Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

ΠΟΣΥΠ : Αίτημα παράτασης της ΗΔΔΔ και το 2025

 

       ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

                                                     Π.Ο.Σ.Υ.Π.

               Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ Τηλ.- FAX: 210 - 344 3776,e-mail: posyp@minedu.gov.gr

                                                                                                           Μαρούσι   15-10-2024

                                                                                                 Αρ. Πρωτ. : 77

 

                                                                              Προς:  Yφυπουργό Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών

                                              κ. Θάνο Πετραλιά

                                                                                    Γ. Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής

                                                         κ. Παυλίνα Καρασιώτου                       

                                                                           Κοιν.:  Υπουργό Παιδείας, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

                                                                     Υπηρεσιακό Γραμματέα ΥΠΑΙΘΑ                                         

                                                                                                         ΓΔΟΥ ΥΠΑΙΘ, Μέλη μας

 

Αναγκαία η  χορήγηση παράτασης για την εφαρμογή της  ΗΔΔΔ και για το έτος 2025, στις 129 Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ

 

κ. Υφυπουργέ, κ. Γενική,

 

Η ΠΟΣΥΠ επικοινωνεί ξανά μαζί σας για ένα μείζον πρόβλημα  που ταλανίζει το Υπουργείο Παιδείας, εδώ και χρόνια, αυτό της εφαρμογής της ΗΔΔΔ, στις 129 Περιφερειακές Υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα πέρυσι εκδόθηκε η 163764 ΕΞ 2023 ΚΥΑ(ΦΕΚ 6449τ.Β/2023)  για την ¨Ηλεκτρονική Διακίνηση Δικαιολογητικών Δαπανών¨ σύμφωνα με την οποία,  δόθηκε  παράταση της ΗΔΔΔ και για το έτος 2024, σε όλες τις δαπάνες, όλων των  Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘΑ.

 

Με σειρά επιστολών μας έχουμε  θέσει την τεράστια δυσκολία εφαρμογής του νομικού πλαισίου για την υλοποίηση της ΗΔΔΔ, των 129 Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘΑ, η οποία με τρόπο ατυχή και πρόχειρο μεταφέρθηκε με το άρθρο 61 του ν.4903/2022, από την ΓΔΟΥ του Υπουργείου Παιδείας στις Περιφερειακές του Υπηρεσίες, γεγονός πρωτόγνωρο σε όλο το Δημόσιο, εγείροντας πλείστα προβλήματα νομιμότητας και δυνατότητας εφαρμογής της.

Στις ανωτέρω δυσκολίες θα πρέπει  να προσθέσουμε είτε την αδυναμία είτε την απροθυμία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, να χορηγήσει, τους απαραίτητους κωδικούς στις 129 Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ, για την υλοποίηση της ΗΔΔΔ, γεγονός που μας απασχόλησε πρόπερσι  όταν χρειάστηκε να δοθούν κωδικοί μόνον  στις 13 Περιφερειακές του Διευθύνσεις από τις 129.

Λίγες ημέρες πριν από τις 02 Ιανουαρίου 2025,  που οι Υπηρεσίες θα πρέπει να  προχωρήσουν στην οφειλόμενη ετήσια ανάληψη, για την σύννομη υλοποίηση των  δαπανών τους κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα χορηγηθούν οι απαραίτητοι αυτοί κωδικοί  από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τέλος,  και σοβαρότερο όλων,  καμία προσπάθεια οργάνωσης της διαδικασίας της ΗΔΔΔ δεν έγινε από την Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, από το 2022 μέχρι και σήμερα, ώστε αυτή να υλοποιηθεί από τις Περιφερειακές του Υπηρεσίες, με όρους νομιμότητας και ασφάλειας, ούτε σε επίπεδο τεχνικών μέσων(Η/Υ, Skanners  κ.ά), ούτε σε επίπεδο στελέχωσης των Υπηρεσιών του, ούτε σε επίπεδο επιμόρφωσης των υπαλλήλων του, με μία λέξη αδιαφορία. 

 

Για όλα τα ανωτέρω σας καλούμε να χορηγήσετε ξανά παράταση της εφαρμογής της  ΗΔΔΔ και το 2025, για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ, όπως πράξατε όλα τα προηγούμενα χρόνια, διότι απλά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα υλοποίησής της, υπενθυμίζοντας σας ότι οι 129 Περιφερειακές Υπηρεσίες, διαχειρίζονται ένα τεράστιο όγκο δαπανών, ίσως τον μεγαλύτερο σε όλο το Δημόσιο.

Η παράταση αυτή, αφενός θα δώσει την δυνατότητα στην  Πολιτική Ηγεσία του  Υπουργείο Παιδείας να τροποποιήσει το εκτρωματικό άρθρο 61 του Ν.4903/2022, για την υλοποίηση της ΗΔΔΔ από τις Περιφερειακές του Υπηρεσίες και αφετέρου θα μπορέσει να συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση του Υπουργείου για την ενιαία και ορθολογική υλοποίηση της ΗΔΔΔ, από το 2026, αν βέβαια αποφασίσει  κάποτε να ασχοληθεί  με την διοίκηση της εκπαίδευσης και τα τεράστια προβλήματά της.

 

Για το Δ.Σ.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             

                   ΦΩΤΙΑΔΗΣ   ΣΑΒΒΑΣ                                                                                    ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου