Υπήρξαν αρκετοί οι οποίοι το Σάββατο
το βράδυ, ακόμα και την Κυριακή το πρωί έσπευσαν να διερμηνεύσουν τα όσα
είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που
παραχώρησε στο δίκτυο NTV ως… στροφή 180 μοιρών, ενώ κάποιοι άλλοι
υπερβολικοί αναφέρθηκαν σε κλάδο ελαίας (sic) που προσφέρει ο Τούρκος
ηγέτης.
Δεν γνωρίζω αν αυτό οφειλόταν σε μία απλοϊκή αφέλεια ή σε άγνοια των δεδομένων της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας αλλά το βέβαιο είναι ότι αυτοί που βιάστηκαν τόσο πολύ, δεν διάβασαν μέχρι το τέλος όλα όσα λέχθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο.
Αναντίρρητα στην Άγκυρα φαίνεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά τόσο την ψυχολογία όσο και τα διάφορα σύνδρομα των Ελλήνων.
Ακόμα καλύτερα όμως γνωρίζουν πώς να ασκούν αυτό που λέγεται δημόσια διπλωματία αλλά κυρίως πώς να διεξάγουν… «ψυχολογικές επιχειρήσεις»!
Ο Ερντογάν τα είπε θαυμάσια! Ναι επαναλαμβάνω τα είπε… θαυμάσια!
Για μία ακόμα φορά πρόταξε την λέξη ειρήνη και την αποφυγή εντάσεων αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μίλησε για την ειρήνη όπως αυτός και η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων αντιλαμβάνονται.
Αμέσως μετά την μελιστάλακτη αναφορά στην ειρήνη και στην καλή γειτονία ήλθε όμως η φράση κλειδί «να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να τα βρούμε και να αφήσουμε τα προβλήματα πίσω μας» που την συμπλήρωσε με το «να πετούν ελεύθερα τα αεροπλάνα μας και να κινούνται χωρίς περιορισμούς τα πλοία».
Δηλαδή με απλά λόγια ελάτε να συζητήσετε αυτά που διεκδικούμε εμείς και τότε θα ισχύσει η «καλή γειτονία» και θα έχουμε ειρήνη!
- Να πετούν δηλαδή τα τούρκικα αεροπλάνα πάνω από την Σύρο και την Μύκονο και τέλος οι εντάσεις στο Αιγαίο.
- Μην τολμήσετε να επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα σε 12ΝΜ, τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και μην ξαναμιλήσετε για ΑΟΖ και οτιδήποτε άλλο που μας δυσκολεύει και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν 152 μικρονησίδες και βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριότητα τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος βέβαια από την άλλη μεριά για να μην δημιουργήσει και «παρανοήσεις» υποστήριξε ξανά την τουρκική εκδοχή στο πρόσφατο θέμα της Σημαίας στην βραχονησίδα Ανθρωποφάγο δηλαδή ότι Τούρκοι καταδρομείς κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα λέγοντας «αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία, δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση; Οι ειδικές μας δυνάμεις πήγαν στη βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία».
Όσοι στην Ελλάδα βιάστηκαν το Σαββατοκύριακο να καταληφθούν από ευφορία αλλά και όσοι άλλοι οι οποίοι έχουν την ευφραντική ψευδαίσθηση ότι με τον κατευνασμό και την συνδιαλλαγή με τους Τούρκους θα έχουμε «το κεφάλι μας ήσυχο» (που και σε αυτούς ουσιαστικά απευθύνθηκε ο Ερντογάν) ας έχουν υπόψη τους την σκληρή αλήθεια.
Η ειρήνη του Ερντογάν και της Άγκυρας είναι η αλλαγή του Status Quo στο Αιγαίο. Και αυτό συνιστά αναμφίβολα μία στρατηγική επιλογή της Άγκυρας έτσι ώστε…. να αποκαταστήσει ότι θεωρεί διαχρονικά «γεωγραφικές και ιστορικές αδικίες».
Ας σταματήσουν κάποιοι που νομίζουν ότι ασκούν «γκουντ ντιπλόμασυ» να αποδίδουν την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στην νευρικότητα λόγω ανασφάλειας και σε λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης».
Συμπερασματικά αυτό που πραγματικά είπε για μία ακόμα φορά ο Ερντογάν το Σάββατο, μέσα από ολόκληρη τη συνέντευξή του είναι:
«Έλληνες, για να έχουμε ειρήνη και όχι εντάσεις στο Αιγαίο… καθίστε φρόνιμα».
Με αυτή την φράση ο Τούρκος ηγέτης απευθύνθηκε τόσο στην πολιτική ηγεσία και στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας όσο και στην ελληνική κοινή γνώμη!
Αν δεν «έκανε το λάθος» να αποκαλύψει με το πιο ωμό τρόπο τον λόγο που κρατάει φυλακισμένους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ένα θέμα που δικαιολογημένα «καίει» όλους τους Έλληνες, ίσως σήμερα στα ΜΜΕ να ήταν διαφορετική η συζήτηση που γίνεται για την όψιμη «επίθεση φιλίας» Ερντογάν.
Δεν είναι όμως δύσκολο να βάλουμε ευδιάκριτα όρια μεταξύ πόθων και της αδυσώπητης πραγματικότητας.
Είναι άλλο πράγμα να καταδικάζουμε τους ανόητους ψευτολεονταρισμούς Καμμένου και άλλων ομοίων του, και άλλο να «ανακουφιζόμαστε» σώνει και καλά με τις κουτοπονηριές του Ερντογάν περί ειρήνης που αποσκοπούν στην «Φιλανδοποίηση» της χώρας!
Επιζητούμε ανενδοίαστα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά αυτές πρέπει εδράζονται πάνω σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βέβαια χωρίς… bulling.
Δεν έχουν θέση ούτε τα φοβικά σύνδρομα αλλά ούτε και οι ανέξοδοι λεονταρισμοί από την από εδώ μεριά, αλλά ούτε και τα «νταηλίκια» από την άλλη.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας τότε η ειρήνη επιβάλλεται με αξιόπιστη αποτροπή και όχι με αμήχανη παρακολούθηση της ροής των γεγονότων που τελικώς επιφέρουν την χαμηλής ή υψηλής εντάσεως σύγκρουση!
ΥΓ. Το συμπέρασμα από την προχειρογραμμένη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι «Δεν κατάλαβαν τίποτα, δεν έμαθαν τίποτα» (παραφράζοντας τον Ταλευράνδο).
Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου