Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΞΑΝΘΗ «Παιχνίδια» με το μειονοτικό σχολείο

 

Το περίφημο «πρόβλημα» που εξόργισε τη μειονότητα της Ξάνθης προκλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ενημέρωσε τη Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης ότι φέτος η Α’ και η Β’ τάξη θα κάνουν πρωί μάθημα και η Γ’ το απόγευμα. Υπήρξε αναστάτωση και διαπραγμάτευση, και τελικά η Α’ τάξη θα είναι εκείνη που θα βρίσκεται σε απογευματινό ωράριο.

Η Σχολική Εφορεία αντιδρά σε αυτό το σενάριο και ζητά μόνο πρωινή λειτουργία. Μάλιστα, επικαλείται το επιχείρημα ότι πριν από δύο χρόνια το σχολείο είχε 685 μαθητές και λειτουργούσε σε μονή πρωινή βάρδια, ενώ φέτος έχει 100 μαθητές λιγότερους και καλείται να λειτουργεί σε διπλοβάρδια. Βέβαια, φροντίζει να αποκρύψει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης. Οπως, για παράδειγμα, ότι πέρσι κουβάλησε Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους υπέδειξε τις υπόγειες αίθουσες όπου γίνονταν μαθήματα προκειμένου το σχολείο να λειτουργεί σε μονή πρωινή βάρδια. Οι αξιωματούχοι καυτηρίασαν την κατάσταση των αιθουσών, με αποτέλεσμα οι υπόγειες αίθουσες να μετατραπούν φέτος σε εργαστήρια και να μη γίνονται πλέον μαθήματα εκεί, γεγονός που ανάγκασε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης να επιβάλει τη διπλοβάρδια.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο συγκεκριμένο σχολείο η Ελληνική Πολιτεία πληρώνει τα ελληνόφωνα μαθήματα, ενώ οι γονείς/κηδεμόνες πληρώνουν δίδακτρα στη Σχολική Εφορεία για τους τουρκόφωνους καθηγητές. Με την επιβολή της διπλοβάρδιας, η Σχολική Εφορεία αδυνατεί να απασχολεί και να πληρώνει περισσότερους τουρκόφωνους δασκάλους. Επίσης, η αύξηση στα δίδακτρα οδήγησε πολλούς μουσουλμάνους μαθητές να κατευθυνθούν στα εντελώς δωρεάν μειονοτικά σχολεία της Ελληνικής Πολιτείας, όπου οι τουρκόφωνοι καθηγητές επιλέγονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από… φορείς κοντά στο Τουρκικό Προξενείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου