Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Πιερρακάκης: Fake news οι αναφορές για υποχρηματοδότηση δημόσιων πανεπιστημίων

 3a0d1f0c 0211 4981 9ca8 768bfe42f8d8

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτήρισε «ανακριβείς, φανταστικά σενάρια και fake news» τις αναφορές για υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Αυτό σημείωσε, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που περιλαμβάνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, που πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. 

Σημειώνεται ότι οι αναφορές για υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων έχουν γίνει από πανεπιστημιακούς και πρυτάνεις πολλών ιδρυμάτων, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι: «Το 2018 η χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των δημοσίων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα ήταν 92 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι ξεπέρασε τα 133 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας μία αύξηση 41 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, κάθε χρόνο από το 2018 και μετά, η δημόσια χρηματοδότηση αυξάνεται όπως ίσχυε το ανάποδο κατά τα χρόνια ’15, ’18 κάθε χρόνο μειωνόταν. Εγώ θα πω ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι πάντα συνθήκη που συναρτάται με τη βούλησή μας».

«Είναι συνθήκη που συναρτάται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και αυτό το γνωρίζει καλά οποιοσδήποτε έχει κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι πέρα από τον τακτικό προϋπολογισμό υπάρχουν και άλλα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, υπάρχει πλέον το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχουν και τα ΣΔΙΤ. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να αναφέρει και άλλες χρηματοδοτήσεις που τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα λαμβάνουν» σημείωσε.

«Το πλαίσιο, συνολικά, της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στην παιδεία, πρέπει να ακουμπήσει τα πάντα και για αυτό θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση και πρόσθετο βάρος στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω του νομοσχεδίου που φέρνουμε σήμερα. Είναι μα ευκαιρία που σαν χώρα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Τι ανέφερε ο υπουργός Παιδείας

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε τα εξής:

«Έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες πολλές ανακρίβειες, πολλά φαντασιακά σενάρια και ανάμεσά τους ένα ότι δήθεν μειώνουμε τη χρηματοδότηση στα δημόσια Πανεπιστήμια με στόχο κάποια «φαντασιακή» υποβάθμισή τους. Αυτό, προφανώς, δεν ισχύει και δεν το λέει κανένα μέλος του Κοινοβουλίου ή κανένα μέλος της Κυβέρνησης, το λένε οι αριθμοί οι οποίοι μιλάνε από μόνοι τους.

Το 2018 η χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των δημοσίων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα ήταν 92 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι ξεπέρασε τα 133 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας μία αύξηση 41 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, κάθε χρόνο από το 2018 και μετά, η δημόσια χρηματοδότηση αυξάνεται όπως ίσχυε το ανάποδο κατά τα χρόνια ’15, ’18 κάθε χρόνο μειωνόταν. Εγώ θα πω ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι πάντα συνθήκη που συναρτάται με τη βούλησή μας. Είναι συνθήκη που συναρτάται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και αυτό το γνωρίζει καλά οποιοσδήποτε έχει κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι πέρα από τον τακτικό προϋπολογισμό υπάρχουν και άλλα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, υπάρχει πλέον το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχουν και τα ΣΔΙΤ. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να αναφέρει και άλλες χρηματοδοτήσεις που τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα λαμβάνουν. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • 200 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (τόσο εθνικό όσο και συγχρηματοδοτούμενο), - 475 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου εδώ, ενδεικτικά, θέλω να αναφέρω ότι ειδικά τώρα τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα θα λάβουν, επιπροσθέτως, 132 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας. Είναι σαν έναν δεύτερο τακτικό προϋπολογισμό στοχευμένο στην έρευνα. - Και πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 300 εκατομμυρίων. Περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες.

Εάν τα αθροίσει κανείς αυτά η χρηματοδότηση που δίνεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη, ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο. Πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω; Καθέτως «ναι». Δεν θα διαφωνήσει κανείς σε αυτή την αίθουσα με αυτό. Αλλά από εκεί και πέρα το να λέμε ότι «υπάρχει υποβάθμιση της χρηματοδότησης» όταν η χρηματοδότηση αυξάνεται συστηματικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά fake news. Επιτρέψτε μου, επίσης, να προσθέσω ότι το πλαίσιο, συνολικά, της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στην Παιδεία πρέπει να ακουμπήσει τα πάντα. Ακριβώς για αυτό θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέσω του Σχεδίου Νόμου που καταθέτουμε σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου