Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Κόκκινη γραμμή το QE για την Ελλάδα: Ποσοτική χαλάρωση ή ναυάγιο!

Κόκκινη γραμμή το QE για την Ελλάδα: Ποσοτική χαλάρωση ή ναυάγιο!Η Κυβέρνηση απορρίπτει το Eurogroup και πάει στη Σύνοδο Κορυφής

Σκλήρυνση της Ελληνικής στάσης δείχνει η τελευταία αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, που μιλά για διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίες βγάζουν την κυβέρνηση από το δίλημμα αν θα δεχθεί ή θα απορρίψει τις προτεινόμενες λύσεις στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και μάλιστα προχωρά και χαρακτηρίζει «μη θεσμικό όργανο» το Eurogroup.

Ουσιαστικά αποτελεί αντίδραση στα δημοσιεύματα, κατά τα οποία Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως δεν βλέπει ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κύκλοι του ESM, τους οποίους επικαλείται η Deutsche Welle, ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική του QE, να εγκαταλείψει δηλαδή αυτό τον στόχο!
Οι κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν πως «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα.
Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

ESM: Η Ελλάδα να ξεχάσει προς το παρόν την ποσοτική χαλάρωση

Η Ελλάδα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη λογική του QE, να εγκαταλείψει καταρχήν δηλαδή αυτό τον στόχο, ανέφεραν στη DW κύκλοι του ESM. Διότι μόνον έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup που με τη σειρά της θα δρομολογήσει και την έγκαιρη εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η ρύθμιση του χρέους θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2018, καταλήγουν οι... κύκλοι.

Μπορεί να υπάρξει QE χωρίς βιώσιμο χρέος;

Καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μη επίτευξης συμφωνίας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το κλειδί για να μη ναυαγήσει το επόμενο Eurogroup βρίσκεται πλέον στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η... μανούβρα αυτή πάντως δεν προβλέπεται εύκολη, αφού ο πρόεδρος Ντράγκι, μιλώντας στην αρχή της εβδομάδας ενώπιον της Ευρωβουλής, συνέδεσε σαφώς και κατηγορηματικά την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση με μια καθαρή απόφαση για το Ελληνικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου