Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

2 νέα υψηλά εμπόδια σε συνταξιούχους που θέλουν να εργάζονται


ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 55 ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 
• ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩ, ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 50% ΚΑΙ ΟΡΟΦΗ ΤΑ 1.982 ευρώ

Σύμφωνα όμως με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος, οποιουδήποτε Ταμείου, ακόμη και του Δημοσίου (σ.σ. εξαιρούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται ήδη και εργαζόταν προ της ψήφισης του νόμου 3865/10 πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε οι απογορευτικές διατάξεις τίθενται σε ισχύ από το 2013), αναλάβει εργασία υπόκειται στις κάτωθι υποχρεώσεις:
1)Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και.....
επικουρικών. Υποχρεούνται, παράλληλα, σε ασφάλιση και καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών.
2)Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται σε ασφάλιση και καταβολή των προβλεπομένων από τις οικείες διατάξεις εισφορών, προσαυξημένων κατά 50%. Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώνονται την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (1.982 ευρώ σήμερα), το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται.
Αναφορικά με τους συνταξιούχους αναπηρίας προβλέπεται ότι εργαζόμενοι (αυτοαπασχολούμενοι) που κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές.
Από τις ανωτέρω διατάξεις εξαιρούνται οι:
* Οι συνταξιούχους του ΟΓΑ.
* Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως την ολοκλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
* Τα πρόσωπα που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του Ν.3185/2003 (ιπτάμενοι χειριστές, ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Ολυμπιακής Αεροπλοΐας) και μέχρι το 55ο έτος της ηλικίας τους. Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους καταβάλλονται προσαυξημένες εισφορές.
* Τα πρόσωπα που, λόγω συγκεκριμένης απασχόλησης, υπάγονται σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς ή το Δημόσιο και οι οποίοι μετά την συνταξιοδότησή τους από ένα εκ των ανωτέρω φορέων συνεχίζουν χωρίς διακοπή για τη συγκεκριμένη απασχόληση, υποχρεωτικά (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κ.ά). Εκτός και εάν αναλάβει τρίτη δραστηριότητα που δύναται να υπαχθεί στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, οπότε εμπίπτει στις νέες διατάξεις. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου