Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τη Γ.Σ. Προέδρων ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ (5 Οκτωβρίου 2024)

 


Μεσολόγγι, 6/10/2024

Συνάδελφοι,

χθες Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ στην Αθήνα, βάση της εισήγησης που είχε κάνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Η ΓΣ εξελίχθηκε όπως κάθε άλλη. Όλες οι ΕΛΜΕ είχαν έλθει με αποφάσεις ΔΣ ή ΓΣ με τη συμμετοχή ελάχιστων εκπαιδευτικών, δείγμα του ότι η πλειοψηφία μάς έχει γυρίσει την πλάτη, όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει σε ανακοινώσεις μας.

Επί της ουσίας, δεν ψηφίστηκε η εισήγηση της ΟΛΜΕ, αφού οι παρατάξεις ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις έτσι κι αλλιώς είχαν τοποθετηθεί αρνητικά και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ καταθέτοντας δικές τους προτάσεις. Η εισήγηση συγκέντρωσε 37 θετικές, 36 αρνητικές ψήφους ενώ 4 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό. Δεν πέρασε η πρόταση αφού απαιτούνταν 50%+1 ψήφος επί των παρόντων και όπως έχουμε πει κάθε ΕΛΜΕ συμμετέχει με διαφορετική «βαρύτητα» σε ψήφους. Επίσης δεν ψηφίστηκαν κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που κατέθεσαν οι ΑΣΕ και Παρεμβάσεις (συγκέντρωσαν λίγες ψήφους) ενώ υπερψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση κινητοποιήσεων κατά δίωξης εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ του Πειραιά.

Τι σημαίνει όμως η καταψήφιση της εισήγησης; Ουσιαστικά έστω και την τελευταία στιγμή, οι ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις δεν μπόρεσαν να συστρατευτούν στην προσπάθεια να ασχοληθεί ο κλάδος με τα πραγματικά του προβλήματα.

Για τις ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις, δεν αποτελούν προτεραιότητα η μάχη για οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, η ανάγκη στήριξης των αναπληρωτών, τα μεγάλα ζητήματα  με τις σχολικές εκδρομές, η ουσιαστική αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας στα σχολεία, να μπει ένα τέλος στις πρακτικές αυταρχισμού στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς μέσα από την εφαρμογή ενός υπέρμετρα τυπολατρικού και αυστηρού διοικητισμού. Δεν αποτελεί προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί με τρόπο ουσιαστικό και με προσανατολισμό στην επικέντρωση στο εκπαιδευτικό έργο η γραφειοκρατία στο σχολείο, η αντιμετώπιση της ασφυξίας στην ίδια την εκπαιδευτική λειτουργία, στο μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών, η κάλυψη όλων των κενών των εκπαιδευτικών, η ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων/καταργήσεων τμημάτων, η αντιμετώπιση προβλημάτων στις υποδομές των σχολείων. Για την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και τις Παρεμβάσεις δεν αποτελεί προτεραιότητα η μάχη για πλήρη σύνταξη στα 60 με 30 χρόνια εργασίας, καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα και άλλα πολλά που αναφέρονται στην εισήγηση της ΟΛΜΕ που οι συγκεκριμένες δύο παρατάξεις ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ!

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Αγκυλωμένοι σε παραταξιακές θέσεις, οι ΑΣΕ και Παρεμβάσεις στερούν τη δυνατότητα ευρύτερων συνεννοήσεων στον κλάδο και συμφωνίας σε μια ατζέντα που θα περιελάμβανε τα πραγματικά προβλήματα των εκπαιδευτικών και θα ήταν μια βάση συζήτησης με το Υπουργείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η χθεσινή συνεδρίαση στην οποία τελικά δεν ψηφίστηκε η εισήγηση της ΟΛΜΕ.

Για να έχετε εικόνα, σας στέλνουμε την συγκεκριμένη εισήγηση για να κρίνετε κι εσείς και να διαπιστώσετε με ποιες θέσεις διαφωνούν οι ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις.

Εννοείται ότι κάποια στιγμή πρέπει να αφήσουμε πίσω τέτοιες λογικές. Εννοείται ότι ο κλάδος δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από παρατάξεις που στόχο έχουν μόνο τη μη επίλυση προβλημάτων για να έχουν και λόγο ύπαρξης.

Σας καλούμε ενόψη και των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια (στις οποίες φυσικά δεν συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις αφού κάποιες θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να εκπροσωπούνται σε αυτά…) να ρωτήσετε τους συνδικαλιστές ποια είναι η στάση τους στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σας καλούμε όμως για μια ακόμη φορά, με τη δύναμη της ψήφου σας, να βάλετε στο περιθώριο όσους δήθεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματά σας αλλά τελικά δεν μπορούν να συσστρατευτούν για την αντιμετώπισή τους.

ΔΑΚΕ Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου