Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Στη Σύγκλητο μεταφέρεται η τελική «μάχη» για πρύτανη στο ΑΠΘ

 

Νέο γύρο τηλεφωνημάτων σε συναδέλφους τους, ίσως και διά ζώσης συναντήσεις θα αναγκασθούν να κάνουν από τη Δευτέρα όσα μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ φιλοδοξούν να διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη. Και αυτό διότι την τελική κρίση θα έχει η Σύγκλητος του ιδρύματος, η οποία αριθμεί 58 μέλη. Διαφωνίες και πολύ παρασκήνιο υπήρξε πίσω από τη διαδικασία επιλογής πρύτανη μεταξύ των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου στο εμβληματικό ίδρυμα. Τελικά, συμφωνία δεν επετεύχθη, αντίθετα τώρα έχουν βγει τα παρασκηνιακά μαχαίρια ενόψει της τελικής αναμέτρησης των υποψηφίων στη Σύγκλητο. Μάλιστα, ένας εκ των έξι, ο κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, έχει προτείνει τη διεξαγωγή debate, το οποίο θα είναι ανοιχτό στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και την κοινωνία της πόλης. Το ερώτημα είναι εάν θα εκλεγεί πρύτανης κάποιος «κυβερνητικός» ή θα γίνει η ανατροπή και τον πρυτανικό θώκο θα μοιραστούν ένας «πράσινος» και ένας «γαλάζιος» πανεπιστημιακός. Καθώς ανάλογες καταστάσεις συνέβησαν στις εκλογές σε άλλα ΑΕΙ της χώρας, καταδεικνύονται τα τρωτά σημεία του συστήματος εκλογής πρύτανη, όπως ορίζεται στον νόμο 4957/2022. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει από το υπουργείο Παιδείας βελτιωτική ρύθμιση μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εκλογών σε όλα τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, για να κατανοηθεί το παρασκήνιο είναι απαραίτητη η υπενθύμιση: ο νόμος 4957/2022 θεσμοθέτησε 11μελέ3 Συμβούλιο σε κάθε ΑΕΙ, τα έξι μέλη του οποίου είναι πανεπιστημιακοί του ιδρύματος. Αυτά εκλέγονται από τους συναδέλφους τους στο ίδρυμα, και κατόπιν εκλέγουν τα πέντε εξωπανεπιστημιακά μέλη (προσωπικότητες με σημαντικό ακαδημαϊκό και κοινωνικό έργο). Στο τέλος οι 11 εκλέγουν πρύτανη έναν εκ των έξι εσωτερικών μελών. Όσοι εκ των έξι θέλουν να διεκδικήσουν τη θέση του πρύτανη, καλό είναι να έχουν συμμαχήσει με άλλα τρία εσωτερικά μέλη, ώστε η ομάδα των τεσσάρων να επιλέξει τουλάχιστον δύο εξωτερικά μέλη και άρα να εξασφαλίσει πλειοψηφία έξι ψήφων εντός του 11μελούς Συμβουλίου. Όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό στο ΑΠΘ, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια.

Οι πρώτες εκλογές για τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του ΑΠΘ διεξήχθησαν τον Μάιο. Ωστόσο η διαδικασία εκλογής πρύτανη κηρύχθηκε άγονη, αφού μεταξύ των έξι δεν επετεύχθη συμμαχία τεσσάρων υπέρ ενός για τη θέση του πρύτανη. Ο λόγος της αποτυχίας είναι ότι μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών υπάρχουν τέσσερις πανεπιστημιακοί -δύο φαβορί και δύο αουτσάιντερ- που φιλοδοξούν να εκλεγούν πρυτάνεις και ουδείς κάνει πίσω. Άρα δεν κατέστη δυνατό να προκύψει πλειοψηφική συμμαχία. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει νέες εκλογές, και αυτές διοργανώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου. Στις έξι θέσεις εξελέγησαν οι ίδιοι πανεπιστημιακοί, με μικρές ανακατατάξεις. Και πάλι ξεκίνησαν διαβουλεύσεις, και πάλι όμως ουδείς έκανε πίσω, και πάλι η διαδικασία κηρύχθηκε άγονη.

Τα δύο φαβορί, Ευστράτιος  Στυλιανίδης και Κυριάκος Αναστασιάδης, επικρίνουν τα δύο αουτσάιντερ, Χαράλαμπο Φειδά και Απόστολο Αποστολίδη, ότι δεν υποχωρούν. Από την άλλη, τα αουτσάιντερ εμφανίστηκαν να συμμαχούν μεταξύ τους και κατέθεσαν πρόταση να μοιραστούν την τετραετή θητεία.

Τώρα θα αποφασίσουν οι 58 συγκλητικοί, τους οποίους θα επιδιώξουν να προσεταιρισθούν οι υποψήφιοι πρυτάνεις. Άρα θα αρχίσει ένας νέος, στην ουσία προεκλογικός, κύκλος συζητήσεων το επόμενο διάστημα. Όμως, καθώς ο νόμος απαιτεί εκλογή πρύτανη κατά πλειοψηφία στη Σύγκλητο, πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν θα επιτευχθεί αυτό στο ΑΠΘ. Ο μαγικός αριθμός είναι 30 στους 58 συγκλητικούς. Εάν δεν βρεθεί, το ίδρυμα θα συρθεί στη λύση που ορίζει ως τελευταία ο νόμος 4957/2022: το ΑΠΘ θα είναι το πρώτο που θα έχει πρύτανη ο οποίος θα έχει βγει με κλήρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου