Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

 

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

 

   Όπως  είναι γνωστό, από τότε που προέκυψε το θέμα της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών , τα ανώτατα  θεσμικά συνδικαλιστικά μας  όργανα (21ο Συνέδριο ΟΛΜΕ, Γενική Συνέλευση Προέδρων ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ,ΑΔΕΔΥ) αντιδρώντας στο πνεύμα και στον τρόπο εφαρμογής της,  με συντριπτικές πλειοψηφίες και  με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προκήρυξαν (και προκηρύσσουν συνεχώς) απεργία-αποχή και τρίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε στάδιο   για  αξιολογούμενους και αξιολογητές, που δεν επιθυμούν να την  εφαρμόσουν.

    Η ΔΑΚΕ από θέση αρχής σέβεται τις ψηφισμένες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων και υπερασπίζεται   όσες και όσους επιθυμούν να τις εφαρμόσουν. Άλλωστε το δικαίωμα στην απεργία προστατεύεται από το Σύνταγμα και δεν  μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

   Όσον αφορά στο συγκεκριμένο  θέμα της Δ/ντριας που επικαλούνται για ακόμη μία φορά τις τελευταίες μέρες οι γνωστοί «επαναστάτες» των παρεμβάσεων και της ΑΣΕ(που όπως είναι γνωστό φέρνει στο Σωματείο κάθε φορά-ανεπιτυχώς- αυτούσια κείμενα του ΚΚΕ προς ψήφιση), σας υπενθυμίζουμε ότι από 24/5/24, η νομική σύμβουλος της ΟΛΜΕ  απάντησε σε σχετικό ερώτημα που αφορά το θέμα της (και της  τέθηκε  μετά από ομόφωνη  απόφαση του Δ.Σ   της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας),  ότι παραίτηση λόγω διαφωνίας με την εφαρμογή της ατομικής  αξιολόγησης (όπως επικαλούνταν η ίδια) δεν προβλέπεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, γιατί  εμπίπτει στους υπηρεσιακούς και όχι στους προσωπικούς λόγους. Επίσης δεν μπορεί να μπει ούτε διευκρινιστικά (η διαφωνία με την εφαρμογή της αξιολόγησης δηλαδή) σε αίτηση παραίτησης για προσωπικούς λόγους. Άρα σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΟΛΜΕ εφόσον η Δ/ντρια ήθελε να παραιτηθεί, θα έπρεπε  να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία η οποία προβλέπει παραίτηση για προσωπικούς λόγους ή λόγους υγείας (μια τακτική άλλωστε που ακολούθησαν πανελλαδικά αρκετοί διαφωνούντες  δ/ντές και δ/ντριες χωρίς να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα).

   Την ίδια  ακριβώς ενημέρωση έλαβε αμέσως  και η ενδιαφερόμενη συναδέλφισσα,  η οποία από τότε εκτός του email που απέστειλε στις 5/8/24 (πάνω από δυο μήνες μετά) στην ΕΛΜΕ ζητώντας  στήριξη, ουδέποτε επικοινώνησε με το Σωματείο  για να γνωστοποιήσει τις όποιες σχετικές της ενέργειες σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε λάβει. 

  Σε όλο το χρονικό διάστημα  η συναδέλφισσα Δ/ντρια,  επέμενε  συνεχώς ότι επιθυμεί να παραιτηθεί επειδή δεν θέλει να εφαρμόσει την ατομική αξιολόγηση. Δεν ήθελε δηλαδή, κατά τα λεγόμενα  και την επιθυμία της, να εφαρμόσει έναν νόμο του 2021, που προφανώς της ήταν γνωστός  όταν αποφάσιζε να γίνει στέλεχος της Διοίκησης το 2023. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι ουδέποτε επικαλέστηκε ενώπιων του Σωματείου, το αναφαίρετό της, δικαίωμα συμμετοχής στην απεργία –αποχή και στις προκηρυγμένες στάσεις εργασίας κατά το επίμαχο διάστημα.

   Ακόμη και στη συνάντηση που είχε το Δ.Σ της ΕΛΜΕ με τον Δ/ντή Δ.Ε για το θέμα της, ενημερωθήκαμε όλοι (χωρίς  να διαψευστεί ούτε από την ίδια η οποία ήταν παρούσα), ότι στα έγγραφα που είχε αποστείλει στη ΔΔΕ πουθενά δεν ανέφερε ότι δεν αξιολογεί εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων για συμμετοχή στην  απεργία – αποχή ή στις σχετικές στάσεις εργασίας. Ενδεικτικό της ασάφειας, τουλάχιστον, με την οποία λειτούργησε η συναδέλφισσα Δ/ντρια ως προς την τήρηση των αποφάσεων των Θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις πανελλαδικά, στη δική της περίπτωση η ΟΛΜΕ ουδέποτε εξέδωσε σχετικό ψήφισμα ή  παραστάθηκε επίσημα σε κινητοποιήσεις που αφορούσαν το θέμα της .

   Αντιλαμβάνεστε  από τα προαναφερόμενα, ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι παρατάξεις των παρεμβάσεων και της ΑΣΕ( η κάθε μία με διαφορετική χρονική αφετηρία), με τη γνωστή «υπευθυνότητα» και «αμεροληψία» που τις διακρίνει, αποφάσισαν να παίξουν χρησιμοποιώντας τη συναδέλφισσα ένα ακόμη από τα γνωστά, αδιέξοδα παραταξιακά τους παιχνίδια.

    Μια πολύ επικίνδυνη  τακτική, που μπερδεύει επίτηδες το νομικό με το συνδικαλιστικό κομμάτι μιας υπόθεσης, που εν γνώσει τους και με κάθε τρόπο ακόμη και λέγοντας  ψέματα περί εφαρμογής απεργίας –αποχής, αποφάσεων της Ομοσπονδίας, αυταρχικές συμπεριφορές κλπ, οδηγούν σε αδιέξοδο για να  αποκομίσουν, όπως πιστεύουν, έστω πρόσκαιρα παραταξιακά οφέλη.

   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

  Η ΔΑΚΕ ως πρωτοπόρα δύναμη ευθύνης σας ενημερώνει πάντα λέγοντας την αλήθεια . Η μόνη νόμιμη προστασία για όλους μας, είναι η τήρηση κατά γράμμα   των ψηφισμένων αποφάσεων των θεσμικών συνδικαλιστικών μας οργάνων.

   Οι ανέξοδες αερολογίες, οι τραμπουκισμοί και οι ψευτοεπαναστατικές μεγαλοστομίες, αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα και  τις ήδη υπάρχουσες παθογένειες.

 

ΔΑΚΕ ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

Λάρισα, 21/10/2024

Τοπική Επιτροπή Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών ν. Λάρισας

 

 

·       Ιστότοπος Τ.Ε. ΔΑΚΕ καθηγητών ν.Λάρισας:  https://dakedelarisas.blogspot.com/?m=1

 

·       Ιστότοπος ΔΑΚΕ Δ.Ε.:  http://dakedek.blogspot.com/?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου