Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΑΝΙΚΑΝΟΙ - Όταν χρειάστηκε να κυβερνήσουν, χάος και εικόνα διάλυσης

ΑΝΙΚΑΝΟΙ - Όταν χρειάστηκε να κυβερνήσουν, χάος και εικόνα διάλυσηςΕίναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς έναν τομέα της καθημερινότητας όπου η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να παράξει κάποιο έργο, να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών.
Όπου και αν ασχολήθηκαν, έσπειραν το χάος...

Οι περίοδοι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς έχουν προσφέρει στον πρωθυπουργό το –δήθεν– άλλοθι ότι ασχολούμενος με τα... σπουδαία και τα σοβαρά, δεν μπορεί να σκύψει όσο θα έπρεπε πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας. 
 
Μέχρι που φτάνει κάποια στιγμή που πρέπει να κυβερνήσουν και τότε ξεδιπλώνεται το μπάχαλο σε όλο του το μεγαλείο. Καθώς μία εικόνα διάλυσης επικρατεί παντού. 
 
Μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποτίθεται ότι έστρεψαν πλέον την προσοχή τους στην εσωτερική κατάσταση της χώρας και υποτίθεται ότι θα άρχιζαν να ...κυβερνούν.

Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε, αν υποθέσει κανείς ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την αξιολόγηση και το χρέος, δεν επέτρεπαν μέχρι τότε να ασχοληθεί κανείς με τα όσα συμβαίνουν μέσα στην Χώρα. Και τι συνέβη όταν... άρχισαν να κυβερνούν; Το απόλυτο χάος. Σε σημείο που να φτάνει κανείς να λέει το "Ο Θεός να βάλει το χέρι του". Τέτοια ανικανότητα στους περισσότερους κυβερνητικούς φορείς...

Για όσους το αμφισβητούν αυτό, μια ματιά στην πραγματικότητα και την καθημερινότητα καθιστά σαφές ότι αυτή η διακυβέρνηση, θα μπορούσε να ονομασθεί με ρεαλισμό... χαοτική. Σε όλες τις δράσεις, σε όλες τις πτυχές άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής. Από πού να το πιάσει κανείς... Μόλις ασχολήθηκαν με τα σκουπίδια και τους συμβασιούχους, τα βουνά των απορριμμάτων άρχισαν να συσσωρεύονται στους δρόμους. Μπάχαλο!

Με τον ΕΦΚΑ, η χαοτική και αλλοπρόσαλλη "τιμολόγηση” των οφειλών έχει αρχίσει να τρελαίνει τον κόσμο. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς του ξημερώνει… Τι θα οφείλει και σε ποιο βαθμό φτάνει τελικά η αναδρομικότητα. Με τα τέλη των αυτοκινήτων δε, το αλαλούμ έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς καμία υπηρεσία δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα. Μόνο πρόστιμα ξέρουν να ανακοινώνουν...

Με τις φορολογικές δηλώσεις; Εκεί που είναι το απόλυτο αλαλούμ. Όσοι κάνουν την άσκηση προσομοίωσης και βλέπουν τι θα κληθούν να πληρώσουν αποφεύγουν την υποβολή δήλωσης... όπως ο διάολος το λιβάνι. Με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να δοθεί παράταση η οποία είναι άγνωστο αν θα είναι επαρκής. Γιατί πολλοί δεν θα έχουν να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο. Το χάος λοιπόν βασιλεύει, καθώς η ημερομηνία λήξης των δηλώσεων βρίσκει τεράστιους αριθμούς φορολογούμενων να μην είναι σε θέση να προχωρήσουν τις δηλώσεις τους και να τρομάζουν με τις υποχρεώσεις που φαίνεται να προκύπτουν.

Και το πρόβλημα με το κυβερνητικό μπάχαλο δεν αφορά τον ένα ή τον άλλο υπουργό. 
 
Το χάος εμφανίζεται να προκύπτει από κάθε πλευρά, κάθε ζήτημα αιχμής της μέχρι σήμερα παρουσίας και δράσης της κυβέρνησης. 
 
Από την Παιδεία μέχρι τη διαχείριση του προβλήματος των συμβασιούχων, από την περιβόητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέχρι την έκρυθμη κατάσταση σε ολόκληρες περιοχές της Αθήνας, από τα σκουπίδια μέχρι τα φορολογικά έσοδα.

Αν πράγματι μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο κρατικού χρεοστασίου για μερικά χρόνια, έστω και ιδιαίτερα προβληματική την ένταξή της στο QE και με ανοιχτό το ζήτημα να απαιτηθούν και άλλα μέτρα, και νέο Μνημόνιο στο πλαίσιο της διαχείρισης του Χρέους, τότε σίγουρα κινδυνεύει να διαλυθεί από τη χαοτική και διαλυτική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου