Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές τράπεζες για πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ

newego_LARGE_t_1101_54254018Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς θα διασφαλίσουν τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών σε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν την πιθανή αντίδραση τους στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν στην ετήσιο σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχος που δεν κατονομάζει.
“Επειδή στο παρελθόν υπήρχε πάντα λύση στο τέλος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποτύχουμε να καταρτίσουμε έκτακτα σχέδια ανάγκης”, δήλωσε ο Jon Cunliffe, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή διοικητή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα. “Θα περίμενα από την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει σχέδια. Θα περίμενα και από τους φορείς του ιδιωτικού τομέα να το κάνουν αυτό, όπως και σε άλλες χώρες επίσης”.
Η αρχική αντίδραση των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή που ακολούθησε
την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. το 2008, σημειώνει το Bloomberg. Τότε οι κεντρικές τράπεζες είχαν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν άφθονη ρευστότητα, ενώ χαλάρωσαν τις προϋποθέσεις για την παροχή δανείων και ενίσχυσαν τις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων προκειμένου να διασφαλίσουν την προσφορά του αμερικανικού νομίσματος.
“Η τράπεζα έχει στη διάθεση της σειρά εργαλείων για να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά, ότι οι συνθήκες ρευστότητας θα παραμείνουν κανονικές σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Stephen Poloz μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον στις 11 Οκτωβρίου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των ΗΠΑ να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, μια χρεοκοπία θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.
Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν περάσει τα τελευταία έξι χρόνια διευρύνοντας την εργαλειοθήκη τους για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 όταν οι αναταράξεις από την αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ άρχισαν να αντηχούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κρίση βάθυνε μετά την κατάρρευση της Lehman φέρνοντας ταυτόχρονα στην επιφάνεια τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρώπης, αναφέρει το Bloomberg.
Με τις κεντρικές τράπεζες να διαθέτουν σήμερα μικρότερα περιθώρια για να μειώσουν τα επιτόκια τους από το 2008, όταν το έκαναν μαζικά, μια αμερικανική χρεοκοπία θα οδηγούσε τους αξιωματούχους να εστιάσουν αρχικά στη διοχέτευση μετρητών στο χρηματοοικονομικό σύστημα, εκτιμά ο Stewart Robertson, οικονομολόγος της Aviva Investors Ltd στο Λονδίνο.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ακόμη και οι πιο μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη δεν έχουν τα όπλα για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές αναταράξεις από μια τεχνική χρεοκοπία των ΗΠΑ.
“Θα είναι σαν να βάζουμε ένα χάνζαπλαστ σε μια ανοιχτή πληγή”, δήλωσε ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Anshu Jain σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον στις 12 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου