Συνάδελφος παραπονείται πως έχασε την προθεσμία υποβολής μιας αίτησης για συμμετοχή σε επιμορφωτικό πρόγραμμα επειδή δεν πληροφορήθηκε την ύπαρξη της συγκεκριμένης προκήρυξης.
Απάντηση:
1. Είναι υποχρέωση του Διευθυντή να ενημερώνονται οι καθηγητές.
2. Παλιά, η ενημέρωση αυτή ήταν απλή, καθώς η όλη ενημέρωση, εγίνετο αποκλειστικά μέσω ταχυδρομείου. Ο διευθυντής έβγαζε ένα αντίγραφο από το διαβιβαστικό και παράπεμπε στο πλήρες κείμενο στον οικείο φάκελο. Με την έλευση του Ηλ.Ταχ. επήλθαν τα μεγάλα πλεονεκτήματα, αλλά υπήρξε και υπερπληθώρα αποστολών πολλά των οποίων ενδιαφέρουν ίσως έναν καθηγητή σ όλη την Ελλάδα. Σε αυτά τα γεγονότα αρχίζει να δημιουργείται το πρόβλημα.
3. Υπάρχει το Σεμινάριο που διοργανώνει φορέας εκτός Υπουργείου , επί πληρωμή , προαιρετικό και απευθύνεται σε καθηγητές Γαλλικής , ενώ στο σχολείο σου δεν υπάρχουν καθηγητές Γαλλικής και το Χ σεμινάριο που απευθύνεται σχεδόν σε όλους (λ.χ. Β΄επίπεδο) διοργανώνεται από φορείς του ΥΠΔΒΜΘ και είναι σημαντικό για τους καθηγητές . Αυτά είναι τα δύο άκρα. Στο πρώτο υπάρχει εύλογη δικαιολογία στο δεύτερο καμία.
4. Για να μην γίνονται τέτοια περιστατικά, οφείλει να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων τις όποιος ενημερώσεις με την ημερομηνία παραλαβής. Η ανάρτηση αποκαθήλωση γίνεται μερίμνει του Διευθυντή ή επί τούτω καθηγητή και τα απακαθηλωνόμενα έγγραφα τίθενται σε ειδικό φάκελο για λόγους αρχειακούς επαν-επικαιροποίησης κτλ ).
5. Όλες οι ανακοινώσεις της αλληλογραφίας του σχολείου, προωθούνται σε ηλεκτρονική μορφή σε Υπολογιστή του γραφείου που έχει σύνδεση με το διαδίκτυο συνεχώς. Ο Διευθυντής λαμβάνει την αλληλογραφία στο γραφείο του, την εκτυπώνει κατά τα γνωστά, αλλά παράλληλα την προωθεί και σε ένα άλλο λογαριασμό (kathigites_1_gel_gavdou@gmail) όπου όλοι οφείλουν να ενημερώνονται . O H/Y είναι σε δίκτυο με εκτυπωτή. Ένα σεμινάριο 2 ώρων του τύπου «πώς διαβάζω τα μέηλ στον Υπολογιστή» γίνεται για τους καθηγητές που ΔΕΝ έχουν πιστοποίηση Α΄επιπέδου. Παρέχεται ένα Α4 του τύπου:
«Ανοίγουμε τον Η/Υ .
περιμένουμε λίγο.
ένα κλικ (το ρυθμίζουμε για ένα, όχι διπλό) στο εικονίδιο με την κόκκινη αλεπού
κλικ στο κόκκινο εικονίδιο της μπάρας με τον κόκκινο φάκελο «Gmail» (Το ρυθμίζουμε να μην θέλει κωδικό και να τον θυμάται)
κλικ στους τίτλους των απεσταλμένων.
Κοιτάμε για συνημμένα.
6. Τα παραπάνω, δεν αίρουν την υποχρέωση (ακόμα) του Διευθυντή να κάνει παραδοσιακή ενημέρωση, αλλά αφοπλίζει και τον καθηγητή από ενδεχόμενο «ύφος» Τότε τους λέμε: «Εδώ έχουν μεηλ όλοι οι μαθητές μας και τους ενημερώνουμε ηλεκτρονικά, δεν θα ξέρουν να διαβάσουν μεηλ οι καθηγητές που ενδεχομένως τους αξιολογούν ως κουμπούρες ή και ως ανεπίδεκτους;;.........Για σκέψου το!»
7. Η διοίκηση κάποιες φορές καθυστερεί την ενημέρωση ή την στέλνει Παρασκευή μεσημέρι στις 14.00 με λήξη προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος το μεσημέρι της Δευτέρας. Παλιά έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο, αλλά τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο. Παρ΄όλα ταύτα σε σχέση με το πρόγραμμα της μείζονος επιμόρφωσης είχαμε σοβαρά και δικαιολογημένα παράπονα για το πώς κύλισε η ενημέρωση.
Θέμα 99ο
2. Αν η φθορά έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας ή η ζημία που προξενήθηκε από τη φθορά είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.
2. Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται ο δράστης, αν το αντικείμενο της πράξης που προβλέπεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 381: α) είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος. β) είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. γ) η φθορά έγινε με φωτιά ή με κάποιο από τα μέσα που προβλέπει το άρθρο 270.
3. Αν στην πράξη της πρώτης παραγρ. συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι ή συντρέχει και μία από τις περιπτώσεις της δεύτερης παραγράφου, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
4. Όποιος προκαλεί κατά τους όρους του προηγούμενου άρθρου φθορά ή βλάβη αρχαιολογικού ή καλλιτεχνικού ή ιστορικού μνημείου ή αντικειμένου τοποθετημένου σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
Τι δια διαβάζουμε την τελευταία στιγμή πριν την συνέντευξη;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ - ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ - ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Σ.Ε.Κ. - ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΜΕΩΝ Σ.Ε.Κ.
Άρθρο 27
Έργο των Διευθυντών των σχολικών μονάδων
(άρθ. 11 περιπτ. Δ Ν.1566/85)
Ο Διευθυντής βρίσκεται στην κορυφή της σχολικής κοινότητας και είναι διοικητικός αλλά και επιστημονικός - παιδαγωγικός υπεύθυνος στο χώρο αυτό. Πιο συγκεκριμένα:
1. Καθοδηγεί τη σχολική κοινότητα να θέσει υψηλούς στόχους και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξή τους για ένα σχολείο δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία.
2. Καθοδηγεί και βοηθάει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, και ιδιαίτερα τους νεότερους, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα και οφείλει να αποτελεί παράδειγμα.
3. Φροντίζει ώστε το σχολείο να γίνει στοιχειώδης μονάδα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα διοικητικά, παιδαγωγικά και επιστημονικά.
4. Διευθύνει τους εκπαιδευτικούς και συντονίζει το έργο τους. Συνεργάζεται μαζί τους ισότιμα και με πνεύμα αλληλεγγύης (primus inter pares). Διατηρεί και ενισχύει την συνοχή του Συλλόγου Διδασκόντων, αμβλύνει τις αντιθέσεις, ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, εμπνέει και παρέχει θετικά κίνητρα σ΄ αυτούς.
5. Ελέγχει την πορεία των εργασιών και κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς ώστε να ανταποκρίνονται έγκαιρα στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Τέλος, αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς, όπως η νομοθεσία ορίζει, έχοντας ως γνώμονα της αξιολόγησής του τους σκοπούς οι οποίοι περιγράφονται στο άρθρο 8 παρ.4 του παρόντος.
Άρθρο 28
Γενικά καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σχολείων
Ο Διευθυντής και ο Προϊστάμενος σχολείου της Πρωτοβάθμιας και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεργάζεται με τους Σχολικούς Συμβούλους, τα Στελέχη της Διοίκησης, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους μαθητές και τους γονείς για την από κοινού επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. Ενθαρρύνει το διδακτικό προσωπικό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων, υπεύθυνων, δημοκρατικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Ειδικότερα:
1. Εκπροσωπεί το σχολείο σε όλες τις σχέσεις του με τους τρίτους.
2. Παραμένει στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες και είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και το συντονισμό της σχολικής ζωής.
3. Εφαρμόζει τους νόμους, τα προεδρικά διατάγματα, τις εγκυκλίους και τις υπηρεσιακές εντολές των Στελεχών Διοίκησης, είναι υπεύθυνος για την τήρησή τους και υλοποιεί τις αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων.
4. Προωθεί, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων, το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊστάμενο Γραφείου και τους Σχολικούς Συμβούλους, τη λειτουργία τμημάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, Ενισχυτικής Διδασκαλίας, τάξεων υποδοχής, φροντιστηριακών τμημάτων, τμημάτων διευρυμένου ωραρίου, Ολοήμερου σχολείου και των λοιπών εκπαιδευτικών καινοτομιών και έχει την ευθύνη για την οργάνωση και τη λειτουργία αυτών.
5. Συγκροτεί με πράξη του τις επιτροπές για τις εξετάσεις, για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την έκδοση των αποτελεσμάτων και όσες άλλες προβλέπονται για τη λειτουργία του σχολείου.
6. Συντάσσει τις αξιολογικές εκθέσεις για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
7. Ενημερώνει το διδακτικό προσωπικό, τους γονείς και τους μαθητές, για την εκπαιδευτική πολιτική, τους στόχους και το έργο του σχολείου.
8. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο Διευθυντής ενημερώνει και φυλάσσει τους φακέλους των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών του σχολείου του και, σε περίπτωση μετάθεσης, τους διαβιβάζει στα νέα τους σχολεία "επί αποδείξει".
9. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι εκκαθαριστής αποδοχών του προσωπικού του σχολείου του και με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζεται εκπαιδευτικός που τον βοηθάει στο συγκεκριμένο έργο.
10. Έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.
11. Ενημερώνει τους νεοδιόριστους, τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και τους χορηγεί αντίγραφα των βασικών νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων σχετικών με την εκπαίδευση.
12. Στην περίπτωση που υπηρετούν στο σχολείο περισσότεροι του ενός Υποδιευθυντές, καταμερίζει τις αρμοδιότητες και τις εργασίες σ' αυτούς.
13. Είναι υπεύθυνος σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή, το γραμματέα του σχολείου και τον αρμόδιο εκπαιδευτικό για την τήρηση της αλληλογραφίας του σχολείου και των πάσης φύσεως βιβλίων και εντύπων που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο.
14. Φροντίζει για τη λήψη κάθε μέτρου το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.
15. Οι Διευθυντές των συστεγαζόμενων σχολείων στις κοινές συνεδριάσεις των συλλόγων λαμβάνουν υπόψη όσα περιγράφονται στο άρθρο 39 παρ. 14 του παρόντος.
Άρθρο 29
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με το Σύλλογο των Διδασκόντων
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:
1. Προσκαλεί τα μέλη του Συλλόγου στις συνεδριάσεις, στις οποίες και προεδρεύει. Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται ο ίδιος ή αναθέτει την εισήγηση θεμάτων σε άλλον εκπαιδευτικό.
2. Σε συνεδρίαση του Συλλόγου των Διδασκόντων εισηγείται την κατανομή των πρόσθετων εξωδιδακτικών εργασιών. Αξιοποιεί δημιουργικά τις δυνατότητες όλου του προσωπικού μέσα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων του.
3. Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες έχει την ευθύνη της σύνταξης του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου με γνώμονα την αποδοτική λειτουργία του.
4. Ενημερώνει το Σύλλογο των Διδασκόντων για το έργο της σχολικής επιτροπής. Μεριμνά μαζί με το Σύλλογο των Διδασκόντων για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων καθώς και την προμήθεια των απαραίτητων εποπτικών μέσων διδασκαλίας.
5. Είναι υπεύθυνος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του διδακτηρίου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.
6. Ενημερώνει το Σύλλογο των Διδασκόντων για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης.
7. Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων και των μαθητών και είναι υπεύθυνος, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, για την τήρηση της πειθαρχίας.
8. Φροντίζει να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας ή αναθέτοντας την κάλυψη του κενού σε διαθέσιμο εκπαιδευτικό.
9. Είναι υπεύθυνος για τη διανομή των διδακτικών βιβλίων, σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή του σχολείου και τον ορισθέντα εκπαιδευτικό.
10. Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καταρτίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων.
11. Συνεργάζεται με τους διδάσκοντες για τον ορισμό των θεμάτων των εξετάσεων, ορίζει τους επιτηρητές και είναι υπεύθυνος για την τήρηση των σχετικών με τις εξετάσεις διατάξεων.
12. Παρέχει στους διδάσκοντες συγκεκριμένες οδηγίες για να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
13. Απευθύνει στους διδάσκοντες, όταν είναι απαραίτητο, συστάσεις με πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης. Εάν όμως κάποιοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους και οι προσπάθειες του μένουν χωρίς αποτέλεσμα, ενημερώνει σχετικά το Σύλλογο των Διδασκόντων, το διοικητικό του Προϊστάμενο και τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο. Εφόσον, παρ΄ όλα αυτά, δεν υπάρξει αποτέλεσμα, αναφέρεται γραπτά στο Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο του Γραφείου.
14. Ενημερώνεται για τους λόγους απουσίας του διδακτικού προσωπικού από το σχολείο και από τις συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων και ενεργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όταν συντρέχει λόγος.
15. Είναι υπεύθυνος για την κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου εβδομαδιαίας διδασκαλίας από όλους τους εκπαιδευτικούς. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας για τη συμπλήρωση αυτή ενημερώνει άμεσα τον Προϊστάμενο Γραφείου ή το Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Άρθρο 30
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών των σχολείων σε σχέση με τους Σχολικούς Συμβούλους, το Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Προϊστάμενο του Γραφείου
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:
1. Σε συνεργασία με το Σύλλογο των Διδασκόντων και τους Σχολικούς Συμβούλους προωθεί τα επιμορφωτικά προγράμματα που γίνονται για το διδακτικό προσωπικό και συμμετέχει σ' αυτά. Ο ίδιος έχει την ευθύνη της οργάνωσής τους.
2. Συνεργάζεται με τους Σχολικούς Συμβούλους ή το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου ή προκαλεί συσκέψεις με αυτά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σχολική μονάδα.
3. Αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους, πρωτοβουλίες για τη βοήθεια των νέων εκπαιδευτικών στο διδακτικό τους έργο.
4. Ενημερώνει τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου για την πραγματοποίηση μορφωτικών ή άλλων πολιτιστικών επισκέψεων σε χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς και σε παραγωγικές επιχειρήσεις.
5. Ενημερώνει έγκαιρα το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο του Γραφείου για τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό.
Άρθρο 31
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σχολείων
σε σχέση με τους μαθητές
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:
1. Συγκροτεί τον αριθμό των τμημάτων κάθε τάξης, όπως η νομοθεσία προβλέπει, και κατανέμει τους μαθητές στα τμήματα, με βάση τη νομοθεσία και σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
2. Υπογράφει τους τίτλους σπουδών ως υπεύθυνος και συνυπογράφουν ως συνυπεύθυνοι, ο εκπαιδευτικός που συνέταξε τον τίτλο και οι διδάσκοντες, εφόσον απαιτείται.
3. Συνεργάζεται με τις μαθητικές κοινότητες για την οργάνωση της σχολικής ζωής, μέσα σε κλίμα κατανόησης και υπευθυνότητας.
4. Εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση των μαθητών στο σχολείο.
6. Συντελεί στη διαμόρφωση συνθηκών φιλικού παιδαγωγικού κλίματος μεταξύ μαθητών και διδασκόντων.
7. Διενεργεί και ανανεώνει τις εγγραφές των μαθητών από τάξη σε τάξη.
8. Εφαρμόζει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την εγγραφή μαθητών αδήλωτων στα μητρώα ή δημοτολόγια.
9. Εγκρίνει τις μετεγγραφές των μαθητών, όπως προβλέπεται και έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των στοιχείων εγγραφής στο αρχείο του σχολείου.
Άρθρο 32
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με τα όργανα λαϊκής συμμετοχής και τους άλλους συντελεστές εκπαίδευσης
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:
1. Καλεί τα μέλη του Σχολικού Συμβουλίου στις συνεδριάσεις του οργάνου με γραπτή πρόσκληση που την απευθύνει τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ύστερα από εισηγήσεις των οργάνων που μετέχουν στο Σχολικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα άρθρο 51 του Ν. 1566/85.
2. Καλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση και συμμετέχει στις συνεδριάσεις τους, όταν προσκαλείται και το θεωρεί αναγκαίο.
3. Δίνει πληροφορίες σε κάθε πολίτη που έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και δεν τον παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες για θέματα που εκείνος οφείλει να γνωρίζει.
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβούλων
σε σχέση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων
και τους Συλλόγους των Διδασκόντων
(Άρθρο 1 παρ. 2 Ν. 1304/82 )
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι συνεργάζονται με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Συλλόγους των Διδασκόντων για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, το συντονισμό, τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
Ειδικότερα οι Σχολικοί Σύμβουλοι:
1. Μετέχουν σε κοινές συσκέψεις με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊσταμένους Γραφείων για την εξέταση γενικότερων εκπαιδευτικών θεμάτων μείζονος σημασίας. Την πρωτοβουλία αυτών των συσκέψεων μπορεί να έχει ο Προϊστάμενος Επιστημονικής - Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ή ο αρμόδιος Σχολικός Σύμβουλος ή ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ή ο Προϊστάμενος Γραφείου ή ο Διευθυντής του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν μετέχει ο προϊστάμενος Επιστημονικής - Παιδαγωγικής καθοδήγησης, προεδρεύει ο αρχαιότερος στον κατεχόμενο βαθμό Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής Εκπαίδευσης.
2. Ο Σχολικός Σύμβουλος μπορεί να συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις των Διευθυντών των σχολείων της γενικής παιδαγωγικής ευθύνης του, ενημερώνοντας τα όργανα διοίκησης και το Σύλλογο Διδασκόντων.
3. Συνεργάζονται με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων με σκοπό τον προγραμματισμό των παιδαγωγικών συναντήσεων με το διδακτικό προσωπικό, την οργάνωση της επιμόρφωσής τους (ενδοσχολική επιμόρφωση), τις παιδαγωγικές συνεδριάσεις, τον προγραμματισμό και απολογισμό του έργου του σχολείου, τον εμπλουτισμό και τη λειτουργία των εργαστηρίων, των βιβλιοθηκών και λοιπών εξοπλιστικών μέσων, την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και γενικά την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος της αρμοδιότητάς του το οποίο ενδεχομένως παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου και δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο από το Διευθυντή ή το Σύλλογο των Διδασκόντων. Η κατανομή των μαθημάτων και των τάξεων γίνεται με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή. Σε περίπτωση διαφωνίας το πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο.
4. Συνεργάζονται με τους Διευθυντές των σχολείων, τους αξιολογητές - σχεδιαστές κάθε σχολείου καθώς και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι διδάσκουν, για τη λειτουργία του προγράμματος Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης ( Π.Δ.Σ.).
Παρακολουθούν την εξέλιξη και καθοδηγούν την εφαρμογή της στον ειδικό τομέα του κλάδου τους. Έχουν την παιδαγωγική ευθύνη για την καλή λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας καθώς και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα σχολεία γενικής παιδαγωγικής ευθύνης.
Θέμα 100
"Είστε διευθυντής σε σχολείο και σας κατατίθεται επώνυμη καταγγελία από μαθητές ότι μαθητής του σχολείου κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών"
Απάντηση:
Όντως η μελέτη περίπτωσης παραπάνω, είναι η πλέον χρήζουσα προσκεκτικών χειρισμών.
Γι αυτό:
Τηλέφωνο στον τοπικό Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων (Σ.Σ.Ν.) του νομού για το πώς είναι το ενδεδειγμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της περίπτωσης:« Έχω μια επώνυμη καταγγελία μαθητών για συμμαθητής τους που κάνει χρήση ουσιών. Τι κάνουμε ποίο το πρώτο βήμα; Να μην κάνουμε λάθος χειρισμό της περίπτωσης.»)
Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί στον νομό ΣΣΝ, παίρνουμε τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας.
Αυτοί μάλλον θα μας πούνε να τους στείλουμε τους γονείς για κάποια συνεδρία (αν δεχθούν να πάνε, αλλά θα τους πείσουμε εμείς για να γίνει γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του παιδιού)
Εμείς πρέπει να επαυξήσουμε την επιτήρηση των χώρων μας.
Εκτός από το πρόβλημα του ιδίου του παιδιού, μας ενδιαφέρει μήπως δίνει ουσίες σε άλλα παιδιά ή αν προμηθεύεται απ΄έξω από κάποιον έμπορο. Δίνονται άλλη μια φορά ρητές οδηγίες σε μαθητές ότι δεν προσεγγίζουμε τα κάγκελα εισόδου του σχολείου στο διάλειμμα. Εφιστούμε την προσοχή των εφημερευόντων. («Έχουμε κάποιες υπόνοιες , ότι εξωσχολικοί μπορεί να έρχονται στα κάγκελα και να δίνουν ουσίες σε μαθητές μας..... Προσέχετε και για ό,τι δείτε μου το αναφέρετε αμελητί...»
Αν έχει Φύλακες ή Επιστάτη τους εφιστά την προσοχή για άμεση (αμέσως) καταγγελία.
Συγκαλεί το «Συμβούλιο Τάξης» είναι ένας θεσμός ενεργός σε μεγάλα σχολεία , αφού εισηγείται στον σύλλογο. (Αν το σχολείο είναι μικρό, το «Συμβούλιο Τάξης», σχεδόν ταυτίζεται με τον «Σύλλογο Διδασκόντων») Μετέχουν οι διδάσκοντες στην τάξη , όπως και ο Διευθυντής ή και ο Υποδιευθυντής. Εκεί ο Διευθυντής τους κάνει μια διάλεξη -ενημέρωση για το «υπηρεσιακό απόρρητο» για την υποχρέωση εχεμύθειας του υπαλλήλου για γεγονότα κτλ που έρχονται εις γνώσιν του λόγω της θέσεώς του και τους ενημερώνει.
Ζητά επαύξηση της προσοχής και ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού ( Χρώμα ματιών, μέγεθος διαστολής κόρης, αν ζητάει άδεια να βγει έξω, τι έχουν ακούσει κτλ )
Είναι σε ανοικτή γραμμή με Αγωγή Υγείας και ΣΣΝ.
Στους καταγγέλλοντες μαθητές, συνιστά ηρεμία και ότι θα επιληφθεί της καταστάσεως και να μην αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία (συζήτηση σε Συμβούλιο Τάξης, Δεκαπενταμελές , Γονείς) αν δεν του το πουν εγκαίρως και αν δεν ζητήσουν την γνώμη του. Δηλ. «.....αν δεν το καταλάβατε, λόγω της λεπτότητας του θέματος, σας απαγορεύω να συζητήσετε με οποιονδήποτε άλλον αυτό το θέμα. Μόνο με εμένα, με κανέναν άλλο!»
Για να μην μπερδευτεί κανείς:
Καμία σκέψη αντιμετώπισης με Αστυνομίες, Ασφάλειες , Δίωξη Ναρκωτικών κ.τ.λ.Μακρυά κάθε σκέψη καταστολής!
(Για να πάμε σε λογική καταστολής, θα πρέπει να πέσουμε πάνω σε εμπόριο, σε γονείς τελείως αρνητικούς-εχθρικούς που είναι και οι ίδιοι πρεζέμποροι κτλ (Δηλ. η καταστολή αναζητείται μόνο σε πολύ σοβαρές καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε αντικειμενικά να επηρεάσουμε )
Η διοίκηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα , εντάσσεται σε μία από τις τρεις εξουσίες του Κράτους , δηλ. την Εκτελεστική, ενώ οι άλλες δύο είναι η Νομοθετική και η Δικαστική.
Η διοίκηση, πρέπει, οφείλει , είναι υποχρεωμένη, να λαμβάνει αποφάσεις «κατά νόμω» , σύμφωνα με τον νόμο, νόμιμες, σύννομες. ( Αρχή της νομιμότητας των αποφάσεων της διοίκησης)
Τέτοιες αποφάσεις για τα σχολεία είναι οι πράξεις του Διευθυντή που γράφει στο δικό του βιβλίο πράξεων, οι πράξεις του Συλλόγου που εγγράφονται στο οικείο βιβλίο , οι πράξεις του ΠΥΣΔΕ κτλ
Αλλά καμιά φορά οι πράξεις αυτές, αμφισβητούνται δικαστικώς. Καμιά φορά είναι και πρόχειρες ή ΕΚΔΗΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ!
Αλλά παρ΄όλα ταύτα μέχρι να ακυρωθούν ενώπιον δικαστικής Αρχής, εξακολουθούν να παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματα και συνέπειες , ως ισχύουσες και αμέσως εφαρμοζόμενες. (Αρχή του τεκμηρίου νομιμότητας των Διοικητικών πράξεων)
ΔΗΛΑΔΗ:
Αν βγάλει μια απόφαση ο Σύλλογος με την οποία μένει από απουσίες ένας μαθητής και ο πατέρας του πάει σε δικαστήριο, ενδέχεται να δικαιωθεί μετά από τρία χρόνια, όπου τότε ο μαθητής θα έχει βγάλει το Σχολείο ενδεχομένως, αλλά θα έχει χάσει χρονιά. Βέβαια μετά υπάρχουν και οι αγωγές, αλλά η ζημιά έχει γίνει.
Τα ίδια ισχύουν με τα ΠΥΣΔΕ
Δια τούτο ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ να εφαρμόζουμε τον νόμο.
Θέμα 101
Απάντηση:
Πρώτα να δούμε τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων
Συνιστω να διαβαστεί, διότι δεν δίνει απαντήσεις μόνο σε αυτή την μελέτη περίπτωσης, αλλά και σε άλλες.
Θα κάνω επισημάνσεις με κόκκινο:
Σύνθεση και λειτουργία του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.)
(άρθρο 11 περιπ. Στ. παρ. 1,2,3, Ν. 1566/85)
Ο Σύλλογος των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι συλλογικό όργανο του σχολείου και αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ' αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Έργο του είναι η χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου, για την οποία είναι υπεύθυνος. Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. (Δεν μπορεί ο σύλλογος να λαμβάνει αποφάσεις που κινούνται εκτός του νόμου)
Πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι ο Διευθυντής του σχολείου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέση Υποδιευθυντή και δεν έχει ορισθεί νόμιμος αναπληρωτής του Διευθυντή, όταν αυτός απουσιάζει, προεδρεύει στο Σύλλογο Διδασκόντων (Σ.Δ.) ο ανώτερος στο βαθμό εκπαιδευτικός και επί ισοβάθμων εκείνος που έχει τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό.
Ειδικότερα ο Σύλλογος των Διδασκόντων:
1. Συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού στις συνεδριάσεις του είναι υποχρεωτική.(Δεν μπορεί κάποιος να πει «εγώ έχω δουλειές, δνε μπορώ να κάτσω να κάνουμε σύλλογο» ) Απουσία μέλους από τις συνεδριάσεις πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένη. 2. Τακτικές συνεδριάσεις:
Οι τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων γίνονται ύστερα από πρόσκληση του προέδρου:
α) Πριν από την έναρξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους.
β) Στο τέλος κάθε τριμήνου ή τετραμήνου.
γ) Κατά την ημέρα έκδοσης των αποτελεσμάτων των προαγωγικών, απολυτηρίων, ή πτυχιακών εξετάσεων και
δ) Στο τελευταίο δεκαήμερο του διδακτικού έτους.
3. Έκτακτες συνεδριάσεις:
α) Έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων συγκαλούνται για συγκεκριμένα θέματα:
ι Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου και
ιι Ύστερα από γραπτή αίτηση προς το Διευθυντή τουλάχιστον από το ένα τρίτο των μελών του συλλόγου, στην οποία αναγράφονται το θέμα ή τα θέματα και ο εισηγητής.
β) Δε συγκαλείται συνεδρίαση του συλλόγου, αν το θέμα ή τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση ανήκουν, σύμφωνα με το νόμο, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διευθυντή ή άλλου σχολικού φορέα ή όταν δεν είναι σύννομα.
4. Ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει πάντοτε εκτός ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων. (Αυτό εξ «εθίμου» μπορεί να μην τηρείται, αλλά σύμφωνα με αρχή του Δικαίου «Το έθιμο (ή και το «έθιμο» δεν υπερισχύει του νόμου)
5. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (εκτός από την περίπτωση 3β) και το χρόνο πραγματοποίησης της συνεδρίασης ορίζει ο Διευθυντής του σχολείου ή εκείνα τα μέλη του Συλλόγου που ζήτησαν τη σύγκληση του οργάνου σε έκτακτη συνεδρίαση. Εισήγηση επί των θεμάτων κάνει ο Διευθυντής ή άλλος εκπαιδευτικός ο οποίος ορίζεται από το Διευθυντή, εκτός από την περίπτωση 3β.
6. Για το χρόνο πραγματοποίησης των τακτικών συνεδριάσεων και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα μέλη λαμβάνουν γνώση δύο ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα σύγκλησης του συλλόγου σε συνεδρίαση. Η γνωστοποίηση αυτή γίνεται με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού του σχολείου.
7. Οι έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται και με προφορική ειδοποίηση, χωρίς τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου.
8. Πριν από την έναρξη της συζήτησης στις τακτικές συνεδριάσεις, μπορεί να γραφτεί στην ημερήσια διάταξη νέο θέμα από το Διευθυντή, το οποίο πρέπει να αιτιολογηθεί πλήρως ως επείγον. Μπορεί επίσης να εισαχθεί νέο θέμα ως επείγον ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας του Συλλόγου.
9. Για τις συνεδριάσεις που διακόπτονται, εφόσον έχει οριστεί ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, δεν απαιτείται νέα ειδοποίηση.
10. Το όργανο βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.
11. Οι αποφάσεις του οργάνου λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη με την οποία τάσσεται ο πρόεδρος. Όταν οι προτάσεις είναι περισσότερες και καμιά δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στις δυο επικρατέστερες. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία ή δίνει λευκή ψήφο θεωρείται απόν. (Αυτό που με ρώτησε ο Γιώργος ως περίπτωση , αν επί 10 παρόντων, 5 ψηφίσουν υπέρ αλλαγής Σχ. Περιβάλλοντος 1 κατά και 4 «παρών» είτε «λευκό» τότε οι 4 θα θεωρηθούν απόντες, παρόντες οι 6 , έχουμε απαρτία και πάει με 5-1 . Δεν χρειάζεται να μετρήσει η όποια ψήφος του Προέδρου ως διπλή για να βγει άκρη. Αλλά εκτός από την παράγραφο 11, η νεώτερη εγκύκλιος του ΥΠΔΒΜΘ (Αρ.Πρωτ.141522/Γ2/09-11-2010/ΥΠΔΒΜΘ
ΑΔΑ:4ΙΗΑ9-2Ν) λέει ότι «Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών αλλά στο πρακτικό θα πρέπει να καταχωρίζονται οι γνώμες και τα ονόματα των μελών που μειοψήφησαν (άρ.15, Ν. 2690/1999) Δεν επιτρέπεται η λευκή ψήφος, η δήλωση «παρών» ή η αδικαιολόγητη αποχή. Εδώ η έκφραση «απόλυτη πλειοψηφία» εννοεί το 50%+1ψήφο. Επίσης το «δεν επιτρέπεται λευκή ψήφος κτλ» δεν πολυστέκει σε ένα νομικό κείμενο (εγκύκλιο) διότι δεν υποδεικνύει αν είναι πειθαρχικό ή άλλο παράπτωμα, εκτός αν πάμε στην άποψη της παραγράφου 11 που θεωρούνται «απόντες» Εγώ στον Δήμο, διάβαζα, ότι με νομολογίες του Συμβουλίου της Επικρατείας(;) επί αποφάσεων σε Δήμους αυτά τα «απέχω», «παρών», «άκυρο» θεωρούνται «εν δυνάμει αρνητική ψήφος» Τι πάει να πει ακριβώς αυτό; Πάντως αν κάποιος δει αποφάσεις πάνω σε θέματα νομιμότητας απαρτιών πλειοψηφιών κτλ θα ....χάσει το μυαλό του!)
Η ψηφοφορία είναι φανερή. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται όταν προβλέπεται από σχετική διάταξη ή αποφασίζει ο Σύλλογος κατά πλειοψηφία.
12. Οι αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων λαμβάνονται πάντοτε μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς του, είναι δεσμευτικές για όλους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και υλοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου.
Καταχωρούνται στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο, το γραμματέα και τα παρόντα μέλη. Στην ίδια πράξη καταχωρούνται και οι απόψεις της μειοψηφίας, αν ζητηθεί. Ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται θέματα συνεδρίασης του Συλλόγου των Διδασκόντων και ούτε να λαμβάνονται αποφάσεις αντίθετες με τις ρυθμίσεις αυτές.
13. Τα πρακτικά τηρεί ο γραμματέας του σχολείου ή εκπαιδευτικός που ορίζεται από το Σύλλογο των Διδασκόντων.
14. Οι Σύλλογοι των Διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων, ανεξαρτήτως βαθμίδας, μπορούν να συνεδριάζουν από κοινού τακτικά ή έκτακτα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τη συστέγαση των σχολείων. Στην περίπτωση αυτή προεδρεύει ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας που έχει τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων ως Διευθυντής και σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης, εκείνος που προηγείται στη σειρά αξιολόγησης.
15. Στις συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παίρνουν μέρος, με δικαίωμα λόγου, εκπρόσωποι των μαθητών, όταν συζητούνται θέματα που τους αφορούν και εφόσον αυτά ορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων.
16. Στις συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων είναι δυνατή η συμμετοχή των Σχολικών Συμβούλων ή του Διευθυντή Εκπαίδευσης και Προϊσταμένου Γραφείου, εάν το ζητήσει ο σύλλογος των εκπαιδευτικών ή εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.
Η απάντηση για την μελέτη περίπτωσης:
Η τακτική κατά εβδομάδα Συνεδρίαση του Σ.Δ. (η περιοδικότητα) δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί από τα παραπάνω. Η συνεδρίαση του Συλλόγου δεν γίνεται για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τον σχεδιασμό του μέλλοντος. Αυτού του είδους οι ζυμώσεις γίνονται στα διαλείμματα και στα κενά των καθηγητών. Οι συνεδριάσεις του Σ.Δ. γίνονται επί συγκεκριμένων θεμάτων και απαιτείται συγκεκριμένη εισήγηση. Ο Σ.Δ. δεν κάνει ψυχοθεραπευτικές Συνεδρίες ή «γειτονιά» και ο Διευθυντής κάνει λάθος, έστω κι αν έχει τις αγαθότερες των προθέσεων.
Οι καθηγητές δικαιολογημένα αντιδρούν διότι γίνεται κατάχρηση των συνεδριάσεων, δεν έχουν όμως δίκιο να αιτιώνται το «εκτός διδακτικού ωραρίου» διότι ο νόμος ρητά προβλέπει αυτό το «εκτός»
Η ορθή απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για Συνεδρίαση του Συλλόγου, αλλά για «Παιδαγωγική Συνάντηση» (λάθος από γρήγορη ανάγνωση σε συνδυασμό με το μη ενεργόν-υπό αυτή την έννοια που δίνει η διευθύντρια- του θεσμού στην συντριπτική πλειονότητα των Σχολείων) δηλ. ειδικές συνεδρίες με επιμορφωτικό χαρακτήρα , προγραμματισμένες.
Τέτοιες συνεδρίες προγραμματίζουν σε εβδομαδιαία βάση οι Σχολικοί Σύμβουλοι και υπάρχει ένα κοινό τρίωρο κενού που λ.χ. μετά τις 11 έχουν κενό οι Μαθηματικοί, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όποτε τους το ζητήσει ο Σχ. σύμβουλος.
Ο νόμος προβλέπει υποχρεωτικότητα συμμετοχής (αλλά δεν γνωρίζω ακόμα μια επίπτωση σε έναν που δεν συμμετείχε.)
Ως προς τις «Παιδαγωγικές Συναντήσεις» της Διευθύντριας, αυτές, ΔΥΝΑΝΤΑΙ να είναι εντός του ωραρίου ΚΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, όπου λ.χ. οι ΠΕ-04 θα έχουν ένα κοινό δίωρο κενό εντός του οποίου θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις επί θεμάτων ειδικής διδακτικής , επιστήμης , αλλά και γενικής διδακτικής και για κάτι γενικότερο που αφορά όλους ας είναι μαι φορά τον μήνα (εκτός ωραρίου αυτό) Μάλιστα αυτές οι απόψεις ανταλλάσσονται και στις τακτικές Συνεδριάσεις του Συλλόγου για τα συγκεκριμένα θέματα που προβλέπει ο νόμος (Τρίμηνα ή τετράμηνα ή και σε έκτακτες για κάποιο λόγο) όπου συζητείται και «παν προταθησόμενον» πλην υποχρεωτικώς αποδεκτό από όλους για συζήτηση για να μην πάει το θέμα σε άλλη συνεδρίαση.
.........................
(Να παρατηρήσουμε ότι στα παντός είδους σεμινάρια ενδοσχολικά ή μη, στην πράξη δεν υπάρχει υποχρεωτική συμμετοχή)
=====================================================================
- Ως προς την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο υλοποιεί από το 2000, πρόταση για την τροποποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων, εισάγοντας πιλοτικά την "Ευέλικτη Ζώνη Δημιουργικών και Διαθεματικών Δραστηριοτήτων" για το Δημοτικό Σχολείο και τη "Ζώνη Καινοτόμων Δράσεων" για το Γυμνάσιο. Ήδη έχει εισαχθεί σε πιλοτική εφαρμογή η λειτουργία των παραπάνω καινοτομιών σε 550 σχολεία της Α'βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, έχει ήδη καταρτιστεί και δημοσιευθεί το νέο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ) για όλα τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μελλοντικά προγραμματίζεται η αναμόρφωση των αντίστοιχων Ωρολογίων Προγραμμάτων, καθώς και του εκπαιδευτικού υλικού, ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του Δ.Ε.Π.Π.Σ. και η επέκταση των Προγραμμάτων της "Ευέλικτης Ζώνης" και της "Ζώνη Καινοτόμων Δράσεων" σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης.
- Σε σχέση με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, πλήθος στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η διδασκαλία της Αγγλικής αρχίζει από την Δ.' τάξη Δημοτικού σε όλα τα πολυθέσια Δημοτικά της χώρας. Επίσης, διδάσκεται ως πρώτη ξένη γλώσσα, υποχρεωτικά σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διδαχθούν και δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλική ή Γερμανική). Επιπλέον, το ΥΠ.Ε.Π.Θ., λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των μαθητών ως προς τη δεύτερη ξένη γλώσσα, εγκρίνει την παράλληλη λειτουργία τμημάτων Γαλλικών ή Γερμανικών στα Γυμνάσια. Οι Έλληνες μαθητές Γυμνασίου σε ποσοστό 99% των μαθητών διδάσκονται Αγγλικά (το τρίτο καλύτερο ποσοστό μετά τη Δανία και τη Σουηδία που επιτυγχάνουν το απόλυτο 100%). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα Γαλλικά είναι 80,7% (επίσης τρίτο καλύτερο ποσοστό μετά το Λουξεμβούργο και το φλαμανδόφωνο Βέλγιο - χώρες στις οποίες τα Γαλλικά αποτελούν από τις κύριες ομιλούμενες γλώσσες). Τέλος, το γεγονός ότι οι Έλληνες μαθητές ξεκινούν τη διδασκαλία μίας ξένης γλώσσας στην ηλικία των εννέα ετών, κατατάσσει την Ελλάδα στην έκτη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση (μετά το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Φινλανδία)
- Περιβαλλοντική εκπαίδευση (Π.Ε.). Λειτουργούν 18 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (και άλλα 16 είναι υπό ίδρυση), τα οποία προσφέρουν εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, θεματικά δίκτυα περιφερειακού, εθνικού ή διεθνούς χαρακτήρα. Στα προγράμματα Π.Ε που αναπτύχθηκαν το 2002 συμμετείχαν συνολικά 100.000 μαθητές, 4500 εκπαιδευτικοί, ενώ παράλληλα επιμορφώθηκαν 11000 εκπαιδευτικοί στην Π.Ε. Η εκπαιδευτική διαπραγμάτευση του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πλήθους συνεργασιών με κυβερνητικούς και μη-φορείς, καθώς επίσης και σε διεθνείς συνεργασίες (UNESCO, Ε.Ε., Βαλκανικές χώρες, κ.ά.). Επίσης, σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει ορισθεί ένας υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με αρμοδιότητα να παρέχει τη βοήθειά του για την υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
- Αγωγή Υγείας. Κατά τη σχολική χρονιά 2001-02 εφαρμόστηκαν προγράμματα αγωγής υγείας σε 1800 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα λειτουργούν 16 Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων, οι οποίοι στελεχώνονται από προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.
Με σκοπό τη διαγνωστική αξιολόγηση και τον επιστημονικό χαρακτηρισμό των παιδιών ως "ειδικών αναγκών", έχουν συσταθεί και λειτούργησαν κατά το σχολικό έτος 1999-2000 είκοσι-δύο (22) Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΥ) και έχουν ιδρυθεί άλλα 32. Για την στελέχωσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (π.χ. ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κτλ.) βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός.
Τι λέει ο νόμος για τις αποζημιώσεις των εκδρομών;
Για την αποζημίωση ΕΚΔΡΟΜΗΣ δύο και περισσοτέρων ημερών, η αποζημίωση ισούται με το 1/3 της αποζημίωσης εκτός έδρας (9,78 € ) για την ημέρα επιστροφής, και με το ποσό των 29,35 € για κάθε μια επιπλέον ημέρα.
Στο ποσό αυτό προστίθεται και η αποζημίωση διανυκτέρευσης, η οποία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ το ποσό των 35,22 € ανά ημέρα.
Η κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. 2 % υπολογίζεται ΜΟΝΟ στην αποζημίωση εκτός έδρας και όχι στο ποσό διανυκτέρευση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Την αποζημίωση των 29,35 € δικαιούται ο εκπαιδευτικός που συνοδεύει σε εκδρομή ΜΟΝΟ όταν προσκομίσει και απόδειξη διανυκτέρευσης. Αν δεν υπάρχει απόδειξη διανυκτέρευσης τότε ανεξαρτήτως διάρκειας της εκδρομής, η αποζημίωση περιορίζεται στο ποσό των 9,78 € μόνο.
2.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του βιβλίου πράξεων του συλλόγου, στο οποίο θα αναφέρεται ο ΑΡΧΗΓΟΣ και οι ΣΥΝΟΔΟΙ καθηγητές, ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στην εκδρομή και ο συνολικός αριθμός των μαθητών της τάξης, βάση του οποίου θα προκύπτει ότι στην εκδρομή συμμετείχαν τα 3/4 των μαθητών.
3.Βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου ότι η εκδρομή έχει πραγματοποιηθεί.
4.Ονομαστικές αποδείξεις ξενοδοχείου στις οποίες θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, το Α. Φ. Μ. του, οι ημέρες διανυκτέρευσης και το ποσό
. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1 : Αν το ποσό είναι μικρότερο των 35,22 €, τότε στην αποζημίωση διανυκτέρευση αναγράφεται το ποσό αυτό. Αν είναι μεγαλύτερο, τότε αναγράφεται το ποσό 35,22 €. ( Εάν το ποσό στο τιμολόγιο είναι μικρότερο των 35,22 €, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον οικονομικό εκκαθαριστή για πληροφορίες )
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2 : Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις από το ξενοδοχείο αλλά από το τουριστικό γραφείο, τότε επισυνάπτεται και φωτοτυπία του φαξ του γραφείου προς το ξενοδοχείο, για την κράτηση των δωματίων. (σ.σ. Επιμείνετε και φροντίσετε να λαμβάνετε τιμολόγιο από το ξενοδοχείο για την ευκολότερη διεκπεραίωση της αίτησης σας )
5.Καταστάσεις πληρωμής σε τρία ( 3 ) αντίτυπα.
• Το Γραφείο στο οποίο υπάγετε το σχολείο. Αν το σχολείο υπάγετε στην Διεύθυνση, διαγράφετε την αντίστοιχη γραμμή.
• Την Δ. Ο. Υ. πληρωμής
• Την διάρκεια της εκδρομής και τον προορισμό της
• Το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού
• Τον Α.Φ.Μ. του εκπαιδευτικού
• Την Δ.Ο.Υ. του εκπαιδευτικού
• Το σύνολο των ημερών της εκδρομής
• Τους συμμετέχοντες μαθητές στην εκδρομή και το σύνολο των μαθητών της τάξης
• Την πόλη, την ημερομηνία υποβολής και το ονοματεπώνυμο του Διευθυντή / Διευθύντριας
Από τα παραπάνω βγαίνει η απάντηση:
Η ανώνυμη καταγγελία προφανώς είναι κακοήθης, αφού:
1. Ο Διευθυντής γνωρίζει, ότι στις πολυήμερες εκδρομές είναι μέσα και οι διανυκτερεύσεις των συνοδών καθηγητών. (Συνηθέστατα, κατά κανόνα) Υπάρχει και συμφωνητικό σχετικό, όπου αναγράφονται οι υποχρεώσεις του πρακτορείου.
2. Τα όποια δικαιολογητικά τα υπογράφει αυτός και μόνον (Ο Διευθυντής) και γνωρίζει αν κάποιος τα υπέβαλε εκ του περισσού ή όχι.
3. Δικαιούται νομίμως τα 9,78€ /ημέρα τα οποία στην πράξη, αρκετοί καθηγητές ΔΕΝ μπαίνουν στον κόπο να τα υποβάλλουν, διότι ο κόπος σύνταξης των καταστάσεων, μεταφοράς στην ΔΔΕ , μετά στα «Εντελλόμενα» και μετά η μετάβαση στην Δ.Ο.Υ. (ήρθαν τα προπέρσινα; Δεν ήλθαν ακόμη; Πότε θα έλθουν; «Ξέρω γω;» Κι αυτά ΠΡΙΝ την οικονομική κρίση .)
4. Κατατεθέντα δικαιολογητικά από το έτος 2008 δεν έχουν πληρωθεί και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών είπε στο Προεδρείο της ΟΛΜΕ που τον επεσκέφθη «Ξεχάστε τα!» (Ενώ είναι ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ!)
5. Σύμφωνα με νεώτερη εγκύκλιο που κυκλοφορεί (του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) υπάρχει για τις εκδρομές ένα συγκεκριμένου ύψους κονδύλι για έκαστο έτος για εκδρομές. Αν πιστωθεί ολόκληρο, τότε δεν εγκρίνεται άλλη πίστωση (μεταφορά σε άλλο έτος) διότι το Κράτος έχει τα γνωστά προβλήματα και παρ΄όλα ταύτα οι καθηγητές συνοδεύουν τους μαθητές τους στις εκδρομές, χωρίς αποζημίωση των 9,78€ /ημέρα. Προφανώς ένας καθηγητής μπορεί να εισπράξει και κανένα «Σας ταΐζουμε , σας κοιμίζουμε, μιλιά!» (Έχει γίνει, έστω και μεμονωμένα)
Τι λέει η ΟΛΜΕ (μοιάζουν απίστευτα!)
Γιάννης Π. Πλατάρος
Θέμα 99ο
Είστε διευθυντής σε σχολείο και γίνεστε μάρτυρας περιστατικού που αφορά στην πρόκληση σημαντικών φθορών σε χώρο του σχολείου. Ο(οι) δράστης (ες) δεν αποκαλύπτονται από τους συμμαθητές τους.
Απάντηση:
Παιδιά σας συγχαίρω που δεν είστε καταδότες των συμμαθητών σας, ευτυχώς στο σχολείο μας δεν έχουμε ρουφιάνους. Όμως η ζημιά έγινε και τους καλύπτετε ομαδικά, άρα ομαδικά πρέπει να την αποκαταστήσετε. Αν δεν το κάνετε, οι καθηγητές μου έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα σας πάνε εκδρομή. Πρέπει να ξέρετε, ότι επιβάλλεται να σας πηγαίνουμε εκδρομές για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς λόγους. Αλλά οι καθηγητές σας φοβούνται, μήπως οι 2-3 ή ο ένας θα κάνει μια ζημιά και όλοι θα τους καλύπτετε. Δεν είναι δυνατόν να περιμένετε να γυρίσουν το κεφάλι τους από το να σας επιτηρούν στην εκδρομή έστω και για μια στιγμή και να κάνετε την κουτσουκέλα σας και να ξεφτιλιστούμε ως σχολείο, να εισπράξουμε καμια μήνυση από Ξενοδόχο για ζημιές και γενικά να έλθουμε ντροπιασμένοι. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είμαστε ανακριτικό της ασφάλειας, ούτε θα αρχίσουμε τις ρουφιανιές. Την ζημιά όμως δεν θα την αποκαταστήσει η Σχολική Επιτροπή, όχι μόνο γιατί δεν έχουμε λεφτά, αλλά διότι η ζημιά ήταν πέραν της «ζημίας συνήθους χρήσεως»
Θα την αποκαταστήσετε λοιπόν την ζημιά με συνεισφορά όλων και εγώ σας υπόσχομαι να πείσω τους καθηγητές, ότι τελικά αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και τελικά θα σας συνοδέψουν στην εκδρομή σας.
Και πάλι εύγε που δεν καταδίδετε τους σκηλρούς άντρες που την κάνανε την ζημιά και κρύβονται στην μεγαλοψυχία σας.
Όλες οι εξουσίες δουλεύουν με ρουφιάνους, εμείς εδώ όχι! Για να είμαι συνεπής σε αυτό που σας έχω πει ποιά είναι τα τρία πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να γίνετε και αυτό είναι ένα από τα τρία.
(Η παραπάνω αντιμετώπιση έχει δουλέψει και έχει πιάσει)
Η αντιμετώπιση με κλήση Αστυνομίας κτλ δνε ενδείκνυται. Η απειλή της Αστυνομίας εκδείκνυται, όπως και η ποινική ανάλυση του αδικήματος «Φθορά ξένης περιουσίας»
Εκεί πρέπει να τους εξηγήσουμε, γιατί ενώ οι φθορές των καταλήψεων είναι ποινικό αδίκημα εμείς δεν φέρνουμε τις ασφάλειες για ανακρίσεις και δακτυλικά αποτυπώματα . (Διότι είστε ανήλικοι, διότι φταίνε πιο πολύ οι μεγάλοι, διότι ουδείς φαντάζεται τι είναι φυλακή ανηλίκων, διότι είμαστε καθηγητές σας παιδαγωγοί και την άλλη μέρα θέλουμε να σας κοιτάμε στα μάτια, διότι η επιείκεια είναι αδελφή της Δικαιοσύνης, διότι πρέπει να δίνεται πάντα δεύτερη ευκαιρία, διότι θα το καταλάβετε εν καιρώ κτλ)
Η αντιμετώπιση με κλήση γονέων, πάλι δεν ενδείκνυται διότι θα ακούσουμε «το δικό μου το παιδί δεν κάνει τέτοια» και «να κόψετε το κεφάλι σας να βρείτε τους ενόχους, εμείς δεν θα πληρώσουμε τα ξένα σπασμένα»
Υπάρχει πάντως η παράμετρος, όπως η φθορά να είναι «διακεκριμένη» Καλό είναι να τους πούμε και τον ποινικό κώδικα , διότι με τους συνεχείς βανδαλισμούς, μικροί -μεγάλοι, έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου και λένε εκείνο το Νεοελληνικό «Σιγά μωρε!....»
Για περίπτωση όπου η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη και δεν μπορούν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ να την αναλάβουν τα παιδιά , πρέπει να κληθούν οι γονείς τους και να κλειστούν μέσα σε μια αίθουσα μέχρι να βρουν άκρη. Εκεί θα λειτουργήσει σίγουρα το μοντέλο «τα μάθαμε, το δικό σου παιδί ήταν μαζί με τον άλλον»
Μετά τις αλληλο-αποκαλύψεις θα κληθούν οι κηδεμόνες και θα τους ζητηθεί, διακριτικώς να αναλάβουν την αποκατάσταση της ζημίας. Αν αρνηθούν θα τους πείτε, ότι τους δίνετε διορία 10 ημερών και μετά θα πάτε να καταθέσετε μήνυση κατ΄αγνώστων και μετά ας ξεμπλέξει όποιος είναι ένοχος με την δικαιοσύνη.
Δεν θα παραλήψετε να τους πείτε αυτό που λένε οι δικηγόροι: «Ο χειρότερος εξωδικαστικός συμβιβασμός, είναι καλύτερος από την καλύτερη δικαστική απόφαση!»
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Άρθρο 381
Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
1. Όποιος με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.2. Αν η φθορά έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας ή η ζημία που προξενήθηκε από τη φθορά είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.
Άρθρο 382
Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς
1. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται η φθορά ξένης ιδιοκτησίας της πρώτης παραγράφου του άρθρου 381, αν έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα.2. Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται ο δράστης, αν το αντικείμενο της πράξης που προβλέπεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 381: α) είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος. β) είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. γ) η φθορά έγινε με φωτιά ή με κάποιο από τα μέσα που προβλέπει το άρθρο 270.
3. Αν στην πράξη της πρώτης παραγρ. συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι ή συντρέχει και μία από τις περιπτώσεις της δεύτερης παραγράφου, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
4. Όποιος προκαλεί κατά τους όρους του προηγούμενου άρθρου φθορά ή βλάβη αρχαιολογικού ή καλλιτεχνικού ή ιστορικού μνημείου ή αντικειμένου τοποθετημένου σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
Τι δια διαβάζουμε την τελευταία στιγμή πριν την συνέντευξη;
Η δέουσα απάντηση στο παραπάνω πρακτικό ερώτημα, μάλλον είναι «το καθηκοντολόγιο του Διευθυντή»
Είναι το παρακάτω:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ - ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ - ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Σ.Ε.Κ. - ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΜΕΩΝ Σ.Ε.Κ.
Άρθρο 27
Έργο των Διευθυντών των σχολικών μονάδων
(άρθ. 11 περιπτ. Δ Ν.1566/85)
Ο Διευθυντής βρίσκεται στην κορυφή της σχολικής κοινότητας και είναι διοικητικός αλλά και επιστημονικός - παιδαγωγικός υπεύθυνος στο χώρο αυτό. Πιο συγκεκριμένα:
1. Καθοδηγεί τη σχολική κοινότητα να θέσει υψηλούς στόχους και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξή τους για ένα σχολείο δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία.
2. Καθοδηγεί και βοηθάει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, και ιδιαίτερα τους νεότερους, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα και οφείλει να αποτελεί παράδειγμα.
3. Φροντίζει ώστε το σχολείο να γίνει στοιχειώδης μονάδα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα διοικητικά, παιδαγωγικά και επιστημονικά.
4. Διευθύνει τους εκπαιδευτικούς και συντονίζει το έργο τους. Συνεργάζεται μαζί τους ισότιμα και με πνεύμα αλληλεγγύης (primus inter pares). Διατηρεί και ενισχύει την συνοχή του Συλλόγου Διδασκόντων, αμβλύνει τις αντιθέσεις, ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, εμπνέει και παρέχει θετικά κίνητρα σ΄ αυτούς.
5. Ελέγχει την πορεία των εργασιών και κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς ώστε να ανταποκρίνονται έγκαιρα στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Τέλος, αξιολογεί τους εκπαιδευτικούς, όπως η νομοθεσία ορίζει, έχοντας ως γνώμονα της αξιολόγησής του τους σκοπούς οι οποίοι περιγράφονται στο άρθρο 8 παρ.4 του παρόντος.
Άρθρο 28
Γενικά καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σχολείων
Ο Διευθυντής και ο Προϊστάμενος σχολείου της Πρωτοβάθμιας και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεργάζεται με τους Σχολικούς Συμβούλους, τα Στελέχη της Διοίκησης, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους μαθητές και τους γονείς για την από κοινού επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. Ενθαρρύνει το διδακτικό προσωπικό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων, υπεύθυνων, δημοκρατικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Ειδικότερα:
1. Εκπροσωπεί το σχολείο σε όλες τις σχέσεις του με τους τρίτους.
2. Παραμένει στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες και είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και το συντονισμό της σχολικής ζωής.
3. Εφαρμόζει τους νόμους, τα προεδρικά διατάγματα, τις εγκυκλίους και τις υπηρεσιακές εντολές των Στελεχών Διοίκησης, είναι υπεύθυνος για την τήρησή τους και υλοποιεί τις αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων.
4. Προωθεί, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων, το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊστάμενο Γραφείου και τους Σχολικούς Συμβούλους, τη λειτουργία τμημάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, Ενισχυτικής Διδασκαλίας, τάξεων υποδοχής, φροντιστηριακών τμημάτων, τμημάτων διευρυμένου ωραρίου, Ολοήμερου σχολείου και των λοιπών εκπαιδευτικών καινοτομιών και έχει την ευθύνη για την οργάνωση και τη λειτουργία αυτών.
5. Συγκροτεί με πράξη του τις επιτροπές για τις εξετάσεις, για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την έκδοση των αποτελεσμάτων και όσες άλλες προβλέπονται για τη λειτουργία του σχολείου.
6. Συντάσσει τις αξιολογικές εκθέσεις για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
7. Ενημερώνει το διδακτικό προσωπικό, τους γονείς και τους μαθητές, για την εκπαιδευτική πολιτική, τους στόχους και το έργο του σχολείου.
8. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο Διευθυντής ενημερώνει και φυλάσσει τους φακέλους των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών του σχολείου του και, σε περίπτωση μετάθεσης, τους διαβιβάζει στα νέα τους σχολεία "επί αποδείξει".
9. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι εκκαθαριστής αποδοχών του προσωπικού του σχολείου του και με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζεται εκπαιδευτικός που τον βοηθάει στο συγκεκριμένο έργο.
10. Έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.
11. Ενημερώνει τους νεοδιόριστους, τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και τους χορηγεί αντίγραφα των βασικών νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων σχετικών με την εκπαίδευση.
12. Στην περίπτωση που υπηρετούν στο σχολείο περισσότεροι του ενός Υποδιευθυντές, καταμερίζει τις αρμοδιότητες και τις εργασίες σ' αυτούς.
13. Είναι υπεύθυνος σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή, το γραμματέα του σχολείου και τον αρμόδιο εκπαιδευτικό για την τήρηση της αλληλογραφίας του σχολείου και των πάσης φύσεως βιβλίων και εντύπων που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο.
14. Φροντίζει για τη λήψη κάθε μέτρου το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.
15. Οι Διευθυντές των συστεγαζόμενων σχολείων στις κοινές συνεδριάσεις των συλλόγων λαμβάνουν υπόψη όσα περιγράφονται στο άρθρο 39 παρ. 14 του παρόντος.
Άρθρο 29
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με το Σύλλογο των Διδασκόντων
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:
1. Προσκαλεί τα μέλη του Συλλόγου στις συνεδριάσεις, στις οποίες και προεδρεύει. Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται ο ίδιος ή αναθέτει την εισήγηση θεμάτων σε άλλον εκπαιδευτικό.
2. Σε συνεδρίαση του Συλλόγου των Διδασκόντων εισηγείται την κατανομή των πρόσθετων εξωδιδακτικών εργασιών. Αξιοποιεί δημιουργικά τις δυνατότητες όλου του προσωπικού μέσα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων του.
3. Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες έχει την ευθύνη της σύνταξης του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου με γνώμονα την αποδοτική λειτουργία του.
4. Ενημερώνει το Σύλλογο των Διδασκόντων για το έργο της σχολικής επιτροπής. Μεριμνά μαζί με το Σύλλογο των Διδασκόντων για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων καθώς και την προμήθεια των απαραίτητων εποπτικών μέσων διδασκαλίας.
5. Είναι υπεύθυνος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του διδακτηρίου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.
6. Ενημερώνει το Σύλλογο των Διδασκόντων για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης.
7. Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων και των μαθητών και είναι υπεύθυνος, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, για την τήρηση της πειθαρχίας.
8. Φροντίζει να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας ή αναθέτοντας την κάλυψη του κενού σε διαθέσιμο εκπαιδευτικό.
9. Είναι υπεύθυνος για τη διανομή των διδακτικών βιβλίων, σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή του σχολείου και τον ορισθέντα εκπαιδευτικό.
10. Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καταρτίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων.
11. Συνεργάζεται με τους διδάσκοντες για τον ορισμό των θεμάτων των εξετάσεων, ορίζει τους επιτηρητές και είναι υπεύθυνος για την τήρηση των σχετικών με τις εξετάσεις διατάξεων.
12. Παρέχει στους διδάσκοντες συγκεκριμένες οδηγίες για να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
13. Απευθύνει στους διδάσκοντες, όταν είναι απαραίτητο, συστάσεις με πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης. Εάν όμως κάποιοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους και οι προσπάθειες του μένουν χωρίς αποτέλεσμα, ενημερώνει σχετικά το Σύλλογο των Διδασκόντων, το διοικητικό του Προϊστάμενο και τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο. Εφόσον, παρ΄ όλα αυτά, δεν υπάρξει αποτέλεσμα, αναφέρεται γραπτά στο Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο του Γραφείου.
14. Ενημερώνεται για τους λόγους απουσίας του διδακτικού προσωπικού από το σχολείο και από τις συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων και ενεργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όταν συντρέχει λόγος.
15. Είναι υπεύθυνος για την κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου εβδομαδιαίας διδασκαλίας από όλους τους εκπαιδευτικούς. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας για τη συμπλήρωση αυτή ενημερώνει άμεσα τον Προϊστάμενο Γραφείου ή το Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Άρθρο 30
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών των σχολείων σε σχέση με τους Σχολικούς Συμβούλους, το Διευθυντή Εκπαίδευσης και τον Προϊστάμενο του Γραφείου
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:
1. Σε συνεργασία με το Σύλλογο των Διδασκόντων και τους Σχολικούς Συμβούλους προωθεί τα επιμορφωτικά προγράμματα που γίνονται για το διδακτικό προσωπικό και συμμετέχει σ' αυτά. Ο ίδιος έχει την ευθύνη της οργάνωσής τους.
2. Συνεργάζεται με τους Σχολικούς Συμβούλους ή το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου ή προκαλεί συσκέψεις με αυτά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σχολική μονάδα.
3. Αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους, πρωτοβουλίες για τη βοήθεια των νέων εκπαιδευτικών στο διδακτικό τους έργο.
4. Ενημερώνει τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου για την πραγματοποίηση μορφωτικών ή άλλων πολιτιστικών επισκέψεων σε χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς και σε παραγωγικές επιχειρήσεις.
5. Ενημερώνει έγκαιρα το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο του Γραφείου για τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό.
Άρθρο 31
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σχολείων
σε σχέση με τους μαθητές
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:
1. Συγκροτεί τον αριθμό των τμημάτων κάθε τάξης, όπως η νομοθεσία προβλέπει, και κατανέμει τους μαθητές στα τμήματα, με βάση τη νομοθεσία και σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
2. Υπογράφει τους τίτλους σπουδών ως υπεύθυνος και συνυπογράφουν ως συνυπεύθυνοι, ο εκπαιδευτικός που συνέταξε τον τίτλο και οι διδάσκοντες, εφόσον απαιτείται.
3. Συνεργάζεται με τις μαθητικές κοινότητες για την οργάνωση της σχολικής ζωής, μέσα σε κλίμα κατανόησης και υπευθυνότητας.
4. Εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση των μαθητών στο σχολείο.
6. Συντελεί στη διαμόρφωση συνθηκών φιλικού παιδαγωγικού κλίματος μεταξύ μαθητών και διδασκόντων.
7. Διενεργεί και ανανεώνει τις εγγραφές των μαθητών από τάξη σε τάξη.
8. Εφαρμόζει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την εγγραφή μαθητών αδήλωτων στα μητρώα ή δημοτολόγια.
9. Εγκρίνει τις μετεγγραφές των μαθητών, όπως προβλέπεται και έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των στοιχείων εγγραφής στο αρχείο του σχολείου.
Άρθρο 32
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με τα όργανα λαϊκής συμμετοχής και τους άλλους συντελεστές εκπαίδευσης
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:
1. Καλεί τα μέλη του Σχολικού Συμβουλίου στις συνεδριάσεις του οργάνου με γραπτή πρόσκληση που την απευθύνει τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ύστερα από εισηγήσεις των οργάνων που μετέχουν στο Σχολικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα άρθρο 51 του Ν. 1566/85.
2. Καλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση και συμμετέχει στις συνεδριάσεις τους, όταν προσκαλείται και το θεωρεί αναγκαίο.
3. Δίνει πληροφορίες σε κάθε πολίτη που έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και δεν τον παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες για θέματα που εκείνος οφείλει να γνωρίζει.
Συναφές:
Άρθρο 21
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών Εκπαίδευσης σε σχέση με τους Διευθυντές σχολικών μονάδων
Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι διοικητικοί και πειθαρχικοί προϊστάμενοι των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης τους.
Ειδικότερα:
1. Εποπτεύουν το έργο των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, δημοσίων και ιδιωτικών, και ελέγχουν αν η διοίκηση και η λειτουργία των σχολείων εναρμονίζονται με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
2. Επισκέπτονται κατά τη κρίση τους τις σχολικές μονάδες της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και παρέχουν στους Διευθυντές των σχολείων τις απαραίτητες οδηγίες
3. Συγκαλούν συσκέψεις των Διευθυντών των σχολικών μονάδων κατά περιοχή και οργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα αρμοδιότητάς τους, δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και αίρουν σχετικές αμφιβολίες και αμφισβητήσεις.
4. Συνεργάζονται με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Προϊσταμένους των Γραφείων για τη διευθέτηση διαφορών ανάμεσα στους Διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες της περιοχής τους, προκειμένου να αποκαταστήσουν ήρεμο παιδαγωγικό κλίμα στο σχολείο και να εξασφαλίσουν πνεύμα συνεργασίας.
5. Εξετάζουν τις καταγγελίες που γίνονται σε βάρος των Διευθυντών και των εκπαιδευτικών, ελέγχουν την αξιοπιστία τους και στις περιπτώσεις που κρίνουν ότι υφίσταται πρόβλημα, ασκούν τις πειθαρχικές τους αρμοδιότητες.
6. Φροντίζουν για την υποδομή και για τα διδακτηριακά προβλήματα των σχολείων και εισηγούνται αρμοδίως την επισκευή των διδακτηρίων και τον εξοπλισμό τους με έπιπλα, σκεύη και εποπτικό υλικό, καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των διδακτηρίων σε μια παιδαγωγική κατεύθυνση.
7. Αξιολογούν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Άρθρο 10Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών Εκπαίδευσης σε σχέση με τους Διευθυντές σχολικών μονάδων
Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι διοικητικοί και πειθαρχικοί προϊστάμενοι των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, καθώς και των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης τους.
Ειδικότερα:
1. Εποπτεύουν το έργο των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, δημοσίων και ιδιωτικών, και ελέγχουν αν η διοίκηση και η λειτουργία των σχολείων εναρμονίζονται με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
2. Επισκέπτονται κατά τη κρίση τους τις σχολικές μονάδες της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και παρέχουν στους Διευθυντές των σχολείων τις απαραίτητες οδηγίες
3. Συγκαλούν συσκέψεις των Διευθυντών των σχολικών μονάδων κατά περιοχή και οργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα αρμοδιότητάς τους, δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και αίρουν σχετικές αμφιβολίες και αμφισβητήσεις.
4. Συνεργάζονται με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Προϊσταμένους των Γραφείων για τη διευθέτηση διαφορών ανάμεσα στους Διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες της περιοχής τους, προκειμένου να αποκαταστήσουν ήρεμο παιδαγωγικό κλίμα στο σχολείο και να εξασφαλίσουν πνεύμα συνεργασίας.
5. Εξετάζουν τις καταγγελίες που γίνονται σε βάρος των Διευθυντών και των εκπαιδευτικών, ελέγχουν την αξιοπιστία τους και στις περιπτώσεις που κρίνουν ότι υφίσταται πρόβλημα, ασκούν τις πειθαρχικές τους αρμοδιότητες.
6. Φροντίζουν για την υποδομή και για τα διδακτηριακά προβλήματα των σχολείων και εισηγούνται αρμοδίως την επισκευή των διδακτηρίων και τον εξοπλισμό τους με έπιπλα, σκεύη και εποπτικό υλικό, καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των διδακτηρίων σε μια παιδαγωγική κατεύθυνση.
7. Αξιολογούν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβούλων
σε σχέση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων
και τους Συλλόγους των Διδασκόντων
(Άρθρο 1 παρ. 2 Ν. 1304/82 )
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι συνεργάζονται με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Συλλόγους των Διδασκόντων για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, το συντονισμό, τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
Ειδικότερα οι Σχολικοί Σύμβουλοι:
1. Μετέχουν σε κοινές συσκέψεις με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊσταμένους Γραφείων για την εξέταση γενικότερων εκπαιδευτικών θεμάτων μείζονος σημασίας. Την πρωτοβουλία αυτών των συσκέψεων μπορεί να έχει ο Προϊστάμενος Επιστημονικής - Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ή ο αρμόδιος Σχολικός Σύμβουλος ή ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ή ο Προϊστάμενος Γραφείου ή ο Διευθυντής του σχολείου. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν μετέχει ο προϊστάμενος Επιστημονικής - Παιδαγωγικής καθοδήγησης, προεδρεύει ο αρχαιότερος στον κατεχόμενο βαθμό Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής Εκπαίδευσης.
2. Ο Σχολικός Σύμβουλος μπορεί να συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις των Διευθυντών των σχολείων της γενικής παιδαγωγικής ευθύνης του, ενημερώνοντας τα όργανα διοίκησης και το Σύλλογο Διδασκόντων.
3. Συνεργάζονται με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων με σκοπό τον προγραμματισμό των παιδαγωγικών συναντήσεων με το διδακτικό προσωπικό, την οργάνωση της επιμόρφωσής τους (ενδοσχολική επιμόρφωση), τις παιδαγωγικές συνεδριάσεις, τον προγραμματισμό και απολογισμό του έργου του σχολείου, τον εμπλουτισμό και τη λειτουργία των εργαστηρίων, των βιβλιοθηκών και λοιπών εξοπλιστικών μέσων, την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και γενικά την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος της αρμοδιότητάς του το οποίο ενδεχομένως παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου και δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο από το Διευθυντή ή το Σύλλογο των Διδασκόντων. Η κατανομή των μαθημάτων και των τάξεων γίνεται με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή. Σε περίπτωση διαφωνίας το πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο.
4. Συνεργάζονται με τους Διευθυντές των σχολείων, τους αξιολογητές - σχεδιαστές κάθε σχολείου καθώς και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι διδάσκουν, για τη λειτουργία του προγράμματος Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης ( Π.Δ.Σ.).
Παρακολουθούν την εξέλιξη και καθοδηγούν την εφαρμογή της στον ειδικό τομέα του κλάδου τους. Έχουν την παιδαγωγική ευθύνη για την καλή λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας καθώς και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα σχολεία γενικής παιδαγωγικής ευθύνης.
Θέμα 100
"Είστε διευθυντής σε σχολείο και σας κατατίθεται επώνυμη καταγγελία από μαθητές ότι μαθητής του σχολείου κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών"
Απάντηση:
Όντως η μελέτη περίπτωσης παραπάνω, είναι η πλέον χρήζουσα προσκεκτικών χειρισμών.
Γι αυτό:
Τηλέφωνο στον τοπικό Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων (Σ.Σ.Ν.) του νομού για το πώς είναι το ενδεδειγμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της περίπτωσης:« Έχω μια επώνυμη καταγγελία μαθητών για συμμαθητής τους που κάνει χρήση ουσιών. Τι κάνουμε ποίο το πρώτο βήμα; Να μην κάνουμε λάθος χειρισμό της περίπτωσης.»)
Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί στον νομό ΣΣΝ, παίρνουμε τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας.
Αυτοί μάλλον θα μας πούνε να τους στείλουμε τους γονείς για κάποια συνεδρία (αν δεχθούν να πάνε, αλλά θα τους πείσουμε εμείς για να γίνει γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του παιδιού)
Εμείς πρέπει να επαυξήσουμε την επιτήρηση των χώρων μας.
Εκτός από το πρόβλημα του ιδίου του παιδιού, μας ενδιαφέρει μήπως δίνει ουσίες σε άλλα παιδιά ή αν προμηθεύεται απ΄έξω από κάποιον έμπορο. Δίνονται άλλη μια φορά ρητές οδηγίες σε μαθητές ότι δεν προσεγγίζουμε τα κάγκελα εισόδου του σχολείου στο διάλειμμα. Εφιστούμε την προσοχή των εφημερευόντων. («Έχουμε κάποιες υπόνοιες , ότι εξωσχολικοί μπορεί να έρχονται στα κάγκελα και να δίνουν ουσίες σε μαθητές μας..... Προσέχετε και για ό,τι δείτε μου το αναφέρετε αμελητί...»
Αν έχει Φύλακες ή Επιστάτη τους εφιστά την προσοχή για άμεση (αμέσως) καταγγελία.
Συγκαλεί το «Συμβούλιο Τάξης» είναι ένας θεσμός ενεργός σε μεγάλα σχολεία , αφού εισηγείται στον σύλλογο. (Αν το σχολείο είναι μικρό, το «Συμβούλιο Τάξης», σχεδόν ταυτίζεται με τον «Σύλλογο Διδασκόντων») Μετέχουν οι διδάσκοντες στην τάξη , όπως και ο Διευθυντής ή και ο Υποδιευθυντής. Εκεί ο Διευθυντής τους κάνει μια διάλεξη -ενημέρωση για το «υπηρεσιακό απόρρητο» για την υποχρέωση εχεμύθειας του υπαλλήλου για γεγονότα κτλ που έρχονται εις γνώσιν του λόγω της θέσεώς του και τους ενημερώνει.
Ζητά επαύξηση της προσοχής και ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού ( Χρώμα ματιών, μέγεθος διαστολής κόρης, αν ζητάει άδεια να βγει έξω, τι έχουν ακούσει κτλ )
Είναι σε ανοικτή γραμμή με Αγωγή Υγείας και ΣΣΝ.
Στους καταγγέλλοντες μαθητές, συνιστά ηρεμία και ότι θα επιληφθεί της καταστάσεως και να μην αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία (συζήτηση σε Συμβούλιο Τάξης, Δεκαπενταμελές , Γονείς) αν δεν του το πουν εγκαίρως και αν δεν ζητήσουν την γνώμη του. Δηλ. «.....αν δεν το καταλάβατε, λόγω της λεπτότητας του θέματος, σας απαγορεύω να συζητήσετε με οποιονδήποτε άλλον αυτό το θέμα. Μόνο με εμένα, με κανέναν άλλο!»
Για να μην μπερδευτεί κανείς:
Καμία σκέψη αντιμετώπισης με Αστυνομίες, Ασφάλειες , Δίωξη Ναρκωτικών κ.τ.λ.Μακρυά κάθε σκέψη καταστολής!
(Για να πάμε σε λογική καταστολής, θα πρέπει να πέσουμε πάνω σε εμπόριο, σε γονείς τελείως αρνητικούς-εχθρικούς που είναι και οι ίδιοι πρεζέμποροι κτλ (Δηλ. η καταστολή αναζητείται μόνο σε πολύ σοβαρές καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούμε αντικειμενικά να επηρεάσουμε )
Εξτρά ερώτηση (αλλά με θεμελιώδη σημασία σε διάφορες περιπτώσεις)
«Τι είναι η "ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜιΜΟΤΗΤΑΣ" και τι ΤΟ "ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ" των διοικητικών πράξεων;»
Η διοίκηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα , εντάσσεται σε μία από τις τρεις εξουσίες του Κράτους , δηλ. την Εκτελεστική, ενώ οι άλλες δύο είναι η Νομοθετική και η Δικαστική.
Η διοίκηση, πρέπει, οφείλει , είναι υποχρεωμένη, να λαμβάνει αποφάσεις «κατά νόμω» , σύμφωνα με τον νόμο, νόμιμες, σύννομες. ( Αρχή της νομιμότητας των αποφάσεων της διοίκησης)
Τέτοιες αποφάσεις για τα σχολεία είναι οι πράξεις του Διευθυντή που γράφει στο δικό του βιβλίο πράξεων, οι πράξεις του Συλλόγου που εγγράφονται στο οικείο βιβλίο , οι πράξεις του ΠΥΣΔΕ κτλ
Αλλά καμιά φορά οι πράξεις αυτές, αμφισβητούνται δικαστικώς. Καμιά φορά είναι και πρόχειρες ή ΕΚΔΗΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ!
Αλλά παρ΄όλα ταύτα μέχρι να ακυρωθούν ενώπιον δικαστικής Αρχής, εξακολουθούν να παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματα και συνέπειες , ως ισχύουσες και αμέσως εφαρμοζόμενες. (Αρχή του τεκμηρίου νομιμότητας των Διοικητικών πράξεων)
ΔΗΛΑΔΗ:
Αν βγάλει μια απόφαση ο Σύλλογος με την οποία μένει από απουσίες ένας μαθητής και ο πατέρας του πάει σε δικαστήριο, ενδέχεται να δικαιωθεί μετά από τρία χρόνια, όπου τότε ο μαθητής θα έχει βγάλει το Σχολείο ενδεχομένως, αλλά θα έχει χάσει χρονιά. Βέβαια μετά υπάρχουν και οι αγωγές, αλλά η ζημιά έχει γίνει.
Τα ίδια ισχύουν με τα ΠΥΣΔΕ
Δια τούτο ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ να εφαρμόζουμε τον νόμο.
Θέμα 101
Ως διευθυντής έχετε την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου σας και θεωρείτε απαραίτητη τη πραγματοποίηση παιδαγωγικής σύσκεψης σε εβδομαδιαία βάση [αυτό εξελήφθη ως «συνεδρίαση του Συλλόγου» και όχι ως «παιδαγωγική συνάντηση» άρα η απάντηση είναι λανθασμένη )] ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να συζητούν, να ανταλλάσσουν απόψεις και να σχεδιάζουν τις μελλοντικές τους ενέργειες. Όμως κάποιοι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην παραμονή τους στο σχολείο πέρα από το διδακτικό τους ωράριο, προκειμένου να λάβουν μέρος στην προγραμματισμένη παιδαγωγική σύσκεψη.
Απάντηση:
Πρώτα να δούμε τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων
Συνιστω να διαβαστεί, διότι δεν δίνει απαντήσεις μόνο σε αυτή την μελέτη περίπτωσης, αλλά και σε άλλες.
Θα κάνω επισημάνσεις με κόκκινο:
Σύνθεση και λειτουργία του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.)
(άρθρο 11 περιπ. Στ. παρ. 1,2,3, Ν. 1566/85)
Ο Σύλλογος των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι συλλογικό όργανο του σχολείου και αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ' αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Έργο του είναι η χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου, για την οποία είναι υπεύθυνος. Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. (Δεν μπορεί ο σύλλογος να λαμβάνει αποφάσεις που κινούνται εκτός του νόμου)
Πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι ο Διευθυντής του σχολείου ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέση Υποδιευθυντή και δεν έχει ορισθεί νόμιμος αναπληρωτής του Διευθυντή, όταν αυτός απουσιάζει, προεδρεύει στο Σύλλογο Διδασκόντων (Σ.Δ.) ο ανώτερος στο βαθμό εκπαιδευτικός και επί ισοβάθμων εκείνος που έχει τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό.
Ειδικότερα ο Σύλλογος των Διδασκόντων:
1. Συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού στις συνεδριάσεις του είναι υποχρεωτική.(Δεν μπορεί κάποιος να πει «εγώ έχω δουλειές, δνε μπορώ να κάτσω να κάνουμε σύλλογο» ) Απουσία μέλους από τις συνεδριάσεις πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένη. 2. Τακτικές συνεδριάσεις:
Οι τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων γίνονται ύστερα από πρόσκληση του προέδρου:
α) Πριν από την έναρξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους.
β) Στο τέλος κάθε τριμήνου ή τετραμήνου.
γ) Κατά την ημέρα έκδοσης των αποτελεσμάτων των προαγωγικών, απολυτηρίων, ή πτυχιακών εξετάσεων και
δ) Στο τελευταίο δεκαήμερο του διδακτικού έτους.
3. Έκτακτες συνεδριάσεις:
α) Έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων συγκαλούνται για συγκεκριμένα θέματα:
ι Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου και
ιι Ύστερα από γραπτή αίτηση προς το Διευθυντή τουλάχιστον από το ένα τρίτο των μελών του συλλόγου, στην οποία αναγράφονται το θέμα ή τα θέματα και ο εισηγητής.
β) Δε συγκαλείται συνεδρίαση του συλλόγου, αν το θέμα ή τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση ανήκουν, σύμφωνα με το νόμο, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διευθυντή ή άλλου σχολικού φορέα ή όταν δεν είναι σύννομα.
4. Ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει πάντοτε εκτός ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων. (Αυτό εξ «εθίμου» μπορεί να μην τηρείται, αλλά σύμφωνα με αρχή του Δικαίου «Το έθιμο (ή και το «έθιμο» δεν υπερισχύει του νόμου)
5. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (εκτός από την περίπτωση 3β) και το χρόνο πραγματοποίησης της συνεδρίασης ορίζει ο Διευθυντής του σχολείου ή εκείνα τα μέλη του Συλλόγου που ζήτησαν τη σύγκληση του οργάνου σε έκτακτη συνεδρίαση. Εισήγηση επί των θεμάτων κάνει ο Διευθυντής ή άλλος εκπαιδευτικός ο οποίος ορίζεται από το Διευθυντή, εκτός από την περίπτωση 3β.
6. Για το χρόνο πραγματοποίησης των τακτικών συνεδριάσεων και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα μέλη λαμβάνουν γνώση δύο ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα σύγκλησης του συλλόγου σε συνεδρίαση. Η γνωστοποίηση αυτή γίνεται με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού του σχολείου.
7. Οι έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται και με προφορική ειδοποίηση, χωρίς τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου.
8. Πριν από την έναρξη της συζήτησης στις τακτικές συνεδριάσεις, μπορεί να γραφτεί στην ημερήσια διάταξη νέο θέμα από το Διευθυντή, το οποίο πρέπει να αιτιολογηθεί πλήρως ως επείγον. Μπορεί επίσης να εισαχθεί νέο θέμα ως επείγον ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας του Συλλόγου.
9. Για τις συνεδριάσεις που διακόπτονται, εφόσον έχει οριστεί ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, δεν απαιτείται νέα ειδοποίηση.
10. Το όργανο βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.
11. Οι αποφάσεις του οργάνου λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη με την οποία τάσσεται ο πρόεδρος. Όταν οι προτάσεις είναι περισσότερες και καμιά δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στις δυο επικρατέστερες. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία ή δίνει λευκή ψήφο θεωρείται απόν. (Αυτό που με ρώτησε ο Γιώργος ως περίπτωση , αν επί 10 παρόντων, 5 ψηφίσουν υπέρ αλλαγής Σχ. Περιβάλλοντος 1 κατά και 4 «παρών» είτε «λευκό» τότε οι 4 θα θεωρηθούν απόντες, παρόντες οι 6 , έχουμε απαρτία και πάει με 5-1 . Δεν χρειάζεται να μετρήσει η όποια ψήφος του Προέδρου ως διπλή για να βγει άκρη. Αλλά εκτός από την παράγραφο 11, η νεώτερη εγκύκλιος του ΥΠΔΒΜΘ (Αρ.Πρωτ.141522/Γ2/09-11-2010/ΥΠΔΒΜΘ
ΑΔΑ:4ΙΗΑ9-2Ν) λέει ότι «Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών αλλά στο πρακτικό θα πρέπει να καταχωρίζονται οι γνώμες και τα ονόματα των μελών που μειοψήφησαν (άρ.15, Ν. 2690/1999) Δεν επιτρέπεται η λευκή ψήφος, η δήλωση «παρών» ή η αδικαιολόγητη αποχή. Εδώ η έκφραση «απόλυτη πλειοψηφία» εννοεί το 50%+1ψήφο. Επίσης το «δεν επιτρέπεται λευκή ψήφος κτλ» δεν πολυστέκει σε ένα νομικό κείμενο (εγκύκλιο) διότι δεν υποδεικνύει αν είναι πειθαρχικό ή άλλο παράπτωμα, εκτός αν πάμε στην άποψη της παραγράφου 11 που θεωρούνται «απόντες» Εγώ στον Δήμο, διάβαζα, ότι με νομολογίες του Συμβουλίου της Επικρατείας(;) επί αποφάσεων σε Δήμους αυτά τα «απέχω», «παρών», «άκυρο» θεωρούνται «εν δυνάμει αρνητική ψήφος» Τι πάει να πει ακριβώς αυτό; Πάντως αν κάποιος δει αποφάσεις πάνω σε θέματα νομιμότητας απαρτιών πλειοψηφιών κτλ θα ....χάσει το μυαλό του!)
Η ψηφοφορία είναι φανερή. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται όταν προβλέπεται από σχετική διάταξη ή αποφασίζει ο Σύλλογος κατά πλειοψηφία.
12. Οι αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων λαμβάνονται πάντοτε μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς του, είναι δεσμευτικές για όλους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και υλοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου.
Καταχωρούνται στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο, το γραμματέα και τα παρόντα μέλη. Στην ίδια πράξη καταχωρούνται και οι απόψεις της μειοψηφίας, αν ζητηθεί. Ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται θέματα συνεδρίασης του Συλλόγου των Διδασκόντων και ούτε να λαμβάνονται αποφάσεις αντίθετες με τις ρυθμίσεις αυτές.
13. Τα πρακτικά τηρεί ο γραμματέας του σχολείου ή εκπαιδευτικός που ορίζεται από το Σύλλογο των Διδασκόντων.
14. Οι Σύλλογοι των Διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων, ανεξαρτήτως βαθμίδας, μπορούν να συνεδριάζουν από κοινού τακτικά ή έκτακτα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τη συστέγαση των σχολείων. Στην περίπτωση αυτή προεδρεύει ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας που έχει τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων ως Διευθυντής και σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης, εκείνος που προηγείται στη σειρά αξιολόγησης.
15. Στις συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παίρνουν μέρος, με δικαίωμα λόγου, εκπρόσωποι των μαθητών, όταν συζητούνται θέματα που τους αφορούν και εφόσον αυτά ορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων.
16. Στις συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων είναι δυνατή η συμμετοχή των Σχολικών Συμβούλων ή του Διευθυντή Εκπαίδευσης και Προϊσταμένου Γραφείου, εάν το ζητήσει ο σύλλογος των εκπαιδευτικών ή εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.
Η ορθή απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για Συνεδρίαση του Συλλόγου, αλλά για «Παιδαγωγική Συνάντηση» (λάθος από γρήγορη ανάγνωση σε συνδυασμό με το μη ενεργόν-υπό αυτή την έννοια που δίνει η διευθύντρια- του θεσμού στην συντριπτική πλειονότητα των Σχολείων) δηλ. ειδικές συνεδρίες με επιμορφωτικό χαρακτήρα , προγραμματισμένες.
Τέτοιες συνεδρίες προγραμματίζουν σε εβδομαδιαία βάση οι Σχολικοί Σύμβουλοι και υπάρχει ένα κοινό τρίωρο κενού που λ.χ. μετά τις 11 έχουν κενό οι Μαθηματικοί, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όποτε τους το ζητήσει ο Σχ. σύμβουλος.
Ο νόμος προβλέπει υποχρεωτικότητα συμμετοχής (αλλά δεν γνωρίζω ακόμα μια επίπτωση σε έναν που δεν συμμετείχε.)
Ως προς τις «Παιδαγωγικές Συναντήσεις» της Διευθύντριας, αυτές, ΔΥΝΑΝΤΑΙ να είναι εντός του ωραρίου ΚΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, όπου λ.χ. οι ΠΕ-04 θα έχουν ένα κοινό δίωρο κενό εντός του οποίου θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις επί θεμάτων ειδικής διδακτικής , επιστήμης , αλλά και γενικής διδακτικής και για κάτι γενικότερο που αφορά όλους ας είναι μαι φορά τον μήνα (εκτός ωραρίου αυτό) Μάλιστα αυτές οι απόψεις ανταλλάσσονται και στις τακτικές Συνεδριάσεις του Συλλόγου για τα συγκεκριμένα θέματα που προβλέπει ο νόμος (Τρίμηνα ή τετράμηνα ή και σε έκτακτες για κάποιο λόγο) όπου συζητείται και «παν προταθησόμενον» πλην υποχρεωτικώς αποδεκτό από όλους για συζήτηση για να μην πάει το θέμα σε άλλη συνεδρίαση.
Να δούμε τι λέει ο νόμος
Άρθρο 38
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών - διδασκόντων
(παρ. 8 άρθρο 13 και άρθρο 55 Ν. 1566/85)
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών - διδασκόντων
(παρ. 8 άρθρο 13 και άρθρο 55 Ν. 1566/85)
...............................
5. Συμμετέχουν υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στις παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και εκφράζουν ελεύθερα τις παιδαγωγικές απόψεις τους. .........................
(Να παρατηρήσουμε ότι στα παντός είδους σεμινάρια ενδοσχολικά ή μη, στην πράξη δεν υπάρχει υποχρεωτική συμμετοχή)
====================================================================
Τι είναι οι καινοτόμες Δράσεις του ΥΠΔΒΜΘ=====================================================================
Καινοτόμες Δράσεις, έχουν ως εξής:
(πηγή το ΥΠΔΒΜΘ)
- Ως προς την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο υλοποιεί από το 2000, πρόταση για την τροποποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων, εισάγοντας πιλοτικά την "Ευέλικτη Ζώνη Δημιουργικών και Διαθεματικών Δραστηριοτήτων" για το Δημοτικό Σχολείο και τη "Ζώνη Καινοτόμων Δράσεων" για το Γυμνάσιο. Ήδη έχει εισαχθεί σε πιλοτική εφαρμογή η λειτουργία των παραπάνω καινοτομιών σε 550 σχολεία της Α'βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, έχει ήδη καταρτιστεί και δημοσιευθεί το νέο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ) για όλα τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μελλοντικά προγραμματίζεται η αναμόρφωση των αντίστοιχων Ωρολογίων Προγραμμάτων, καθώς και του εκπαιδευτικού υλικού, ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του Δ.Ε.Π.Π.Σ. και η επέκταση των Προγραμμάτων της "Ευέλικτης Ζώνης" και της "Ζώνη Καινοτόμων Δράσεων" σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης.
- Σε σχέση με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, πλήθος στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η διδασκαλία της Αγγλικής αρχίζει από την Δ.' τάξη Δημοτικού σε όλα τα πολυθέσια Δημοτικά της χώρας. Επίσης, διδάσκεται ως πρώτη ξένη γλώσσα, υποχρεωτικά σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διδαχθούν και δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλική ή Γερμανική). Επιπλέον, το ΥΠ.Ε.Π.Θ., λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των μαθητών ως προς τη δεύτερη ξένη γλώσσα, εγκρίνει την παράλληλη λειτουργία τμημάτων Γαλλικών ή Γερμανικών στα Γυμνάσια. Οι Έλληνες μαθητές Γυμνασίου σε ποσοστό 99% των μαθητών διδάσκονται Αγγλικά (το τρίτο καλύτερο ποσοστό μετά τη Δανία και τη Σουηδία που επιτυγχάνουν το απόλυτο 100%). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα Γαλλικά είναι 80,7% (επίσης τρίτο καλύτερο ποσοστό μετά το Λουξεμβούργο και το φλαμανδόφωνο Βέλγιο - χώρες στις οποίες τα Γαλλικά αποτελούν από τις κύριες ομιλούμενες γλώσσες). Τέλος, το γεγονός ότι οι Έλληνες μαθητές ξεκινούν τη διδασκαλία μίας ξένης γλώσσας στην ηλικία των εννέα ετών, κατατάσσει την Ελλάδα στην έκτη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση (μετά το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Φινλανδία)
- Περιβαλλοντική εκπαίδευση (Π.Ε.). Λειτουργούν 18 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (και άλλα 16 είναι υπό ίδρυση), τα οποία προσφέρουν εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, θεματικά δίκτυα περιφερειακού, εθνικού ή διεθνούς χαρακτήρα. Στα προγράμματα Π.Ε που αναπτύχθηκαν το 2002 συμμετείχαν συνολικά 100.000 μαθητές, 4500 εκπαιδευτικοί, ενώ παράλληλα επιμορφώθηκαν 11000 εκπαιδευτικοί στην Π.Ε. Η εκπαιδευτική διαπραγμάτευση του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πλήθους συνεργασιών με κυβερνητικούς και μη-φορείς, καθώς επίσης και σε διεθνείς συνεργασίες (UNESCO, Ε.Ε., Βαλκανικές χώρες, κ.ά.). Επίσης, σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει ορισθεί ένας υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με αρμοδιότητα να παρέχει τη βοήθειά του για την υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
- Αγωγή Υγείας. Κατά τη σχολική χρονιά 2001-02 εφαρμόστηκαν προγράμματα αγωγής υγείας σε 1800 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα λειτουργούν 16 Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων, οι οποίοι στελεχώνονται από προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.
Με σκοπό τη διαγνωστική αξιολόγηση και τον επιστημονικό χαρακτηρισμό των παιδιών ως "ειδικών αναγκών", έχουν συσταθεί και λειτούργησαν κατά το σχολικό έτος 1999-2000 είκοσι-δύο (22) Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΥ) και έχουν ιδρυθεί άλλα 32. Για την στελέχωσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (π.χ. ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κτλ.) βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός.
Όταν η φοίτηση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία του κοινού εκπαιδευτικού συστήματος ή στα τμήματα ένταξης καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη, λόγω του είδους και του βαθμού του προβλήματός τους, η εκπαίδευσή τους παρέχεται:
- σε αυτοτελή σχολεία ειδικής αγωγής,
- σε σχολεία ή τμήματα που λειτουργούν είτε ως αυτοτελή είτε ως παραρτήματα άλλων σχολείων. Σε νοσοκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων ή σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων ατόμων,
- στο σπίτι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οπότε μπορεί να χρησιμοποιείται και το σύστημα τηλε-εκπαίδευσης.
- σε αυτοτελή σχολεία ειδικής αγωγής,
- σε σχολεία ή τμήματα που λειτουργούν είτε ως αυτοτελή είτε ως παραρτήματα άλλων σχολείων. Σε νοσοκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων ή σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων ατόμων,
- στο σπίτι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οπότε μπορεί να χρησιμοποιείται και το σύστημα τηλε-εκπαίδευσης.
- Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (ΣΕΠ). Λειτουργούν 69 Κέντρα Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) στις έδρες και σε μεγάλες πόλεις νομών, 200 Γραφεία ΣΕΠ σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες της χώρας ενώ έχουν επιμορφωθεί 2.610 εκπαιδευτικοί. Ήδη έχει γίνει προκήρυξη για τη δημιουργία 330 επιπλέον Γραφεία ΣΕΠ, από τα οποία 60 θα στοχεύουν στην σύνδεση των ΤΕΕ με τις επιχειρήσεις.
- Μουσικά Σχολεία. Το 2002 λειτουργούν 34 Μουσικά σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια) με 4429 μαθητές, στα οποία υπηρετούν 1610 εκπαιδευτικοί (περιλαμβανομένων των προπαρασκευαστικών τμημάτων).
- Εκπαίδευση ομογενών. Έχει ήδη παραχθεί σύγχρονο διδακτικό και εποπτικό υλικό για τη νηπιακή ηλικία και τις τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με στόχο τη διατήρηση, την καλλιέργεια και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Κατά την επόμενη τετραετία πρόκειται να καλυφθούν και οι υπόλοιπες τάξεις Δημοτικού και Γυμνασίου. Παράλληλα, κατά την τελευταία τριετία έχουν επιμορφωθεί 900 εκπαιδευτικοί και, κατά την επόμενη τετραετία, πρόκειται να επιμορφωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών.
- Εκπαίδευση παλιννοστούντων και ομογενών. Λειτουργούν 400 Τάξεις Υποδοχής και 500 Φροντιστηριακά Τμήματα, με αντικείμενο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και με στόχο την ομαλότερη ένταξη των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, 25 σχολεία (13 Δημοτικά, 8 Γυμνάσια, 4 Λύκεια), των οποίων η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού δεν είναι ομοιογενής, λειτουργούν ως "Διαπολιτισμικά Σχολεία", έτσι ώστε να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο για ειδικές παρεμβάσεις.
- Εκπαίδευση τσιγγανοπαίδων. Το πρόγραμμα "Εκπαίδευση Τσιγγανοπαίδων" εντάσσεται στα προγράμματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης που στηρίζει και προωθεί το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, υπό την εποπτεία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Η αρχική διάρκεια του προγράμματος ήταν τριετής (1997-2000) και θα επεκταθεί χρονικά μέχρι το 2006. Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συνολικά εκπονήθηκαν 32 τεύχη (6 για τους εκπαιδευτικούς) για τη διδασκαλία της ελληνικής και άλλων μαθημάτων. Το υλικό αυτό αξιοποιεί το πολιτισμικό κεφάλαιο του περιβάλλοντος των Ρομ. Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος δείχνουν ότι παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού διαρροής των Τσιγγανοπαίδων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 75% (1997) στο 24% (2001) και ενισχύθηκε η ροή τους σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επίσης λειτουργούν 125 ειδικά προπαρασκευαστικά τμήματα, στα οποία φοιτούν τσιγγανόπαιδες διαφόρων ηλικιών, μέχρι να είναι σε θέση να ενταχθούν στις τάξεις που ανήκουν και έχουν δημιουργηθεί 150 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.
- Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Το 1997 εντάσσεται στο επίσημο εκπαιδευτικό μας σύστημα το ολοήμερο σχολείο, το οποίο εξυπηρετεί κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες και προωθεί τη δημιουργική απασχόληση. Έτσι σήμερα λειτουργούν 1.632 τμήματα με ολοήμερα προγράμματα σε 1.513 νηπιαγωγεία, καθώς και 3.479 τμήματα σε 2.108 δημοτικά σχολεία. Το ερχόμενο έτος προγραμματίζεται η αύξηση των δημοτικών σχολείων σε 2.399 στα οποία θα λειτουργούν 3.881 ολοήμερα τμήματα.
- Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη: Καθιερώθηκε με το Ν.2525/97 για τα Ενιαία Λύκεια και με το Ν.2640/98 για τα ΤΕΕ και υλοποιείται κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία. Το 2001-02 ο αριθμός των σχολείων, που εφάρμοσαν προγράμματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης ανήλθε σε 1.542 και ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτά σε 99.748. Στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Γυμνάσιο και Δημοτικό μετείχαν 611 και 31.272 μαθητές.
Θέμα 102- Μουσικά Σχολεία. Το 2002 λειτουργούν 34 Μουσικά σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια) με 4429 μαθητές, στα οποία υπηρετούν 1610 εκπαιδευτικοί (περιλαμβανομένων των προπαρασκευαστικών τμημάτων).
- Εκπαίδευση ομογενών. Έχει ήδη παραχθεί σύγχρονο διδακτικό και εποπτικό υλικό για τη νηπιακή ηλικία και τις τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με στόχο τη διατήρηση, την καλλιέργεια και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Κατά την επόμενη τετραετία πρόκειται να καλυφθούν και οι υπόλοιπες τάξεις Δημοτικού και Γυμνασίου. Παράλληλα, κατά την τελευταία τριετία έχουν επιμορφωθεί 900 εκπαιδευτικοί και, κατά την επόμενη τετραετία, πρόκειται να επιμορφωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών.
- Εκπαίδευση παλιννοστούντων και ομογενών. Λειτουργούν 400 Τάξεις Υποδοχής και 500 Φροντιστηριακά Τμήματα, με αντικείμενο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και με στόχο την ομαλότερη ένταξη των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, 25 σχολεία (13 Δημοτικά, 8 Γυμνάσια, 4 Λύκεια), των οποίων η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού δεν είναι ομοιογενής, λειτουργούν ως "Διαπολιτισμικά Σχολεία", έτσι ώστε να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο για ειδικές παρεμβάσεις.
- Εκπαίδευση τσιγγανοπαίδων. Το πρόγραμμα "Εκπαίδευση Τσιγγανοπαίδων" εντάσσεται στα προγράμματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης που στηρίζει και προωθεί το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, υπό την εποπτεία του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Η αρχική διάρκεια του προγράμματος ήταν τριετής (1997-2000) και θα επεκταθεί χρονικά μέχρι το 2006. Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συνολικά εκπονήθηκαν 32 τεύχη (6 για τους εκπαιδευτικούς) για τη διδασκαλία της ελληνικής και άλλων μαθημάτων. Το υλικό αυτό αξιοποιεί το πολιτισμικό κεφάλαιο του περιβάλλοντος των Ρομ. Τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος δείχνουν ότι παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού διαρροής των Τσιγγανοπαίδων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 75% (1997) στο 24% (2001) και ενισχύθηκε η ροή τους σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επίσης λειτουργούν 125 ειδικά προπαρασκευαστικά τμήματα, στα οποία φοιτούν τσιγγανόπαιδες διαφόρων ηλικιών, μέχρι να είναι σε θέση να ενταχθούν στις τάξεις που ανήκουν και έχουν δημιουργηθεί 150 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.
- Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Το 1997 εντάσσεται στο επίσημο εκπαιδευτικό μας σύστημα το ολοήμερο σχολείο, το οποίο εξυπηρετεί κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες και προωθεί τη δημιουργική απασχόληση. Έτσι σήμερα λειτουργούν 1.632 τμήματα με ολοήμερα προγράμματα σε 1.513 νηπιαγωγεία, καθώς και 3.479 τμήματα σε 2.108 δημοτικά σχολεία. Το ερχόμενο έτος προγραμματίζεται η αύξηση των δημοτικών σχολείων σε 2.399 στα οποία θα λειτουργούν 3.881 ολοήμερα τμήματα.
- Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη: Καθιερώθηκε με το Ν.2525/97 για τα Ενιαία Λύκεια και με το Ν.2640/98 για τα ΤΕΕ και υλοποιείται κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία. Το 2001-02 ο αριθμός των σχολείων, που εφάρμοσαν προγράμματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης ανήλθε σε 1.542 και ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτά σε 99.748. Στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Γυμνάσιο και Δημοτικό μετείχαν 611 και 31.272 μαθητές.
Αναλαμβάνετε ως διευθυντής σε μία σχολική μονάδα που δεν έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν.
Απάντηση:
Είναι πολλαπλώς ωφέλιμο να κάνει μια ανθρωπογεωγραφία του χώρου, πριν αναλάβει διευθυντής.
1. Να βρει μέσω Googlearth το χωριό, το σχολείο, το οδικό δίκτυο, να ανιχνεύσει φωτογραφίες του χώρου.
2. Να μάθει την τοπική ιστορία. Το διαδίκτυο, προσφέρεται. Έχει κάποια ιδιαιτερότητα το χωριό; Ιδιαίτερα ήθη; Έθιμα; Συνήθειες; Φήμες; Ασχολίες; Τοπική οικονομία; υποδομές του χωριού. Έχει Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων; Ποίος ο Πρόεδρος; Ο Δήμαρχος; Διάσημοι καταγόμενοι από το Χωριό;
3. Οι υποδομές του Σχολείου. Οι επιτυχίες του Σχολείου. Οι καθηγητές. Ο τέως διευθυντής . Ποίοι έχουν υπηρετήσει εκεί. Οπτικό υλικό από το χωριό -Σχολείο. (βίντεο Φωτογραφίες)
4. Τηλεφωνικές πληροφορίες σε πρώτη φάση από πρώην διευθυντές και από τον τέως Διευθυντή αλλά και καθηγητές υπηρετήσαντες. Όσο πιο έμπιστοι, τόσο πιο καλής ποιότητος πληροφορίες.
Πάρα πολύ μεγάλη χρησιμότητα να αναλάβει διαβασμένος, να αποφύγει τις κακοτοπιές, να ξέρει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και των ανθρώπων, να γνωρίζει τις αδυναμίες να προγραμματίσει έγκαιρα και έγκυρα. Να συνεργαστεί με τους ντόπιους κερδίζοντας την εκτίμησή τους που είναι διαβασμένος με τον χώρο.
Εθιμοτυπική επίσκεψη σε Αντιδήμαρχο υπεύθυνο Παιδείας του Καλλικράτη. Ενημέρωση , διαπιστευτήρια.
Ενημέρωση από το Συνδικάτο για το Σχολείο
Ενημέρωση από τον Αιρετό για το Σχολείο.
Όλες οι πληροφορίες που θα συλλέξει έχουν την σημασία και θα τον βοηθήσουν αφάνταστα στο έργο του.
Θέμα 103
Είστε διευθυντής σε σχολείο και γίνεστε μάρτυρας επαναλαμβανόμενης βίαιης συμπεριφοράς από μέρους μαθητή σε συμμαθητές του.
Απάντηση:
κατ΄αρχήν, πρέπει να έχει υπάρξει τιμωρία. Η βία μαθητή ενάντια σε μαθητές δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει ατιμωρητί. Μπορεί να έχει τιμωρηθεί με επιείκεια, αλλά πρέπει να έχει τιμωρηθεί έστω και με επίπληξη.
Από μέρους του Διευθυντή:
Πρέπει να διερευνήσει τους λόγους της βίας (έχουν «προηγούμενα»; είναι βίαιο το παιδί;)
Καλεί τον «δράστη» για συζήτηση.
Καλεί γονείς και κάνει συζήτηση.
Καλεί 15-μελές και κάνει συζήτηση.
Φέρνει το θέμα στον Σύλλογο για αντιμετώπιση με εισήγηση τιμωρίας, αφού έχει συνεκτιμήσει τις αιτίες της βίαιης συμπεριφοράς («βαριά» εφηβεία , βίαιη συμπεριφορά στην οικογένεια που διοχετεύεται και στο παιδί και την αποδίδει στους συμμαθητές του;) Η παραβατική συμπεριφορά είτε εξηγείται είτε όχι, δεν δικαιολογείται. Είναι λοιπόν σκόπιμο, να υπάρξει κλιμάκωση της ποινής, να γίνει με τον «πιο επίσημο τρόπο» του Συλλόγου (όπου θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του 5-μελούς και το Προεδρείο του 15-μελούς)
Επίσης: Αν ο μαθητής έχει εξωστρεφή χαρακτήρα (που για να δέρνει, μάλλον θα έχει) μπορεί να υποστεί και Δημόσια επιτίμηση μήπως «γειωθεί» Αυτό θα το κρίνει ο Διευθυντής με τον Σύλλογο, γιατί αν έχει εσωστρεφή χαρακτήρα, δεν ενδείκνυται.
Θέμα 104
κατ΄αρχήν, πρέπει να έχει υπάρξει τιμωρία. Η βία μαθητή ενάντια σε μαθητές δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει ατιμωρητί. Μπορεί να έχει τιμωρηθεί με επιείκεια, αλλά πρέπει να έχει τιμωρηθεί έστω και με επίπληξη.
Από μέρους του Διευθυντή:
Πρέπει να διερευνήσει τους λόγους της βίας (έχουν «προηγούμενα»; είναι βίαιο το παιδί;)
Καλεί τον «δράστη» για συζήτηση.
Καλεί γονείς και κάνει συζήτηση.
Καλεί 15-μελές και κάνει συζήτηση.
Φέρνει το θέμα στον Σύλλογο για αντιμετώπιση με εισήγηση τιμωρίας, αφού έχει συνεκτιμήσει τις αιτίες της βίαιης συμπεριφοράς («βαριά» εφηβεία , βίαιη συμπεριφορά στην οικογένεια που διοχετεύεται και στο παιδί και την αποδίδει στους συμμαθητές του;) Η παραβατική συμπεριφορά είτε εξηγείται είτε όχι, δεν δικαιολογείται. Είναι λοιπόν σκόπιμο, να υπάρξει κλιμάκωση της ποινής, να γίνει με τον «πιο επίσημο τρόπο» του Συλλόγου (όπου θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του 5-μελούς και το Προεδρείο του 15-μελούς)
Επίσης: Αν ο μαθητής έχει εξωστρεφή χαρακτήρα (που για να δέρνει, μάλλον θα έχει) μπορεί να υποστεί και Δημόσια επιτίμηση μήπως «γειωθεί» Αυτό θα το κρίνει ο Διευθυντής με τον Σύλλογο, γιατί αν έχει εσωστρεφή χαρακτήρα, δεν ενδείκνυται.
Θέμα 104
Είστε διευθυντής σε σχολείο και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος συμβαίνει ένα ατύχημα σε ένα μαθητή του σχολείου σας.
Απάντηση:
Συμπεριφέρεται σαν να ήταν δικό του παιδί. Παίρνει γρήγορες αποφάσεις αλλά και με γνώση που πρέπει να έχει.
Υπάρχει το 166 (Τραυματισμός μαθητή , διεύθυνση τάδε , Σχολείο, είναι σπάσιμο μάλλον σοβαρό και δεν πρέπει να τον μετακινήσουμε άτσαλα. Πότε θα έλθετε;)
Αν έχουμε λιποθυμία προσπαθούμε να τον συνεφέρουμε με τον Γυμναστή που έχει γνώσεις κατά τεκμήριο καλύτερες από τους άλλους.
Επί ελαφράς καταστάσεως ή σοβαρότητος καταστάσεως ή καθυστερήσεως τον πάμε με το δικό μας αμάξι στο κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο (Νοσοκομείο!)
Τον να τον πάς μόνος σου σημαίνει ανάληψη κινδύνου. Αλλά προείπα ότι συμπεριφέρεσαι σαν να είναι παιδί σου. Τα αίματα κτλ δεν είναι θέμα για να σκεφθεί κάτι δεύτερη φορά. Αν φοβάται ή έχει φοβίες (στην όψη αίματος) ή είναι κακή οδηγός, ας καλέσει ταξί, πέραν του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.
Μόλις πάει τον μαθητή στα επείγοντα και επιληφθεί ο Γιατρός, καλεί και τους γονείς από το τηλέφωνο που θα του δώσουν από το Σχολείο στο αρχείο του "δ-ΒΑΣΙΣ" ("Νέστωρ") ή από την εκτύπωση που έχει στο γραφείο του.
«Ο μικρός ο Γιώργος κτύπησε το χέρι του και τον έχω φέρει στα επείγοντα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι καλά, ελάτε όποτε θέλετε.
Ο Διευθυντής θα χάσει την μισή του μέρα ή ολόκληρη, αλλά θα έχει κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε επί ενδεχόμενης επιπλοκής να έχει πάει νοσοκομείο ΓΡΗΓΟΡΑ.
Επικοινωνεί με το Σχολείο με τον Υποδιευθυντή ή με τον αναπληρωτή Διευθυντή.
(κάποια ενδεχόμενα του τύπου «Δεν μπορώ τώρα να έλθω γιατί δουλεύω» «Είμαστε μάρτυρες του Ιεχωβά» κ.ά. πρέπει να τα αντιπαρέλθει με παγερή αδιαφορία )
Θέμα 105
Το Νομικό πλαίσιο είναι το εξής:Νόμος του 1999 επί Αρσένη :
υπουργική απόφαση Γ1/708/7-9-1999
Διαπολιτισμική εκπαίδευση - Τάξεις Υποδοχής -Φροντιστηριακά Τμήματα
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 1894/90, ΦΕΚ 110 τ. Α΄
2. Το άρθρο 35 παρ. 3 του Ν. 2413/96, ΦΕΚ 124 τ. Α΄
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν θα προκύψουν για το κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον δαπάνες από αυτές που ήδη είχαν υπολογιστεί με την αναφερόμενη στο θέμα αυτό αριθμ. Φ2/378/Γ1/1124/8-12-94 (ΦΕΚ 930 τ. Β΄) απόφαση του Υπουργού Παιδείας
αποφασίζουμε
Προκειμένου η εκπαίδευση παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και συμμετοχική -ενεργητική, ώστε οι μαθητές αυτοί να ενταχθούν ομαλά και ισόρροπα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, στα πλαίσια της διαπολιτισμικής αγωγής, διαμορφώνεται ένα ευέλικτο σχήμα θεσμικής και διδακτικής παρέμβασης, το οποίο επιτρέπει στο Σύλλογο διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού σταθμίσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αυτών και τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας να επιλέξει εκείνο το σχήμα που μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποδοτικά. Το θεσμικό σχήμα έχει τη μορφή:
Τάξη Υποδοχής Ι
Τάξη Υποδοχής ΙΙ
Φροντιστηριακό Τμήμα
Διευρυμένο Ωράριο
1. Φοίτηση σε Τάξη Υποδοχής (Τ.Υ.)
Το πρόγραμμα των τάξεων Υποδοχής ολοκληρώνεται σε δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο Ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου:
Στις Τάξεις Υποδοχής Ι, όπου εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας για μαθητές που θα ενταχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η φοίτηση διαρκεί ένα διδακτικό έτος.
Στις Τάξεις Υποδοχής ΙΙ, όπου εφαρμόζεται μικτό πρόγραμμα εσωτερικής και εξωτερικής γλωσσολογικής και μαθησιακής υποστήριξης των μαθητών που έχουν ενταχθεί σ' αυτές και το οποίο πραγματοποιείται μέσα στις κανονικές τάξεις με παράλληλη υποστηρικτική γλωσσική διδασκαλία, η φοίτηση διαρκεί μέχρι δύο διδακτικά έτη, μετά την παρακολούθηση του κύκλου Τ.Υ. Ι.
2. Λειτουργία Τ.Υ.
α) Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργείται Τ.Υ. Ι ή ΙΙ είναι 9 και ο μεγαλύτερος 17. Σε περίπτωση που σε γειτονικά σχολεία υπάρχουν μαθητές που έχουν την ανάγκη να φοιτήσουν σε Τ.Υ., μπορούν να μετεγγραφούν με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και των διευθυντών των σχολείων, με απόφαση του προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης, σε ένα σχολείο στο οποίο τηρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε να είναι δυνατή η ίδρυση Τ.Υ. Ι:
Ειδικότερα:
Φοίτηση σε Τάξη Υποδοχής (Τ.Υ.)
Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ολοκληρώνεται σε δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου:
Στις Τάξεις Υποδοχής Ι, όπου εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και μαθησιακής προετοιμασίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με παράλληλη παρακολούθηση μερικών μαθημάτων στην κανονική τάξη όπως: Φυσική Αγωγή, Εικαστική Αγωγή, Μουσική Αγωγή, Ξένη Γλώσσα, Σχολική Ζωή ή και άλλο μάθημα σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο. Η φοίτηση σε Τ.Υ. Ι διαρκεί μέχρι ένα διδακτικό έτος. Είναι δυνατή ταχύτερη επανένταξη μαθητή στην κανονική τάξη έπειτα από απόφαση των εκπαιδευτικών της Τ.Υ. Ι και της κανονικής τάξης, αν στο τέλος τριμήνου έχει δεχθεί ότι μπορεί απρόσκοπτα να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα.
Στις τάξεις υποδοχής ΙΙ, όπου εφαρμόζεται μικτό πρόγραμμα εσωτερικής και εξωτερικής γλωσσικής και μαθησιακής υποστήριξης των μαθητών που έχουν ενταχθεί σ' αυτές και το οποίο πραγματοποιείται μέσα στις κανονικές τάξεις με παράλληλη υποστηρικτική διδασκαλία. Η φοίτηση διαρκεί δύο διδακτικά έτη (σε εξαιρετικές περιπτώσεις τρία έτη) και επιδιώκεται να είναι συνεχής για να είναι αποτελεσματική η υποστηρικτική προσπάθεια.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
Εφαρμόζεται εβδομαδιαίο ωρολόγιο 18-22 διδακτικών ωρών που πραγματοποιούνται με απόσπαση των μαθητών από την κανονική τάξη, εκτός από τα μαθήματα Καλλιτεχνικά, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή, Μαθηματικά (προαιρετικά το τελευταίο, με απόφαση των διδασκόντων) όπου εντάσσονται κανονικά. Ειδικότερα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Μαθήματα εντατικής παρακολούθησης (18-22 ώρες)
14 ώρες ελληνικά
4 ώρες μαθηματικά
4 ώρες στοιχεία από τα υπόλοιπα μαθήματα
Μαθήματα κοινής παρακολούθησης (7-13 ώρες)
Τάξεις Α' Β΄ Γ΄
Μαθηματικά 4 4 4
Ξένη Γλώσσα 6 5 5
Πληροφορική-Τεχνολογία 2 2 1
Φυσική Αγωγή 3 3 2
Αισθητική Αγωγή 1 2 2
Οικιακή Οικονομία 1 2 -
ΣΕΠ - - 1
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω της ιδιομορφίας του σχολικού προγράμματος ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου αποφασίζει με ποια τάξη/-εις και με ποιο τμήμα/-τα μπορεί να συνδεθεί η Τάξη Υποδοχής, ώστε οι μαθητές τους να συνδιδάσκονται τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής, Καλλιτεχνικών, Τεχνολογίας και Μαθηματικών ή τουλάχιστον ένα από αυτά. Οι Τ.Υ. πρέπει να λειτουργούν κατά τάξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα αιτιολογείται εγγράφως από το Διευθυντή του σχολείου η παρέκκλιση από τον κανόνα λειτουργίας των Τ.Υ.
Πρόγραμμα σπουδών Τ.Υ. ΙΙ
Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές/ -τριες παρακολουθούν στις "κανονικές" τάξεις του σχολείου, ενώ παράλληλα έχουν γλωσσική και μαθησιακή υποστήριξη. Η υποστήριξη προβλέπει:
α. Εσωτερική διαφοροποίηση της διδασκαλίας με εξατομικευμένη υποστήριξη των μαθητών για την ανάπτυξη των αναγκαίων γλωσσικών δεξιοτήτων τους ενώ συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της "κανονικής" τάξης με τον εκπαιδευτικό που είναι υπεύθυνος για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας (συνεργατική διδασκαλία).
β. Εξωτερική διαφοροποίηση της διδασκαλίας: Συνέχιση της εντατικής διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας από τους ειδικούς εκπαιδευτικούς.
γ. Το μάθημα της γλώσσας και κουλτούρας της χώρας προέλευσης είναι προαιρετικό και εφόσον υπάρξει ικανός αριθμός μαθητών (7-15) διδάσκεται για 4 ώρες την εβδομάδα εκτός του ωρολόγιου προγράμματος στην περίπτωση που η τάξη έχει πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα. Για την παρακολούθηση του μαθήματος αυτού χορηγείται στο τέλος του διδακτικού έτους σχετική βεβαίωση.
Προετοιμασίες για ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων
1. Τάξη Υποδοχής Ι
Με διαπιστωτικό test ανιχνεύεται το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώνεται ότι ο μαθητής έχει ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας με αποτέλεσμα η κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου να είναι ανεπαρκείς σε όλες τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές περιστάσεις.
Επιζητείται δήλωση του γονέα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει το παιδί του Τάξη Υποδοχής Ι. Σε αντίθετη περίπτωση παραπέμπεται το θέμα στην ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης και
Ανατίθεται η διδασκαλία σε διδακτικό προσωπικό, κατά προτίμηση εξειδικευμένο στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
Εξασφαλίζεται έγκαιρα κατάλληλο διδακτικό υλικό
2. Τάξη Υποδοχής ΙΙ
Οι Τ.Υ. αφορούν μαθητές αλλόγλωσσους οποιασδήποτε τάξης της Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπ/σης.
Με διαπιστωτικό test ανιχνεύεται το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι είναι μέτριο, δηλαδή παρουσιάζει μια ασταθή επάρκεια στην ελληνική γλώσσα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ανεπαρκώς στο σύνολο του σχολικού αναλυτικού προγράμματος.
Επιζητείται δήλωση του γονέα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει την Τάξη Υποδοχής ΙΙ. Σε περίπτωση διαφωνίας του, το θέμα παραπέμπεται στην ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Στις διδακτικές διαδικασίες Τ.Υ. μπορεί να συμμετάσχει και δίγλωσσος εκπαιδευτικός.
Η απόφαση για την ένταξη μαθητή σε Τάξεις Υποδοχής Ι ή ΙΙ λαμβάνεται από το σύλλογο διδασκόντων σε συνεργασία με τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο, αφού συνεκτιμήσουν τα διαγνωστικά tests και λάβουν υπόψη τη σχετική εισήγηση των ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγου ή/και κοινωνικού λειτουργού) που παρακολουθούν τη διαδικασία σχολικής προσαρμογής του συγκεκριμένου μαθητή, εφόσον ο θεσμός της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης λειτουργεί στην εκπαιδευτική περιφέρεια.
3. Φοίτηση σε Φροντιστηριακό Τμήμα (Φ.Τ.)
Το πρόγραμμα των Φ.Τ. παρακολουθείται από μαθητές παλιννοστούντες ή αλλοδαπούς που είτε δε φοίτησαν σε Τ.Υ. Ι ή/και ΙΙ και αντιμετωπίζουν γλωσσικές δυσκολίες είτε εντάχθηκαν στα υποστηρικτικά γι' αυτούς μέτρα και παρακολούθησαν τα σχετικά μαθήματα αλλά εξακολουθούν να δυσκολεύονται γλωσσικά κατά την ένταξή τους στην "κανονική" τάξη. Η λειτουργία των Φ.Τ. πραγματοποιείται εκτός σχολικού ωραρίου.
4. Λειτουργία Φ.Τ.
Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργείται Φροντιστηριακό Τμήμα είναι ο 3 και ο μεγαλύτερος 8. Μαθητές ευρύτερων περιοχών μπορούν να εγγράφονται στο ίδιο σχολείο, με τη σύμφωνη γνώμη ων γονέων τους και των διευθυντών των σχολικών μονάδων, μετά από έγκριση του προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίζεται ικανός αριθμός μαθητών για την ίδρυση Φροντιστηριακού Τμήματος.
Επίσης μπορούν να ιδρύονται Φ.Τ. σε σχολικές μονάδες και να φοιτούν σε αυτά μαθητές των πλησιέστερων σχολείων, αφού εξασφαλιστεί έγκριση των γονέων τους.
Στο Φ.Τ. παρέχεται υποστηρικτική διδασκαλία μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα από τι οποίες οι 2 διατίθενται για μελέτη.
5. Πρόγραμμα σπουδών Φροντιστηριακού Τμήματος
Διδάσκονται τα μαθήματα στα οποία ο σύλλογος διδασκόντων κρίνει ότι οι αλλόφωνοι μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες γλωσσικές ή μαθησιακές. Επίσης γίνεται μελέτη και προετοιμασία των μαθητών για τα μαθήματα της επόμενης μέρας 2 ώρες την εβδομάδα (σύνολο 10).
Η κατανομή των ωρών διδασκαλίας κατά μάθημα, οι ώρες λειτουργίας του Φ.Τ., καθώς και η χρήση διδακτικού υλικού, καθορίζονται από το σχολικό σύμβουλο σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων.
6. Έναρξη λειτουργίας των Τ.Υ. και Φ.Τ.
Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των Τάξεων Υποδοχής Ι ή και Ι και Φροντιστηριακών Τμημάτων να γίνεται το αργότερο την 1η Οκτωβρίου. Για το λόγο αυτό, στο τέλος του διδακτικού έτους υποβάλλονται από τις σχολικές μονάδες α) τεκμηριωμένες προτάσεις για ίδρυση και λειτουργία Τ.Υ., β) στοιχεία που αφορούν μαθητές που πρέπει να παρακολουθήσουν τις Τ.Υ. Ι ή ΙΙ αλλά η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου δεν επιτρέπει την εφαρμογή του προγράμματος Τ.Υ. -έκθεση λόγων αδυναμίας υλοποίησης του προγράμματος Τ.Υ. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου υποβάλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία.
7. Διδακτικό προσωπικό
Α. Στις τάξεις Υποδοχής διδάσκουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που βρίσκονται στη διάθεση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή που αποσπώνται για το σκοπό αυτό, όπως και αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διδάσκουν με πλήρες ωράριο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πλήρες ωράριο ή για τη συμπλήρωση του κανονικού τους ωραρίου. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με απόφαση του οικείου προϊσταμένου Δ/νσης Εκπ/σης και διδάσκουν με ωράριο που καθορίζεται από τη σύμβαση πρόσληψής τους. Στις Τάξεις Υποδοχής διδάσκουν κατά πρώτο λόγο διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί του ίδιου σχολείου, εφόσον το επιθυμούν και έχουν τα απαραίτητα για το έργο αυτό προσόντα.
Β. Η εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας, η άριστη γνώση της ελληνικής για την περίπτωση των αλλοδαπών εκπαιδευτικών, η πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας και κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης των μαθητών, η παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων, η προηγούμενη διδακτική εμπειρία σε Τάξεις Υποδοχής ή Φροντιστηριακά Τμήματα λογίζονται ως προσόντα επιλογής για την ανάθεση της διδασκαλίας.
Γ. Στα Φροντιστηριακά Τμήματα διδάσκουν μόνιμοι ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ίδιας ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, άλλης σχολικής μονάδας, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου ή με ωριαία αντιμισθία. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διδασκαλία από εκπαιδευτικούς των παραπάνω κατηγοριών, προσλαμβάνονται αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ως ωρομίσθιοι και αν αυτό δεν είναι δυνατό ιδιώτες εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, ως ωρομίσθιοι.
Δ. Για κάλυψη ειδικών αναγκών και συγκεκριμένα για τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού της χώρας προέλευσης μπορούν να προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι κατά σειρά προτεραιότητας: 1. Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα προσόντα διορισμού στην ελληνική εκπαίδευση και είναι αποδεδειγμένα γνώστες της γλώσσας (διαθέτουν σχετικό τίτλο) και του πολιτισμού της χώρας προέλευσης των μαθητών (λόγω διαμονής τους σ' αυτή). 2. Ελλείψει αυτών εκπαιδευτικοί, έλληνες ή αλλοδαποί, που γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική και είναι αποδεδειγμένα γνώστες της γλώσσας της χώρας προέλευσης των μαθητών.
Ε. Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών της παραγράφου Δ, εδαφ. 1,2 πραγματοποιείται με απόφαση του Νομάρχη ύστερα από πρόταση του αρμόδιου περιφερειακού συμβουλίου και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
ΣΤ. Για κάλυψη των ειδικών αναγκών που αναφέρονται στις παραγράφους Γ και Δ μπορεί με οικονομική στήριξη άλλων δημοσίων φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία της διαπολιτισμικής να προσληφθούν με έγκριση του αρμόδιου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τις Τάξεις Υποδοχής και τα Φροντιστηριακά Τμήματα, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα που καθορίστηκαν στις αντίστοιχες παραγράφους (Γ και Δ).
Ζ. Με ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων και των αρμόδιων υπηρεσιών οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία οφείλουν να παρακολουθούν όσοι εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε Τ.Υ. ή σε Φ.Τ.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς με ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων οργανώνονται συναντήσεις για τον απολογισμό και την αξιολόγηση της λειτουργίας των Τ.Υ. και των Φ.Τ. και τη διατύπωση προτάσεων.
8. Εποπτεία - Παιδαγωγική Καθοδήγηση
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο οικείος προϊστάμενος έχουν τη φροντίδα και την ευθύνη για τη διευκόλυνση των μαθητών αυτών στην ένταξή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των Τ.Υ. και των Φ.Τ. Σε περίπτωση που οι σχολικές συνθήκες ή ο αριθμός των μαθητών αυτών δεν επιτρέπουν την ίδρυση και λειτουργία Τ.Υ. ή Φ.Τ. πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι μαθητές αυτοί να υποστηριχθούν γνωσσικά και μαθησιακά.
Την ευθύνη για την κατάρτιση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την έκδοση σχολικών βιβλίων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μαθητών που φοιτούν σε Τ.Υ. και Φ.Τ. καθώς και την παραγωγή κατάλληλου εποπτικού υλικού έχουν το ΙΠΟΔΕ και το Π.Ι. Ο Σχολικός Σύμβουλος έχει την ευθύνη της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών καθώς και της σύνταξης και εφαρμογής προγραμμάτων διδασκαλίας και χρήσης του εποπτικού υλικού σε συνεργασία πάντοτε με το διδακτικό προσωπικό. Στο τέλος του διδακτικού χρόνου οι διευθυντές των σχολείων υποβάλλουν εκθέσεις στο Σχολικό Σύμβουλο και στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης τις οποίες συντάσσουν οι εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν τα προγράμματα. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι αποδελτιώνουν, κωδικοποιούν τα προβλήματα και τις προτάσεις και υποβάλλουν συνοπτική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, το ΙΠΟΔΕ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
9. Διοικητικές ρυθμίσεις
Με εγκύκλιο θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν:
την αξιολόγηση των μαθητών
τη φοίτηση μαθητών σε Τ.Υ. ή Φ.Τ.
τα διαγνωστικά εργαλεία για την πορεία ελληνομάθειας του μαθητή και το γνωστικό επίπεδό του.
τα διαγνωστικά εργαλεία για το πέρασμα από ένα τύπο Τ.Υ. στον άλλο.
την επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού.
τις ενέργειες των εκπαιδευτικών οργάνων για την καλή οργάνωση και λειτουργία των Τάξεων Υποδοχής και των Φροντιστηριακών Τμημάτων και την έγκαιρη λειτουργία τους.
Από τη δημοσίευση της παρούσας, παύει να ισχύει οποιαδήποτε άλλη διάταξη, η οποία ρυθμίζει θέματα ίδρυσης και λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων.
Η παρούσα να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
Άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (το 2006)
108.000 οι αλλοδαποί μαθητές στα σχολεία
Tο 66% προέρχεται από την Αλβανία
Εθνική εορτή, αύριο, και είναι πιθανό τα κανάλια να αναδείξουν και πάλι ως «μείζον» θέμα, αν θα επιτραπεί στους αριστούχους αλλοδαπούς μαθητές να κρατήσουν την ελληνική σημαία στη σχολική παρέλαση. Το πιο ουσιώδες, ωστόσο, όχι μόνον δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας, αλλά αποφεύγει να το αντιμετωπίσει ως οφείλει και η ίδια η πολιτεία: 108.000 (!) είναι πλέον ο αριθμός των αλλοδαπών παιδιών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, αποτελώντας το 6,8% της μαθητικής κοινότητας. Σημειώνεται δε ότι ο αριθμός των παιδιών των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά 10% μόνον τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαντικά προβλήματα συνύπαρξης με τα Eλληνόπουλα δεν υπάρχουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας είναι εμφανές ότι για τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να ενισχυθεί (το 66% προέρχεται από την Αλβανία). Οπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, σε άλλα κράτη με προβλήματα πολυπολιτισμικότητας έχουν εισαχθεί σε ειδικές ώρες διδασκαλίας ακόμη και μαθήματα της ιστορίας των χωρών από τις οποίες προέρχονται.
Πολύ μελάνι χύθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγος πολύς έγινε για το αν «επιτρέπεται» σε αλλοδαπούς μαθητές που αριστεύουν στα μαθήματά τους να παρελαύνουν ως σημαιοφόροι στις εθνικές επετείους, φαινόμενα που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας παρατηρήθηκαν.
Μετά 20 χρόνια συμβίωσης, η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να συνηθίζει τους «ξένους». Εξάλλου, οι αλλοδαποί μαθητές αποτελούν τη σχολική χρονιά 2005-2006 το 6,8% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού και αριθμούν 108.000 παιδιά στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της επικράτειας, ενώ μέσα σε δύο χρόνια το ποσοστό τους στα ελληνικά σχολεία αυξήθηκε. Τη σχολική χρονιά 2003-2004 οι αλλοδαποί αριθμούσαν 98.241 μαθητές, ενώ πριν από μία δεκαετία, αριθμούσαν 8.455 μαθητές και μόλις το 0,6% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία εν εξελίξει έρευνας του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται το 10,5% του συνολικού αριθμού αλλοδαπών μαθητών της χώρας. Επί συνόλου 225.144 μαθητών, οι 23.454 είναι αλλοδαποί. Το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο στον Ν. Θεσσαλονίκης με 4.378 αλλοδαπούς επί συνόλου 65.503 μαθητών (6,7%) και συρρικνώνεται στις αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά στη Θεσσαλία μεταξύ των 43.801 μαθητών οι 2.010 είναι αλλοδαποί (4,6%).
Μεταξύ των αλλοδαπών μαθητών το 66% προέρχονται από την Αλβανία, το 10,58% από τη Βουλγαρία, το 4,08% από τη Ρουμανία. Ακολουθούν τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους έχουν έρθει από Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, Αίγυπτο, Πολωνία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αρμενία και Συρία.
Εξόχως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα σχολεία, κυρίως της Αττικής, το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών ξεπερνά ακόμη και το 70%! Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το διδακτικό πρόγραμμα τροποποιείται. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχει υπάρξει μέριμνα για διδασκαλία των γλωσσών χωρών προέλευσης των μαθητών ούτε στοιχείων της Ιστορίας και του πολιτισμού τους - παρ’ ότι συνιστά πάγια εκπαιδευτική πολιτική σε άλλες πολυπολιτισμικές δυτικές κοινωνίες.
Οι κ. Γ. Μαυρομάτης και Κ. Τσιτσελίκης στο συλλογικό βιβλίο «Η Ελλάδα της Μετανάστευσης» (εκδ. «Κριτική») καυτηριάζουν την επιλογή αυτή υποστηρίζοντας ότι συνιστούν «ερμηνεία για την ανετοιμότητα/απροθυμία (ουσιαστικά άρνηση) της ελληνικής κοινωνίας να υποδεχθεί/αποδεχθεί αλλόγλωσσους».
Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό δημόσιο σχολείο επέλεξε αμυντική στάση (και ενίοτε εχθρική) απέναντι στη μαζική έλευση αλλοδαπών στις αρχές τις δεκαετίας του ’90.
Η άμυνα έχει μετατραπεί σε αμηχανία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εξελιχθεί σε δημιουργική επέμβαση. Ετσι, το πρόβλημα της διαφορετικής γλώσσας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με την αποσπασματική απόφαση του υπ. Παιδείας (1994) για τάξεις υποδοχής και φροντιστηριακά τμήματα. Ο νόμος για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση (Ν. 2413/1996) κρίνεται ασαφής -παρά τον πλούσιο διεθνή προβληματισμό και εμπειρία- με αποτέλεσμα κάθε εμπλεκόμενος φορέας να δίνει τη δική του ερμηνεία…
Oσο για την πλέον χαρακτηριστική στιγμή άμυνας, ίσως και εχθρότητας, απέναντι στα παιδιά αλλοδαπών, αυτή ήταν η απόφαση του υπ. Εσωτερικών στις 25.08.2003 με την οποία απαγορευόταν η εγγραφή τέκνων μη νόμιμων αλλοδαπών στο σχολείο. Υστερα από δυναμική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και του σχετικού διεθνούς δικαίου ανακλήθηκε λίγους μήνες αργότερα από το αρμόδιο υπ. Παιδείας...
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
24.03.2006
Πρέπει να σταθμίσετε, να ρωτήσετε , να μάθετε, να βολιδοσκοπήσετε κατά περίπτωση :
1. Αν το Σχολείο σας έχει υποδομές να δεχθούν τους Αλλοδαπούς Μαθητές
2. Ενδεχόμενες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής Κοινότητας.
3. Να μην πείτε τίποτα αν πρώτα δεν συζητήσετε το θέμα:
α) Με Δήμαρχο (Δίνει την χρηματοδότηση, κάνει έργα συντήρησης και επέκτασης (Με τον Καλλικράτη )
β) Με Σύλλογο καθηγητών
γ) Με σύλλογο γονέων.
δ) Με 15-μελές.
Παίρνετε έγγραφες απαντήσεις και τα συνεκτιμάτε
Θέμα 106
Απάντηση:Συμπεριφέρεται σαν να ήταν δικό του παιδί. Παίρνει γρήγορες αποφάσεις αλλά και με γνώση που πρέπει να έχει.
Υπάρχει το 166 (Τραυματισμός μαθητή , διεύθυνση τάδε , Σχολείο, είναι σπάσιμο μάλλον σοβαρό και δεν πρέπει να τον μετακινήσουμε άτσαλα. Πότε θα έλθετε;)
Αν έχουμε λιποθυμία προσπαθούμε να τον συνεφέρουμε με τον Γυμναστή που έχει γνώσεις κατά τεκμήριο καλύτερες από τους άλλους.
Επί ελαφράς καταστάσεως ή σοβαρότητος καταστάσεως ή καθυστερήσεως τον πάμε με το δικό μας αμάξι στο κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο (Νοσοκομείο!)
Τον να τον πάς μόνος σου σημαίνει ανάληψη κινδύνου. Αλλά προείπα ότι συμπεριφέρεσαι σαν να είναι παιδί σου. Τα αίματα κτλ δεν είναι θέμα για να σκεφθεί κάτι δεύτερη φορά. Αν φοβάται ή έχει φοβίες (στην όψη αίματος) ή είναι κακή οδηγός, ας καλέσει ταξί, πέραν του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.
Μόλις πάει τον μαθητή στα επείγοντα και επιληφθεί ο Γιατρός, καλεί και τους γονείς από το τηλέφωνο που θα του δώσουν από το Σχολείο στο αρχείο του "δ-ΒΑΣΙΣ" ("Νέστωρ") ή από την εκτύπωση που έχει στο γραφείο του.
«Ο μικρός ο Γιώργος κτύπησε το χέρι του και τον έχω φέρει στα επείγοντα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι καλά, ελάτε όποτε θέλετε.
Ο Διευθυντής θα χάσει την μισή του μέρα ή ολόκληρη, αλλά θα έχει κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε επί ενδεχόμενης επιπλοκής να έχει πάει νοσοκομείο ΓΡΗΓΟΡΑ.
Επικοινωνεί με το Σχολείο με τον Υποδιευθυντή ή με τον αναπληρωτή Διευθυντή.
(κάποια ενδεχόμενα του τύπου «Δεν μπορώ τώρα να έλθω γιατί δουλεύω» «Είμαστε μάρτυρες του Ιεχωβά» κ.ά. πρέπει να τα αντιπαρέλθει με παγερή αδιαφορία )
Θέμα 105
Είστε Διευθυντής σε ένα σχολείο και σας τίθεται το θέμα να δεχθείτε μαθητές, μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή σας και πρέπει να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
Απάντηση:
υπουργική απόφαση Γ1/708/7-9-1999
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 1894/90, ΦΕΚ 110 τ. Α΄
2. Το άρθρο 35 παρ. 3 του Ν. 2413/96, ΦΕΚ 124 τ. Α΄
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν θα προκύψουν για το κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον δαπάνες από αυτές που ήδη είχαν υπολογιστεί με την αναφερόμενη στο θέμα αυτό αριθμ. Φ2/378/Γ1/1124/8-12-94 (ΦΕΚ 930 τ. Β΄) απόφαση του Υπουργού Παιδείας
αποφασίζουμε
Προκειμένου η εκπαίδευση παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και συμμετοχική -ενεργητική, ώστε οι μαθητές αυτοί να ενταχθούν ομαλά και ισόρροπα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, στα πλαίσια της διαπολιτισμικής αγωγής, διαμορφώνεται ένα ευέλικτο σχήμα θεσμικής και διδακτικής παρέμβασης, το οποίο επιτρέπει στο Σύλλογο διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού σταθμίσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αυτών και τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας να επιλέξει εκείνο το σχήμα που μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποδοτικά. Το θεσμικό σχήμα έχει τη μορφή:
Τάξη Υποδοχής Ι
Τάξη Υποδοχής ΙΙ
Φροντιστηριακό Τμήμα
Διευρυμένο Ωράριο
1. Φοίτηση σε Τάξη Υποδοχής (Τ.Υ.)
Το πρόγραμμα των τάξεων Υποδοχής ολοκληρώνεται σε δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο Ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου:
Στις Τάξεις Υποδοχής Ι, όπου εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας για μαθητές που θα ενταχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η φοίτηση διαρκεί ένα διδακτικό έτος.
Στις Τάξεις Υποδοχής ΙΙ, όπου εφαρμόζεται μικτό πρόγραμμα εσωτερικής και εξωτερικής γλωσσολογικής και μαθησιακής υποστήριξης των μαθητών που έχουν ενταχθεί σ' αυτές και το οποίο πραγματοποιείται μέσα στις κανονικές τάξεις με παράλληλη υποστηρικτική γλωσσική διδασκαλία, η φοίτηση διαρκεί μέχρι δύο διδακτικά έτη, μετά την παρακολούθηση του κύκλου Τ.Υ. Ι.
2. Λειτουργία Τ.Υ.
α) Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργείται Τ.Υ. Ι ή ΙΙ είναι 9 και ο μεγαλύτερος 17. Σε περίπτωση που σε γειτονικά σχολεία υπάρχουν μαθητές που έχουν την ανάγκη να φοιτήσουν σε Τ.Υ., μπορούν να μετεγγραφούν με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και των διευθυντών των σχολείων, με απόφαση του προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης, σε ένα σχολείο στο οποίο τηρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε να είναι δυνατή η ίδρυση Τ.Υ. Ι:
Ειδικότερα:
Φοίτηση σε Τάξη Υποδοχής (Τ.Υ.)
Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ολοκληρώνεται σε δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου:
Στις Τάξεις Υποδοχής Ι, όπου εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και μαθησιακής προετοιμασίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με παράλληλη παρακολούθηση μερικών μαθημάτων στην κανονική τάξη όπως: Φυσική Αγωγή, Εικαστική Αγωγή, Μουσική Αγωγή, Ξένη Γλώσσα, Σχολική Ζωή ή και άλλο μάθημα σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο. Η φοίτηση σε Τ.Υ. Ι διαρκεί μέχρι ένα διδακτικό έτος. Είναι δυνατή ταχύτερη επανένταξη μαθητή στην κανονική τάξη έπειτα από απόφαση των εκπαιδευτικών της Τ.Υ. Ι και της κανονικής τάξης, αν στο τέλος τριμήνου έχει δεχθεί ότι μπορεί απρόσκοπτα να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα.
Στις τάξεις υποδοχής ΙΙ, όπου εφαρμόζεται μικτό πρόγραμμα εσωτερικής και εξωτερικής γλωσσικής και μαθησιακής υποστήριξης των μαθητών που έχουν ενταχθεί σ' αυτές και το οποίο πραγματοποιείται μέσα στις κανονικές τάξεις με παράλληλη υποστηρικτική διδασκαλία. Η φοίτηση διαρκεί δύο διδακτικά έτη (σε εξαιρετικές περιπτώσεις τρία έτη) και επιδιώκεται να είναι συνεχής για να είναι αποτελεσματική η υποστηρικτική προσπάθεια.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
Εφαρμόζεται εβδομαδιαίο ωρολόγιο 18-22 διδακτικών ωρών που πραγματοποιούνται με απόσπαση των μαθητών από την κανονική τάξη, εκτός από τα μαθήματα Καλλιτεχνικά, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή, Μαθηματικά (προαιρετικά το τελευταίο, με απόφαση των διδασκόντων) όπου εντάσσονται κανονικά. Ειδικότερα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Μαθήματα εντατικής παρακολούθησης (18-22 ώρες)
14 ώρες ελληνικά
4 ώρες μαθηματικά
4 ώρες στοιχεία από τα υπόλοιπα μαθήματα
Μαθήματα κοινής παρακολούθησης (7-13 ώρες)
Τάξεις Α' Β΄ Γ΄
Μαθηματικά 4 4 4
Ξένη Γλώσσα 6 5 5
Πληροφορική-Τεχνολογία 2 2 1
Φυσική Αγωγή 3 3 2
Αισθητική Αγωγή 1 2 2
Οικιακή Οικονομία 1 2 -
ΣΕΠ - - 1
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω της ιδιομορφίας του σχολικού προγράμματος ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου αποφασίζει με ποια τάξη/-εις και με ποιο τμήμα/-τα μπορεί να συνδεθεί η Τάξη Υποδοχής, ώστε οι μαθητές τους να συνδιδάσκονται τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής, Καλλιτεχνικών, Τεχνολογίας και Μαθηματικών ή τουλάχιστον ένα από αυτά. Οι Τ.Υ. πρέπει να λειτουργούν κατά τάξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα αιτιολογείται εγγράφως από το Διευθυντή του σχολείου η παρέκκλιση από τον κανόνα λειτουργίας των Τ.Υ.
Πρόγραμμα σπουδών Τ.Υ. ΙΙ
Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές/ -τριες παρακολουθούν στις "κανονικές" τάξεις του σχολείου, ενώ παράλληλα έχουν γλωσσική και μαθησιακή υποστήριξη. Η υποστήριξη προβλέπει:
α. Εσωτερική διαφοροποίηση της διδασκαλίας με εξατομικευμένη υποστήριξη των μαθητών για την ανάπτυξη των αναγκαίων γλωσσικών δεξιοτήτων τους ενώ συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της "κανονικής" τάξης με τον εκπαιδευτικό που είναι υπεύθυνος για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας (συνεργατική διδασκαλία).
β. Εξωτερική διαφοροποίηση της διδασκαλίας: Συνέχιση της εντατικής διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας από τους ειδικούς εκπαιδευτικούς.
γ. Το μάθημα της γλώσσας και κουλτούρας της χώρας προέλευσης είναι προαιρετικό και εφόσον υπάρξει ικανός αριθμός μαθητών (7-15) διδάσκεται για 4 ώρες την εβδομάδα εκτός του ωρολόγιου προγράμματος στην περίπτωση που η τάξη έχει πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα. Για την παρακολούθηση του μαθήματος αυτού χορηγείται στο τέλος του διδακτικού έτους σχετική βεβαίωση.
Προετοιμασίες για ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων
1. Τάξη Υποδοχής Ι
Με διαπιστωτικό test ανιχνεύεται το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώνεται ότι ο μαθητής έχει ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας με αποτέλεσμα η κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου να είναι ανεπαρκείς σε όλες τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές περιστάσεις.
Επιζητείται δήλωση του γονέα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει το παιδί του Τάξη Υποδοχής Ι. Σε αντίθετη περίπτωση παραπέμπεται το θέμα στην ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης και
Ανατίθεται η διδασκαλία σε διδακτικό προσωπικό, κατά προτίμηση εξειδικευμένο στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
Εξασφαλίζεται έγκαιρα κατάλληλο διδακτικό υλικό
2. Τάξη Υποδοχής ΙΙ
Οι Τ.Υ. αφορούν μαθητές αλλόγλωσσους οποιασδήποτε τάξης της Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπ/σης.
Με διαπιστωτικό test ανιχνεύεται το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι είναι μέτριο, δηλαδή παρουσιάζει μια ασταθή επάρκεια στην ελληνική γλώσσα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ανεπαρκώς στο σύνολο του σχολικού αναλυτικού προγράμματος.
Επιζητείται δήλωση του γονέα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει την Τάξη Υποδοχής ΙΙ. Σε περίπτωση διαφωνίας του, το θέμα παραπέμπεται στην ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Στις διδακτικές διαδικασίες Τ.Υ. μπορεί να συμμετάσχει και δίγλωσσος εκπαιδευτικός.
Η απόφαση για την ένταξη μαθητή σε Τάξεις Υποδοχής Ι ή ΙΙ λαμβάνεται από το σύλλογο διδασκόντων σε συνεργασία με τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο, αφού συνεκτιμήσουν τα διαγνωστικά tests και λάβουν υπόψη τη σχετική εισήγηση των ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγου ή/και κοινωνικού λειτουργού) που παρακολουθούν τη διαδικασία σχολικής προσαρμογής του συγκεκριμένου μαθητή, εφόσον ο θεσμός της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης λειτουργεί στην εκπαιδευτική περιφέρεια.
3. Φοίτηση σε Φροντιστηριακό Τμήμα (Φ.Τ.)
Το πρόγραμμα των Φ.Τ. παρακολουθείται από μαθητές παλιννοστούντες ή αλλοδαπούς που είτε δε φοίτησαν σε Τ.Υ. Ι ή/και ΙΙ και αντιμετωπίζουν γλωσσικές δυσκολίες είτε εντάχθηκαν στα υποστηρικτικά γι' αυτούς μέτρα και παρακολούθησαν τα σχετικά μαθήματα αλλά εξακολουθούν να δυσκολεύονται γλωσσικά κατά την ένταξή τους στην "κανονική" τάξη. Η λειτουργία των Φ.Τ. πραγματοποιείται εκτός σχολικού ωραρίου.
4. Λειτουργία Φ.Τ.
Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργείται Φροντιστηριακό Τμήμα είναι ο 3 και ο μεγαλύτερος 8. Μαθητές ευρύτερων περιοχών μπορούν να εγγράφονται στο ίδιο σχολείο, με τη σύμφωνη γνώμη ων γονέων τους και των διευθυντών των σχολικών μονάδων, μετά από έγκριση του προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίζεται ικανός αριθμός μαθητών για την ίδρυση Φροντιστηριακού Τμήματος.
Επίσης μπορούν να ιδρύονται Φ.Τ. σε σχολικές μονάδες και να φοιτούν σε αυτά μαθητές των πλησιέστερων σχολείων, αφού εξασφαλιστεί έγκριση των γονέων τους.
Στο Φ.Τ. παρέχεται υποστηρικτική διδασκαλία μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα από τι οποίες οι 2 διατίθενται για μελέτη.
5. Πρόγραμμα σπουδών Φροντιστηριακού Τμήματος
Διδάσκονται τα μαθήματα στα οποία ο σύλλογος διδασκόντων κρίνει ότι οι αλλόφωνοι μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες γλωσσικές ή μαθησιακές. Επίσης γίνεται μελέτη και προετοιμασία των μαθητών για τα μαθήματα της επόμενης μέρας 2 ώρες την εβδομάδα (σύνολο 10).
Η κατανομή των ωρών διδασκαλίας κατά μάθημα, οι ώρες λειτουργίας του Φ.Τ., καθώς και η χρήση διδακτικού υλικού, καθορίζονται από το σχολικό σύμβουλο σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων.
6. Έναρξη λειτουργίας των Τ.Υ. και Φ.Τ.
Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των Τάξεων Υποδοχής Ι ή και Ι και Φροντιστηριακών Τμημάτων να γίνεται το αργότερο την 1η Οκτωβρίου. Για το λόγο αυτό, στο τέλος του διδακτικού έτους υποβάλλονται από τις σχολικές μονάδες α) τεκμηριωμένες προτάσεις για ίδρυση και λειτουργία Τ.Υ., β) στοιχεία που αφορούν μαθητές που πρέπει να παρακολουθήσουν τις Τ.Υ. Ι ή ΙΙ αλλά η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου δεν επιτρέπει την εφαρμογή του προγράμματος Τ.Υ. -έκθεση λόγων αδυναμίας υλοποίησης του προγράμματος Τ.Υ. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου υποβάλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά συμπληρωματικά στοιχεία.
7. Διδακτικό προσωπικό
Α. Στις τάξεις Υποδοχής διδάσκουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που βρίσκονται στη διάθεση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή που αποσπώνται για το σκοπό αυτό, όπως και αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διδάσκουν με πλήρες ωράριο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πλήρες ωράριο ή για τη συμπλήρωση του κανονικού τους ωραρίου. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με απόφαση του οικείου προϊσταμένου Δ/νσης Εκπ/σης και διδάσκουν με ωράριο που καθορίζεται από τη σύμβαση πρόσληψής τους. Στις Τάξεις Υποδοχής διδάσκουν κατά πρώτο λόγο διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί του ίδιου σχολείου, εφόσον το επιθυμούν και έχουν τα απαραίτητα για το έργο αυτό προσόντα.
Β. Η εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας, η άριστη γνώση της ελληνικής για την περίπτωση των αλλοδαπών εκπαιδευτικών, η πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας και κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης των μαθητών, η παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων, η προηγούμενη διδακτική εμπειρία σε Τάξεις Υποδοχής ή Φροντιστηριακά Τμήματα λογίζονται ως προσόντα επιλογής για την ανάθεση της διδασκαλίας.
Γ. Στα Φροντιστηριακά Τμήματα διδάσκουν μόνιμοι ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ίδιας ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, άλλης σχολικής μονάδας, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου ή με ωριαία αντιμισθία. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διδασκαλία από εκπαιδευτικούς των παραπάνω κατηγοριών, προσλαμβάνονται αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ως ωρομίσθιοι και αν αυτό δεν είναι δυνατό ιδιώτες εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, ως ωρομίσθιοι.
Δ. Για κάλυψη ειδικών αναγκών και συγκεκριμένα για τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού της χώρας προέλευσης μπορούν να προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι κατά σειρά προτεραιότητας: 1. Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα προσόντα διορισμού στην ελληνική εκπαίδευση και είναι αποδεδειγμένα γνώστες της γλώσσας (διαθέτουν σχετικό τίτλο) και του πολιτισμού της χώρας προέλευσης των μαθητών (λόγω διαμονής τους σ' αυτή). 2. Ελλείψει αυτών εκπαιδευτικοί, έλληνες ή αλλοδαποί, που γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική και είναι αποδεδειγμένα γνώστες της γλώσσας της χώρας προέλευσης των μαθητών.
Ε. Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών της παραγράφου Δ, εδαφ. 1,2 πραγματοποιείται με απόφαση του Νομάρχη ύστερα από πρόταση του αρμόδιου περιφερειακού συμβουλίου και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
ΣΤ. Για κάλυψη των ειδικών αναγκών που αναφέρονται στις παραγράφους Γ και Δ μπορεί με οικονομική στήριξη άλλων δημοσίων φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία της διαπολιτισμικής να προσληφθούν με έγκριση του αρμόδιου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για τις Τάξεις Υποδοχής και τα Φροντιστηριακά Τμήματα, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα που καθορίστηκαν στις αντίστοιχες παραγράφους (Γ και Δ).
Ζ. Με ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων και των αρμόδιων υπηρεσιών οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία οφείλουν να παρακολουθούν όσοι εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε Τ.Υ. ή σε Φ.Τ.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς με ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων οργανώνονται συναντήσεις για τον απολογισμό και την αξιολόγηση της λειτουργίας των Τ.Υ. και των Φ.Τ. και τη διατύπωση προτάσεων.
8. Εποπτεία - Παιδαγωγική Καθοδήγηση
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο οικείος προϊστάμενος έχουν τη φροντίδα και την ευθύνη για τη διευκόλυνση των μαθητών αυτών στην ένταξή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των Τ.Υ. και των Φ.Τ. Σε περίπτωση που οι σχολικές συνθήκες ή ο αριθμός των μαθητών αυτών δεν επιτρέπουν την ίδρυση και λειτουργία Τ.Υ. ή Φ.Τ. πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι μαθητές αυτοί να υποστηριχθούν γνωσσικά και μαθησιακά.
Την ευθύνη για την κατάρτιση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την έκδοση σχολικών βιβλίων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μαθητών που φοιτούν σε Τ.Υ. και Φ.Τ. καθώς και την παραγωγή κατάλληλου εποπτικού υλικού έχουν το ΙΠΟΔΕ και το Π.Ι. Ο Σχολικός Σύμβουλος έχει την ευθύνη της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών καθώς και της σύνταξης και εφαρμογής προγραμμάτων διδασκαλίας και χρήσης του εποπτικού υλικού σε συνεργασία πάντοτε με το διδακτικό προσωπικό. Στο τέλος του διδακτικού χρόνου οι διευθυντές των σχολείων υποβάλλουν εκθέσεις στο Σχολικό Σύμβουλο και στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης τις οποίες συντάσσουν οι εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν τα προγράμματα. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι αποδελτιώνουν, κωδικοποιούν τα προβλήματα και τις προτάσεις και υποβάλλουν συνοπτική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, το ΙΠΟΔΕ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
9. Διοικητικές ρυθμίσεις
Με εγκύκλιο θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν:
την αξιολόγηση των μαθητών
τη φοίτηση μαθητών σε Τ.Υ. ή Φ.Τ.
τα διαγνωστικά εργαλεία για την πορεία ελληνομάθειας του μαθητή και το γνωστικό επίπεδό του.
τα διαγνωστικά εργαλεία για το πέρασμα από ένα τύπο Τ.Υ. στον άλλο.
την επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού.
τις ενέργειες των εκπαιδευτικών οργάνων για την καλή οργάνωση και λειτουργία των Τάξεων Υποδοχής και των Φροντιστηριακών Τμημάτων και την έγκαιρη λειτουργία τους.
Από τη δημοσίευση της παρούσας, παύει να ισχύει οποιαδήποτε άλλη διάταξη, η οποία ρυθμίζει θέματα ίδρυσης και λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων.
Η παρούσα να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
Άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (το 2006)
108.000 οι αλλοδαποί μαθητές στα σχολεία
Tο 66% προέρχεται από την Αλβανία
Εθνική εορτή, αύριο, και είναι πιθανό τα κανάλια να αναδείξουν και πάλι ως «μείζον» θέμα, αν θα επιτραπεί στους αριστούχους αλλοδαπούς μαθητές να κρατήσουν την ελληνική σημαία στη σχολική παρέλαση. Το πιο ουσιώδες, ωστόσο, όχι μόνον δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας, αλλά αποφεύγει να το αντιμετωπίσει ως οφείλει και η ίδια η πολιτεία: 108.000 (!) είναι πλέον ο αριθμός των αλλοδαπών παιδιών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, αποτελώντας το 6,8% της μαθητικής κοινότητας. Σημειώνεται δε ότι ο αριθμός των παιδιών των μεταναστών έχει αυξηθεί κατά 10% μόνον τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαντικά προβλήματα συνύπαρξης με τα Eλληνόπουλα δεν υπάρχουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας είναι εμφανές ότι για τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να ενισχυθεί (το 66% προέρχεται από την Αλβανία). Οπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, σε άλλα κράτη με προβλήματα πολυπολιτισμικότητας έχουν εισαχθεί σε ειδικές ώρες διδασκαλίας ακόμη και μαθήματα της ιστορίας των χωρών από τις οποίες προέρχονται.
Πολύ μελάνι χύθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγος πολύς έγινε για το αν «επιτρέπεται» σε αλλοδαπούς μαθητές που αριστεύουν στα μαθήματά τους να παρελαύνουν ως σημαιοφόροι στις εθνικές επετείους, φαινόμενα που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας παρατηρήθηκαν.
Μετά 20 χρόνια συμβίωσης, η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να συνηθίζει τους «ξένους». Εξάλλου, οι αλλοδαποί μαθητές αποτελούν τη σχολική χρονιά 2005-2006 το 6,8% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού και αριθμούν 108.000 παιδιά στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της επικράτειας, ενώ μέσα σε δύο χρόνια το ποσοστό τους στα ελληνικά σχολεία αυξήθηκε. Τη σχολική χρονιά 2003-2004 οι αλλοδαποί αριθμούσαν 98.241 μαθητές, ενώ πριν από μία δεκαετία, αριθμούσαν 8.455 μαθητές και μόλις το 0,6% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία εν εξελίξει έρευνας του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται το 10,5% του συνολικού αριθμού αλλοδαπών μαθητών της χώρας. Επί συνόλου 225.144 μαθητών, οι 23.454 είναι αλλοδαποί. Το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο στον Ν. Θεσσαλονίκης με 4.378 αλλοδαπούς επί συνόλου 65.503 μαθητών (6,7%) και συρρικνώνεται στις αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά στη Θεσσαλία μεταξύ των 43.801 μαθητών οι 2.010 είναι αλλοδαποί (4,6%).
Μεταξύ των αλλοδαπών μαθητών το 66% προέρχονται από την Αλβανία, το 10,58% από τη Βουλγαρία, το 4,08% από τη Ρουμανία. Ακολουθούν τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους έχουν έρθει από Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, Αίγυπτο, Πολωνία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αρμενία και Συρία.
Εξόχως ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα σχολεία, κυρίως της Αττικής, το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών ξεπερνά ακόμη και το 70%! Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το διδακτικό πρόγραμμα τροποποιείται. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχει υπάρξει μέριμνα για διδασκαλία των γλωσσών χωρών προέλευσης των μαθητών ούτε στοιχείων της Ιστορίας και του πολιτισμού τους - παρ’ ότι συνιστά πάγια εκπαιδευτική πολιτική σε άλλες πολυπολιτισμικές δυτικές κοινωνίες.
Οι κ. Γ. Μαυρομάτης και Κ. Τσιτσελίκης στο συλλογικό βιβλίο «Η Ελλάδα της Μετανάστευσης» (εκδ. «Κριτική») καυτηριάζουν την επιλογή αυτή υποστηρίζοντας ότι συνιστούν «ερμηνεία για την ανετοιμότητα/απροθυμία (ουσιαστικά άρνηση) της ελληνικής κοινωνίας να υποδεχθεί/αποδεχθεί αλλόγλωσσους».
Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό δημόσιο σχολείο επέλεξε αμυντική στάση (και ενίοτε εχθρική) απέναντι στη μαζική έλευση αλλοδαπών στις αρχές τις δεκαετίας του ’90.
Η άμυνα έχει μετατραπεί σε αμηχανία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εξελιχθεί σε δημιουργική επέμβαση. Ετσι, το πρόβλημα της διαφορετικής γλώσσας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με την αποσπασματική απόφαση του υπ. Παιδείας (1994) για τάξεις υποδοχής και φροντιστηριακά τμήματα. Ο νόμος για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση (Ν. 2413/1996) κρίνεται ασαφής -παρά τον πλούσιο διεθνή προβληματισμό και εμπειρία- με αποτέλεσμα κάθε εμπλεκόμενος φορέας να δίνει τη δική του ερμηνεία…
Oσο για την πλέον χαρακτηριστική στιγμή άμυνας, ίσως και εχθρότητας, απέναντι στα παιδιά αλλοδαπών, αυτή ήταν η απόφαση του υπ. Εσωτερικών στις 25.08.2003 με την οποία απαγορευόταν η εγγραφή τέκνων μη νόμιμων αλλοδαπών στο σχολείο. Υστερα από δυναμική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και του σχετικού διεθνούς δικαίου ανακλήθηκε λίγους μήνες αργότερα από το αρμόδιο υπ. Παιδείας...
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
24.03.2006
Πρέπει να σταθμίσετε, να ρωτήσετε , να μάθετε, να βολιδοσκοπήσετε κατά περίπτωση :
1. Αν το Σχολείο σας έχει υποδομές να δεχθούν τους Αλλοδαπούς Μαθητές
2. Ενδεχόμενες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής Κοινότητας.
3. Να μην πείτε τίποτα αν πρώτα δεν συζητήσετε το θέμα:
α) Με Δήμαρχο (Δίνει την χρηματοδότηση, κάνει έργα συντήρησης και επέκτασης (Με τον Καλλικράτη )
β) Με Σύλλογο καθηγητών
γ) Με σύλλογο γονέων.
δ) Με 15-μελές.
Παίρνετε έγγραφες απαντήσεις και τα συνεκτιμάτε
Θέμα 106
Είστε διευθυντής σε σχολείο και σας κατατίθεται ανώνυμη καταγγελία ότι αποτελεί πρακτική πολλών από τους καθηγητές-συνοδούς πάσης φύσης εκδρομών που διενεργούνται από τα σχολεία, να εμφανίζουν παραστατικά με τα οποία διεκδικούν αποζημιώσεις για έξοδα (π.χ. εισιτήρια, σίτιση, ξενοδοχεία), τα οποία έχουν ήδη καλυφθεί από τις εισφορές των μαθητών.
Τι λέει ο νόμος για τις αποζημιώσεις των εκδρομών;
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΚΔΡΟΜΗ
Την αποζημίωση εκδρομών δικαιούται ο εκπαιδευτικός ο οποίος συνοδεύει μαθητές σε εκδρομή, πέραν του ωραρίου του σχολείου. Η αποζημίωση αυτή μπορεί να είναι με ή χωρίς διανυκτέρευση, και το ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από την διάρκεια της εκδρομής και αν υπάρχουν ή όχι αποδείξεις διανυκτέρευσης.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
Για την αποζημίωση ημερήσιας ΕΚΔΡΟΜΗΣ, η αμοιβή ισούται με το 1/3 της αποζημίωσης εκτός έδρας, δηλαδή με 9,78 €. Σε αυτό το ποσό υπάρχει κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. 2 % .Για την αποζημίωση ΕΚΔΡΟΜΗΣ δύο και περισσοτέρων ημερών, η αποζημίωση ισούται με το 1/3 της αποζημίωσης εκτός έδρας (9,78 € ) για την ημέρα επιστροφής, και με το ποσό των 29,35 € για κάθε μια επιπλέον ημέρα.
Στο ποσό αυτό προστίθεται και η αποζημίωση διανυκτέρευσης, η οποία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ το ποσό των 35,22 € ανά ημέρα.
Η κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. 2 % υπολογίζεται ΜΟΝΟ στην αποζημίωση εκτός έδρας και όχι στο ποσό διανυκτέρευση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Την αποζημίωση των 29,35 € δικαιούται ο εκπαιδευτικός που συνοδεύει σε εκδρομή ΜΟΝΟ όταν προσκομίσει και απόδειξη διανυκτέρευσης. Αν δεν υπάρχει απόδειξη διανυκτέρευσης τότε ανεξαρτήτως διάρκειας της εκδρομής, η αποζημίωση περιορίζεται στο ποσό των 9,78 € μόνο.
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά :
1. Έγκριση της εκδρομής. Η έγκριση ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ.2.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του βιβλίου πράξεων του συλλόγου, στο οποίο θα αναφέρεται ο ΑΡΧΗΓΟΣ και οι ΣΥΝΟΔΟΙ καθηγητές, ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στην εκδρομή και ο συνολικός αριθμός των μαθητών της τάξης, βάση του οποίου θα προκύπτει ότι στην εκδρομή συμμετείχαν τα 3/4 των μαθητών.
3.Βεβαίωση του Διευθυντή του σχολείου ότι η εκδρομή έχει πραγματοποιηθεί.
4.Ονομαστικές αποδείξεις ξενοδοχείου στις οποίες θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, το Α. Φ. Μ. του, οι ημέρες διανυκτέρευσης και το ποσό
. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1 : Αν το ποσό είναι μικρότερο των 35,22 €, τότε στην αποζημίωση διανυκτέρευση αναγράφεται το ποσό αυτό. Αν είναι μεγαλύτερο, τότε αναγράφεται το ποσό 35,22 €. ( Εάν το ποσό στο τιμολόγιο είναι μικρότερο των 35,22 €, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον οικονομικό εκκαθαριστή για πληροφορίες )
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2 : Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις από το ξενοδοχείο αλλά από το τουριστικό γραφείο, τότε επισυνάπτεται και φωτοτυπία του φαξ του γραφείου προς το ξενοδοχείο, για την κράτηση των δωματίων. (σ.σ. Επιμείνετε και φροντίσετε να λαμβάνετε τιμολόγιο από το ξενοδοχείο για την ευκολότερη διεκπεραίωση της αίτησης σας )
5.Καταστάσεις πληρωμής σε τρία ( 3 ) αντίτυπα.
Στοιχεία Που Απαιτούν Συμπλήρωση Στην Κατάσταση Πληρωμής
Τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσετε είναι :• Το Γραφείο στο οποίο υπάγετε το σχολείο. Αν το σχολείο υπάγετε στην Διεύθυνση, διαγράφετε την αντίστοιχη γραμμή.
• Την Δ. Ο. Υ. πληρωμής
• Την διάρκεια της εκδρομής και τον προορισμό της
• Το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού
• Τον Α.Φ.Μ. του εκπαιδευτικού
• Την Δ.Ο.Υ. του εκπαιδευτικού
• Το σύνολο των ημερών της εκδρομής
• Τους συμμετέχοντες μαθητές στην εκδρομή και το σύνολο των μαθητών της τάξης
• Την πόλη, την ημερομηνία υποβολής και το ονοματεπώνυμο του Διευθυντή / Διευθύντριας
Από τα παραπάνω βγαίνει η απάντηση:
Η ανώνυμη καταγγελία προφανώς είναι κακοήθης, αφού:
1. Ο Διευθυντής γνωρίζει, ότι στις πολυήμερες εκδρομές είναι μέσα και οι διανυκτερεύσεις των συνοδών καθηγητών. (Συνηθέστατα, κατά κανόνα) Υπάρχει και συμφωνητικό σχετικό, όπου αναγράφονται οι υποχρεώσεις του πρακτορείου.
2. Τα όποια δικαιολογητικά τα υπογράφει αυτός και μόνον (Ο Διευθυντής) και γνωρίζει αν κάποιος τα υπέβαλε εκ του περισσού ή όχι.
3. Δικαιούται νομίμως τα 9,78€ /ημέρα τα οποία στην πράξη, αρκετοί καθηγητές ΔΕΝ μπαίνουν στον κόπο να τα υποβάλλουν, διότι ο κόπος σύνταξης των καταστάσεων, μεταφοράς στην ΔΔΕ , μετά στα «Εντελλόμενα» και μετά η μετάβαση στην Δ.Ο.Υ. (ήρθαν τα προπέρσινα; Δεν ήλθαν ακόμη; Πότε θα έλθουν; «Ξέρω γω;» Κι αυτά ΠΡΙΝ την οικονομική κρίση .)
4. Κατατεθέντα δικαιολογητικά από το έτος 2008 δεν έχουν πληρωθεί και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών είπε στο Προεδρείο της ΟΛΜΕ που τον επεσκέφθη «Ξεχάστε τα!» (Ενώ είναι ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ!)
5. Σύμφωνα με νεώτερη εγκύκλιο που κυκλοφορεί (του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) υπάρχει για τις εκδρομές ένα συγκεκριμένου ύψους κονδύλι για έκαστο έτος για εκδρομές. Αν πιστωθεί ολόκληρο, τότε δεν εγκρίνεται άλλη πίστωση (μεταφορά σε άλλο έτος) διότι το Κράτος έχει τα γνωστά προβλήματα και παρ΄όλα ταύτα οι καθηγητές συνοδεύουν τους μαθητές τους στις εκδρομές, χωρίς αποζημίωση των 9,78€ /ημέρα. Προφανώς ένας καθηγητής μπορεί να εισπράξει και κανένα «Σας ταΐζουμε , σας κοιμίζουμε, μιλιά!» (Έχει γίνει, έστω και μεμονωμένα)
Τι λέει η ΟΛΜΕ (μοιάζουν απίστευτα!)
Σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Πράξη 251, Συν/ση 19η /06-07-2009) η Διοίκηση (ΠΥΣΔΕ, Διευθυντής Εκπαίδευσης) υποχρεώνεται να αναφέρει ρητά σε κάθε απόφαση, ότι δικαιούται αποζημίωσης ο εκπαιδευτικός που εκτελεί πρόσθετη εργασία (υπερωρίες, συμμετοχή σε σχολικές εκδρομές εκτός έδρας), ή συμπληρώνει το υποχρεωτικό του ωράριο σε σχολείο που απέχει από την πόλη ή το χωριό που βρίσκεται η οργανική του θέση (εξαιρούνται τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Επιπροσθέτως επιβάλλεται να αναφέρεται ότι υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον σχετικό κωδικό και να γίνεται η δέσμευση του ανάλογου ποσού για την πληρωμή του εκπαιδευτικού.
Επισημαίνεται επίσης ότι η πληρωμή των πρόσθετων αμοιβών πρέπει να γίνεται εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους. Η πληρωμή των πρόσθετων αμοιβών με πιστώσεις του επομένου έτους κρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Κατόπιν τούτου δεν καταβάλλονται από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες στους δικαιούχους τα οφειλόμενα ποσά (Εγκύκλιος ΓΛΚ 2/94816/0020/30-12-09).
Επειδή οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξακολουθούν να μην
ακολουθούν την ανωτέρω διαδικασία, είτε από άγνοια, είτε λόγω σκοπιμότητας (δεν
υπάρχουν πιστώσεις στο σχετικό κωδικό), το Δ.Σ της ΟΛΜΕ καλεί τη Διοίκηση να
εφαρμόσει πιστά τη κείμενη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόφασή της
είναι παράνομη και ο θιγόμενος εκπαιδευτικός έχει το δικαίωμα να στραφεί δικαστικά εναντίον του Διευθυντή Εκπαίδευσης και να διεκδικήσει τη καταβολή από αυτόν του
απολεσθέντος ποσού, γιατί αυτός με πράξεις του ή με παραλείψεις του είναι
υπεύθυνος για την οικονομική ζημία του.
ακολουθούν την ανωτέρω διαδικασία, είτε από άγνοια, είτε λόγω σκοπιμότητας (δεν
υπάρχουν πιστώσεις στο σχετικό κωδικό), το Δ.Σ της ΟΛΜΕ καλεί τη Διοίκηση να
εφαρμόσει πιστά τη κείμενη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόφασή της
είναι παράνομη και ο θιγόμενος εκπαιδευτικός έχει το δικαίωμα να στραφεί δικαστικά εναντίον του Διευθυντή Εκπαίδευσης και να διεκδικήσει τη καταβολή από αυτόν του
απολεσθέντος ποσού, γιατί αυτός με πράξεις του ή με παραλείψεις του είναι
υπεύθυνος για την οικονομική ζημία του.
Καλούμε επίσης τους εκπαιδευτικούς να απαιτούν να τηρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, πριν εκτελέσουν την εντολή της Διοίκησης.
Θέμα 107
(Ψυχιατρική προσέγγιση)
Η επιθετικότητα που εκδηλώνεται στους εφήβους αποσκοπεί στην αναζήτηση μιας ισορροπίας των αλληλοσυγκρουόμενων ενδοψυχικών τάσεων, χρήσιμη σ΄ αυτή τη φάση για την εξέλιξης τους.
Βασικοί –γενικοί- στόχοι που επιδιώκονται διαμέσου της εκδηλούμενης επιθετικότητας είναι:
1. Δοκιμασία δύναμης: Σχετίζεται με την τάση ανεξαρτητοποίησης από τους γονείς και από-ιδανικοποίησης των ενηλίκων γενικότερα.
2. Αναζήτηση πειθαρχίας, ποινής, ισχυρής υποστηριχτικής φιγούρας: Αν ο ενήλικας φανεί δυνατός στην «επίθεση», τότε ο έφηβος αισθάνεται ασφάλεια για το κύρος και την στήριξη που μπορεί να λαμβάνει. Αν φανεί αδύναμος, ο έφηβος βιώνει θλίψη και αποδιοργάνωση.
3. Απενοχοποίηση και άμβλυνση των αυστηρών απαγορεύσεων. Προκαλεί με την επιθετικότητα τους ενηλίκους, ώστε να δοκιμάσει την ανοχή τους, επιδιώκοντας την συγχώρεση (αγάπη, αποδοχή) ή την ποινή (απενοχοποίηση).
Περισσότερα ΕΔΩ
Επίσης: Εκδήλωση βίας εφήβων και τηλεόραση.
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που παρακολουθούν σκηνές βίας στην τηλεόραση, επηρεάζονται αρνητικά με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν οι ίδιοι αργότερα στη ζωή τους μια βίαιη και επιθετική συμπεριφορά εναντίον των άλλων.
Η σοβαρή αυτή διαπίστωση προκύπτει από μια πρώτη στο είδος της, βαρυσήμαντη και μακροχρόνια έρευνα που διήρκεσε 17 χρόνια και συμπεριέλαβε 707 άτομα.
Στην έρευνα εξετάστηκε η συμπεριφορά παιδιών από 700 οικογένειες, από την ηλικία των 14 έως 22 ετών.
Τα κύρια ευρήματα της έρευνας ήταν τα ακόλουθα:
Τώρα η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι είναι μια πολύ μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού που επηρεάζεται από τη βία που προβάλλουν συνεχώς τα διάφορα μέσα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.
Οι έφηβοι, οι νεαροί ενήλικες και ίσως ενήλικες που έχουν μια προδιάθεση για βίαιη ή εγκληματική συμπεριφορά επηρεάζονται άμεσα και μακροχρόνια από την βία στην οποία τους υποβάλλουν τα διάφορα μέσα επικοινωνίας.
Μάλιστα φαίνεται ότι έστω και ένα επεισόδιο έκθεσης κάποιου στη βία στη τηλεόραση, μπορεί να αυξήσει τη δική του επιθετικότητα αμέσως μετά. Η χρόνια υποβολή των ατόμων σε σκηνές βίας και εγκλήματος αυξάνει την μακροχρόνια επιθετική συμπεριφορά τους.
Θα τονίσουμε το γεγονός ότι είναι πολλές οι έρευνες που απέδειξαν κατά τα τελευταία χρόνια τις νοσηρές και ανεπιθύμητες επιδράσεις που έχουν οι σκηνές βίας πάνω στους νέους και στα παιδιά.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι κίνδυνοι για όλους είναι πραγματικοί. Αυτά που πρέπει να οπωσδήποτε να γίνονται εναντίον της θλιβερής αυτής κατάστασης θα πρέπει να εστιάζονται βασικά σε δύο τομείς.
Κατά κύριο λόγο θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί ελέγχου όσον αφορά την βία, τον τρόμο και την εγκληματικότητα που προβάλλονται από όλους είτε είναι μαζικά μέσα πληροφόρησης, επικοινωνίας ή ψυχαγωγίας.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν αρκούν αλλά χρειάζονται και μηχανισμοί αυτοελέγχου από τα ίδια τα μέσα.
Ίσως όμως, σημαντικότερο από τα πιο πάνω είναι οι γονείς, η ίδια η οικογένεια και το εκπαιδευτικό σύστημα να φροντίζουν να μορφώνουν τα παιδιά τους και να τα διαπαιδαγωγούν για τους κίνδυνους που κρύβουν όλα τα σύγχρονα επικοινωνιακά και ψυχαγωγικά μέσα.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που εκπαιδεύονται και μορφώνονται με βάση τις αρχές αυτές θα γνωρίζουν τους κινδύνους. Θα αποτελούν την καλύτερη ασπίδα ασφάλειας της κοινωνίας από τις βλαβερές επιπτώσεις του νοσηρού φαινομένου της προβολής της βίας και της εγκληματικότητας από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. ΠΗΓΗ ΕΔΩ
Πως αντιμετωπίζεται η επιθετικότητα στο Σχολείο :
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο σχολείο
n Α. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείου
n Το ψυχολογικό κλίμα του σχολείου
n Ο ρόλος του Διευθυντή της σχολικής μονάδας
n Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι αρμοδιότητές του
n Η έμφαση στο θέμα της επιθετικότητας
n Εφαρμογή Προγράμματος Ολιστικής Παρέμβασης κατά της Επιθετικότητας
n Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών του σχολείου
n Καταγραφή και αποτίμηση του μεγέθους του προβλήματος
n Απόφαση για λήψη μέτρων - Στόχοι
n Ενημέρωση των γονέων και εμπλοκή τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος
n Ενημέρωση όλων των μαθητών
n Εκτενείς συζητήσεις στην τάξη, ημερίδα και επισκέψεις-ομιλίες ειδικών
n Δημοσιοποίηση του Προγράμματος
n Ομάδες εργασίας και τακτικές συσκέψεις
n Διατύπωση προτάσεων για επίλυση του προβλήματος
n Εκμάθηση τρόπων αντιμετώπισης της επιθετικότητας βιωματικά (προσομοίωση)
n Ενθάρρυνση για κοινοποίηση πιθανών προβλημάτων στους εκπαιδευτικούς
n Σαφής ενημέρωση για ένα κοινά αποδεκτό συγκαθοριζόμενο πλαίσιο αρχών της λειτουργίας του σχολείου.
n Καλύτερη εποπτεία
n Παρεμβάσεις στον σχολικό χώρο (αισθητικές , λειτουργικές) και οικειοποίηση του χώρου
n Προτάσεις για παιχνίδια στην αυλή
n Έλεγχος για την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος
Β. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο τάξης
n Η πειθαρχία στους εφήβους: δικαιοσύνη και ανοχή
n Ούτε υπερβολικός έλεγχος που σκοτώνει την πρωτοβουλία , ούτε αδιαφορία, αλλά καθορισμός της αποδεκτής συμπεριφοράς και των συνεπειών της μη αποδεκτής
n Άμεση εφαρμογή των συνεπειών της παράβασης
n Ενεργητική ακρόαση ων εφήβων. Κάθε γενιά έχει τη δική της διάλεκτο: η ιδιόλεκτος της εφηβείας και η δική μας κατανόηση
n Αναγνώριση των προβλημάτων συμπεριφοράς, ερμηνεία, κατανόηση
n Ανταμοιβή και επιβράβευση της κοινωνικής-αλτρουιστικής συμπεριφοράς
n Ερωτηματολόγιο για τη ζωή των παιδιών στην τάξη, την ικανοποίησή τους από το σχολείο, κλπ.
n Διδασκαλία κειμένων που προάγουν την κοινωνική συμπεριφορά και τις φιλίες. Η Λογοτεχνία ως προνομιακό μάθημα για την καλλιέργεια στάσεων και αξιών
n Ευαισθητοποίηση των μαθητών, άσκηση στην ενσυναίσθηση και την επίγνωση των συνεπειών της επιθετικότητας
n Δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων
n ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
n Προετοιμασία, πρόβλεψη ενδεχόμενων δυσκολιών και σενάρια αντιμετώπισης επεισοδίων
n Προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών, Εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις
n Διαφοροποίηση στη διδασκαλία και στις εργασίες
n Χρήση εποπτικών μέσων
n Πρόβλεψη χειρισμών για τους μαθητές που έχουν μαθησιακές δυσκολίες
n Διαγράμματα, λέξεις-κλειδιά, Σχεδιαγράμματα, Εννοιολογικοί χάρτες, Πίνακες, Περιλήψεις, κλπ.
Γ. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε προσωπικό επίπεδο
n Θεσμικοί φορείς: Σχολική μονάδα, Διευθυντής, Σύλλογος Διδασκόντων, Σύλλογος Γονέων, Μαθητική κοινότητα, Σχολικός Σύμβουλος, ΚΔΑΥ
n Νεανικός παραβάτης ως προς την εξουσία, τα μαθήματα, τον εκπαιδευτικό, τους συμμαθητές, την ιδιοκτησία, την κοινωνία
n Οικογενειακό ιστορικό, σχολική επίδοση, κοινωνικές, συναισθηματικές σχέσεις
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
n Δημιουργία θερμών και στοργικών σχέσεων
n Άμεση κοινοποίηση δίκαιων και σταθερών ορίων
n Συνεργατικό κλίμα και ενδοομαδική διάδραση
n Έμφαση σε ελκυστικές δραστηριότητες, βίωση επιτυχίας από συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις
n Μείωση του μεγέθους της τάξης
n Στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων
n Καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων
n Συναισθηματική αγωγή: αναγνώριση συναισθημάτων, απόκτηση αυτοπεποίθησης
n Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
n Αποδοκιμασία της απαράδεκτης συμπεριφοράς, προγραμματισμένη, συστηματική αγνόηση
n «Time out»: χρόνος για ηρεμία και σκέψη πριν από ο,τιδήποτε άλλο
n Μη λεκτική παρέμβαση: επαναφορά με βλέμμα, νεύμα, κίνηση, προσέγγιση, επαφή-άγγιγμα(;)
n Λεκτική επιβράβευση αποδεκτής συμπεριφοράς του ίδιου του παιδιού ή άλλων
n Αναφορά ονόματος, υποβολή εύκολης ερώτησης
n Προσεκτικό χιούμορ (όχι διακωμώδηση ή ειρωνεία)
n Ανάδειξη των επιπτώσεων της ανάρμοστης συμπεριφοράς
n Απαίτηση για τερματισμό της παρεκτροπής
n Ποινές: Απώλεια προνομίων, Παρατήρηση, Επίπληξη αυστηρή, κλπ.
n ΔΙΑΛΟΓΟΣ, Διαπραγματεύσεις, Συμβόλαιο συνέπειας, Εναλλακτικές προοπτικές
Συμβουλές για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των εφήβων
n Αμοιβαίος σεβασμός
n Συντομία στις νουθεσίες
n Σαφήνεια
n Ηρεμία
n Όχι δηλώσεις που αφορούν το μέλλον
n Όχι απειλές
n Ενθάρρυνση του εφήβου να εκφράσει τη γνώμη του
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
n Α. Κυρώσεις (Π.Δ. 104/1976, άρθρα 26-32)
n Παρατήρηση
n Επίπληξη
n Ωριαία αποβολή
n Αποβολή μιας ή πολλών ημερών (Ειδική Συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων)
n Β. Ενημέρωση Γονέων (Ν. 1566/1985, άρθρο 53, Ν. 2621/1998, άρθρο 2, 1β, Υ.Α. Η/9876/4-10-1985, περί κηδεμονίας σε περίπτωση διαζυγίου)
Η ΤΙΜΩΡΙΑ – Ποινές και κυρώσεις
n Η σωματική ποινή αποδεικνύει ότι η δύναμη δημιουργεί δίκαιο.
n Ο τρόπος που μαλώνει κανείς ένα παιδί δείχνει τον χαρακτήρα σου.
n Η λεκτική ταπείνωση πολλές φορές είναι εξίσου ταπεινωτική με ένα χτύπημα.
n Η ποινή πρέπει να λειτουργεί σαν κάθαρση.
n Ο γονιός κι ο εκπαιδευτικός είναι οι προστάτες του παιδιού, όχι οι τιμωροί του.
n «Διδάσκεις με αυτό που είσαι κι όχι αυτό που διηγείσαι.»
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ
n Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
n Σχολικός Σύμβουλος (γενικής παιδαγωγικής ευθύνης)
n ΚΔΑΥ (Διεπιστημονική ομάδα)
n Πενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο
n Εισήγηση Διευθυντή
n Η άποψη της μαθητικής κοινότητας
n Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών
n Προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (Υ.Α. 353.1/324/10565.Δ1.16-10-2002)
n Μετακίνηση του τμήματος σε αίθουσα δίπλα στο Γραφείο του Διευθυντή
n Ανοιχτή πόρτα κατά τη διδασκαλία
n Αύξηση εφημερευόντων
n Συνεργατικές μέθοδοι εργασίας και μάθησης
n Παραπομπή του μαθητή σε ειδικό (ψυχολόγο)
n Αλλαγή τμήματος με τη συγκατάθεση του μαθητή
n Έλεγχος πορείας μαθητή, ύφεση εκδηλώσεων ή επιδείνωση. Παραπομπή σε παιδοψυχίατρο
Κ.Δ.Α.Υ. (Ν. 2817/14-3-2000, άρθρο 2)
n Διεπιστημονική ομάδα: ειδικός παιδαγωγός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, λογοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, παιδοψυχίατρος
n Νοητικό, συναισθηματικό, κοινωνικό προφίλ του μαθητή
n Συνεντεύξεις με γονείς και εκπαιδευτικούς
n Θεραπευτικές συνεδρίες
n Συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών ΠΗΓΗ ΕΔΩ
Θέμα 108
Θέμα 107
Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια η επιθετικότητα μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που συνεχώς αυξάνεται και οι επιπτώσεις του επηρεάζουν τόσο το σχολικό περιβάλλον όσο και την κοινωνία.
Απάντηση:(Ψυχιατρική προσέγγιση)
Η επιθετικότητα που εκδηλώνεται στους εφήβους αποσκοπεί στην αναζήτηση μιας ισορροπίας των αλληλοσυγκρουόμενων ενδοψυχικών τάσεων, χρήσιμη σ΄ αυτή τη φάση για την εξέλιξης τους.
Βασικοί –γενικοί- στόχοι που επιδιώκονται διαμέσου της εκδηλούμενης επιθετικότητας είναι:
1. Δοκιμασία δύναμης: Σχετίζεται με την τάση ανεξαρτητοποίησης από τους γονείς και από-ιδανικοποίησης των ενηλίκων γενικότερα.
2. Αναζήτηση πειθαρχίας, ποινής, ισχυρής υποστηριχτικής φιγούρας: Αν ο ενήλικας φανεί δυνατός στην «επίθεση», τότε ο έφηβος αισθάνεται ασφάλεια για το κύρος και την στήριξη που μπορεί να λαμβάνει. Αν φανεί αδύναμος, ο έφηβος βιώνει θλίψη και αποδιοργάνωση.
3. Απενοχοποίηση και άμβλυνση των αυστηρών απαγορεύσεων. Προκαλεί με την επιθετικότητα τους ενηλίκους, ώστε να δοκιμάσει την ανοχή τους, επιδιώκοντας την συγχώρεση (αγάπη, αποδοχή) ή την ποινή (απενοχοποίηση).
Περισσότερα ΕΔΩ
Επίσης: Εκδήλωση βίας εφήβων και τηλεόραση.
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που παρακολουθούν σκηνές βίας στην τηλεόραση, επηρεάζονται αρνητικά με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν οι ίδιοι αργότερα στη ζωή τους μια βίαιη και επιθετική συμπεριφορά εναντίον των άλλων.
Η σοβαρή αυτή διαπίστωση προκύπτει από μια πρώτη στο είδος της, βαρυσήμαντη και μακροχρόνια έρευνα που διήρκεσε 17 χρόνια και συμπεριέλαβε 707 άτομα.
Στην έρευνα εξετάστηκε η συμπεριφορά παιδιών από 700 οικογένειες, από την ηλικία των 14 έως 22 ετών.
Τα κύρια ευρήματα της έρευνας ήταν τα ακόλουθα:
- Οι έφηβοι που έβλεπαν τηλεόραση για περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που έβλεπαν μόνο μια ώρα την ημέρα να επιτεθούν σε κάποιον ή να εμπλακούν σε μια βίαια συμπλοκή, όταν εισέρχονταν στην ενήλικη ζωή
- Υπήρχε μια αναλογική σχέση μεταξύ της επιθετικότητας στην καθημερινή ζωή που ανάπτυσσαν οι έφηβοι ή οι νεαροί ενήλικες με το χρόνο που αφιέρωναν για να κοιτάζουν τηλεόραση
- Οι ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης από γυναίκες ηλικίας 22 ετών, επηρέαζαν το βαθμό με τον οποίο οι γυναίκες αυτές έκαναν εγκληματικές πράξεις (επιθέσεις και απειλές εναντίον άλλων, κλοπές) όταν έφταναν στην ηλικία των 30 ετών
- Η σχέση μεταξύ επιθετικότητας και βίαιης συμπεριφοράς από τη μια και ωρών παρακολούθησης της τηλεόρασης από την άλλη, ήταν ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα (οικογενειακό εισόδημα, μόρφωση των γονέων, ψυχιατρικό ιστορικό, περιοχή κατοίκησης, προηγούμενο ιστορικό επίθεσης)
Τώρα η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι είναι μια πολύ μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού που επηρεάζεται από τη βία που προβάλλουν συνεχώς τα διάφορα μέσα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.
Οι έφηβοι, οι νεαροί ενήλικες και ίσως ενήλικες που έχουν μια προδιάθεση για βίαιη ή εγκληματική συμπεριφορά επηρεάζονται άμεσα και μακροχρόνια από την βία στην οποία τους υποβάλλουν τα διάφορα μέσα επικοινωνίας.
Μάλιστα φαίνεται ότι έστω και ένα επεισόδιο έκθεσης κάποιου στη βία στη τηλεόραση, μπορεί να αυξήσει τη δική του επιθετικότητα αμέσως μετά. Η χρόνια υποβολή των ατόμων σε σκηνές βίας και εγκλήματος αυξάνει την μακροχρόνια επιθετική συμπεριφορά τους.
Θα τονίσουμε το γεγονός ότι είναι πολλές οι έρευνες που απέδειξαν κατά τα τελευταία χρόνια τις νοσηρές και ανεπιθύμητες επιδράσεις που έχουν οι σκηνές βίας πάνω στους νέους και στα παιδιά.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι κίνδυνοι για όλους είναι πραγματικοί. Αυτά που πρέπει να οπωσδήποτε να γίνονται εναντίον της θλιβερής αυτής κατάστασης θα πρέπει να εστιάζονται βασικά σε δύο τομείς.
Κατά κύριο λόγο θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί ελέγχου όσον αφορά την βία, τον τρόμο και την εγκληματικότητα που προβάλλονται από όλους είτε είναι μαζικά μέσα πληροφόρησης, επικοινωνίας ή ψυχαγωγίας.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν αρκούν αλλά χρειάζονται και μηχανισμοί αυτοελέγχου από τα ίδια τα μέσα.
Ίσως όμως, σημαντικότερο από τα πιο πάνω είναι οι γονείς, η ίδια η οικογένεια και το εκπαιδευτικό σύστημα να φροντίζουν να μορφώνουν τα παιδιά τους και να τα διαπαιδαγωγούν για τους κίνδυνους που κρύβουν όλα τα σύγχρονα επικοινωνιακά και ψυχαγωγικά μέσα.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που εκπαιδεύονται και μορφώνονται με βάση τις αρχές αυτές θα γνωρίζουν τους κινδύνους. Θα αποτελούν την καλύτερη ασπίδα ασφάλειας της κοινωνίας από τις βλαβερές επιπτώσεις του νοσηρού φαινομένου της προβολής της βίας και της εγκληματικότητας από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. ΠΗΓΗ ΕΔΩ
Πως αντιμετωπίζεται η επιθετικότητα στο Σχολείο :
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο σχολείο
n Α. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείου
n Το ψυχολογικό κλίμα του σχολείου
n Ο ρόλος του Διευθυντή της σχολικής μονάδας
n Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι αρμοδιότητές του
n Η έμφαση στο θέμα της επιθετικότητας
n Εφαρμογή Προγράμματος Ολιστικής Παρέμβασης κατά της Επιθετικότητας
n Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών του σχολείου
n Καταγραφή και αποτίμηση του μεγέθους του προβλήματος
n Απόφαση για λήψη μέτρων - Στόχοι
n Ενημέρωση των γονέων και εμπλοκή τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος
n Ενημέρωση όλων των μαθητών
n Εκτενείς συζητήσεις στην τάξη, ημερίδα και επισκέψεις-ομιλίες ειδικών
n Δημοσιοποίηση του Προγράμματος
n Ομάδες εργασίας και τακτικές συσκέψεις
n Διατύπωση προτάσεων για επίλυση του προβλήματος
n Εκμάθηση τρόπων αντιμετώπισης της επιθετικότητας βιωματικά (προσομοίωση)
n Ενθάρρυνση για κοινοποίηση πιθανών προβλημάτων στους εκπαιδευτικούς
n Σαφής ενημέρωση για ένα κοινά αποδεκτό συγκαθοριζόμενο πλαίσιο αρχών της λειτουργίας του σχολείου.
n Καλύτερη εποπτεία
n Παρεμβάσεις στον σχολικό χώρο (αισθητικές , λειτουργικές) και οικειοποίηση του χώρου
n Προτάσεις για παιχνίδια στην αυλή
n Έλεγχος για την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος
Β. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο τάξης
n Η πειθαρχία στους εφήβους: δικαιοσύνη και ανοχή
n Ούτε υπερβολικός έλεγχος που σκοτώνει την πρωτοβουλία , ούτε αδιαφορία, αλλά καθορισμός της αποδεκτής συμπεριφοράς και των συνεπειών της μη αποδεκτής
n Άμεση εφαρμογή των συνεπειών της παράβασης
n Ενεργητική ακρόαση ων εφήβων. Κάθε γενιά έχει τη δική της διάλεκτο: η ιδιόλεκτος της εφηβείας και η δική μας κατανόηση
n Αναγνώριση των προβλημάτων συμπεριφοράς, ερμηνεία, κατανόηση
n Ανταμοιβή και επιβράβευση της κοινωνικής-αλτρουιστικής συμπεριφοράς
n Ερωτηματολόγιο για τη ζωή των παιδιών στην τάξη, την ικανοποίησή τους από το σχολείο, κλπ.
n Διδασκαλία κειμένων που προάγουν την κοινωνική συμπεριφορά και τις φιλίες. Η Λογοτεχνία ως προνομιακό μάθημα για την καλλιέργεια στάσεων και αξιών
n Ευαισθητοποίηση των μαθητών, άσκηση στην ενσυναίσθηση και την επίγνωση των συνεπειών της επιθετικότητας
n Δραματοποίηση, παιχνίδια ρόλων
n ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
n Προετοιμασία, πρόβλεψη ενδεχόμενων δυσκολιών και σενάρια αντιμετώπισης επεισοδίων
n Προσέλκυση του ενδιαφέροντος των μαθητών, Εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις
n Διαφοροποίηση στη διδασκαλία και στις εργασίες
n Χρήση εποπτικών μέσων
n Πρόβλεψη χειρισμών για τους μαθητές που έχουν μαθησιακές δυσκολίες
n Διαγράμματα, λέξεις-κλειδιά, Σχεδιαγράμματα, Εννοιολογικοί χάρτες, Πίνακες, Περιλήψεις, κλπ.
Γ. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε προσωπικό επίπεδο
n Θεσμικοί φορείς: Σχολική μονάδα, Διευθυντής, Σύλλογος Διδασκόντων, Σύλλογος Γονέων, Μαθητική κοινότητα, Σχολικός Σύμβουλος, ΚΔΑΥ
n Νεανικός παραβάτης ως προς την εξουσία, τα μαθήματα, τον εκπαιδευτικό, τους συμμαθητές, την ιδιοκτησία, την κοινωνία
n Οικογενειακό ιστορικό, σχολική επίδοση, κοινωνικές, συναισθηματικές σχέσεις
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
n Δημιουργία θερμών και στοργικών σχέσεων
n Άμεση κοινοποίηση δίκαιων και σταθερών ορίων
n Συνεργατικό κλίμα και ενδοομαδική διάδραση
n Έμφαση σε ελκυστικές δραστηριότητες, βίωση επιτυχίας από συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις
n Μείωση του μεγέθους της τάξης
n Στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων
n Καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων
n Συναισθηματική αγωγή: αναγνώριση συναισθημάτων, απόκτηση αυτοπεποίθησης
n Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
n Αποδοκιμασία της απαράδεκτης συμπεριφοράς, προγραμματισμένη, συστηματική αγνόηση
n «Time out»: χρόνος για ηρεμία και σκέψη πριν από ο,τιδήποτε άλλο
n Μη λεκτική παρέμβαση: επαναφορά με βλέμμα, νεύμα, κίνηση, προσέγγιση, επαφή-άγγιγμα(;)
n Λεκτική επιβράβευση αποδεκτής συμπεριφοράς του ίδιου του παιδιού ή άλλων
n Αναφορά ονόματος, υποβολή εύκολης ερώτησης
n Προσεκτικό χιούμορ (όχι διακωμώδηση ή ειρωνεία)
n Ανάδειξη των επιπτώσεων της ανάρμοστης συμπεριφοράς
n Απαίτηση για τερματισμό της παρεκτροπής
n Ποινές: Απώλεια προνομίων, Παρατήρηση, Επίπληξη αυστηρή, κλπ.
n ΔΙΑΛΟΓΟΣ, Διαπραγματεύσεις, Συμβόλαιο συνέπειας, Εναλλακτικές προοπτικές
Συμβουλές για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των εφήβων
n Αμοιβαίος σεβασμός
n Συντομία στις νουθεσίες
n Σαφήνεια
n Ηρεμία
n Όχι δηλώσεις που αφορούν το μέλλον
n Όχι απειλές
n Ενθάρρυνση του εφήβου να εκφράσει τη γνώμη του
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
n Α. Κυρώσεις (Π.Δ. 104/1976, άρθρα 26-32)
n Παρατήρηση
n Επίπληξη
n Ωριαία αποβολή
n Αποβολή μιας ή πολλών ημερών (Ειδική Συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων)
n Β. Ενημέρωση Γονέων (Ν. 1566/1985, άρθρο 53, Ν. 2621/1998, άρθρο 2, 1β, Υ.Α. Η/9876/4-10-1985, περί κηδεμονίας σε περίπτωση διαζυγίου)
Η ΤΙΜΩΡΙΑ – Ποινές και κυρώσεις
n Η σωματική ποινή αποδεικνύει ότι η δύναμη δημιουργεί δίκαιο.
n Ο τρόπος που μαλώνει κανείς ένα παιδί δείχνει τον χαρακτήρα σου.
n Η λεκτική ταπείνωση πολλές φορές είναι εξίσου ταπεινωτική με ένα χτύπημα.
n Η ποινή πρέπει να λειτουργεί σαν κάθαρση.
n Ο γονιός κι ο εκπαιδευτικός είναι οι προστάτες του παιδιού, όχι οι τιμωροί του.
n «Διδάσκεις με αυτό που είσαι κι όχι αυτό που διηγείσαι.»
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ
n Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
n Σχολικός Σύμβουλος (γενικής παιδαγωγικής ευθύνης)
n ΚΔΑΥ (Διεπιστημονική ομάδα)
n Πενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο
n Εισήγηση Διευθυντή
n Η άποψη της μαθητικής κοινότητας
n Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών
n Προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (Υ.Α. 353.1/324/10565.Δ1.16-10-2002)
n Μετακίνηση του τμήματος σε αίθουσα δίπλα στο Γραφείο του Διευθυντή
n Ανοιχτή πόρτα κατά τη διδασκαλία
n Αύξηση εφημερευόντων
n Συνεργατικές μέθοδοι εργασίας και μάθησης
n Παραπομπή του μαθητή σε ειδικό (ψυχολόγο)
n Αλλαγή τμήματος με τη συγκατάθεση του μαθητή
n Έλεγχος πορείας μαθητή, ύφεση εκδηλώσεων ή επιδείνωση. Παραπομπή σε παιδοψυχίατρο
Κ.Δ.Α.Υ. (Ν. 2817/14-3-2000, άρθρο 2)
n Διεπιστημονική ομάδα: ειδικός παιδαγωγός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, λογοθεραπευτής, φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, παιδοψυχίατρος
n Νοητικό, συναισθηματικό, κοινωνικό προφίλ του μαθητή
n Συνεντεύξεις με γονείς και εκπαιδευτικούς
n Θεραπευτικές συνεδρίες
n Συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών ΠΗΓΗ ΕΔΩ
Θέμα 108
Υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι πολύ εργατικοί και πρόθυμοι αλλά:
· Δεν προγραμματίζουν τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων τους, γιατί δεν το θεωρούν απαραίτητο.
· Δεν λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. σχετικά με τη διδακτέα ύλη ή τις μεθόδους διδασκαλίας, γιατί διαφωνούν με αυτές.
· Δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, γιατί προτιμούν να ασχολούνται με το διδακτικό τους αντικείμενο.
· Δεν συμμετέχουν σε παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Δεν δέχονται στην τάξη τους Σχολικούς Συμβούλους κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά από αυτούς.
Απάντηση:
«Δεν προγραμματίζουν τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων τους, γιατί δεν το θεωρούν απαραίτητο.»
Ο προγραμματισμός της διδακτέας ύλης, είναι μια υποχρέωσή τους που καθορίζεται με σχετικές εγκυκλίους. Πρέπει να κάνει προγραμματισμό και να τον καταθέσει ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ στην αρχή του Σχολικού έτους.
Αν είναι απλώς φυγόπονος, του λέμε «Έτσι λέει ο νόμος, αυτή είναι η υποχρέωσή σας, εδώ δεν κάνουμε ό,τι μας αρέσει και την μεγαλύτερη ανελευθερία, μη αυτονομία, την έχω εγώ ως Διευθυντής! Δέκα λεπτά θα κάνετε να το συμπληρώσετε! Έχουμε και τον μπούσουλα του Π.Ι.!»
Εδώ όμως η περίπτωση είναι για «εργατικούς και πρόθυμους» Ειδικά γι αυτούς , πρέπει να κάνουμε μια πειστική υποστήριξη της απαίτησης του νόμου. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε με τον Έλληνα με ρήσεις του τύπου «ο νόμος είναι νόμος» αφού ξέρει που μένει. Αυτό είναι αποτελεσματικό επί Γερμανών, όχι επί Ελλήνων.
Πρέπει να του πει:
«Και ο καλύτερος καθηγητής του κόσμου να είσαι και ο εμπειρότερος, έρχεται στιγμή που χρειάζεται να δεις που είσαι σε σχέση με τον προγραμματισμό. Είμαι πίσω; Είμαι μπροστά; Επισπεύδω; Επιβραδύνω; Προλαβαίνω; Ολοκληρώνω; Ποίες μέρες χάσαμε και δεν το είχα προϋπολογίσει;» Όλα αυτά είναι χρήσιμα σε ένα αντίγραφο Α4 στο γραφείο του, άμεσα προσβάσιμο, ελέγξιμο και αναθεωρήσιμο»
«Δεν λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. σχετικά με τη διδακτέα ύλη ή τις μεθόδους διδασκαλίας, γιατί διαφωνούν με αυτές.»
Πρέπει να τους εξηγήσουμε, ότι έχουν δώσει όρκο να φυλάσσουν το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους και η υπακοή στους νόμους είναι υποχρέωση. Η μη υπακοή είναι παράβαση καθήκοντος . Αυτά ως επισήμανση:
Δεύτερο επίπεδο:
Οπωσδήποτε κάθε εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα να διαφωνεί μερικώς ή ολικώς με το Π.Ι. και τις οδηγίες του. Οφείλει να τις υποδεικνύει τεκμηριωμένα. Αν εγώ ήμουν Πρόεδρος του Π.Ι. και μου προέτειναν μια καταπληκτική ιδέα που θα προήγαγε τους σκοπούς της Εκπαίδευσης, θα ήμουν χαζός να μην την υιοθετήσω! Αν η πρότασή μου ήταν σωστή και δεν την υιοθετούν λόγω ιδιοτέλειας (έτσι νομίζεις) ας μην ψηφίσεις το κόμμα που τον έβλαε Πρόεδρο και ψήφισε άλλον. Αν «όλοι ίδιοι είναι» βάλε εσύ ως υποψήφιος να σώσεις την Ελλάδα. Γράψε άρθρα να πείσεις την κοινή γνώμη για την ορθότητα των απόψεών σου! Το διαδίκτυο είναι ένα μέρος όπου εκδίδεις και την δική σου εφημερίδα δωρεάν και αν οι απόψεις σου έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον είναι δημοσιεύσιμες και αλλού και επηρεάζεις κόσμο στο μέτρο της δυνάμεώς σου! Δυστυχώς ή ευτυχώς, το παιγνίδι έτσι παίζεται, αυτούς τους κανόνες έχει , σε αυτά τα νόμιμα πλαίσια κινούμαστε! Επειδή είμαστε και δάσκαλοι, αυτή την απλή κατανόηση του Δημοκρατικού πλαισίου πρέπει να την περνάμε και στα παιδιά. Αν δεν είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ τα προηγούμενα για μας, θα είναι για τα παιδιά;
«Δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, γιατί προτιμούν να ασχολούνται με το διδακτικό τους αντικείμενο.»
Δεν έχει τέτοια, η συμμετοχή στις Συνεδριάσεις είναι υποχρεωτική! (Ας πούμε ότι μελετά στην Βιβλιοθήκη Μαθηματικά!) Για να μας φτύνεις εμάς τους υπολοίπους που ασχολούμαστε με τα ελάσσονα και συ με τα υψιπετή μείζονα που ασχολείσαι το διδακτικό και επιστημονικό σου αντικείμενο; Έχεις αποφανθεί ότι μοναδική δουλειά μας ή έστω κύρια είναι να κάνουμε μάθημα; Αυτό γίνεται στα φροντιστήρια, αλλά εδώ είναι σχολείο και έχουμε και άλλες λειτουργίες! Έχουμε και παιδαγωγικές Συλλογικές Λειτουργίες Αυτό είναι ο Σύλλογος! Θα έλθεις και θα συμμετάσχεις και ενεργά για θέματα που σε αφορούν και σένα πάρα πολύ . Επομένως μετέχεις και άνευ δυστροπίας !
Τα λεγόμενα τα προσαρμόζουμε ανάλογα με τον καθηγητή (τον χαρακτήρα του)
«Δεν συμμετέχουν σε παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Δεν δέχονται στην τάξη τους Σχολικούς Συμβούλους κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας παρά το γεγονός ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά από αυτούς.»
Στο ίδιο πνεύμα με τα προηγούμενα τους υπενθυμίζουμε ότι είναι καθήκον τους .
Για εμπέδωση παραθέτω τα καθήκοντα το καθηγητή όπου ΟΛΑ τα προηγούμενα προβλέπονται ρητώς:
Άρθρο 38
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών - διδασκόντων
(παρ. 8 άρθρο 13 και άρθρο 55 Ν. 1566/85)
Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης. Στο έργο τους περιλαμβάνεται η διδασκαλία, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Η πρόοδος, η οικονομική ανάπτυξη, ο πολιτισμός και η συνοχή της κοινωνίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατ΄ επέκταση από τη συμβολή και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών ορίζονται με βάση τα ανωτέρω.
Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί:
1. Διδάσκουν στους μαθητές τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών. Διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, με την καθοδήγηση των Σχολικών Συμβούλων και των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης.
2. Προγραμματίζουν τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων τους και συμμετέχουν στον γενικότερο προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας λαμβάνοντας υπόψη τους τις οδηγίες του ΥΠΕΠΘ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) και των Σχολικών Συμβούλων.
3. Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν το μάθημά τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.
4. Συνεργάζονται με τους μαθητές, σέβονται την προσωπικότητά τους, καλλιεργούν και εμπνέουν σ' αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά.
5. Συμμετέχουν υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στις παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και εκφράζουν ελεύθερα τις παιδαγωγικές απόψεις τους.
6. Δέχονται στην τάξη τους Σχολικούς Συμβούλους κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και συνεργάζονται μαζί τους. Οι επισκέψεις αυτές γίνονται ύστερα από σχετική συνεννόηση με το διδάσκοντα. Μετά το πέρας της επίσκεψης οι Σχολικοί Σύμβουλοι εξετάζουν και συζητούν με το διδάσκοντα τα τυχόν διδακτικά και μεθοδολογικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν.
7. Ενημερώνονται από τον Διευθυντή του σχολείου και τηρούν τους νόμους, τα διατάγματα, τις οδηγίες, τις εγκυκλίους και τα βιβλία. Αναλαμβάνουν τις εξωδιδακτικές εργασίες του σχολείου, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη συλλογική λειτουργία του.
8. Συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς που επιμορφώνονται ή με ασκούμενους φοιτητές για την πραγματοποίηση διδασκαλιών από τους επιμορφούμενους ή τους ίδιους. Προηγείται σχετική ενημέρωση από το Διευθυντή του σχολείου και ένταξη αυτών των διδασκαλιών στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας.
9. Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.
10. Φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών τους και τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική. Ενδιαφέρονται για η δημιουργία υγιεινών συνθηκών παραμονής των μαθητών τους το σχολείο και συμβάλλουν στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που οργανώνονται από την τάξη και το σχολείο.
11. Προσέρχονται στο σχολείο έγκαιρα πριν από την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων τους, εφαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και δεν παραβιάζουν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.
12. Παρίστανται στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών κατά την έναρξη λειτουργίας του σχολικού ωραρίου και κάθε φορά που ο Σύλλογος των Διδασκόντων απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται το αναγκαίο κύρος στη συλλογική λειτουργία του σχολείου.
13. Ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών τους και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.
14. Για θέματα που αφορούν το σχολείο προβαίνουν σε ανακοινώσεις προς τους μαθητές, τους γονείς ή τους πολίτες μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.
15. Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο και καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.
16. Συνεργάζονται με το Διευθυντή, τους γονείς και τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών. Δεν επιτρέπεται να απομακρύνουν τους μαθητές από την τάξη κατά τις ώρες διδασκαλίας χωρίς σημαντικό λόγο. Εάν απομακρύνουν μαθητή από την αίθουσα, ενημερώνουν το Διευθυντή και φροντίζουν στο σημείο αυτό να εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις.
17. Παραμένουν στο σχολείο κατά τις εργάσιμες ημέρες πέρα από το ωράριο διδασκαλίας τους, για να προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
18. Αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.
19. Είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη, εισέρχονται στην αίθουσα μαζί τους και εξέρχονται μετά την αποχώρησή αυτών.
20. Μετέχουν στις επιτροπές που συγκροτούνται από τους Διευθυντές, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Προϊσταμένους Γραφείων ή τους Σχολικούς Συμβούλους, όπου αυτό απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
21. Καταγράφουν στα σχετικά βιβλία μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας τη διδασκόμενη ύλη, ελέγχουν τις απουσίες των μαθητών και υπογράφουν το ημερήσιο δελτίο απουσιών.
22. Αξιολογούν αντικειμενικά την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών τους και ενημερώνουν σχετικώς τους γονείς ή κηδεμόνες καθώς και τους ίδιους τους μαθητές. Επίσης διορθώνουν τις εργασίες των μαθητών, τις αξιολογούν και τους ενημερώνουν σχετικά.
23. Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα και τις επιστήμες της αγωγής τόσο μέσω των διάφορων μορφών επιμόρφωσης και επιστημονικής - παιδαγωγικής καθοδήγησης, που παρέχονται θεσμικά από το σύστημα της οργανωμένης εκπαίδευσης, όσο και με την αυτοεπιμόρφωση. Τα ανωτέρω κρίνονται απαραίτητα, διότι οι ανάγκες της κοινωνίας μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς. Για να μπορεί η εκπαίδευση να ανταποκριθεί σ΄ αυτούς τους ρυθμούς, πρέπει ο εκπαιδευτικός να παρακολουθεί τις εξελίξεις με διαρκή και έγκυρη επιμόρφωση.
24. Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης απουσίας τους από το σχολείο ενημερώνουν έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου για την αναπροσαρμογή του προγράμματος.
25. Αντικαθιστούν εκπαιδευτικό ο οποίος λείπει και, ανάλογα με την περίπτωση, ή καλύπτουν το κενό ή απασχολούν τους μαθητές, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διευθυντή.
26. Αξιοποιούν τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας και τις νέες τεχνολογίες. Προς το σκοπό αυτό οφείλουν να αναζητούν, σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου, τρόπους εξοικείωσης με τη χρήση τους.
27. Λαμβάνουν μέρος σε όλα τα προγράμματα του σχολείου όπως στην Ενισχυτική Διδασκαλία, στο Ολοήμερο σχολείο και στα προγράμματα τάξεων υποδοχής, όταν τους ανατίθενται από τα αρμόδια όργανα.
Θέμα 109
Στην παρακάτω απάντηση, θεωρούμε, ότι οι έννοιες «επιμεριστική ηγεσία» «εξουσιοδοτική» και «συμμετοχική» ταυτίζονται
Καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών - διδασκόντων
(παρ. 8 άρθρο 13 και άρθρο 55 Ν. 1566/85)
Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης. Στο έργο τους περιλαμβάνεται η διδασκαλία, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Η πρόοδος, η οικονομική ανάπτυξη, ο πολιτισμός και η συνοχή της κοινωνίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατ΄ επέκταση από τη συμβολή και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών ορίζονται με βάση τα ανωτέρω.
Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί:
1. Διδάσκουν στους μαθητές τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών. Διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, με την καθοδήγηση των Σχολικών Συμβούλων και των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης.
2. Προγραμματίζουν τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων τους και συμμετέχουν στον γενικότερο προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας λαμβάνοντας υπόψη τους τις οδηγίες του ΥΠΕΠΘ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) και των Σχολικών Συμβούλων.
3. Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν το μάθημά τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.
4. Συνεργάζονται με τους μαθητές, σέβονται την προσωπικότητά τους, καλλιεργούν και εμπνέουν σ' αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά.
5. Συμμετέχουν υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στις παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και εκφράζουν ελεύθερα τις παιδαγωγικές απόψεις τους.
6. Δέχονται στην τάξη τους Σχολικούς Συμβούλους κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και συνεργάζονται μαζί τους. Οι επισκέψεις αυτές γίνονται ύστερα από σχετική συνεννόηση με το διδάσκοντα. Μετά το πέρας της επίσκεψης οι Σχολικοί Σύμβουλοι εξετάζουν και συζητούν με το διδάσκοντα τα τυχόν διδακτικά και μεθοδολογικά προβλήματα που διαπιστώθηκαν.
7. Ενημερώνονται από τον Διευθυντή του σχολείου και τηρούν τους νόμους, τα διατάγματα, τις οδηγίες, τις εγκυκλίους και τα βιβλία. Αναλαμβάνουν τις εξωδιδακτικές εργασίες του σχολείου, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη συλλογική λειτουργία του.
8. Συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς που επιμορφώνονται ή με ασκούμενους φοιτητές για την πραγματοποίηση διδασκαλιών από τους επιμορφούμενους ή τους ίδιους. Προηγείται σχετική ενημέρωση από το Διευθυντή του σχολείου και ένταξη αυτών των διδασκαλιών στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας.
9. Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.
10. Φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών τους και τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική. Ενδιαφέρονται για η δημιουργία υγιεινών συνθηκών παραμονής των μαθητών τους το σχολείο και συμβάλλουν στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που οργανώνονται από την τάξη και το σχολείο.
11. Προσέρχονται στο σχολείο έγκαιρα πριν από την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων τους, εφαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και δεν παραβιάζουν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.
12. Παρίστανται στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών κατά την έναρξη λειτουργίας του σχολικού ωραρίου και κάθε φορά που ο Σύλλογος των Διδασκόντων απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται το αναγκαίο κύρος στη συλλογική λειτουργία του σχολείου.
13. Ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών τους και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.
14. Για θέματα που αφορούν το σχολείο προβαίνουν σε ανακοινώσεις προς τους μαθητές, τους γονείς ή τους πολίτες μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.
15. Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο και καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.
16. Συνεργάζονται με το Διευθυντή, τους γονείς και τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών. Δεν επιτρέπεται να απομακρύνουν τους μαθητές από την τάξη κατά τις ώρες διδασκαλίας χωρίς σημαντικό λόγο. Εάν απομακρύνουν μαθητή από την αίθουσα, ενημερώνουν το Διευθυντή και φροντίζουν στο σημείο αυτό να εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις.
17. Παραμένουν στο σχολείο κατά τις εργάσιμες ημέρες πέρα από το ωράριο διδασκαλίας τους, για να προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
18. Αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.
19. Είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη, εισέρχονται στην αίθουσα μαζί τους και εξέρχονται μετά την αποχώρησή αυτών.
20. Μετέχουν στις επιτροπές που συγκροτούνται από τους Διευθυντές, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Προϊσταμένους Γραφείων ή τους Σχολικούς Συμβούλους, όπου αυτό απαιτείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
21. Καταγράφουν στα σχετικά βιβλία μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας τη διδασκόμενη ύλη, ελέγχουν τις απουσίες των μαθητών και υπογράφουν το ημερήσιο δελτίο απουσιών.
22. Αξιολογούν αντικειμενικά την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών τους και ενημερώνουν σχετικώς τους γονείς ή κηδεμόνες καθώς και τους ίδιους τους μαθητές. Επίσης διορθώνουν τις εργασίες των μαθητών, τις αξιολογούν και τους ενημερώνουν σχετικά.
23. Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα και τις επιστήμες της αγωγής τόσο μέσω των διάφορων μορφών επιμόρφωσης και επιστημονικής - παιδαγωγικής καθοδήγησης, που παρέχονται θεσμικά από το σύστημα της οργανωμένης εκπαίδευσης, όσο και με την αυτοεπιμόρφωση. Τα ανωτέρω κρίνονται απαραίτητα, διότι οι ανάγκες της κοινωνίας μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς. Για να μπορεί η εκπαίδευση να ανταποκριθεί σ΄ αυτούς τους ρυθμούς, πρέπει ο εκπαιδευτικός να παρακολουθεί τις εξελίξεις με διαρκή και έγκυρη επιμόρφωση.
24. Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης απουσίας τους από το σχολείο ενημερώνουν έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου για την αναπροσαρμογή του προγράμματος.
25. Αντικαθιστούν εκπαιδευτικό ο οποίος λείπει και, ανάλογα με την περίπτωση, ή καλύπτουν το κενό ή απασχολούν τους μαθητές, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διευθυντή.
26. Αξιοποιούν τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας και τις νέες τεχνολογίες. Προς το σκοπό αυτό οφείλουν να αναζητούν, σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου, τρόπους εξοικείωσης με τη χρήση τους.
27. Λαμβάνουν μέρος σε όλα τα προγράμματα του σχολείου όπως στην Ενισχυτική Διδασκαλία, στο Ολοήμερο σχολείο και στα προγράμματα τάξεων υποδοχής, όταν τους ανατίθενται από τα αρμόδια όργανα.
Θέμα 109
Η έρευνα στα θέματα Εκπαιδευτικής Διοίκησης έχει αναδείξει ότι υπάρχει στατιστικώς σημαντική θετική σχέση μεταξύ της επιμεριστικής ηγεσίας (η ηγεσία που διαμοιράζεται και ασκείται μεταξύ πολλών) από τη μια και την ονομαζόμενη «ακαδημαϊκή αισιοδοξία» των εκπαιδευτικών (η αίσθηση των εκπαιδευτικών ότι μπορούν να καταφέρουν σχεδόν τα πάντα στον ακαδημαϊκό τους χώρο έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, δηλαδή την αίσθηση της αυτοεπάρκειάς τους).
Απάντηση: (υπό επιφύλαξη!)
Δεν μπορούμε να κάνουμε τον ειδικό στην θεωρία της Διοίκησης με 2-3 μαθήματα που έχουμε παρακολουθήσει)
Έχουν προσδιοριστεί από τους θεωρητικούς τα παρακάτω μοντέλα:
1. Αυταρχικό: Ο ηγέτης παίρνει μόνος του αποφάσεις, τις μεταβιβάζει στους συνεργάτες του και περιμένει συμμόρφωση προς τις διαταγές αυτές.
2. «Καλοκάγαθο»-Αυταρχικό: Ο ηγέτης δείχνει συγκαταβατική εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του και τους υποκινεί ανταμείβοντας ή εκφοβίζοντάς τους.
3. Δημοκρατικό: Ο ηγέτης σε κάθε απόφαση λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις απόψεις, τις προτάσεις των συνεργατών του, τους συμβουλεύεται για τις ενέργειες και τις αποφάσεις και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους.
4. Εξουσιοδοτικό: Ο ρόλος του ηγέτη παρουσιάζεται πολύ περιορισμένος, δίνοντας στους συνεργάτες μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας και ελευθερίας.
γ. Πότε ασκείται αποτελεσματική ηγεσία/αποτελεσματικός συντονισμός;
1. Ο Likert διαπίστωσε, με βάση έρευνες, ότι οι συντονιστές που εφαρμόζουν το παραπάνω μοντέλο «4» είχαν μεγαλύτερη επιτυχία και οι ομάδες που διοικούνταν με αυτό το σύστημα ήταν αποτελεσματικότερες και παραγωγικότερες.
Βλέπε περισσότερα ΕΔΩ
Μπείτε στον κόπο να διαβάσετε την πιο μικρή αλλά και υπερπλήρη παρουσίαση των θεωριών ηγεσίας, ΕΔΩ
το απόσπασμα που πρέπει να σχετίζεται με την ερώτηση είναι το παρακάτω , όπως και το παραπάνω που προανέφερα.
Μάθετε τι είναι η θεωρία Χ και η θεωρία Ψ στην θεωρία της Ηγεσίας:
Πρόκειται για μια θεωρητική σύλληψη-μοντέλο, που επιτρέπει την προσέγγιση της πραγματικότητας.
Η θεωρία Χ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι είναι τεμπέληδες, ευθυνόφοβοι, επιζητούν το βόλεμα και θέλουν ...βούρδουλα(!) για να δουλέψουν
Η θεωρία Ψ , θεωρεί, ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν την εργασία ευχάριστη απασχόληση, αυτοελέγχονται στην δουλειά τους, επιζητούν ευθύνες και έχουν τεράστιες αναξιοποίητες ικανότητες εξυπνάδας και φαντασίας.
Οι δύο θεωρίες είναι στους δύο αντίποδες θεώρησης (τα δύο άκρα)
Το συμμετοχικό στυλ έχει σαν βασική θέση ότι ο ηγέτης ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και για τη δουλειά. Μοιράζεται την εξουσία του με τον κόσμο του, (οπότε είμαστε κοντά στη θεωρία Ψ). Ενθαρρύνει το προσωπικό να παίξει σημαντικό ρόλο και κρατά για τον εαυτό του τον τελικό λόγο. Τα τελευταία χρόνια τείνει να επικρατήσει αυτό το στυλ. Οι εργαζόμενοι θέλουν να έχουν λόγο για τα τεκταινόμενα, αλλά καμιά φορά η τεχνολογία δεν τους αφήνει. Ας μη θεωρηθεί πάντως ότι όλοι οι επιτυχημένοι ηγέτες ακολουθούν αυτό το στυλ.
Θέμα 110
Θέμα 110
Στο σχολείο που αναλάβατε Διευθυντής σας ενημέρωσαν από το Ι.Κ.Υ. ότι εγκρίθηκε η αίτηση του Σχολείου που υποβλήθηκε από την προηγούμενη Διεύθυνση για βοηθό Comenius (Comenius assistant). Δηλαδή, εκπαιδευτικός από χώρα της Ε.Ε. αποδέχθηκε να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου σας και να διδάσκει για χρονικό διάστημα ενός τετραμήνου υπό την εποπτεία Μέντορα που θα πρέπει να αναζητήσετε από τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου. Η αλλαγή αυτή – εκτός από τα θετικές της πτυχές- ασφαλώς προϋποθέτει και αυξημένες υποχρεώσεις του Σχολείου που απορρέουν από τη σύμβαση καθώς και μικρή αναστάτωση στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αφού ο βοηθός Comenius πρέπει να διδάσκει μαθήματα σε διαφορετικές τάξεις και να αναλαμβάνει ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ως κανονικό εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλος του συλλόγου διδασκόντων.
Απάντηση:
- Ο διευθυντής θα συνεχίσει την ανάληψη της υποχρέωσης και υπό την νέα Διοίκηση, διότι στην Διοίκηση, πάντα υπάρχει συνέχεια (Αρχή της συνέχειας στην Δημόσια Διοίκηση) Δεν έχει δικαίωμα να αποποιηθεί των υποχρεώσεων που ανέλαβε η προηγούμενη διοίκηση, πλην εύλογων λόγων ανωτέρας βίας που αποδεικνύονται.
- Ο Διευθυντής θα μελετήσει τί γίνεται με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ιδίως με το Comenius. ΕΔΩ1 και ΕΔΩ2 (Επικαιροποιημένα προγράμματα 2011)
- Θα πατήσει ΙΚΥ και comenius στην Google και θα βρει που θα απευθυνθεί ενδεχομένως:
Comenius
Comenius Ενδουπηρεσιακή κατάρτιση εκπ/κών
Ασπασία Πίσπα
τηλ.210-3726345
e-mail: apispa@iky.gr
Σχολικές Συμπράξεις
Λεωνίδας Παπαστεργίου
τηλ 210-3726344e-mail: lpapas@iky.gr
Bοηθοί εκπαιδευτικοί
Σπύρος Χατζηπαπάς
τηλ. 210-3726347
e-mail: schatzipapas@iky.gr - Θα βρει άλλες πληροφορίες για το πρόγραμμα που εφήρμοσαν αυτό το πρόγραμμα και θα πάρει τηλέφωνο τους Διευθυντές τους (ή θα έχει εύχερα τα τηλέφωνά τους να ζητήσει βοήθεια όταν πέσει σε αδιέξοδο)
- Θα ζητήσει βοήθεια από τους γλωσσομαθείς συναδέλφους του Σχολείου.
- Θα αναλάβει τις Δημόσιες σχέσεις με την επιμορφούμενη. (Περιήγηση στα «πολιτιστικά Κέντρα» της περιοχής , τοπικές πανηγύρεις, Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, τοπική κουζίνα. Επίσκεψη στο τοπικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο για δημιουργία δώρου τοπικών προϊόντων.)
- Ο Μέντορας θα βρεθεί και δεν θα πεί όχι με τίποτα διότι («δεν θα ξεφτιλιστούμε στους ξένους!») θα είναι ο γλωσσομαθέστερος.
- Μέρα παρά μέρα θα έχουμε στο μεγάλο διάλειμμα "Greek kolatsio" με Ντομάτα στα 4, τυρί φέτα και παστό με καγιανά. (Να πάει στην Πατρίδα του και να αναφέρει περί του Μύθου της οικονομικής κρίσης!)
- Τα ωρολόγια και τα άλλα θα κανονιστούν όλα, είναι το ολιγότερο, αυτό μας έλλειπε να μην του αποδώσουμε φιλοξενία.Εκτός από μαθήματα κατεύθυνσης, θα κάνει μαθήματα σε όλες τις τάξεις.
2010-11 Janni Eriksen (Comenius assistant)
Το πρόγραμμα "βοηθός εκπαιδευτικός" επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς Ευρωπαϊκών χωρών να επισκεφτούν σχολεία άλλων χωρών, με σκοπό την παρακολούθηση μαθημάτων, την ανταλλαγή στοιχείων γλώσσας και πολιτισμού και τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η εκπαιδευτικός κ. Janni Eriksen από τη Δανία επισκέφτηκε το σχολείο μας και με την εποπτεία της εκπαιδευτικού Αγγλικής υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα etwinning (Greek and Danish cultural exchanges) στην Στ1, ενώ παρείχε υποστήριξη σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των τάξεων κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας. Η παρουσία της κ. Eriksen στο σχολείο μας έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά και τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα και τη γλώσσα της Δανίας, να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της συγκεκριμένης χώρας, να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην Αγγλική γλώσσα, η οποία αποτελούσε τη γλώσσα επικοινωνίαςΘέμα 111
«Εντός λεπτών από τη στιγμή που ο οπλισμένος μπήκε στο σχολείο και πυροβόλησε μαθητές, η αστυνομία και προσωπικό επείγουσας ιατρικής βοήθειας βρίσκονταν επί τόπου. Τα τραυματισμένα παιδιά είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και τα υπόλοιπα παρέμειναν στις τάξεις τους, όπου ότι ήταν ασφαλή. Το τηλεφωνικό «δέντρο» τέθηκε αμέσως σε λειτουργία με σκοπό να καθησυχαστούν οι γονείς και να εξασφαλιστεί η βοήθειά τους. Σε τριάντα λεπτά, ψυχολόγος, κοινωνικοί λειτουργοί, όπως και ιδιώτες επαγγελματίες και γονείς είχαν φθάσει για βοήθεια. Ο λυκειάρχης μίλησε στους γονείς και σε κάθε τάξη είπε στους μαθητές τι ακριβώς συνέβη. Πριν οι γονείς πάρουν τα παιδιά, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες βοήθειας από ειδικούς ψυχικής υγείας.»
Απάντηση:
Παρουσίαση του θέματος από την διδάκτορα κα Χρύσα Αλεξοπούλου Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων.
Διαβάστε το αρχείο παρουσίασης ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου