Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η αποθήκευση Υ.Φ.Α. στον κόλπο της Καβάλας Κομμάτι του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού


Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.) συνεχίζει την προώθηση του σχεδίου για την εγκατάσταση πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) στον κόλπο της Καβάλας. «Την επένδυση στον κόλπο της Καβάλας πρέπει να τη δούμε στο πλαίσιο ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Μία σειρά σημαντικών παραμέτρων του σχεδιασμού αυτού άρχισε ήδη να υλοποιείται», δήλωσε χθες στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ο Βαγγέλης Κοσμάς, διοικητικό στέλεχος της Δ.ΕΠ.Α. και επικεφαλής του κλιμακίου που επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη, Αρχέλαο Γρανά και το δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν και εκπρόσωποι της εταιρείας που ανέλαβε την
μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης, όσο και ο δήμαρχος Καβάλας, μετέφεραν στους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και την αντίδραση των κατοίκων της Νέας Καρβάλης στην πραγματοποίηση της επένδυσης. Ο Βαγγέλης Κοσμάς δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην περιοχή, ούτε ασφάλειας, αφού θα τηρηθούν, αυστηρά, οι διεθνείς προδιαγραφές λειτουργίας τέτοιων μονάδων.

Αντίθετα, πρόσθεσε, η τοπική κοινωνία θα έχει οφέλη από τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση. Σημείωσε, ακόμα, ότι τα σημερινά δεδομένα, είναι πιο ευνοϊκά για τη λειτουργία της μονάδας. Στη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες, Α. Γρανά και Γιώργο Γερομάρκο, είπε τα εξής:

«Όπως είχαμε πει πριν από ένα μήνα, περίπου, η Δ.ΕΠ.Α. θα μπει σε μία διαδικασία αναλυτικής μελέτης της επένδυσης της θαλάσσιας αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είπαμε, τότε, ότι θα αναθέσουμε την μελέτη σε κάποια εξειδικευμένη εταιρεία. Ο διαγωνισμός έγινε και επιλέχθηκε η εταιρεία αυτή. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα (σ.σ. χθες) στην Καβάλα, με στελέχη της εταιρείας, προκειμένου να συζητήσουμε με τις τοπικές αρχές και να συντονίσουμε την συνεργασία μας. Η μελέτη θα είναι έτοιμη, κατά πάσα πιθανότητα, σε ένα τετράμηνο».

Απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχτηκε, είπε ότι η επένδυση στην Αλεξανδρούπολη είναι ανεξάρτητη από αυτή της Δ.ΕΠ.Α. και ότι στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν «χωράνε» οι δύο αυτές επενδύσεις στην περιοχή. Ερωτηθείς, από το «Ξ», τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει η Δ.ΕΠ.Α. στον κόλπο της Καβάλας, απάντησε: «Ο σχεδιασμός θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον μελετητή. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλοίο, το οποίο θα είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Καβάλας και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο (σ.σ. μετά την αεριοποίηση του υγροποιημένου) τον κεντρικό αγωγό».

Ερωτηθείς αν η τοπική κοινωνία απορρίψει την επένδυση, ποια θα είναι η αντίδραση της Δ.ΕΠ.Α., απάντησε: «Έχουμε πει, ότι τέτοιου είδους έργα συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, των τοπικών κοινωνιών και απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν, είναι η συναίνεση, η αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Το συγκεκριμένο έργο θα προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας, που δεν θα αφορούν μόνο το προσωπικό των εγκαταστάσεων, αλλά τους συνεργαζόμενους επαγγελματικούς κλάδους».

Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη για την Καβάλα, δήλωσε: «Η Καβάλα είναι μία πόλη που θα ενταχθεί στο δίκτυο της ΕΠ.Α. (σ.σ. Επιχείρησης Αερίου) που θα ιδρυθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θα εξετάσουμε κάποια θέματα, τα οποία έχουν τεθεί από τους τοπικούς άρχοντες, για την κατασκευή ενός δικτύου που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το νοσοκομείο.

Ολοκληρώθηκε μία μελέτη από την εταιρεία μας για τον αγωγό αυτό και συνεχίζουμε στο επόμενο στάδιο. Ο σχεδιασμός είναι το φυσικό αέριο να έρθει στην Καβάλα, αλλά την επένδυση στον κόλπο της Καβάλας πρέπει να τη δούμε στο πλαίσιο ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού. Μία σειρά σημαντικών παραμέτρων του σχεδιασμού αυτού άρχισε ήδη να υλοποιείται.

Το άνοιγμα του νότιου διαδρόμου, μέσω της Ελλάδας, είναι μία σημαντική απόφαση, η οποία θα δώσει φυσικό αέριο στην Ελλάδα σε ανταγωνιστικές τιμές και, συνεπώς, τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά οι επιχειρήσεις μας και τα νοικοκυριά με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος».
Το κλιμάκιο επισκέφτηκε το μεσημέρι το δήμαρχο Καβάλας, Κ. Σιμιτσή, ο οποίος, στη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους σχολίασε ότι η Δ.ΕΠ.Α. πρέπει να πείσει την τοπική κοινωνία για την ασφάλεια και τα οφέλη της επένδυσης.

Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι κάθετα αρνητικός και αναμένει την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου. «Δεν μπορώ να κατατάξω τη συγκεκριμένη επένδυση στην ίδια κατηγορία με την μονάδα του λιθάνθρακα, αλλά ούτε στην ίδια κατηγορία με την επένδυση ενός ξενοδοχείου», είπε.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου
k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου