Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την εκπαίδευση

 


Η παιδεία αφορά την καρδιά αυτού που μας κάνει ανθρώπους. Οδηγεί την πνευματική ικανότητα και την ευημερία των εθνών. Το ειδικό καθεστώς της εκπαίδευσης είναι ο λόγος που τα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), όπως το ChatGPT, είναι πιθανό να διαταράξουν βαθιά αυτόν τον τομέα. 

Ένα εργαλείο όπως το ChatGPT δεν έχει κατανόηση ή γνώση. Απλώς συγκεντρώνει κομμάτια λέξεων μαζί με στατιστικές πιθανότητες για την παραγωγή χρήσιμων κειμένων. Είναι ένας απίστευτα εξυπηρετικός βοηθός. Αλλά δεν είναι σοφό. Δεν έχει ιδέα για το πώς οποιαδήποτε από τις λέξεις που παράγει σχετίζεται με τον πραγματικό κόσμο. 

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι μια δύναμη για τεράστιο καλό στην εκπαίδευση. Θα μπορούσε να απαλλάξει τους δασκάλους από τα διοικητικά καθήκοντα, δίνοντάς τους περισσότερες ευκαιρίες να περνούν χρόνο με τους μαθητές. Ωστόσο, είμαστε θλιβερά εξοπλισμένοι για να επωφεληθούμε από την τεχνητή νοημοσύνη που κατακλύζει την αγορά. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Υπάρχει ακόμη χρόνος για προετοιμασία, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα και με σύνεση. 

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να αναγνωρίζει τις μοναδικές πτυχές της ανθρώπινης νοημοσύνης. Στο σχολείο, αυτό θα σήμαινε εστίαση στη διδασκαλία ικανοτήτων σκέψης υψηλού επιπέδου και στη σχεδίαση ενός συστήματος για την αύξηση της νοημοσύνης μας. Η γραμματική και η αριθμητική παραμένουν θεμελιώδεις, αλλά τώρα πρέπει να προσθέσουμε την εκπαίδευση ΑΙ. Τα παραδοσιακά θεματικά πεδία, όπως η ιστορία, η επιστήμη και η γεωγραφία, θα είναι το πλαίσιο μέσω του οποίου διδάσκεται η κριτική σκέψη, η αυξημένη δημιουργικότητα και η γνώση της γνώσης. Αντί να διδάσκουμε στους μαθητές μόνο πώς να συγκεντρώνουν και να απομνημονεύουν πληροφορίες, θα πρέπει να εκτιμήσουμε την ικανότητά τους να ερμηνεύουν γεγονότα και να σταθμίζουν τα στοιχεία.

Η αποτυχία αλλαγής δεν αποτελεί επιλογή. Τώρα αυτές οι τεχνολογίες είναι εδώ, χρειαζόμαστε τους ανθρώπους να διαπρέψουν σε ό,τι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει, επομένως κάθε αυτοματισμός στον χώρο εργασίας συμπληρώνει και εμπλουτίζει τη ζωή και τη νοημοσύνη μας. 

Αυτή θα πρέπει να είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να γίνουμε πολύ πιο έξυπνοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μάς εξυπηρετεί και όχι το αντίστροφο. Αυτό θα σημαίνει την αντιμετώπιση των επιταγών που βασίζονται στο κέρδος των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και των ψευδαισθήσεων που προωθεί η Silicon Valley. Θα σημαίνει επίσης ότι εξετάζουμε προσεκτικά τους τύπους εργασιών που είμαστε διατεθειμένοι να μεταφορτώσουμε στο ΑΙ. 

Ορισμένες πτυχές της πνευματικής μας δραστηριότητας μπορεί να είναι απαραίτητες, αλλά πολλές δεν είναι. Ενώ η Silicon Valley επινοεί το επόμενο μαγικό της κόλπο, πρέπει να προετοιμαστούμε για να προστατεύσουμε αυτό που αγαπάμε - για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές. G

Η Ρόουζ Λάκιν είναι καθηγήτρια στο UCL Knowledge Lab στο Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου