Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ψαλίδι με το έτσι θέλω στις συντάξεις του ΙΚΑ



Το ΙΚΑ μειώνει τις συντάξεις ακόμα και σε συνταξιούχους που δεν του επιτρέπεται να τις μειώσει. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν συνταξιούχοι που θα δουν τις συντάξεις του Δεκεμβρίου να είναι μειωμένες έως και 500 ευρώ και να τρέχουν στη συνέχεια να πάρουν πίσω τα χρήματα που τους κόπηκαν. Με ειδική εγκύκλιο, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, παρά το γεγονός ότι εξαιρούνται από τις μειώσεις που θεσπίστηκαν με τον τελευταίο νόμο. Αποτέλεσμα είναι να υπάρξουν αρκετοί συνταξιούχοι που θα δουν άδικα μειωμένη τη σύνταξή τους και θα κάνουν Χριστούγεννα με λιγότερα χρήματα.

Ο λόγος είναι ότι το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ, βάσει του οποίου χορηγούνται οι συντάξεις, δεν έχει τη δυνατότητα, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση του Ιδρύματος, να ξεχωρίσει σε ποιους συνταξιούχους να πραγματοποιήσει τις περικοπές και σε ποιους όχι. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος (αρ. 2 ν 4024/2011), περικόπτονται κατά 40% όλες οι συντάξεις από το ποσό των 1.000 ευρώ και άνω, για όσους δικαιούχους είναι μικρότεροι των 55 ετών. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι έχουν βγει στη σύνταξη από 1-1-2011 και μετά με 35ετία και ας είναι μικρότεροι των 55 ετών, δεν εξαιρούνται όμως όσοι έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων (π.χ. στρατιωτική θητεία). Το μηχανογραφικό δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διάκριση, έτσι κόβει τη σύνταξη από όλους.

Το ΙΚΑ σημειώνει ότι εν γνώσει του γίνεται η παραπάνω περικοπή και προσθέτει ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν, αφού πρώτα υπάρξει «νέα νομική βάση και αφού γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες από τα τμήματα πληρωμών με αναγγελία στη διεύθυνση εκμετάλλευσης του Ιδρύματος». Συμπληρώνει μάλιστα ότι η περικοπή αυτή θα γίνει και αναδρομικά, για τις συντάξεις του Νοεμβρίου. Δεν αναφέρει όμως πουθενά πότε θα δοθούν πίσω τα χρήματα αυτά για να επανέλθουν οι συντάξεις στα κανονικά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, στις συντάξεις που χορηγούνται σε δικαιούχους μεγαλύτερους των 55 ετών, για το ποσό άνω των 1.200 ευρώ προβλέπεται περικοπή 20% με αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου. Επίσης, μειώνεται κατά 15% και η επικουρική σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ.


Βασίλης Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου