Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Σύνοδος των Πρυτάνεων: «Ψηφιακά οι εξετάσεις και μαθήματα στα υπό κατάληψη ΑΕΙ»

 

Σύνοδος των Πρυτάνεων: «Ψηφιακά οι εξετάσεις και μαθήματα στα υπό κατάληψη ΑΕΙ» 

Το υπουργείο Παιδείας και οι πρυτάνεις στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες κατέληξαν στη λύση να διεξαχθούν ψηφιακά οι εξετάσεις σε όλα τα υπό κατάληψη πανεπιστήμια με στόχο να μη χαθεί η εξεταστική εξαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ πρότασης Πιερρακάκη, να ολοκληρωθεί το εξάμηνο με διαδικτυακή μέθοδο εξετάσεων όπου οι εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης λόγω των καταλήψεων. 

Συγκεκριμένα οι πρυτάνεις ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους: «Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα "Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια” με συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα. [...] Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. ια τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο. [...] Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση». 

Σημειώνεται ότι ήδη η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν διαδικτυακά. «Για τη σωστή προετοιμασία μπορεί να χρειαστούμε και δύο ακόμη Συγκλήτους», είπε ο πρόεδρος της Συνόδου. «Το εαρινό εξάμηνο ξεκινά κανονικά στις 12 Φεβρουαρίου, εκτός κι τροποποίηση από τμήματα κατόπιν σχετικού αιτήματός τους. Το κάθε πανεπιστήμιο βγάζει τις αποφάσεις του, αναρτώνται στο Διαύγεια και μετά βγαίνει Διαπιστωτική Πράξη του Πρύτανη. Με αυτό τον τρόπο δεν απαιτείται ΦΕΚ και επιταχύνονται οι διαδικασίες» πρόσθεσε. 

Μέχρι στιγμής υπό κατάληψη βρίσκονται 140 πανεπιστημιακές σχολές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με ορατό πλέον κίνδυνο χαθεί εξάμηνο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις. Πάντως, μέχρι στιγμής οι φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου