Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Πανελλαδικές τέλος – Γαβρόγλου: Προθάλαμος για τα πανεπιστήμια η Γ’ Λυκείου


Ολική ανατροπή για την είσοδο στα Πανεπιστήμια αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές στην Παιδεία, αφού καταργούνται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Σε προθάλαμο για τα πανεπιστήμια θα εξελιχθεί ουσιαστικά η Γ’ Λυκειου μέσα από προπαρασκευαστικά μαθήματα καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στην Β’ Λυκείου, όπως γνωστοποιεί με συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.
Συγκεκριμένα τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στην Α΄ Λυκείου θα μπουν στα πανεπιστήμια με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου. Ωστόσο το σύστημα των εξετάσεων, ωστόσο, για ένα διάστημα θα διατηρηθεί σε μια σειρά σχολών.

Στη συνέντευξη του ο υπουργός Παιδείας αναφέρει πως από τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου.
Ωστόσο οι εξετάσεις δεν θα καταργηθούν για μια σειρά σχολών, καθώς όπως είπε ο υπουργός Παιδείας «θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία».
Ο υπουργός ωστόσο δεν διευκρινίζει αν θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των εξετάσεων για τις υπόλοιπες σχολές και πότε το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ισχύσει και για Ιατρικές, Νομικές και πολυτεχνικές σχολές.
Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας λέει όχι στα μη κρατικά ΑΕΙ επικρίνοντας για «ιδεολογική εμμονή» τους υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του «νεοφιλελεύθερου μοντέλου του μαθητή ή φοιτητή-πελάτη», ενώ απαντά και στην Ιεραρχία για το ζήτημα των Θρησκευτικών ότι τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας.
Όπως αναφέρει τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η Γ΄ Λυκείου θα είναι ανά είδος προπαρασκευαστικού έτους.
Παράλληλα ο κ. Γαβρόγλου μίλησε και για δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τα οποία θα συνδέονται με τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου