιχορήγηση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που καλύπτει γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς (περίπου 5,2 δισ. ευρώ). Όσον αφορά το ΙΚΑ -που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας- έχει σε ομόλογα 2,2 δισ. ευρώ. Μεγάλα ποσά έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισ.) αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αντιθέτως μικρότερα ποσά -περίπου 88 εκατ.- έχει σε ομόλογα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατ. ευρώ στο ΤΕΒΕ).
Από την άλλη, οι καταθέσεις των ταμείων μετατράπηκαν σε ομόλογα με αποφάσεις που έλαβαν τα διοικητικά συμβούλια της ΤτΕ όλα αυτά τα χρόνια.
Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά τώρα που τα ομόλογα είναι κουρεμένα; Τα ταμεία που δεν ήξεραν τίποτε ή η ΤτΕ που έκανε μπίζνες με τα λεφτά των άλλων;
Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, ορισμένα ταμεία ζήτησαν πίσω την περιουσία που είχαν καταθέσει στην ΤτΕ, κι όταν εννοούμε περιουσία λέμε τις καταθέσεις. Όμως, εκτός από αυτές υπάρχουν και κατατεθειμένα ομόλογα για να τα διαχειριστεί η Τράπεζα.
Ποιος θα υποστεί λοιπόν το κούρεμα;
Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν τις αποφάσεις των Βρυξελλών, στήθηκε ήδη στο ΙΚΑ ένα σενάριο για αναγκαστικό κούρεμα των ομολόγων των ταμείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Νόμου 3863/2010, του Νόμου Λοβέρδου: “τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς προμήθεια, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας“.
Πριν λίγες ημέρες υπήρξε κατεπείγον αίτημα των οικονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ που ζητούν από το διοικητή και τα μέλη του ΔΣ του ΙΚΑ να εγκρίνουν την άμεση μεταφορά όλων των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Γιατί αυτή η πρεμούρα; Μήπως για να κουρευτούν χωρίς να ρωτήσει κανείς τα Ταμεία;  Αλλά και πάλι, γιατί να πληρώσει τη χασούρα το ΙΚΑ κι όχι η Tράπεζα της Ελλάδος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου