Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Αφού μας έγδαραν θέλουν τώρα και να μας τρελάνουν!

«Αναλογικότητα και εσωτερική δικαιοσύνη» βλέπει στην νέα οριζόντια φοροεπιδρομή το Υπουργείο Οικονομικών!
Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε «με αφορμή δημοσιεύματα, σχόλια, υπολογισμούς και παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας», επιχειρεί με έναν αποσπασματικό πίνακα επιβάρυνσης κατά κατηγορία εισοδήματος να πείσει ότι τα νέα μέτρα είναι δίκαια και αναλογικά, μιλώντας για «δηλωθέντα εισοδήματα» και....
φοροδιαφυγή που πρέπει να καταπολεμηθεί. Δηλαδή για δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους δεδομένα.Από την μία τα μονίμως δηλωμένα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων τα οποία κατακρεουργεί με αλλεπάλληλα χαράτσια και από την άλλη έναν τεράστιο «μαύρο πλούτο» που το ίδιο Υπουργείο αρνείται επιμόνως να ακουμπήσει.

Και φυσικά ούτε λόγος για το πώς διαμορφώνονται οι νέοι συντελεστές με την κατάργηση των αφορολόγητων ή για την φορολόγηση αυτών που εισπράττουν 5.100 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 425 ευρώ το μήνα!!

Κατά τα άλλα όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, από τους πίνακες αυτούς προκύπτει ότι η μέση συνολική επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά, κλιμακώνεται από το 2,5% για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι το 40,3% για ετήσιο εισόδημα 150.000 ευρώ.

Στο ενδιάμεσο της κλίμακας, παρατηρείται πως η μέση επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα:
• 20.000 ευρώ είναι 11,1%,
• 30.000 ευρώ είναι 18,4%
• 50.000 ευρώ είναι 26,4%
• 100.000 ευρώ είναι 35%
• 150.000 ευρώ είναι 40,3%

Το υπουργείο επισημαίνει πως «το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας μας και η άγρια αδικία που συντελείται σε βάρος των δηλωμένων εισοδημάτων είναι η απόκρυψη εισοδήματος, η φοροδιαφυγή και οι παραοικονομικές δραστηριότητες που εδώ και πολλές δεκαετίες αλλοιώνουν τα μακροοικονομικά, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα της χώρας και έχουν οδηγήσει το κράτος αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υπαρξιακό κίνδυνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου