Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Πού θα ιδρυθεί το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα


Η κυριακάτικη «Καθημερινή» κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πρωτοβουλίες.

Μη κρατική Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

Ενδεικτικά, κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα λειτουργήσει ιατρική σχολή στην Αθήνα έχουν υπογράψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC).

Η σχολή θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του στην «Κ» το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «Το Πανεπιστήμιο εξερευνά διάφορες στρατηγικές επιλογές για τη διεθνή του διεύρυνση.

Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ενεργοποιηθούν οι αναγκαίες νομικές και ρυθμιστικές διαδικασίες, όπως προϋποτίθεται από τις αρμόδιες Αρχές.

Η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε χώρα προτεραιότητας για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Περισσότεροι Έλληνες φοιτητές εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από κάθε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιο επίσης διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσφέρει κοινά πτυχία με το ΑΠΘ και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διατηρεί συνεργασία με τον όμιλο Hellenic Healthcare, καθώς και με άλλους οργανισμούς που εδρεύουν στη χώρα».

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδιαφέρεται για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και ένα ισπανικό ΑΕΙ αλλά και ένα fund που διαχειρίζεται πολλά μη κρατικά – ιδιωτικά πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες για συζητήσεις των ανθρώπων ενός ιδιωτικού κολεγίου, που τώρα λειτουργεί ως παράρτημα ευρωπαϊκού ΑΕΙ στην Ελλάδα, με εκπροσώπους διεθνούς επενδυτικού fund. Στόχος είναι το κολέγιο να «αναβαθμιστεί» σε ΑΕΙ.

Το ενδιαφέρον των ξένων αφορά περιζήτητα επιστημονικά αντικείμενα, όπως, πλην της ιατρικής, τα νομικά και η πληροφορική.

Τέλος, αναζητούνται συνεργασίες με αμερικανικά ΑΕΙ που θα έρθουν στην Ελλάδα είτε αυτόνομα είτε μέσω μιας συνεργασίας με υπάρχοντες εκπαιδευτικούς φορείς που θα πληρούν τα κριτήρια τα οποία θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, στα όποια – όπως όλα δείχνουν – θα εισάγονται οι φοιτητές χωρίς Πανελλήνιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου