Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών: Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης -Δελτίο-Τύπου


Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών
Αρ. Μητρώου: 30155/2014
Τηλ. : 6945966155/6948577400                                                                                                                        
                                                                              Αθήνα, 26/4/2018



             «Εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.»    


Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών χαιρετίζει την εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε 184 Δήμους της χώρας μας το επόμενο σχολικό έτος. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας που επιτέλους υλοποιείται και που αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη τριετία.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση, που αφορά την εφαρμογή του άρθρου 33 του Νόμου 4521/2018, περιλαμβάνει 184 Δήμους, για τους οποίους υπήρξε ομόφωνα θετική γνωμοδότηση των τριμερών επιτροπών, ενώ εξαιρέθηκαν από την άμεση εφαρμογή περίπου 60 Δήμοι, για τους οποίους η γνωμοδότηση των επιτροπών ήταν θετική κατά πλειοψηφία.
Ως σύλλογος εκφράζουμε την εύλογη απορία μας για την αρνητική στάση των Δημάρχων στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπήρξε θετική εισήγηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, οι οποίοι, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι , έχουν πλήρη εικόνα του αριθμού των νηπίων 4-6 ετών, του αριθμού των αιθουσών διδασκαλίας, καθώς  και της κατάστασης των κτηριακών υποδομών, όπου στεγάζονται τα Νηπιαγωγεία. Έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση των στελεχών εκπαίδευσης και των συναδέλφων μας, θεωρούμε πως θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2018-2019 και οι Δήμοι με θετική εισήγηση κατά πλειοψηφία. Παράλληλα, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ομαλή ένταξη των υπόλοιπων Δήμων στη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, σε περίπτωση που δε γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξασφάλιση των αναγκαίων κτηριακών υποδομών μέσα στην επόμενη τριετία. Επαναλαμβάνουμε πως οι ισχυρισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  περί  «κατάρρευσης» των παιδικών σταθμών, σε περίπτωση εφαρμογής της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, είναι αβάσιμοι, καθώς υπάρχουν χιλιάδες παιδιά  κάτω των 4 ετών που μένουν κάθε χρόνο εκτός δομών φύλαξης και φροντίδας και που, κατά την κοινωνική επιταγή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να μεριμνήσει. Επισημαίνουμε πως με τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση εξασφαλίζεται το δικαίωμα των νηπίων 4-6 ετών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική εκπαίδευση, στόχος που θα πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Κόντρα στην παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, από όπου κι αν προέρχεται, και εν όψει των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία για το επόμενο σχολικό έτος, που θα πραγματοποιηθεί στις 2-18 Μαΐου, καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τους γονείς σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη της διετούς φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, το πρόγραμμα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, το ωράριο λειτουργίας του και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε αυτό. Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών έχει δημοσιοποιήσει σχετικό ενημερωτικό κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου