Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Συγγνώμη, αλλά σε ποια Κούβα αναφέρονται οι εγχώριοι «κομαντάντε»;

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας του 20ού αιώνα, ηγέτη της κουβανικής επανάστασης που έθεσε τέλος στην τυραννία του δικτάτορα Μπατίστα για να επιβάλει μετά το δικό του αυταρχικό καθεστώς (αλλά και για να αποσυρθεί υπέρ του αδελφού του Ραούλ, ο οποίος εξομάλυνε τις σχέσεις του με τον… καπιταλισμό και τις ΗΠΑ), ενεργοποίησε τα… επαναστατικά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ!
Το τι ειπώθηκε, γράφηκε και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λέγεται!
Με πρώτον και καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα (που από τη μια υπογράφει μνημόνια και εκχώρηση
δημοσίου πλούτου και από την άλλη θυμάται την… «παντοτινή νίκη των λαών»!)
Υπονοώντας προφανώς πως μέχρι να νικήσουν οι λαοί, θα… νικάει το κεφάλαιο!
Έγραψε ο κ. Τσίπρας στο twitter: «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών», παραθέτοντας το post του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση «Η ιστορία τον δικαίωσε» και μια κατακόκκινη αφίσα, στην οποία δεσπόζει ο εκλιπών.
 Στο λογαριασμό του στο facebook ο κ. Αλέξης Τσίπρας, έγραψε:
«Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, έγραφε η συγχαρητήρια επιστολή που είχα δεχθεί από τον ιστορικό ηγέτη της παγκόσμιας αριστεράς, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική. Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του. Γι’ αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση. Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών!».
Μάλιστα!
«Ο ‘‘κομαντάντε’’ της κουβανικής επανάστασης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της επαναστατικής έμπνευσης και πράξης», έγραψε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής.
(Ξανα)μάλιστα!
Οπότε, ήλθε και το μήνυμα του Ν. Παππά στο twitter, που χρησιμοποίησε μια ιστορική φράση του Κάστρο:  «Μία επανάσταση δεν είναι εύκολη. Είναι μία μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν». Για να μας πει:   
Τέτοια πράγματα!
Τα «Viva Fidel!», πήραν και έδωσαν!
Και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση Τύπου μας ενημέρωσε πως «με τη δράση του, ο Φιντέλ Κάστρο συμπύκνωσε τη θέληση του Κουβανικού λαού για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Μέχρι το τέλος  της ζωής του, ο Φ. Κάστρο αγωνίστηκε για τις αξίες αυτές, εμπνέοντας με το παράδειγμά του όχι μόνο τον Κουβανικό λαό, αλλά τους λαούς ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, και τελικά τους λαούς του κόσμου, στον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αψηφώντας υπέρτερες δυνάμεις που δυνάστευαν τη χώρα του για δεκαετίες, ο Φ. Κάστρο δίδαξε τι πάει να πει αξιοπρέπεια, αγώνας, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κουράγιο και πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού.  Οι αγώνες του αποτελούν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το άστρο του Φιντέλ Κάστρο θα λάμπει για πάντα»!
Βέβαια! Θυμήθηκαν και τον ιμπεριαλισμό! Και μας είπαν πως η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την ανθρωπότητα είναι οι αγώνες του Φιντέλ! Αυτοί οι αγώνες και κανένας άλλος!
Όπως βλέπετε, οι άνθρωποι παραμένουν εκτός πραγματικότητας! Σε αντίθεση με τους αδελφούς Κάστρο!
Σε αντίθεση με όλα τα μηνύματα, που έλεγαν και κάτι παραπάνω.
Όπως αυτό του Ολάντ, που είπε ότι ο Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση, στις ελπίδες που δημιούργησε και τις διαψεύσεις που προκάλεσε», προσθέτοντας ότι ο εκλιπών υπήρξε «παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας».
Και ο Πούτιν μίλησε για «διακεκριμένο πολιτικό άνδρα», που «θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας».
Μόνο οι δικοί μας ονειρεύονται την Κούβα του Κάστρο του «παλιού καλού καιρού».
Αγνοώντας, βέβαια, όλα όσα έχουν μεσολαβήσει:
-Στις 25 Μαΐου 2013 η κυβέρνηση της Κούβας έδωσε το πράσινο φως στη βρετανική τουριστική εταιρεία Esencia Hotels and Resorts να κατασκευάσει ένα γκολφ κλαμπ πολυτελείας, αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων, που ονομάστηκε «Λέσχη Καρμπονέρα». Μιλάμε για μια έκταση 170 στρεμμάτων στην επαρχία Ματάνσας, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, ένα γήπεδο γκολφ με 18 τρύπες, ένα πολυτελές ξενοδοχείο, 650 διαμερίσματα, ένα εμπορικό κέντρο καθώς επίσης μια λέσχη με γήπεδο τένις, κέντρο σπα και ιστιοπλοΐα. Η άδεια δόθηκε παρότι το γκολφ, θεωρείται από τις κομμουνιστικές αρχές του νησιού, ως «αστικό» άθλημα, και εξ αυτού δεν έχει πολλούς οπαδούς στην Κούβα, όπως σε αντίθεση συμβαίνει, με την πυγμαχία και το μπέιζμπολ.
-Στις 9 Ιανουαρίου 2014 ανακοινώθηκε ότι πλέον θα επιτρέπεται στους οδηγούς ταξί να εργάζονται ως ιδιώτες. Σύμφωνα με την απόφαση, οι κρατικοί οργανισμοί που είχαν στην κατοχή τους τον σχετικό στόλο νοίκιασαν τα αυτοκίνητά τους στους οδηγούς οι οποίοι μέχρι τότε ήταν κρατικοί υπάλληλοι ώστε να σταματήσει η μισθοδοσία τους από το κράτος και αυτομάτως να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι ιδιώτες. Προηγουμένως είχαν απελευθερωθεί οι πωλήσεις αυτοκινήτων.
-Στις 6 Μαρτίου 2014 η Κούβα αποδέχθηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια νέα διμερή πολιτική συμφωνία, ανακοινώνοντας πως προτίθεται να συζητήσει και σχετικά με θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για να βελτιωθεί η σχέση που σύμφωνα με την Αβάνα είχε σημαδευτεί από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών.
-Στις 19 Μαρτίου 2016, η Starwood Hotels & Resorts Worldwide έγινε χθες η πρώτη αμερικανική ξενοδοχειακή εταιρεία που υπέγραψε συμφωνία με την Κούβα μετά την επανάσταση του 1959, καθώς ανακοίνωσε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μία ημέρα πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκεφθεί την Αβάνα. Η συμφωνία της Starwood, στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία Le Meridien, Sheraton, W, Westin, σηματοδότησε την έναρξη της επιστροφής των αμερικανικών πολυεθνικών στο κομμουνιστικό νησί. Η εταιρεία θα διαχειρίζεται δύο ιδιοκτησίες στην Αβάνα ενώ υπέγραψε και μια προκαταρκτική συμφωνία για μια τρίτη.
Συγκεκριμένα θα διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Inglaterra, το οποίο άνοιξε το 1875, διαθέτει 83 δωμάτια στην καρδιά της Αβάνας και θα ενταχθεί στις πολυτελείς ιδιοκτησίες της εταιρείας. Η Starwood θα αναλάβει επίσης το ξενοδοχείο Quinta Avenida, που βρίσκεται επίσης στην πρωτεύουσα. Αυτό θα ανοίξει στα τέλη της χρονιάς με την επωνυμία Sheraton και θα διαθέτει 186 δωμάτια. Ο ξενοδοχειακός όμιλος υπέγραψε εξάλλου μια προκαταρκτική συμφωνία με τις κουβανικές αρχές για το ξενοδοχείο Santa Isabel, που βρίσκεται επίσης στην Αβάνα.
-Στις 21 Μαρτίου 2016 η Western Union, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία μεταφοράς χρημάτων, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επέκταση στην Κούβα. Λίγο νωρίτερα, η Κούβα είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να άρει τον φόρο στα δολάρια μετά τη χαλάρωση των συναλλαγματικών περιορισμών στην οποία προχώρησε η Ουάσιγκτον. Επίσης, η Priceline Group έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρία παροχής διαδικτυακών ταξιδιωτικών υπηρεσιών που έδωσε πρόσβαση στους Αμερικανούς πελάτες της σε δωμάτια κουβανέζικων ξενοδοχείων μέσω της θυγατρικής της, της Booking.com.
-Στις 29 Μαρτίου 2014, το κοινοβούλιο της Κούβας συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και υιοθέτησε ένα νέο νόμο για τις ξένες επενδύσεις, με μεγαλύτερα κίνητρα για ξένες επενδύσεις, καθώς, όπως είχε πει στην αγόρευσή του ο Ραούλ Κάστρο, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για χρήματα. Ο νόμος προέβλεπε κυρίως ένα πολύ ευέλικτο φορολογικό καθεστώς για τις ξένες επιχειρήσεις, παρά το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια σε βάρος της χώρας.
-Στις 15 Απριλίου 2014 το κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας κήρυξε επισήμως αργία τη Μεγάλη Παρασκευή του Καθολικού Πάσχα, ανταποκρινόμενο έτσι σε αίτημα του πάπα. Οι καθολικές λιτανείες απαγορεύθηκαν στην Κούβα το 1961, δύο χρόνια μετά την επικράτηση της Επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο, και η αργία των Χριστουγέννων καταργήθηκε το 1969, στο πλαίσιο ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στο κομμουνιστικό καθεστώς και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Οι λιτανείες και η αργία των Χριστουγέννων επέστρεψαν στην Κούβα μετά την επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ το 1998.
-Στις 9 Ιανουαρίου 2015, ανακοινώθηκε πως κατά το προηγούμενο 48ωρο απελευθερώθηκαν τουλάχιστον 35 πολιτικοί κρατούμενοι. Σύμφωνα με πηγές της κουβανικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή της ιστορικής ανακοίνωσης για την έναρξη διαδικασίας προσέγγισης της Ουάσιγκτον με την Αβάνα, περί τους 100 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονταν στις κουβανικές φυλακές. Όταν ο Ραούλ Κάστρο παρέλαβε από τον αδελφό του Φιντέλ την προεδρία, το 2006, ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 300 (για ό,τι αυτό σημαίνει για τους εγχώριους θαυμαστές του καθεστώτος).
-Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, ΗΠΑ και Κούβα ξανάρχισαν τις ιστορικές συνομιλίες τους, κατά τον δεύτερο γύρο των επίσημων επαφών τους με σκοπό την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και την πλήρη εξομάλυνσή τους έπειτα από πάνω από μισό αιώνα.
-Στις 11 Απριλίου 2015 συναντήθηκαν Ομπάμα και Κάστρο, σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε «ιστορική».
-Στις 19 Απριλίου 2015, διεξήχθησαν στην Κούβα δημοτικές εκλογές με τη συμμετοχή για πρώτη φορά υποψηφίων της αντιπολίτευσης (με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εγχώριους θαυμαστές του παλαιού καθεστώτος).
-Την 1η Ιουλίου 2015, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας.
-Στις 20 Ιουλίου 2015, η κουβανική σημαία κυμάτισε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτώντας την ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσιγκτον.
-Τον ίδιο μήνα, στελέχη εβδομήντα πέντε εταιρειών συνόδευσαν τον υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια κατά την επίσκεψή του στην Κούβα, ενώ στελέχη εκατόν σαράντα εταιρειών συνόδευσαν τον Κάρλο Καλέντα, υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας αρμόδιο για το εμπόριο.
-Στις 14 Αυγούστου 2015 άνοιξε επίσημα η αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα.
-Στις 3 Νοεμβρίου 2015, η Κούβα υπέγραψε συμφωνία τηλεφωνικής περιήγησης με την αμερικανική εταιρεία Sprint.
-Στις 18 Δεκεμβρίου 2015, ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε ενώπιον κυβερνητικών στελεχών και υψηλόβαθμων πολιτικών που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεχίσει να βελτιώνει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
-Στις 17 Απριλίου 2016, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ο Ραούλ Κάστρο τόνισε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα συνεχιστούν. Ο λόγος για τα 313 μέτρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας.
-Στις 2 Μαΐου 2016, η Κούβα υποδέχθηκε το πρώτο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο έπειτα από μισό αιώνα. Η εταιρία Carnival έγινε η πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κούβα, να ταξιδέψει από τη μία χώρα στην άλλη κι ενώ τα ταξίδια είχαν απαγορευτεί μετά την επανάσταση του 1959.
-Στις 21 Αυγούστου 2016, έγινε γνωστό ότι ο αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας συνέχιζε για δεύτερο μήνα την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε με αίτημα να σταματήσουν οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια που υφίστανται οι αντιφρονούντες στην Κούβα.
Κατά τα λοιπά, οι Συριζέοι το βιολί τους: Hasta la Victoria siempre και τα σχετικά…
Εντάξει! Αρκεί να μας πουν σε ποια Κούβα αναφέρονται οι εγχώριοι «κομαντάντε»!

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου