Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Πανελλήνιες 2023: Εκπλήξεις έκρυβε το μηχανογραφικό – Οι ανατροπές στις επιλογές των υποψηφίων

 

Με δύο μέτρα και πολλά… σταθμά αποφάσισαν την επόμενη ημέρα για το μέλλον τους οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες, μια ματιά στις επιλογές των φετινών επιτυχόντων αποκαλύπτει νέες τάσεις, «διαβασμένους» για την πορεία της αγοράς υποψηφίους και ξεκάθαρη αδιαφορία σε πάλαι ποτέ δημοφιλείς επιστήμες. Τμήματα Ψυχολογίας, Πληροφορικής, Χημείας και Κοινωνικών Επιστημών βρέθηκαν στην κορυφή των επιλογών, ενώ αντίθετα, τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής έμειναν εκτός της φετινής κούρσας των πιο δημοφιλών.

Το 2023 δεν είδαμε μαζική προτίμηση ανά κλάδο. Αντίθετα, οι υποψήφιοι είναι πιο διαβασμένοι από ποτέ στις επιλογές τους. Επιλέγουν βάσει περιοχής, αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων και δυνατότητας μετεγγραφών.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις νέες δυναμικές στις επιλογές των υποψηφίων είναι τα τμήματα Ψυχολογίας και Χημείας.

Στην περίπτωση της Ψυχολογίας, η ζήτηση από τους υποψηφίους ήταν σαρωτική. Ακόμα και στην περίπτωση της Ψυχολογίας Φλώρινας, μιας νέας σχολής που ιδρύθηκε το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει τα ίδια δικαιώματα -σχετικά με τη δυνατότητα μετεγγραφών- βρέθηκε στις πιο περιζήτητες σχολές με 2.184 προτιμήσεις. Η πιο δημοφιλής, που είναι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατέγραψε 3.510 προτιμήσεις.

«Το φαινόμενο των τμημάτων Ψυχολογίας δεν κατάφεραν να το επιβεβαιώσουν τα τμήματα Χημείας», εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Κωνσταντίνος Κότιος, εκπαιδευτικός σύμβουλος της Labora. «Η απόκλιση στις προτιμήσεις είναι μεγάλη με τους υποψηφίους να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο αν πρόκειται για νέα τμήματα ή παλιά», συνεχίζει.

Πράγματι, το Τμήμα Χημείας στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε 5.849 προτιμήσεις υποψηφίων, έναν εντυπωσιακό αριθμό, και ακολούθησε η Πάτρα με 5.551 προτιμήσεις στο μηχανογραφικό δελτίο.

Αντίθετα, το Τμήμα στην Καβάλα κατέγραψε μόλις 1.119 προτιμήσεις

Outsiders και φαβορί

Κοινωνικές Επιστήμες και Πληροφορική συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πέραν των παραδοσιακών κάστρων, όπως Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές.


Στο 1ο επιστημονικό πεδίο το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Αιγάλεω ξεχώρισε με 3.868 συνολικά προτιμήσεις. «Είναι ξεκάθαρη η στροφή προς τα επαγγέλματα που έχουν ως αντικείμενο τον άνθρωπο και την πρόνοια», σχολιάζει ο κ. Κότιος.

Ενα ακόμα outsider, το οποίο ξεχώρισε φέτος, ήταν το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία. Το τμήμα ήταν ανοιχτό από τρία επιστημονικά πεδία (2ο, 3ο και 4ο) και κατέγραψε 7.131 προτιμήσεις.

«Σημαντικό στοιχείο στα παραπάνω είναι ότι απουσιάζουν από τις πρώτες 100 θέσεις σε προτιμήσεις (συνολικά και όχι μόνο σε πρώτες προτιμήσεις) τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά Ιδρύματα», σημειώνει ο κ. Κότιος.

 ΕΚΠΛΗΣΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

 Οι μαθητές που «σπάνε το κοντέρ» στις επιδόσεις με μόρια άνω των 19.200 δεν επιλέγουν αποκλειστικά δημοφιλείς σχολές, ούτε τις πρώτες του κάθε επιστημονικού πεδίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε και φέτος με υποψηφίους με άριστες βαθμολογίες, οι οποίοι επέλεγαν σχολές ακόμα και των 12.000 μορίων, με βάση το αντικείμενο που τους αρέσει και όχι το πιο δημοφιλές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φιλολογία Θεσσαλονίκης με βάση εισαγωγής 13.994 μόρια. Ο πρώτος σε βαθμολογία που την επέλεξε είχε συγκεντρώσει 19.451 μόρια.

Την ίδια στιγμή, στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Αθήνας με βάση εισαγωγής φέτος 16.240, ο πρώτος σε βαθμολογία συγκέντρωσε 19.660. Στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής με βάση 16.910 μόρια, ο πρώτος σε βαθμολογία επέλεξε να πάει στο Τμήμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με 19.590 μόρια.

5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τμήμα Προτιμήσεις Βάση εισαγωγής
Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) 7.131 12.525
Χημείας (Θεσσαλονίκη) 5.849 16.825
Ψυχολογίας (Αθήνα-Πάντειο Πανεπιστήμιο) 3.510 17.520
Κοινωνικής Εργασίας(Αιγάλεω) 3.868 16.190
Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκης) 3.023 13.300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου