Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Αυστρία και Βαλκάνια βάζουν την Ελλάδα σε καραντίνα και εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες

Αυστρία και Βαλκάνια βάζουν την Ελλάδα σε καραντίνα και εγκλωβίζουν τους πρόσφυγεςΣτα όρια της έκρηξης βρίσκεται το προσφυγικό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον εγκλωβισμένοι στη χώρα μας από το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, ενώ οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται με ένταση.
Πλέον η προσφυγική κρίση τείνει να λάβει μορφή ανθρωπιστικής, καθώς το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστών εξαντλεί τις αντοχές του.
Οι αρχές της ΠΓΔΜ συνεχίζουν την τακτική της κωλυσιεργίας με αποτέλεσμα η διέλευση Σύρων και
Ιρακινών στην Ειδομένη να γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ ένα μπλόκο είναι πιθανό.
Στην αμφιλεγόμενη διάσκεψη που συγκάλεσε η Βιέννη, αποκλείοντας την Ελλάδα, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα, αποφασίστηκε ουσιαστικά το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.
Στην Αυστρία αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους συμμαχία, εξωθεσμικά από την ΕΕ, ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων με στόχο τη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.
Στη Διάσκεψη που συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.
Οπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.
Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «λήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προσέλθει στη Διάσκεψη κατηγορώντας την Ελλάδαγια έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής και απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Αθηνας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων» υποστήριξε ο Κουρτς.
Ως προς τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι δλωσε την Τετάρτη πως σε τηλεφωνική συνομιλία των Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Νίκο Κοτζιά ο πρώτος επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει ποσόστωση στην επανεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν ανέφερε στους δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι «η επιβολή ποσοστώσεων χωρίς τη συναίνεση του πληθυσμού και σε βάρος του, που ίσως αλλάξει τη ζωή του και των επερχόμενων γενεών, ισοδυναμεί με κατάχρηση» χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ρωτήσει τους ανθρώπους στην Ευρώπη εάν θέλουν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις ή όχι». Αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει ακόμη.
Πάντως η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας μαζί με άλλες ανατολικοευρωπαϊκών χωρών ανήκει ανάμεσα στους πιο ισχυρούς πολέμιους της πρόσφατης απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να επιβάλουν ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε την ίδια στιγμή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στη διάσκεψη στη Βιέννη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ωστόσο ξεκάθαρα από βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με την Αυστρία για το προσφυγικό, προειδοποιώντας ότι «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει».
πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου