Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Πέφτουν, με ...αισιοδοξία!

Μπορεί η Ελλάδα να αγωνιά για τη διαπραγμάτευση, μπορεί οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές να θεωρούν ότι βρισκόμαστε ως χώρα σε οριακό σημείο, αλλά ο πρωθυπουργός το βράδυ φεύγει για...
την Κούβα προκειμένου να εκπλήρωσε το… επαναστατικό του καθήκον, παρευρισκόμενος στη δημόσια λαϊκή συγκέντρωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο, στην Plaza de la Revolucion (Πλατεία της Επανάστασης) στην Αβάνα. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σιγουριά για το αίσιον της διαπραγμάτευσης ή άγνοια κινδύνου;

Ισως τσάμπα αγωνιούσε «πολλά βαρύς» υπουργός που εκμυστηρευόταν σε πρώην σύντροφο και συνάδελφό του, «καλύτερα μια ηρωική έξοδος τώρα, το πρόγραμμα δεν βγαίνει, έχουμε κουραστεί
με όλο αυτό και αν παραμείνουμε πάμε για συντριβή».

Και δεν είναι ο μόνος.

Η κόπωση που αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα κατά την επίσκεψη Ομπάμα, αποκρυσταλλώνεται και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Οι υπουργοί δεν είναι τόσο εκδηλωτικοί στους δημοσιογράφους όπως ο προαναφερθείς, αλλά δεν υποστηρίζουν με ζέση την συνέχιση της διακυβέρνησης, και δεν εκφράζονται με αισιοδοξία για την αξιολόγηση, διακατεχόμενοι από τον φόβο ότι για να την πετύχουν, θα καταβάλουν το ανάλογο αντίτιμο σε μέτρα.

Αμφίσημη είναι και η θέση των βουλευτών. Υπερπιεσμένοι από ψηφοφορίες που έχουν γίνει εφιάλτης τους, ακροβατούν μεταξύ του «να φύγουμε να τελειώνουμε» και του στοχασμού ότι οι περισσότεροι, μετά την λάμψη δυο χρόνων στη ζωή τους, θα ξαναγυρίσουν στην ανωνυμία, την βιοπάλη και τις μικρομεσαίες αποδοχές τους - η συντριπτική τους πλειοψηφία.

Μπορεί το ενδεχόμενο των εκλογών που πέταξε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός να τροφοδότησε την ειδησεογραφία, ωστόσο η όλη συζήτηση δεν είναι παρά η συνήθης εν Ελλάδι εκλογολογία.

Η κεντρική απόφαση του Μαξίμου - ακόμη τουλάχιστον - είναι προχωράμε ως έχει, εκλογές δεν υπάρχουν στον ορίζοντα.

Στην ίδια κατεύθυνση προγραμματίζει την δράση του και το κόμμα.

Ανευ πυξίδας

Μπορεί να υπάρχει κεντρική απόφαση ως προς το θέμα των εκλογών, ωστόσο δεν υπάρχει σηματωρός για τη διαπραγμάτευση. Η πορεία θα κριθεί από τον κάβο της αξιολόγησης, για την οποία ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είναι ευκολότερη της πρώτης - Κύριος οίδε γιατί το νόμιζε, οι υποχρεώσεις είναι δεδομένες, τα επιπλέον μέτρα που θα ζητηθούν, η παραμονή του ΔΝΤ και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει γι αυτό.

Σε αυτό το κομβικό θέμα, η κυβέρνηση δεν έχει καν ενιαία γραμμή, όπερ σημαίνει ότι μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, ακόμη δεν έχουν κατανοήσει όλοι τις παραμέτρους ισχύος των εμπλεκόμενων δυνάμεων.

Την ώρα ας πούμε που ο κοσμοπολίτης υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου δήλωνε στο Bloomberg για το ΔΝΤ «θέλουμε να μείνει στο πρόγραμμα», Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ότι «η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, χωρίς το ΔΝΤ».

 Οι δύο προσωπικές απόψεις δεν αποτελούν …δύο προσωπικές απόψεις. Αποτελούν μία ... μη άποψη, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τι θέλει, και γι΄ αυτό δεν έχει εξεργαστεί συμπαγή γραμμή δράσης σε βάθος χρόνου. Η στάση της μάλλον παραπέμπει στο βλέποντας και κάνοντας.

Ετσι φτάνουμε και σε εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός για προσφυγή σε εκλογές - ουσιαστικά για απόδραση από τον κυκεώνα στον οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

Η κατάσταση είναι περιπεπλεγμένη ούτως ή άλλως, μια και το κάθε εμπλεκόμενο μέρος έχει διαφορετικές προτάσεις και στο μόνο που συμφωνούν όλοι είναι η λέξη «μεταρρυθμίσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Γερμανοί και οι Βορειοευρωπαίοι θέλουν το Ταμείο στο πρόγραμμα. Η Γερμανία επιπροσθέτως δεν θεωρεί ότι το προέχον είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας.

Τα ταμείο με τη σειρά του θέλει βιώσιμο το χρέος και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Ελλάδα τι θέλει; Τα γνωστά, και ευκόλως προβαλλόμενα και καταγγελλόμενα; Και κούρεμα του χρέους, και ποσοτική χαλάρωση, και καλό θα ήταν να φύγει το ΔΝΤ, και να μην πάρει άλλα μέτρα.

Η εβδομάδα στην οποία διανύουμε είναι ιδιαζόντως σοβαρή, ως προπαρασκευαστική της 5ης Δεκεμβρίου που θα συνέλθει το Eurogroup.

Στις 9.30 το πρωί είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση.

Η αίσθηση που εκπέμπουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, είναι της «συγκρατημένης αισιοδοξίας», όπως μας είπαν.

Δεδομένου ότι μας διαβεβαίωσαν ότι «άλλα μέτρα δεν πρόκειται να παρθούν, το είπε και ο Τσίπρας», δεν αποκλείεται ως το τέλος της εβδομάδας να έχουμε μεταβολή συναισθημάτων σε… συγκρατημένη απαισιοδοξία.
Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου