Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΟΟΣΑ: Κόψτε το δημόσιο στο μισό!

Από τους 300.000 εργαζόμενους που απαρτίζουν τον στενό δημόσιο τομέα, εκείνοι που θα εκδιωχθούν κατά προτεραιότητα είναι όσοι εργάζονται σε χαμηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(ΔΕ) και βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία.

Τη συρρίκνωση του ελληνικού Δημοσίου απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση εξειδικευμένη έκθεση του...ΟΟΣΑ σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος.
Προβλέπει γενναίο "μαχαίρι" σε φορείς, οργανισμούς, υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές και όλες τις δομές του κράτους, που θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 60%, και ένα δεύτερο κύμα εφεδρείας που θα βάζει στο στόχαστρο τουλάχιστον το 50% των υπαλλήλων των υπουργείων.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου.
Από τους 300.000 εργαζόμενους που απαρτίζουν τον στενό δημόσιο τομέα, εκείνοι που θα εκδιωχθούν κατά προτεραιότητα είναι όσοι εργάζονται σε χαμηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(ΔΕ) και βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία.


Ταυτόχρονα περικόπτονται δραστικά δομές, αρμοδιότητες και δαπάνες, ενώ μεγάλο μέρος του Δημοσίου εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτο έργο την ανάληψη από ιδιώτες των υποστηρικτικών μηχανισμών των υπουργείων.
Σε δραματικούς τόνους, το τελικό κείμενο της έκθεσης επισημαίνει την άμεση ανάγκη ανατροπών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από όλες τις πλευρές, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας συνδέεται άρρηκτα με το προβληματικό και δυσκίνητο Δημόσιο.
"Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν θα αποδώσει κανένα μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής" ρητά αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, που έχει ως συνέπεια το ολικό "μπλοκάρισμα" των επενδύσεων, κατατάσσει την Ελλάδα ολοένα και πιο χαμηλά στον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου (doing business). Η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 141 από ένα σύνολο 180 χωρών που συμμετέχουν στη μέτρηση.

Το ελληνικό κράτος σε αριθμούς:-15 υπουργεία
-75 γενικές και ειδικές γραμματείες
-4.000 τμήματα (το 50% αυτών έχουν από 0-3 υπαλλήλους)
-20.000 αρμοδιότητες
-23.000 νομικά πρόσωπα
-700.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτό

Μαχαίρι 60% στις δομέςΠερικόπτονται οι δομές του κράτους έως και 60%. Όσοι παραμείνουν (φορείς, οργανισμοί κ.ά.) θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών και περιστολής των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο τη μείωση του πολυδαίδαλου κράτους κατά 25% εντός του 2012.
Το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτιμάται στο 6,7% του ΑΕΠ, την ώρα που στις άλλες χώρες της ΕΕ ο ίδιος δείκτης είναι στο 3%.

Οι μισοί "βλέπουν πόρτα"Ολόκληρο το οικοδόμημα των υποστηρικτικών διαδικασιών του κράτους (πρωτόκολλο, μισθοδοσίες, προμήθειες, διοικητική μέριμνα -τεχνική βοήθεια, παρακολουθητικός μηχανισμός των Φορέων), καταργείται και περνάει στα χέρια ιδιωτών. Το 50% του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό δημόσιο, που εργάζεται σε αυτόν τον μηχανισμό υποστήριξης, μοιραία θα οδηγηθεί στην απόλυση. Διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη μισθοδοσία, υπάλληλοι πρωτοκόλλου, κλητήρες, τεχνικοί υπολογιστών, υπάλληλοι Προμηθειών, Καθαριστές των κτιρίων και άλλοι, χάνουν τις θέσεις τους.
Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή των διατάξεων του Πολυνομοσχεδίου, καταργούνται όλες οι κενές θέσεις, όπου υπάρχουν, και ανοίγει το σύστημα κινητικότητας που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον πόστο συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο υπουργείο.

Haircut σε αρμοδιότητεςΠεριστέλλονται οι αρμοδιότητες του κράτους σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 50%. Το ελληνικό δημόσιο περιλαμβάνει περισσότερες από 23.000 αρμοδιότητες! Αυτή η πολυδιάσπαση και η συσχέτιση αρμοδιοτήτων και δομών περιγράφεται στην έκθεση ως "μια άνευ προηγουμένου κατάσταση".

Έφοδος ιδιωτών στο ΔημόσιοΗ ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρείται ότι θα είναι ο κινητήριος μοχλός για να δουλέψει στο άμεσο μέλλον η μηχανή του Δημοσίου. Το πρώτο πείραμα θα γίνει με την εκχώρηση των υποστηρικτικών πυλώνων των υπουργείων και των οργανισμών σε ιδιωτικές εταιρείες.
Η απουσία τυποποίησης και προτυποποίησης των διοικητικών διαδικασιών έχει ως αποτέλεσμα το να μην μπορεί κανείς να βγει από τον λαβύρινθο του Δημοσίου σε θέματα π.χ. κοινωνικής ασφάλισης, πολεοδομιών και διαχείρισης κρίσεων.

Η επωδός"Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά όσο το χρέος της χώρας και απειλούν με διάλυση το κράτος". Αυτό υποστηρίζει σύσσωμη η ομάδα του ΟΟΣΑ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της στα υπουργεία.
Ο ΟΟΣΑ, ως γνωστόν, είναι μεγάλος γνώστης του ελληνικού κράτους κι από τους εγκυρότερους μελετητές του. Για την τελική έκθεση εργάστηκε μεγάλος αριθμός ξένων τεχνοκρατών, αλλά και ένα επιτελείο 198 Ελλήνων επιστημόνων από 15 επιτροπές, αντίστοιχου αριθμού υπουργείων.

Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης
Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τα τέλη του χρόνου, η υλοποίησή του θα εξαντληθεί εντός του 2012 και θα περιλαμβάνει:
1 Ψήφιση του σχεδίου νόμου για την "καλή νομοθέτηση", που θα ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες των επενδύσεων στη χώρα και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.
2 Πρόγραμμα απλουστεύσεων-καταργήσεων διαδικασιών και περιστολή της γραφειοκρατίας κατά 25%.
3 Αναδιάταξη του υποστηρικτικού μηχανισμού των δημόσιων υπηρεσιών και είσοδος ιδιωτών στο έργο αυτό.
4 Άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου