Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τη φτώχεια των Ελλήνων δείχνει η συρρίκνωση των καταθέσεων

Δραματική συρρίκνωση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) – Στις φτωχότερες χώρες η Ελλάδα
Πλέον η χώρα μας βρίσκεται στα επίπεδα χωρών του πρώην ανατολικού μπλόκ , καθώς τον Αύγουστο οι κατά κεφαλήν καταθέσεις μειώθηκαν 2011 στα 16.796 ευρώ.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", το επίπεδο των κατά κεφαλήν καταθέσεων στην Ελλάδα, μπορεί πλέον να συγκριθεί με χώρες εκτός ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας βρίσκεται αμέσως πριν τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λεττονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Μάλιστα οι καταθέσεις δεν είναι το μόνο στοιχείο που καταδεικνύει πόσο φτωχότεροι έχουν γίνει οι Έλληνες την εποχή του μνημονίου.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία και επικαλείται το δημοσίευμα, σύμφωνα με τα οποία το 2010 υπήρξε η πρώτη χρονιά ύστερα από διαδοχικά έτη ανόδου που το διαθέσιμο εισόδημα υποχωρεί από το υψηλό επίπεδο των 172,6 δισ. ευρώ στα 163,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας δραστική μείωση κατά 9 δισ. ευρώ σε μία μόλις χρονιά.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με τη φοροκαταιγίδα του 2011 και των ετών που θα ακολουθήσουν.
Ακόμη χαρακτηριστικό των δύσκολων ημερών που περνούν οι Έλληνες, είναι και το γεγονός ότι τα κατά κεφαλήν δάνεια ξεπερνούν πλέον τις κατά κεφαλήν καταθέσεις, καθώς το 2010 κάθε πολίτης χρώσταγε 22.842 ευρώ κατά μέσο όρο, έχοντας καταθέσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 18.054 ευρώ.
Το μόνο που φαίνεται να σώζει τα προσχήματα, είναι η ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, όμως η άγρια φορολόγηση αναμένεται να γκρεμίσει και το τελευταίο οχυρό.
ΠΗΓΗ : newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου