Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η "λίστα" και ο δίδυμος εκβιασμός


Τελικά, το μεγάλο όπλο του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως είναι η λίστα. 
Το γεγονός ότι αν αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές, μέχρι τον Μάρτιο αυτές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό. Με αυτή την απειλή - εκβιασμό προσπαθεί να κρατήσει τα... πρόβατα μέσα στο μαντρί. Και να περάσει από τώρα τα πολύ σκληρά νέα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ.

Βέβαια, υπάρχουν και σοβαρές απόψεις συνταγματολόγων που θεωρούν ότι το γεγονός ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν πρόωρες αίρει τη δυνατότητα να "μηδενιστεί" η περίοδος διεξαγωγής εκλογών με λίστα και ότι αυτή μετρούσε από τον Ιανουάριο του 2015 ανελλιπώς.

Ωστόσο, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα εισακουστούν ανάλογες ερμηνείες; Από αυτή τη Βουλή και από αυτόν τον πρόεδρο Δημοκρατίας;

Οπότε ισχύει το ορόσημο του Μαρτίου.

Ακόμα λοιπόν και αν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, 53 ή ό,τι άλλο αντιδρούν στη νέα εξοντωτική συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει ο πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας από τώρα δεσμεύσεις για δυσβάσταχτα μέτρα από το 2018 αν δεν υλοποιηθεί ο πρακτικά αδύνατος στόχος των υψηλών πλεονασμάτων, το γεγονός ότι θα βρεθούν εκτός κοινοβουλίου τους πέφτει αρκετά βαρύ. Καλόμαθε η γριά στα σύκα, λέει ο λαός. Και ως συνήθως, οι λαϊκές ρήσεις επιβεβαιώνονται.

Βεβαίως, για να μην κοροϊδευόμαστε, πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως μέχρι στιγμής προκύπτει, οι εταίροι δεν έχουν καμία όρεξη να μπει σε πολιτικές εξελίξεις η χώρα. Ιδανικά θα ήθελαν να μην ξαναασχοληθούν μαζί μας μέχρι το 2018, μέχρι να ξεμπερδέψουν με τις πολύ σημαντικές κάλπες που θα στηθούν την επόμενη χρονιά σε αρκετές χώρες.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι απειλές του πρωθυπουργού για εκλογές, τις οποίες συντηρεί εμμέσως και ο κ. Τσακαλώτος, έχουν στόχευση και προς τους Ευρωπαίους.

Προφανώς και δεν αγάπησαν ξαφνικά τον κ. Τσίπρα ώστε να ανησυχούν για το αποτέλεσμα της κάλπης. Είναι ωστόσο "κοινό μυστικό" ότι θα προτιμούσαν να λάβει τις σκληρές αποφάσεις μία αριστερόστροφη κυβέρνηση.

Θεωρώντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση θα ενδυθεί και πάλι τον επαναστατικό και αντιδραστικό μανδύα και θα αποτελεί σοβαρό εμπόδιο -ξεσηκώνοντας την κοινωνία- για την μεταρρυθμιστική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης.

Και βέβαια ποντάρουν και στην περαιτέρω φθορά και ξεγύμνωμα μιας "αριστερής" κυβέρνησης που υιοθετεί σφόδρα αντιλαϊκά μέτρα. Ολο και σκληρότερα.

Γι' αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας, ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί παίζει το χαρτί του διπλού εκβιασμού, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα παραμείνει στον αφρό και στην εξουσία.

Αυτός είναι ο πρωταρχικός του στόχος. Για να δούμε...


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου