Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Εκτός Αραβικού Συνδέσμου η Συρία - Στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα

Τουλάχιστον 31 Σύροι στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Την ίδια ώρα υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκαν με πέτρες στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην πρωτεύουσα Δαμασκό και άλλοι διαδηλωτές στην πρεσβεία του Μαρόκου, μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου για την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον οργανισμό.Στο μεταξύ η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τη Δαμασκό και ο "Ελεύθερος Συριακός Στρατός" ανακοίνωσε τη σύσταση ενός προσωρινού στρατιωτικού συμβουλίου στη Συρία. Αντίθετα, η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη χώρα.

Δεκάδες νεκροί σε όλη τη χώρα

Τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις Γενικές Επιτροπές της Συριακής Επανάστασης, οι οποίες διευκρίνισαν ότι οι περισσότεροι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις επαρχίες Χομς και Ιντλέμπ.

Λιποτάκτες του συριακού στρατού επιτέθηκαν σήμερα σε γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στην Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό, σκοτώνοντας έξι στρατιώτες και τραυματίζοντας περισσότερους από 20.

Σε άλλη επίθεση, σε σημείο ελέγχου της ασφάλειας στην πόλη Καφρ Ζέτα στη Χάμα, λιποτάκτες του στρατού σκότωσαν άλλους 8 στρατιώτες και τραυμάτισαν δεκάδες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιθέσεις σε πρεσβείες

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκαν σήμερα πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα στην πρεσβεία των ΗΑΕ στη Δαμασκό και έκαναν γκράφιτι στους τοίχους της, μερικές ώρες μετά την ισχύ της απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου να ανασταλεί η συμμετοχή της Συρίας στον οργανισμό.

Σύροι διαδηλωτές επιτέθηκαν και στην πρεσβεία του Μαρόκου στη Δαμασκό, σύμφωνα τον Μαροκινό πρεσβευτή. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και αυγά και κατέβασαν τη σημαία στην πρεσβεία του Μαρόκου, διευκρίνισε ο πρεσβευτής Μοχάμεντ Χασάσι.

Παράλληλα η Γαλλία ανακάλεσε στο Παρίσι τον πρεσβευτή της στη Συρία Ερίκ Σεβαλιέ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, τέσσερις ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια που είχαν στόχο γαλλικά συμφέροντα στη χώρα.

"Νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη Συρία, το οποίο με ανάγκασε να κλείσω τις προξενικές μας υπηρεσίες στο Χαλέπι και στη Λαττάκεια, τα πολιτιστικά μας ιδρύματα και να ανακαλέσω τον πρεσβευτή μας στο Παρίσι", δήλωσε ο Ζιπέ.

Οι δύο αυτές προξενικές υπηρεσίες της Γαλλίας στη Συρία αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων το Σάββατο το βράδυ και τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτός Αραβικού Συνδέσμου η Συρία

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν σήμερα στο Ραμπάτ του Μαρόκου, την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον οργανισμό αυτό. "Από τις 16 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η αναστολή της συμμετοχής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Τάγιεμπ Σάφι Φίχρι. Η έδρα της Συρίας ήταν άδεια σήμερα κατά τη διεξαγωγή τουρκοαραβικού φόρουμ στη μαροκινή πρωτεύουσα.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν κατά το πέρας του Φόρουμ αυτού τουρκοαραβικής συνεργασίας στο Ραμπάτ η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος τάχθηκαν "κατά οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στη Συρία".

Η Τουρκία και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν επίσης την υιοθέτηση "έκτακτων μέτρων για την προστασία των αμάχων" από την καταστολή από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου