Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του Gaston Mialaret!



Gaston-Georges Mialaret
10/10/1918-30/01/2016

Έχοντας την τύχη να γνωρίσω τον  Gaston Mialaret ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Caen και έχοντας εκπονήσει μαζί του διδακτορική διατριβή, θεωρώ καθήκον μου να αποχαιρετήσω τον δάσκαλο, τον ερευνητή, τον παιδαγωγό, από τους θεμελιωτές των «επιστημών της αγωγής», αγωνιστή με προοδευτική θωριά της εκπαίδευσης  ως τον θάνατό του.
Γεννημένος το 1918 στο Cahus, δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συνδύασε θεωρητικές και θετικές επιστήμες, πρωτοστάτησε για τη «Νέα Αγωγή».  Στις 30 Ιανουαρίου 2016, με τον θάνατό του, οι «επιστήμες της αγωγής», όπως σημειώνεται σε όλα
τα αφιερώματα στον γαλλόφωνο κόσμο, χάνουν τον πατέρα τους.
Ο Gaston Mialaret συνδύαζε ανοικτό και προοδευτικό πνεύμα, επιστημονική συνέπεια, μεγάλη αυστηρότητα, αλλά ταυτόχρονα συνεχή υποστήριξη σε όσους ευτύχησαν να συνεργαστούν μαζί του.
Χαρακτηριστικό σε όλους μας, το «Βοn, au travail!» και αξιομνημόνευτη η εξοικείωσή του, ακόμη και ως λίγο πριν τον θάνατό του, με τις νέες τεχνολογίες.
Η μόρφωση και η καλλιέργειά του, ο σεβασμός που ενέπνεε, αλλά και που ο ίδιος είχε προς τους άλλους, η αγάπη του προς την εκπαίδευση, η οξυδέρκειά του,  η θέση του ότι κάθε πρόβλημα της εκπαίδευσης πρέπει να εξετάζεται στον ιστορικο-οικονομικό-επιστημονικό-πολιτικό του «μανδύα» καθιστούν τη μνήμη του ανθρώπου και του έργου του παρακαταθήκη για την εκπαίδευση και τις επιστήμες της αγωγής.
Ο ίδιος άλλωστε δεν έπαυε μέχρι τέλους να τεκμηριώνει τον τίτλο του «παιδαγωγού» που τον συντρόφευε όλη του τη ζωή: «Έτσι, εγώ, γέρος πια παιδαγωγός, στο κατώφλι του θανάτου, που αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή για την βελτίωση και την ανάπτυξη της τωρινής εκπαίδευσης, για την επινόηση και εφαρμογή  νέων μεθόδων και παιδαγωγικών τεχνικών, γνωρίζω τις δυσκολίες που υψώνονται στο δρόμο μας και στις ελπίδες μας, τα αδιέξοδα που δημιουργούνται και οι αποτυχίες που προκύπτουν. Όμως, το ιδανικό είναι υπέροχο!» (2010, Πρακτικά 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου Σ.Ε.Π. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).
Ράνυ Χ. Καλούρη
Καθηγήτρια ΑΣΠΑΙΤΕ
Πρόεδρος ΕΛΕΣΥΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου