Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Τα κριτήρια για εισαγωγή στα μη κρατικά Πανεπιστήμια

 

Σοβαρή διαδικασία επιλογής, με κριτήρια που θα θέτει το ίδιο το Πανεπιστήμιο προκειμένου οι υποψήφιοι σπουδαστές να έχουν το γνωσιακό υπόβαθρο για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές που επιθυμούν να ακολουθήσουν, υπό το φίλτρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που πρόκειται να ακολουθηθεί για την επιλογή φοιτητών στα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Όπως περιγράφει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «θα λαμβάνονται υπόψη πολλά κριτήρια και όχι μόνο ένα, όπως κάνει ήδη το μητρικό Πανεπιστήμιο που θα έρθει στην Ελλάδα, καθώς τα πανεπιστημιακά προγράμματα έχουν απαιτήσεις». Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχει και αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών κάθε πέντε χρόνια, μαζί με την εγγύηση βιωσιμότητας των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. «Ο φάκελος που κατατίθεται πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις εγγυήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας», λένε στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Σημαντικό στοιχείο είναι η αξιολόγηση και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων με τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η αξιολόγηση στα δημόσια Πανεπιστήμια. Όπως λένε οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας, «κάθε πέντε χρόνια θα αξιολογούνται τα προγράμματα σπουδών με τον ίδιο τρόπο που αξιολογούνται στα δημόσια Πανεπιστήμια».

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα αξιολογεί τις προτάσεις για ίδρυση μη κρατικού Πανεπιστημίου και θα ελέγχει αν πληροί τα ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια για να λάβει την άδεια λειτουργίας. Τα κριτήρια θα τεθούν υπό την αναμενόμενη, με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου, που στόχο έχει την εισαγωγή με αυτό στο Πανεπιστήμιο.

Πώς θα γίνεται η εγγραφή

Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων στο μη κρατικό Πανεπιστήμιο θα ορίζονται από τον κανονισμό σπουδών του κάθε ιδρύματος:

1. Θα αποτελούν μέρος του φακέλου που θα κατατίθεται στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

2. Θα αποτελούν κριτήριο για την αδειοδότηση.

Σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που θα ορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, «μία πραγματική ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία», όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσω του νομοσχεδίου, όπως λέει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, «αφενός ισχυροποιούνται τα δημόσια ΑΕΙ και αφετέρου επιτυγχάνεται μια διπλή απελευθέρωση των δημόσιων ΑΕΙ από τη γραφειοκρατία και απελευθέρωση του συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας από το κρατικό μονοπώλιο».

Οι προϋποθέσεις

Το παράρτημα του ξένου Πανεπιστημίου θα πρέπει μεταξύ άλλων:

♦ Να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται, πιστοποιημένο από την αντίστοιχη της ΕΘΑΑΕ διαπιστευμένη Αρχή για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών.

♦Τα επιμέρους προγράμματα σπουδών, που οδηγούν στην απονομή τίτλων, θα πρέπει επίσης να έχουν πιστοποιηθεί από τη διαπιστευμένη Αρχή του κράτους προέλευσης.

♦ Οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους σπουδών που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του Πανεπιστημίου.

♦Οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με τα ισχύοντα στο κράτος προέλευσης. *Τα μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού του να έχουν διδακτορικό τίτλο, ενώ το ειδικό διδακτικό προσωπικό του δεν μπορεί να ξεπερνά σε ποσοστό το 20% του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του.

♦ Να διαθέτει άδεια εκπαιδευτηρίου σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό που ισχύει σήμερα, οι δε κτιριακές υποδομές του θα πρέπει να είναι αυτοτελείς, να διαθέτει βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων, αίθουσες πολυμέσων, επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό κ.ο.κ.

♦ Να προσκομίζει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και να πληρώνει παράβολο ύψους 500.000 ευρώ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης.

Χρηματοδότηση στα δημόσια

Οι πρυτάνεις τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν το νομοσχέδιο. Ο κ. Πιερρακάκης πάντως, εκτός από την εξωστρέφεια, εστίασε στην αναβάθμιση των οικονομικών των δημόσιων Πανεπιστημίων που αποτέλεσε και αίτημα της τελευταίας Συνόδου των Πρυτάνεων.

Για τα δημόσια Πανεπιστήμια υπάρχει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΣΔΙΤ. Σε αυτό το πλαίσιο τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα λαμβάνουν: 200 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (τόσο εθνικό όσο και συγχρηματοδοτούμενο) και 475 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά τώρα, τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα θα λάβουν, επιπροσθέτως, 132 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας. Είναι σαν ένας δεύτερος τακτικός προϋπολογισμός στοχευμένος στην έρευνα. Επίσης και πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξης των 300 εκατομμυρίων, καθώς και περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου