Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Φοροεπίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις


«Φοροεπίθεση» προς όλες τις κατευθύνσεις για τη στήριξη των εσόδων, αλλά και «κυνήγι» σε πρώτη τουλάχιστον φάση των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, ξεκινά από την προσεχή Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.
Η «μαύρη τρύπα» που ξεπερνά τα 3,3 δισ. ευρώ μόνο από το σκέλος των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται και για τον Ιούλιο, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που αναζητά εναγωνίως λύσεις ώστε να επιτευχθεί, πάση θυσία, η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κατά την οποία αποκάλυψε ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή ειδική τροπολογία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της φορολογικής διοίκησης, με βάση πάντα τη διεθνή τεχνική βοήθεια που παρέχεται στο υπουργείο, με στόχο όπως επεσήμανε την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημόσιων εσόδων.
Συμμετοχή ιδιωτών
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το υπουργείο «καλεί» ιδιώτες να βοηθήσουν στην είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών από αυτούς όμως που έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι όπως δικηγόροι και λογιστικά γραφεία συμβάλλουν στο να αποσαφηνιστεί η περιουσιακή κατάσταση των μεγάλων οφειλετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες των ιδιωτών θα αφορούν:
* στον εντοπισμό των 10.000 οφειλετών που χρωστούν στο δημόσιο 37 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά οι ιδιώτες θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τους εν λόγω υπόχρεους, τους οποίους μέχρι σήμερα αναζητούν τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ. Αμέσως μετά τον εντοπισμό τους θα ενημερώνονται οι Εφορίες οι οποίες με τη σειρά τους θα επικοινωνούν με τους οφειλέτες και θα τους καλούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.
* στην ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των μεγαλοοφειλετών. Συγκεκριμένα θα καταγράψουν τα ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, που κατέχει κάθε μεγαλοοφειλέτης, καθώς επίσης τις καταθέσεις του, ακόμη και τις τοποθετήσεις του σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λ.π..
* στην προετοιμασία της λήψης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αφού μετά τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων θα στέλνουν πλήρη φάκελο με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη στις ΔΟΥ, ούτως ώστε αυτές με τη σειρά τους να προχωρούν σε όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ).
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι από τη Δευτέρα ενεργοποιείται και η διάταξη που προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων (αυτόφωρο) εναντίον οφειλετών του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνολο των χρεών προς το δημόσιο, στο τέλος Ιουνίου, έφτασε σε 41,1 δισ. ευρώ και οι εμφανιζόμενοι οφειλέτες ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από αυτούς, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ και οι 716.000 οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.
Επίσης, όλοι οι 892.000 που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών είναι χρέη μόλις 14.700 οφειλετών, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Πιστοποιητικό
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συμβολή των ιδιωτών θα προέλθει και από τη θέση σε ισχύ, όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, και του φορολογικού πιστοποιητικού.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι ορκωτοί ελεγκτές και οι λογιστές που θα πιστοποιηθούν από το υπουργείο θα διενεργούν, για λογαριασμό των ΔΟΥ, πλήρη έλεγχο σε φορολογικά αντικείμενα (φορολογία εισοδήματος, Φ.Π.Α., φόρος μισθωτών υπηρεσιών) προκειμένου να εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό.
Ειδικότερα οι επιχειρήσεις θα μπορούν θα θεωρούνται «φορολογικά καθαρές» αν το πιστοποιητικό είναι λευκό, δηλαδή δεν καταγράφονται σε αυτό φορολογικές παραβάσεις ή άλλου τύπου παρατηρήσεις, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος.
Εθνικό φορολογικό σύστημα
Τη Δευτέρα εξάλλου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την υιοθέτηση του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να λάβει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τη μορφή σχεδίου νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι την προσεχή Δευτέρα ξεκινά στο υπουργείο η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, όμως ανέφερε ότι τα μόνα κόμματα που μου έχουν απαντήσει στις έγγραφες προσκλήσεις είναι ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Για το λόγο άλλωστε αυτό έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχθούν την πρόσκληση και να στηρίξουν το διάλογο και την προετοιμασία για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Σε δόσεις ο φόρος εισοδήματος από νομικά πρόσωπα
Σε δόσεις θα μπορούν να καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα το φόρο εισοδήματος που οφείλουν για δηλώσεις που είχαν «ξεχάσει» να υποβάλλουν έως το 2010, ενώ τα φυσικά πρόσωπα έχουν προθεσμία έως και τις 31 Οκτωβρίου.
Η αλλαγή του τρόπου καταβολής των ποσών που προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβληθούν για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και τη χρήση του 2010 και τα οποία δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς, επέρχεται με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».
Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι τα νομικά πρόσωπα καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος με την υποβολή της δήλωσης, η οποία θα πρέπει να γίνει έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, με τη νέα δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες τους δύο επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, το κείμενο της εν λόγω τροπολογίας έχει ως εξής:
«Η υποπερίπτωση αα) της περίπτωσης ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 18 αντικαθίσταται ως εξής:
αα) Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται:
(i) από τα νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 101 του Κ.Φ.Ε. και τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. σε τρεις (3) ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες, η μεν πρώτη με την υποβολή της δήλωσης, οι δε υπόλοιπες δυο (2), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των δυο (2) επόμενων μηνών αντίστοιχα,
(ii) από τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση».
Υπενθυμίζεται η υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη χθεσινή τροπολογία περιελήφθη και άλλη προσθήκη η οποία προβλέπει ότι από την εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση εξαιρείται η υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που αναφέρονται σε φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και μετά.
Ειδικότερα, στην παράγραφο 1 του άρθρου 18 προστίθεται νέα περίπτωση η) ως εξής:
“η) Εξαιρούνται από τις διατάξεις της παραγράφου 1, η υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που αναφέρονται σε φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και μετά, καθώς και υποθέσεις των επιχειρήσεων για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου του άρθρου 39 του ν. 1914/1990 (ΦΕΚ 178 Α’)”.
Περαίωση
Σε άλλη προσθήκη που αφορά τη διεύρυνση της περαίωσης, προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του φόρου στην περίπτωση των γεωργικών συνεταιρισμών λαμβάνεται υπόψη το 20% των δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων και στις λοιπές περιπτώσεις τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα αφαιρουμένων των εσόδων από πώληση και επαναμίσθωση του ίδιου πάγιου εξοπλισμού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ – naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου