Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Τι εκτιμούν 10 διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα το 2017 - Ο Τσίπρας δεν θα έχει καλό τέλος αν δεν..

Τι εκτιμούν 10 διεθνείς οίκοι για την Ελλάδα το 2017 - Ο Τσίπρας δεν θα έχει καλό τέλος αν δεν...Το 2017 είναι ένα έτος με πλούσια ευρωπαϊκή εκλογική ατζέντα, η οποία δεν αφήνει την ούτως ή άλλως αδύναμη ελληνική κυβέρνηση να "κατεβάσει ρυθμούς" τόσο στη λιτότητα όσο και στις μεταρρυθμίσεις


Ως ένα γόρδιο δεσμό συμφερόντων, ισχύος και αντιπαραθέσεων βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί αναλυτές το ελληνικό ζήτημα, στις εκτιμήσεις τους για το 2017, θεωρώντας ότι για να δοθεί επιτέλους μία λύση στο μακροχρόνιο ελληνικό δράμα θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ως είθισται, κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι ξένοι θεσμικοί αναλυτές δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι αναμένουν για την Ελλάδα το νέο έτος.

Όμως και φέτος, οι εκτιμήσεις μόνο ξεκάθαρες δεν είναι.

Και αυτό διότι όλοι συμφωνούν ότι το πως θα κινηθεί η ελληνική οικονομία εξαρτάται πρωτίστως από την αποφασιστικότητα και τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνηση και δευτερευόντως από τη βούληση, αλλά και τα περιθώρια δράσης, των δανειστών.

Και δυστυχώς, ούτε η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να έχει την... ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής, αλλά ούτε και οι δανειστές έχουν βούληση και περιθώρια να προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα δώσουν τη λύση.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το 2017 είναι ένα έτος με πλούσια ευρωπαϊκή εκλογική ατζέντα, η οποία δεν αφήνει την ούτως ή άλλως αδύναμη ελληνική κυβέρνηση να "κατεβάσει ρυθμούς" τόσο στη λιτότητα όσο και στις μεταρρυθμίσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ξένοι αναλυτές συμφωνούν στα εξής:

1) Η Ελλάδα πρέπει να δράσει άμεσα για να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των δανειστών

2) Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την τροχιά ανάκαμψης που έχει λάβει η οικονομία

3) Οι δανειστές θα πρέπει να επιδείξουν περισσότερη ελαστικότητα με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδος

4) Οι δανειστές θα πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

5) Οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στον αντίποδα τώρα, οι ίδιοι αναλυτές έχουν και σημεία διαφωνίας. Αυτά είναι:

1) Μερίδα των αναλυτών εκτιμά ότι ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα είναι αυξημένος, ενώ άλλοι θεωρούν αυτό το σενάριο απίθανο

2) Αν και δεν έχει εξαλειφτεί ο κίνδυνος του Grexit, μερίδα των αναλυτών τον επαναφέρει ανοιχτά

3) Σύγχυση επικρατεί και με την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ (QE)

Αναλυτικά:

HSBC: Ο Τσίπρας πρέπει να δράσει γρήγορα αν θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων - Απίθανες οι πρόωρες εκλογές

Υψηλό κίνδυνο να καθυστερήσει σημαντικό το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βλέπει η HSBC, η οποία όμως θεωρεί απίθανο το σενάριο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές.

Θα χρειαστεί πολύς κόπος προκειμένου να αποκασταθεί η εμπιστοσύνη αυτή.

Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, κυρίως στο μέτωπο των μέτρων για το 2018, για να καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που τα περιθώρια, λόγω της εκλογικής ατζέντας στην Ευρώπη, είναι πολύ μικρά.

Τα πνεύματα εντάθηκαν, λόγω των εξαγγελιών, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει και πάλι στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων, αναφέρει η HSBC.

Όπως και στο παρελθόν, τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων καθορίζονται από τις λήξεις των ομολόγων.

Και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις πρώτες λήξεις του 2017 τον προσεχή Ιούλιο, όταν και θα πρέπει να καταβάλει 7 δισ. ευρώ σε ομόλογα και επιτόκια.


Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μεταθέτουν διαρκώς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εάν λοιπόν η δεύτερη αξιολόγηση διαρκέσει πολύ και η τρίτη ξεκινήσει αμέσως μετά, τότε τα ελληνικά ομολόγα δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο QE.

Επίσης, οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προφανώς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η HSBC, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι υψίστης σημασίας για χώρες όπως η Γερμανία και Ολλανδία.

Όμως το Ταμείο ζητά να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται στην ελληνική κθβέρνηση και να δοθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με την HSBC η στάση του ΔΝΤ φαίνεται δογματική, καθώς θεωρεί ότι με δεδομένο το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να λάβει εκ των προτέρων μέτρα.


Οι δύο βασικές προτεραιότητες για το ΔΝΤ είναι η πρόληψη των συστημικών κινδύνων και η πληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Και σύμφωνα με την HSBC ο κίνδυνος διάχυσης από την Ελλάδα είναι χαμηλός, ενώ η χώρα δεν έχει πλέον μεγάλα ελλείμματα.

Επιπλέον τα ανοίγματα των διεθνών τραπεζών προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρά (λιγότερα από 50 δισ. ευρώ σύμφωνα με την BIS), και ο κίνδυνος η Ελλάδα να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε διάλυση είναι χαμηλός, τουλάχιστον για τώρα.

Επίσης, δεδομένου του ότι η ευρωζώνη θα κατέχει το 80% του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018, η HSBC βλέπει μικρό κίνδυνο το ΔΝΤ να μην λάβει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει.

Συνολικά, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για το ΔΝΤ να μην εμπλακεί, καταλήγει η HSBC.

JP Morgan: Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, εκλογές με κυβερνητική αλλαγή το 2017 - Θα στηρίξει την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις

Η διαμάχη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές θα επιλυθεί σύντομα, χωρίς να επηρεάσει τη θετική έκβαση της β΄αξιολόγησης, εκτιμά σε έκθεσή της η JP Morgan.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα το 2017, θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.
Πάντως οι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάποια περιθώρια ελιγμών, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα έως τον Νοέμβριο του 2016 ξεπέρασε τον στόχο.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το δημοσιονομικό ρίσκο για το 2017 και 2018 από τις εξαγγελίες Τσίπρα, είναι περιορισμένο.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν και οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης θα συνεχιστούν στις αρχές του 2017.
Παράλληλα, κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Γερμανία έχει απομονωθεί και είναι ο μόνος εκφραστής της σκληρής γραμμής απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τη στάση του ESM, όπου η επιρροή Schaeuble είναι πολύ ισχυρή.

Πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση πιο αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, η JP Morgan εκτιμά ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα η κυβέρνηση Τσίπρα να οδηγήσει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, λόγω του πολιτικού κόστους που θα επιφέρει η εφαρμογή νέων μέτρων.
Ωστόσο οι αναλυτές τονίζουν πως σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμμορφωθεί στις επιταγές των δανειστών, προκειμένου να επιβιώσει, καθώς γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν μια νέα αναταραχή στην Ελλάδα, καθώς η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις το 2017.
Ωστόσο ακόμη και να προκύψουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2017, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν τις αντιμετωπίζει σαν ένα αρνητικό γεγονός.
Όπως εξηγεί, από μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι πιο προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, αν ληφθεί υπόψη το προβάδισμα που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με την JP Morgan, ενδεχομένως να υπάρξει μια αναταραχή στις αγορές βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μακροπρόθεσμα μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θα στηρίξει την ανάπτυξη και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Eurasia: Εκλογές το α' τρίμηνο του 2017 εάν Γερμανία και ΔΝΤ επιμείνουν για νέα μέτρα

Εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2017 «βλέπει» για την Ελλάδα η Eurasia, σε περίπτωση που Γερμανία και ΔΝΤ επιμείνουν για νέα μέτρα λιτότητας.
Όπως δηλώνει o Mujtaba Rahman διευθύνων σύμβουλος της Eurasia, ο παράγοντας που θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο για την πρόωρη προσφυγή των Ελλήνων στις κάλπες είναι το εάν και πόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η Αθήνα.
«Εάν η Γερμανία και το ΔΝΤ συνεχίσουν να πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις αλλά και για φορολογική μεταρρύθμιση -ως αντάλλαγμα για μεσοπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος- είναι πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Αν όχι, δεν αποκλείεται ο Τσίπρας να παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του το 2019» υποστηρίζει ο Rahman.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν μια εύθραυστη πλειοψηφία τριών εδρών στην Βουλή.
Ωστόσο, αυτή η σχέση αποδείχθηκε πιο ανθεκτική απ' ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι παρατηρητές.

Moody's: Credit negative για την ελληνική οικονομία οι καθυστερήσεις στην 2η αξιολόγηση

Credit negative θεωρείται για την ελληνική οικονομία οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Η αύξηση των εντάσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών οδηγεί σε νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρει ο οίκος, γεγονός που είναι πιστωτικά αρνητικό για την οικονομία.
Σύμφωνα με τη Moody's, αν και οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει τη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει οι επενδυτές να λάβουν υπόψιν τους την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Μετά και την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος με τη μορφή έκτακτου επιδόματος στους αδύναμους και παγώματος αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά που δέχονται πιέσεις από το προσφυγικό, υπήρξε αντίδραση από τους πιστωτές να παγώσουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αυτή η κίνηση υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.
Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο για τους ομολογιούχους, αναφέρει η Moody's.

Teneo Intelligence: Η Αθήνα μπορεί να ξαναγίνει θύμα - Νέα μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα μια ανούσια μείωση χρέους

Απογοητευτική είναι η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στοιχηματίσει την αξιοπιστία του στην επίτευξη συμφωνίας για τη μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
«Η Αθήνα θα μπορούσε να καταλήξει να είναι και πάλι το θύμα μιας συμφωνίας μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα μια μάλλον ανούσια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους», λέει ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος σε Teneo Intelligence.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει βασιστεί σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος.
Παρά τις απώλειες από τη συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, τα hedge funds είναι πρόθυμα να εξετάσουν θετικά νέες εκδόσεις ομολόγων, υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, διατηρείται η πολιτική σταθερότητα και το χρέος στην Ελλάδα βαθμολογείται ως βιώσιμη, λέει ο Theo Phanos, ιδρυτής της CapeView Capital .
«Τα hedge funds είναι πιθανό να υποστηρίξουν την έκδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά τους μήνες που θα ακολουθήσουν μια θετική αξιολόγηση της οικονομίας.
Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα γίνουν εκλογές», λέει ο ίδιος.

Peterson Institute: Ο Τσίπρας ακολουθεί επικίνδυνη πολιτική απέναντι στο ΔΝΤ

Για επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα απέναντι στους ευρωπαίους κάνει λόγο o Jacob kirkegaard, αναλυτής του Ινστιτούτου Peterson εκφράζοντας την απορία του για τους υψηλούς τόνους που έχουν υιοθετήσει Αθήνα και δανειστές που απειλούν με εκτροχιασμό τη διαπραγμάτευση.
«Η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ είναι επικίνδυνη, εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάει σε εκλογές».
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν κατανοεί ούτε την αντίδραση των Ευρωπαίων, για τους οποίους όμως σημειώνει ότι δεν πρόκειται να ανησυχήσουν σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
«Είναι περίεργη συγκυρία για κάτι τέτοιο, εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές.
Αν θέλει κάτι τέτοιο, δεν είναι κακή στρατηγική από την πλευρά του να ξεκινήσει καβγά με το ΔΝΤ και τη ευρωζώνη», δήλωσε ο αναλυτής, αναφερόμενος στους υψηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει η Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ευρωζώνης στις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ξοδέψει όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχει όπως θέλει».
Ίσως, συμπλήρωσε, το θέμα είναι το ποιο ποιο ακριβώς είναι το δημοσιονομικό περιθώριο και ποιο το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα. «Το γεγονός ότι η ευρωζώνη λέει προκαταβολικά ότι θα ακυρώσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι να το διερευνήσει προφανώς είναι ένα σημάδι», παρατηρεί και εκτιμά ότι οι ενστάσεις περί ασυμβατότητας των ελληνικών προτάσεων με τις δεσμεύσεις προήλθαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που οδεύουν προς εκλογές.

Brown Brothers Harriman: Ο Τσίπρας δεν θα έχει καλό τέλος, εάν δεν εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική κυβέρνηση κρούει η Brown Brothers Harriman σε σχετική της ανάλυση, στον απόηχο της κόντρας με τους Θεσμούς για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
«Η αποτυχία να εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους, δεν θα τελειώσει καλά για τον Τσιπρα» αναφέρουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τους ίδιους «για να ελαχιστοποιήσει τις εκλογικές απώλειες, υπάρχει κάποια σκέψη ο Τσίπρας να κινηθεί γρήγορα και να χρησιμοποιήσει επιπλέον πλεόνασμα του προϋπολογισμού για να προετοιμαστεί για πρόωρες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι απώλειες θα είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερες με την πάροδο του χρόνου.
Ο Τσίπρας και η Merkel θα συζητήσουν αυτά τα θέματα σήμερα.
Η Μerkel, η οποία διεκδικεί την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία, έχει μικρά περιθώρια ελιγμών».
Πάντως, οι αναλυτές της ΒΒΗ αναφερόμενοι στις εξαγγελίες του κ Τσίπρα για το εφάπαξ βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα από την πλευρά της εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και ο πρωθυπουργός ξόδεψε αμέσως της διαφορά.
«Αυτό ενόχλησε μερικούς από τους δανειστές, αν και η Γαλλία φαίνεται να είναι πιο συγκαταβατική» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Deutsche Bank: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα, λόγω των εκλογών στην Ευρώπη

Η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει εισέλθει επιτέλους μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Μετά την επιστροφή στην ύφεση λόγω της πολιτικής αναταραχής μέσα του 2015, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, εξέλιξη πολύ θετική για το κλείσιμο του έτους, αλλά και την πορεία του 2017.
Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της η Deustche Bank, η οποία όμως δεν λαμβάνει υπόψιν της τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.
Εντούτοις, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι στο βασικό σενάριο αναμένεται μηδενική μεταβολή του ελληνικού ΑΕΠ το 2016 και ανάπτυξη υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2017.
Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η οικονομία είναι ακόμη δύσκολο, λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Η συνάντηση του Δεκεμβρίου του Eurogroup ενέκρινε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Πρώτον, τα εμπόδια για τη δράση της ελληνικής κυβέρνησης, και κυρίως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Δεύτερον, το ΔΝΤ βλέπει ότι οι επιθετικοί δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος δεν είναι εφικτοί / αξιόπιστοι, πιέζοντας είτε για περισσότερα μέτρα είτε για πιο δραστική ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την Deutsche Bank, με το δύσκολο ευρωπαϊκό πολιτικό ημερολόγιο μέχρι το 3ο τρίμηνο 2017, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα πιο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα.



Bank of America Merrill Lynch: Βελτιώνονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Για την Bank of America Merrill Lynch η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 κατά 1,4% (σε πραγματικούς όρους).
Ωστόσο, για τον τραπεζικό κλάδο, κάθε οριακή ανάκαμψη θα αντισταθμιστεί από την πτώση των μεικτών χορηγήσεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η μείωση των NPEs αναμένεται να είναι στα 10 δισ. ευρώ την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 έως και το 2017, ήτοι 4% του τρέχοντος όγκου των τεσσάρων τραπεζών.
Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει μείωση 2% στη χορήγηση των δανείων το 2017 και σταθεροποίηση το 2018-2019.

Citigroup: Ο Τσίπρας αιφνιδίασε τους πιστωτές με τις παροχές στους συνταξιούχους

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τους πιστωτές με τις παροχές στους συνταξιούχους και την αναστολή της προγραμματισμένης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τη Citigroup.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής του ESM, K. Regling τόνισαν την Παρασκευή ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Η Επιτροπή αναμένεται να τα μελετήσει προτού ενεργήσει περαιτέρω, είπε η εκπρόσωπος.
Η ανακοίνωση "θέτει μια σειρά ερωτημάτων" σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018, δήλωσε ο Regling.
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι πολύ περιορισμένες παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων από την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και πάλι, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών να αυξάνεται.
Ωστόσο, τα εμπόδια για τη διενέργεια εκλογών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη δημοτικότητα του, παρατηρεί η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου