Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται...

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται...Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές βιάζονται να παρουσιάσουν το "ναυάγιο” και του τρίτου μνημονίου σαν επιτυχία. Ευελπιστούν πως έτσι θα πείσουν τις αγορές να αρχίσουν να αναλαμβάνουν μέρος της ανακύκλησης του ελληνικού χρέους.
Όσα βραχιόλια και μεσοφόρια και να φορέσεις σε μια ψόφια αγελάδα πάλι ψόφια θα είναι. 
Η μεγαλύτερη συνεισφορά μιας αγελάδας που ψόφησε είναι η ταχύτερη αποσύνθεση προκειμένου να γίνει λίπασμα που θα εμπλουτίσει τη βοσκή για τα μοσχαράκια που θα ακολουθήσουν.

Τουναντίον αν κρατήσουν την αγελάδα ταριχευμένη σαν τον Λένιν, τον Ραμσή ή κάποιον άγιο για να αποσπάσουν από αφελείς πιστούς τον οβολό τους, μπλοκάρουν τη διαδικασία ανασύνθεσης δια της αποσύνθεσης.

Αυτό είναι το μυστικό που ανέδειξε τη Δύση σε κυρίαρχη δύναμη της υδρογείου...

Η κυβέρνηση λοιπόν δια στόματος πρωθυπουργού και λοιπών εκπροσώπων υποστηρίζει πως:

α) Η αξιολόγηση θα κλείσει ενδεχομένως και πριν το τέλος του έτους...

β) Η οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.

γ) Το καλοκαίρι του 2018 μαζί με τη λήξη του τρίτου μνημονίου τελειώνει και η κρίση χρεοκοπίας.

Μπορούμε να αξιολογήσουμε την αξία αυτών των εκτιμήσεων με όσα έλεγε πέρυσι τέτοιο καιρό και των αποτελεσμάτων που τελικά ακολούθησαν.

Πριν ακριβώς 12 μήνες η κυβέρνηση εκτιμούσε ή έτσι τουλάχιστον έλεγε δημόσια, πως:
α) Η αξιολόγηση θα κλείσει ενδεχομένως πριν το τέλος του 2016 ή έστω στις αρχές του 2017.

Αποτέλεσμα: Τελικά έκλεισε στις αρχές του Καλοκαιριού.
β) Πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης θα λαμβάναμε κάποια ρύθμιση για το χρέος που θα ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική. Περί τα τέλη Δεκέμβρη προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάποια διατύπωση σαν ρύθμιση αλλά μόλις είδαν πως επικοινωνιακά δεν προχωράει εγκατέλειψαν το εγχείρημα.

Αποτέλεσμα: Καμία ρύθμιση για το χρέος όπως αναμενόταν και το τονίζαμε, δεν έλαβε χώρα.
γ) Στις αρχές του 2017 ή το αργότερο τον Ιούνιο η Ελλάδα θα μετείχε της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αποτέλεσμα: Μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει λάβει μέρος στην ποσοτική χαλάρωση ή οποία έληγε τον προσεχή Φεβρουάριο και πήρε παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο.
δ) Για πολλοστή φορά υπήρξε πρόβλεψη για κάποια ουσιαστική χαλάρωση των capital controls.

Αποτέλεσμα: Το μόνο που έγινε ήταν κάποιες αλχημείες που σε σχέση με το ετήσιο ποσό ανάληψης συνιστούσαν σφίξιμο και όχι χαλάρωση των περιορισμών.
ε) Η οικονομία υποτίθεται πως βρισκόταν σε φάση αναστροφής προς την ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2016, η δυναμική της οποίας θα ωθούσε σε θετική μεταβολή όλο το έτος. Για το επόμενο έτος, το 2017, αναμένονταν άλμα ανάπτυξης κοντά στο 3%.
Η στήλη εξέφραζε τις αμφιβολίες της.

Αποτέλεσμα: Τελικά το 2016 έκλεισε με ύφεση -0,8% και οι προβλέψεις για το 2017 έχουν πέσει στο +1,8%. Η στήλη συντάσσεται με την εκτίμηση που βλέπει πρόσκαιρη ανάπτυξη περί το 1% σε ετήσια βάση με πιθανότερο να είναι κάτω από τη μονάδα.
Τούτων μνημονευόμενων δεν βλέπω γιατί φέτος θα πρέπει να δώσουμε βάση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των θεσμών για το πως θα κλείσει το έτος και θα πάει η οικονομία το 2018.

Αμφότεροι είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή μας δουλεύουν...
Καλύτερα να πορευτούμε με γνώμονα τις μετοχές των τραπεζών που δυο χρόνια μετά διαπραγματεύονται κάτω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

2) Θεραπεία σοκ

Καλημέρα σας,

Ήθελα να σας συγχαρώ και να σας πω ότι συμφωνώ πάρα πολύ με το χτεσινό σας άρθρο. Η Ελλάδα χρειάζεται μια θεραπεία σοκ που δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια κρίσης συνεχώς αναβάλλεται.

Για να υπάρχουν πιθανότητες να αλλάξει η νοοτροπία σε αυτήν τη χώρα θα πρέπει να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις για μερικούς μήνες, να αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ από τρόφιμα και πάει λέγοντας.

Οι ξένοι δεν άφησαν αυτό να συμβεί για δικούς τους λόγους και οι Έλληνες πολιτικοί μπροστά σε αυτή την πιθανότητα προτιμούσαν να υπογράψουν οποιοδήποτε μνημόνιο.

Πιστεύω ότι είναι πολύ αργά πλέον να μιλάμε για λύση στην Ελλάδα χωρίς τη χρήση μη συμβατικών μέσων (όπως διαγραφή χρέους, bad bank, κτλ) τις οποίες όμως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν (ακόμα) και φυσικά με επώδυνα ανταλλάγματα.

Νιώθω ότι μόνο μετά από ένα τέτοιο σοκ θα μπορέσω και εγώ να ξαναγίνω αισιόδοξος. Και εύχομαι, για το καλό όλων, να μην αργήσει.

Φιλικά,
Θ.Η.


Κ.Στούπας
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου