Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΥΘΗΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΓΕΦΥΡΕΣ»

 


https://dide-peiraia.att.sch.gr/index.php/menu-directorate/menu-directorate-announcements/185-cat-directorate-announcements-sos/11391-mnhmonio-kythhra-90124-anak

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΚΥΘΗΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΓΕΦΥΡΕΣ»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος προφορικής ιστορίας «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες», προχώρησε, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024, στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Κυθήρων, για την ανάπτυξη δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την τοπική ιστορία και κυρίως τη μετανάστευση που χαρακτήρισε το νησί. Οι δράσεις, που θα αναπτυχθούν, θα έχουν κυρίως αποδέκτες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες με στόχο τη διαμόρφωση δημοκρατικών στάσεων και σεβασμού στη μνήμη, ως εργαλείο σύνδεσης των γενεών.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κο Διονύσιο Αναστασόπουλο και τον Δήμαρχο Κυθήρων κο Ευστράτιο Χαρχαλάκη υλοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κος Γιάννης Χρυσουλάκης, απέστειλε χαιρετισμό. Επίσης, παρευρέθηκε και χαιρέτησε την υπογραφή του Μνημονίου η Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κα Alison Duncan.

Ο κος Διονύσιος Αναστασόπουλος ανέφερε ότι η υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου Συνεργασίας ανοίγει νέους ορίζοντες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» ενώ επεσήμανε τη διαμόρφωση πολιτισμικών ταυτοτήτων, μέσα από τα προγράμματα προφορικής και τοπικής ιστορίας, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών, με στόχο την αδελφοποίηση σχολείων της Αυστραλίας με σχολεία των Κυθήρων.

Ο κος Ευστράτιος Χαρχαλάκης ανέφερε στοιχεία της μετανάστευσης των Κυθηρίων, καθώς και τη σημασία που έχει η ίδρυση στο νησί του πρώτου Μουσείου Μετανάστευσης της Ελλάδας, το οποίο υποστηρίζεται σημαντικά από τον Δήμο Κυθήρων. Επίσης, έγινε αναφορά στην άριστη συνεργασία που έχει με τον κο Διονύσιο Αναστασόπουλο και ευχαρίστησε την κα Alison Duncan, για την παρουσία της στην υπογραφή του Μνημονίου και τη μέχρι τώρα υποστήριξη, που προσφέρει στα Κύθηρα, η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα.

Η κα Alison Duncan περιέγραψε τον σημαντικό ρόλο των Κυθηρίων, που ζουν στην Αυστραλία, και το μεγάλο ενδιαφέρον της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα για τα Κύθηρα. Αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» και την ίδρυση του Μουσείου Μετανάστευσης.

Στη συνέχεια οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, που υποστήριξαν το πρόγραμμα «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες», τόσο στην πρώτη φάση εφαρμογής όσο και στη συνέχεια, κα Αρχοντία Μαντζαρίδου, κα Κυριακή Μέλλιου, κα Νάγια Μποέμη και κος Παναγιώτης Πεφάνης, μίλησαν για τη σημασία του προγράμματος ως εκπαιδευτικού εργαλείου μίας βιογραφικής προσέγγισης της μεταναστευτικής ιστορίας των Κυθήρων. Το πρόγραμμα «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» έχει στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός συγκροτημένου συνόλου προφορικών μαρτυριών για τη μετανάστευση στα Κύθηρα. Επίσης, επιδιώκει να διαφυλάξει τις αφηγήσεις των Κυθηρίων, που έχουν βιώσει την εμπειρία της μετανάστευσης, να προσθέσει βάθος και αποχρώσεις στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, να αναζητήσουν οι μαθητές/τριες την ιστορική σημασία, να διερευνήσουν πρωτογενείς πηγές, να αναγνωρίσουν συνέχειες και αλλαγές, να υιοθετήσουν ιστορική οπτική για τη μετανάστευση του τόπου τους, μέσω της κριτικής σκέψης και της πολλαπλότητας των αφηγήσεων. Τελικά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη εκπαίδευση των μαθητών/τριών, για τη διαμόρφωση ενεργών δημοκρατικών ταυτοτήτων.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά με τον Δήμο Κυθήρων ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάδειξη της ταυτότητας των Κυθήρων και ενισχύει το αίσθημα του «ανήκειν» των σημερινών Κυθηρίων, σε όποιον τόπο και αν αυτοί ζουν.

Ο Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά
Διονύσιος Αναστασόπουλος Δρ.
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου