Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ους ο καιροσκοπισμός συνέζευξε ιδεολογία μη χωριζέτω

Μπορεί το κομματικό «φλερτ» μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο μια απλή ματιά στα προεκλογικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αρκεί για να φανεί ότι μια τέτοια κίνηση σηματοδοτεί το «διαζύγιο» της πολιτικής με την κοινή λογική.
Τα δύο κόμματα έχουν θεμελιώδεις διαφορές σε όλα τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, γεγονός που δείχνει ότι ο... αρραβώνας των δύο αρχηγών βασίζεται περισσότερο στον πολιτικό καιροσκοπισμό παρά σε οποιαδήποτε προγραμματική σύγκλιση.
Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας προτείνει την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με διάλογο με την Τουρκία ενώ ο κ. Καμμένος συνεργασία με Ισραήλ και Ρωσία. Αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μειώσεις υπόσχονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Φόρο 75% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ ο κ. Τσίπρας, ανώτατο συντελεστή 25% ο κ. Καμμένος. Κρατικοποίηση όλων των τραπεζών επιθυμεί ο κ. Τσίπρας, 3-4 ιδιωτικούς ομίλους ο κ. Καμμένος. Ανοικτά κέντρα διαμονής των λαθρομεταναστών ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζικές απελάσεις-εξπρές οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Φορολογικά βάρη στους εφοπλιστές θέλει ο κ. Τσίπρας, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για τον εφοπλιστικό κόσμο ο κ. Καμμένος. Ενίσχυση του συνδικαλισμού ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
Ακόμη και στο ζήτημα της ακύρωσης του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, όπου φαίνεται να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, υπάρχει μία κρυφή διαφορά. Ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της άμεσης κατάργησης όλων των Μνημονίων σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο, που θέλει πρώτα να διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από Ρωσία, ΑΟΖ κ.λπ., προτού συναινέσει στην ακύρωση των Μνημονίων.
Αναλυτικότερα, με βάση τα προγράμματα των δύο κομμάτων προκύπτουν οι ακόλουθες θεμελιώδεις διαφορές.
  • Ακύρωση των Μνημονίων τώρα ή… αργότερα
Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η λύση είναι μία:
«Ακυρώνουμε Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Προχωρούμε στην επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, είτε βρίσκεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε σε κράτη, και στην αναστολή εξυπηρέτησης του υπολοίπου ώσπου να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, και η εξυπηρέτησή του να γίνει με ευνοϊκότερους όρους και ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε μέσο, ακόμη και η διακοπή της πληρωμής», αναφέρει ο πρόεδρος Τσίπρας. Αντιθέτως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Καμμένος έχει άλλη άποψη:
Όπως αναφέρεται στο κομματικό του πρόγραμμα, «συγκροτούμε Επιτροπή για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ισραήλ και Ρωσία. Ελέγχουμε λογιστικά το χρέος για να βρούμε το επαχθές μέρος του. Όμως, δεν καταγγέλλουμε τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις μέχρι να βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από τη Ρωσία και την Κίνα και αλλοδαπούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την οριστικοποίηση του δημόσιου χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
Κρατικές τράπεζες ιδιωτών μετόχων!
Παραπλήσια η σύγχυση και στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της άμεσης κρατικοποίησης όλων των τραπεζών ενώ ο κ. Καμμένος υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης με όρους αγοράς και με χρήματα των μετόχων Ελλήνων και ξένων επενδυτών για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:
«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί και πρέπει να γίνει δημόσιο και να αναμορφωθεί εκ βάθρων σε ένα νέο σύστημα τραπεζών, με δημοκρατική και διαφανή διοίκηση και διαχείριση με συμμετοχή και ισχυρά ελεγκτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό εννοούμε με το σύνθημα Εθνικοποίηση-Κοινωνικοποίηση των Τραπεζών. Ανάλογα με την αποστολή τους οι τράπεζες μπορούν να ανήκουν σε διαφορετικούς δημόσιους φορείς, κρατικούς και μη κρατικούς, όπως π.χ. οι Συνεταιρισμοί, με την εγγύηση και την προστασία του κράτους».
Το ακριβώς αντίθετο από την κρατικοποίηση ζητάει ο κ. Καμμένος:
Κατάρτιση προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όρους αγοράς και ελεύθερης οικονομίας, με χρήματα των μετόχων, Ελλήνων και αλλοδαπών ιδιωτών επενδυτών, φυσικών και νομικών προσώπων, για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
ΑΟΖ με Τουρκία ή Ισραήλ!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία για την ανακήρυξη των ΑΟΖ και τη διακοπή των αντίστοιχων διεργασιών με το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνονται τα εξής:
«Υποστηρίζουμε την ανάγκη να καθοριστούν, έπειτα από διαπραγματεύσεις των όμορων κρατών, οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στην περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε το διάλογο με την Τουρκία και την προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η στρατιωτική συμμαχία με το επεκτατικό Ισραήλ, αφενός απόρροια της προσαρμογής στις επιθυμίες των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων και αφετέρου του τουρκοϊσραηλινού ψυχρού πολέμου, τον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδιώκουν κοντόφθαλμα να αξιοποιήσουν».
Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος έχει διαφημίσει το ενδιαφέρον εταιριών από το Ισραήλ και τη Ρωσία για την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Στο πρόγραμμα επισημαίνεται ότι, «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταγγείλουμε τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις όταν βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από τη Ρωσία και την Κίνα και αλλοδαπούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την οριστικοποίηση του δημόσιου χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
Ισότιμοι οι μετανάστες πριν… απελαθούν

Ο ΣΥΡΙZA τάσσεται υπέρ της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών με ίσα δικαιώματα και της ακόμη πιο εύκολης πολιτογράφησης των αλλοδαπών. Στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα επισημαίνονται τα εξής: «Αγωνιζόμαστε για τη διεύρυνση της έννοιας του ασύλου και τη γρήγορη χορήγησή του, για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους και όσες επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, για την κατάργηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων. Επιδιώκουμε να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας των προσφύγων, με υπηρεσίες κοινωνικής και νομικής προστασίας, αντί για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ετοιμάζονται. Επιδιώκουμε επίσης: Την αποσύνδεση της χορήγησης άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων. Τη διευκόλυνση της πολιτογράφησης, προπάντων για παιδιά μεταναστών. Την κατάργηση κάθε περιορισμού πρόσβασης στους θεσμούς δημόσιας Υγείας και Παιδείας».
Ο κ. Καμμένος θα ιδρύσει ιδιωτικές φυλακές και θα προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμά του:
«Υποχρεωτική καταγραφή στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ανά
την επικράτεια και εντός εξαμήνου όλων των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα, επί ποινή κήρυξής τους ως παρανόμων και προς απέλαση, εφόσον δεν παρουσιαστούν. Καθορισμός μέγιστου ποσοστού μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού το οποίο δεν δύναται να υπερβαίνει το 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και με την προϋπόθεση ότι αυτό είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο. Ενεργοποίηση προγράμματος ολικής απέλασης λαθρομεταναστών που σε βάθος τετραετίας θα υλοποιηθεί με απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Όλα τα έξοδα απέλασης και επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών που θα αποφασίζεται να επαναπροωθηθούν θα χρεώνονται άμεσα στις χώρες προέλευσης, με χρέωση στην κεντρική τράπεζά τους».
Μειώνουμε τους φόρους διά της αυξήσεώς τους…

Αλαλούμ και στο ζήτημα των φόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα εξής: Να αλλάξει η φορολογική κλίμακα με σημαντική αύξηση των συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα μέχρι 75% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο.
Ο συντελεστής φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Ο κ. Καμμένος τα αντίθετα: Καθιέρωση 5 κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με ανώτατη κλίμακα το 25% επί των ακαθάριστων εσόδων για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Καθιέρωση φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ανεξαρτήτως καταβεβλημένου κεφαλαίου ή νομικού τύπου 20% επί των ακαθάριστων μικτών κερδών.
Κατερίνα Κατσαβού, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου