Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν»: Αυξημένοι μισθοί των υπαλλήλων του Υπ. Οικονομικών

Αυξημένη είδαν τη μισθοδοσία τους οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με το ενιαίο μισθολόγιο. Ο λόγος γι' αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 20.000 υπαλλήλους του υπουργείου, όπως εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι του λογιστηρίου του κράτους και του ΚΕΠΥΟ, έλαβαν σήμερα προκαταβολικά, όπως ισχύει για το Δημοσίο, για το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου, υψηλότερες αποδοχές απ' ότι το αντίστοιχο 15θήμερο του Νοεμβρίου, όπου ίσχυε ακόμη το παλιό μισθολόγιο.
Η αιτία βρίσκεται στην ενσωμάτωση στη σημερινή τους μισθοδοσία των δύο υψηλών επιδομάτων, του ΔΙΒΕΕΤ και του ΔΕΤΕ, που αντιστοιχούν στον μήνα Οκτώβριο, και τα οποία λαμβάνουν οι εφοριακοί και τελωνειακοί, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις απο τις περικοπές του νέου μισθολογίου, που σε ορισμένους φθάνουν μέχρι το 25% των τελευταίων αποδοχών τους.

Η μισθοδοσία, με βάση το νέο μισθολόγιο καταβλήθηκε σήμερα μόνον στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα υπόλοιπα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχουν ακόμη αποστείλει στην ενιαία αρχή πληρωμών, τα επικαιροποιημένα στοιχεία, βαθμολογικά και μισθολογικά του κάθε υπαλλήλου.

Οπως εκτιμάται, οι υπόλοιποι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου, θα λάβουν τα "ψαλιδισμένα" εκκαθαριστικά μισθοδοσίας στις 27 Δεκεμβρίου, στα οποία, όμως, εκτός των περικοπών του νέου μισθολογίου, θα περιλαμβάνεται και ένα μέρος απο την αναδρομική περικοπή του Νοεμβρίου. Αρκετοί, όμως, εργαζόμενοι, όπως στο ΜΕΤΡΟ, ξεκίνησαν διαμαρτυρία, προχωρώντας σε κατάληψη κεντρικών γραφείων της εταιρείας, στον Κηφισό, μόλις πληροφορήθηκαν απο το μηχανογραφικό σύστημα το ύψος των περικοπών στις αποδοχές τους, τις οποίες αυτοί θα λάβουν στο τέλος του μήνα.

Ανάλογα προβλήματα συντονισμού, αλλά και εφαρμογής προκαλεί και το θέμα της εφεδρείας. Σήμερα, ήταν η τελευταία ημέρα εργασίας για περίπου 20.000 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, που αποχωρούν με υποχρεωτική συνταξιοδότηση ή με το καθεστώς της προσυνταξιοδότησης, χωρίς, όμως, να τους έχουν επιδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης.

Με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, δίνονται σήμερα περισσότερες διευκρινίσεις, για εργαζόμενους που υπάγονται στα βαρέα, όπως σε ειδικότητες συγκοινωνιών. Συνδικαλιστές του κλάδου υποστηρίζουν ότι έτσι οδηγούνται στην εφεδρεία ακόμη περισσότεροι συνάδελφοί τους.

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης και Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει ότι το μέτρο της εφεδρείας θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και δεν συνεισφέρει στον εξορθολογισμό του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου