Σοφία Βούλτεψη
Στη σκιά των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου και με τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου να αμφισβητούνται ήδη από τους ίδιους τους αρχιτέκτονές τους, ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο «ενημερώσεων», σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει πως επιτέλους ελήφθησαν οι «ιστορικές αποφάσεις» που όλοι περιμέναμε, αλλά στην ουσία βρίσκονται και αυτές στον αέρα.Σήμερα το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξηγήσει τι προβλέπουν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, ζητώντας από τους βουλευτές του νέα στήριξη στα επόμενα βήματα, που αναμένονται ακόμη πιο επώδυνα. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την πιο σκληρή πραγματικότητα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναψηφίσουν «με κλειστά μάτια», ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να δώσουν την ψήφο τους σε μια ακόμη δανειακή σύμβαση που θα περιλαμβάνει νέους όρους.
Πολύ περισσότερο που δεν θα γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που θα κληθούν να στηρίξουν και μάλιστα σε συνθήκες χρεοκοπίας, αφού ήδη ο διεθνής οίκος Fitch έχει αποφανθεί πως «κούρεμα» της τάξης του 50% συνιστά ούτως ή άλλως πιστωτικό γεγονός.
Η ενημέρωση θα συνεχιστεί αύριο, με τον πρωθυπουργό να καταθέτει στο κοινοβούλιο μια συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας εξαρτάται από το αν θα γίνει αποδεκτή από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως παραμένει απρόθυμος.
Αυτό έχει ήδη διαφανεί, με αποτέλεσμα ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε να δηλώνει απερίφραστα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», πως η ΕΕ επιθυμεί η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι εθελοντική, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα χρειασθεί να ακολουθηθούν λιγότερο συναινετικές διαδικασίες.
Η δήλωσή του ερμηνεύεται ως μέσο άσκησης πίεσης στις τράπεζες, αλλά αποδεικνύει επίσης ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε την σημαντικότερη πτυχή του σχεδίου και δεν πέτυχε το σημαντικότερο - δηλαδή την εκ των προτέρων διασφάλιση της συμμετοχής των ιδιωτών, ώστε να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Έτσι, η χώρα μας παραμένει πειραματόζωο σε ένα επικίνδυνο μπρα-ντε-φερ μεταξύ ΕΕ και ιδιωτών, ενώ και η νέα συμφωνία (όπως και αυτές της 25ης Μαρτίου και της 21ης Ιουλίου) φαίνεται πως επίσης είναι στα χαρτιά.
Αλλά και ο απερχόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ» (κυριακάτικη Μπιλντ), προειδοποιεί πως η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί, παρά τις τελευταίες αποφάσεις.
Ζητά και πάλι γρήγορες κινήσεις και άμεση εφαρμογή, αλλά πρόκειται για οξύμωρο σχήμα, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν για άλλη μια φορά για λογαριασμό άλλων – των ιδιωτών – και επομένως χωρίς τον ξενοδόχο.
Συγκρατημένος ο Τρισέ, απειλητικός ο Σόιμπλε (που λέει ότι η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο μπροστά της) και στη μέση η Ελλάδα να παραπαίει σαν ακυβέρνητο καράβι σε φουρτουνιασμένο πέλαγος και ευρισκόμενη σε απόσταση αναπνοής από την κοινωνική έκρηξη.
Όλα δείχνουν πως τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου ήταν απλώς η αρχή, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωριστεί την καρέκλα του – ούτε καν να αναλάβει «πολιτικές πρωτοβουλίες», όπως ασαφώς του ζητούν οι ίδιοι οι βουλευτές του.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασαν δύο φορές μέσα σε τρεις ημέρες για να λάβουν μια απόφαση που πριν στεγνώσει το μελάνι της άρχισε να αμφισβητείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου