Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΝ: Οριστικό ξήλωμα στον νόμο Φίλη


Μετά την απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές στη διδασκαλία σε Δημοτικά και Γυμνάσια, χθες ήρθε και δεύτερη απόφαση περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων για το Λύκειο
Οριστικά ξηλώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αλλαγές στη διδασκαλία των θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εισήχθησαν στο υπουργείο Παιδείας επί υπουργίας Νίκου Φίλη και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας. Ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε όμως η Εκκλησία καθώς και εκκλησιαστικές οργανώσεις ήδη έχουν επιφέρει δύο αποφάσεις κατά του υπουργείου, ενώ εκκρεμούν και δύο προσφυγές για το θέμα του νέου οργανισμού σε ότι αφορά την αφαίρεση της αποστολής του υπουργείου σχετικά με την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης . Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με νέα απόφαση της έκρινε πολλαπλά αντισυνταγματικές τις αλλαγές στη διδασκαλία και στο Λύκειο με βάση τις αποφάσεις Φίλη του 2016 και τις ακύρωσε. I Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ολομέλειας η οποία είχε κρίνει προ μηνός αντισυνταγματικές τις αλλαγές στον χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ ' έως ΣΤ ' Δημοτικού και το Γυμνάσιο, καθώς έκρινε ότι κλονίζουν τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές στο πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος . Η απόφαση τότε ελήφθη κατά πλειοψηφία 20-5, ενώ και η νέα απόφαση ελήφθη με εξίσου ισχυρή πλειοψηφία 20-5.
Δικαίωμα στη θρησκεία

Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να στερήσει από τους μαθητές που ασπάζονται ορισμένη θρησκεία το δικαίωμα, το οποίο αναγνωρίζει σε μαθητές που ανήκουν σε άλλες θρησκείες, να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα της πίστεώς των (όχι δε και δόγματα άλλων θρησκειών) .
Μάλιστα, επισημαίνουν πως το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στα Λύκεια: Έχει ποιοτική και ποσοτική ανεπάρκεια ως προς τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας σύγχυση στη θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών στους οποίους αποκλειστικά μπορεί να απευθύνονται τα άρθρα 13 και 16 του Συντάγματος το μάθημα των Θρησκευτικών μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως .
Η Ολομέλεια αναφέρει στην απόφασή της ότι με το πρόγραμμα σπουδών στα Λύκεια δεν επιχειρείται ούτε καν η "θρησκειολογικού" τύπου μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών για τα δόγματα, ης ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή άλλων χριστιανικών ομολογιών ή άλλων θρησκειών, αλλά η επεξεργασία εννοιών, οι οποίες        ανάγονται σε διάφορες εκτιμήσεις ή διδακτικά αντικείμενα, εξετάζοντας απλώς από  θρησκευτικής σκοπιάς, όχι όμως αποκλειστικώς από Ορθόδοξη Χριστιανική οπτική γωνία .
Τα πέντε μέλη του δικαστηρίου που μειοψήφησαν εξέφρασαν την άποψη ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με επιβολή θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου. Αυτό όμως, αναφέρουν, αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το κράτος και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.
Νέο μέτωπο
Σε δικαστική εκκρεμότητα παραμένει και δεύτερο μέτωπο μεταξύ Εκκλησίας και υπουργεί ου Παιδείας, αφού κατατέθηκε νέα προσφυγή στο ΣτΕ  για τις αλλαγές στον Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας σε ότι αφορά την αφαίρεση της αποστολής του σχετικά με την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης . Αυτή τη φορά η προσφυγή φέρει την υπογραφή της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ Μεντζελόπουλου, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, της Εστίας Πατερικών Μελετών και δύο γονέων. Η προσφυγή έρχεται να προστεθεί σε αυτήν που πριν από λίγες ημέρες είχε καταθέσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Γαβρόγλου
Να υποβαθμίσει τις διαφωνίες με την Εκκλησία επιχείρησε πάντως με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Συζητήσαμε αρχικά με την τριμελή επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, καταλήξαμε σε ορισμένα θέματα που αποτυπώθηκαν στον Φάκελο του Μαθητή και είμαστε στη διαδικασία που θα δούμε ποια θα θελήσουν αλλαγές και ποια όχι , ανέφερε (στο ρ σ 24.7 ).
Καταλήξαμε με την Εκκλησία σε κάτι κοινό, όχι 100% σε αυτό που πρότεινε η Εκκλησία, ούτε σε αυτά που 100% προτείναμε εμείς , είπε και έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων. Σε πολλές εκφράσεις του κοινωνικού μας βίου, φοβόμαστε τις συναινέσεις. Και αυτό σημαίνει ότι ζούμε με τις διαφορές μας. Το έχει πει και με τον αρχιεπίσκοπο και με την Εκκλησία, όλοι το δέχονται. Και εν προκειμένω, όλοι δεχόμαστε ότι πρέπει να ξεκολλήσουμε από το προηγούμενο καθεστώς, αλλά το πού θα ισορροπήσουμε είναι ιδεολογικά και κοινωνικά σύνθετο , δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου