Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΡΙΠΟΥ 1.600 ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΕΡΙΠΟΥ 1.600 ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Στηρίξτε το έργο που κάνουμε λένε όσοι στελεχώνουν τις δομές της ειδικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι και φέτος, όπως συμβαίνει στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς, αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις. Αύριο, από νωρίς τα μεσημέρι, στα Προπύλαια θα ενημερώσουν τους Αθηναίους για τη σημασία της ειδικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στην κοινωνία, καθώς περίπου 20.000 μαθητές έως 18 ετών απευθύνονται κάθε χρόνο στις εκπαιδευτικές δομές ειδικής αγωγής.
Ειδικότερα, περί τα 1.600 υπολογίζονται τα λειτουργικά κενά σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στις πάνω από 1.000 σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και τις διαγνωστικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Πρόκειται για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχιάτρους, εργοθεραπευ τές,
φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Ένα σχεδόν μήνα μετά τον αγιασμό, τα ειδικά σχολεία πρακτικά δεν λειτουργούν αναφέρουν οι μαθητές και οι γονείς.
Οι ελλείψεις αφορούν εκπαιδευτικούς αλλά και ειδικό προσωπικό.
. Το ίδιο επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στάθης Καρπενησιώτης. Ελλείψεις υπάρχουν σε προσωπικό στις σχολικές μονάδες και τα τμήματα ένταξης καθώς και σε κονδύλια για λειτουργικές ανάγκες (π.χ. μεταφορά μαθητών, βασικό αναλώσιμα υλικό).
Φέτος, μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Καρπενησιώτης, δεν θα διατεθούν πιστώσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για προσλήψεις αναπληρωτών για τα σχολεία της ειδικός αγωγής, αλλά για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τα οποία δεν είναι γνωστό πότε θα διατεθούν για τις προσλήψεις. Από την άλλη, οι θέσεις υποστηρικτικού προσωπικού θα καλυφθούν από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Υποστελεχωμένες είναι και οι διαγνωστικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες (ΚΕΔΔΥ), οι οποίες, μάλιστα, θα επιβαρυνθούν περισσότερο καθώς, με ρύθμιση στον πρόσφατο νόμο για τη δομή του Λυκείου, υποχρεούνται να εκδίδουν τις. γνωματεύσεις μέσα σε 45 ημέρες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 04/10/2013
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου