Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Με 112 θα ενημερώνονται οι γονείς για το κλείσιμο σχολείων σε έκτακτες περιπτώσεις

 

Με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο από το 112 θα ενημερώνονται προσεχώς οι γονείς για επικείμενο κλείσιμο του σχολείου των παιδιών τους σε έκτακτες περιπτώσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μεγαλύτερες αρμοδιότητες αναμένεται να δοθούν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης αλλά και διαχείρισης κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.

Μήνυμα 112 στα κινητά των γονέων όταν θα κλείνει το σχολείο των παιδιών του

Ειδικότερα για τις περιπτώσεις των σχολείων οι γονείς των μαθητών θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο μήνυμα από το 112 όπου θα ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα για επικείμενη αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για λόγους κακοκαιρίας. 

Πώς ενεργοποιείται το 112 στο κινητό σας τηλέφωνο για τα έκτακτα ενημερωτικά μηνύματα από την Πολιτική Προστασία

Αν διαθέτετε έξυπνο κινητό (smartphone) θα λαμβάνετε γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης / Cell Broadcast - CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής).

Αυτό που απαιτείται είναι να έχετε ενημερωμένο λογισμικό (firmware) από τον κατασκευαστή και παράλληλα ορισμένες ρυθμίσεις στα τερματικά σας.

Στα έξυπνα κινητά (smartphones) που διατίθενται στην Ελλάδα, μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις εκπομπής κυψέλης και στα οποία είναι εγκατεστημένη η ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος μετά το Δεκέμβριο του 2019, η δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων μέσω εκπομπής κυψέλης είναι ενεργοποιημένη.

Εάν θέλετε να ελέγξετε εάν οι ειδοποιήσεις μέσω εκπομπής κυψέλης είναι ενεργοποιημένη ή αν θέλετε να την απενεργοποιήσετε, ακολουθήστε τις οδηγίες, ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής σας.

 

Τι κάνετε αν δεν έχετε «έξυπνο» κινητό

Αν δεν έχετε έξυπνο κινητό (smartphone), μπορείτε να εγγραφείτε παρακάτω ή καλώντας το 112, προκειμένου να λαμβάνετε ειδοποιήσεις με έναν από τους εξής τρόπους:

Σύντομα μηνύματα (Short Message Service – SMS). Αν δεν διαθέτετε έξυπνο κινητό, μπορείτε να λαμβάνετε γραπτό μήνυμα. Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112.
Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Θα λαμβάνετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε κινητό τηλέφωνο, tablet, σταθερό ή φορητό υπολογιστή. Ως αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται το 112.

Φωνητικοί συναγερμοί. Θα δέχεστε τηλεφωνική κλήση στο κινητό ή σταθερό σας τηλέφωνο. Ως καλών θα εμφανίζεται το 112. Μόλις απαντήσετε την κλήση, θα ακούσετε φωνητικό μήνυμα, ηχογραφημένο ή μεταφρασμένο από γραπτό κείμενο (text-to-speech).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου