Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή στον μεγάλο πατριωτισμό




Ίσως μια από τις σημαντικότερες ομιλίες της θητείας του ως πρόεδρος της NΔ και πρωθυπουργός έκανε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι τέτοιες εκδηλώσεις ουσιαστικά δεν έχουν να προσφέρουν και πολλά στην ανανέωση που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας, εντούτοις ήταν μια καλή ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά να απευθύνει προσκλητήριο συσπείρωσης της πατριωτικής παράταξης απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται. Και που δεν είναι άλλη από το παλαιό ΠΑΣΟΚ που ντύθηκε την προβιά του Αριστερού και του προοδευτικού και πλασάρεται στους πολίτες ως κάτι καινούργιο.
Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε ουσιαστικά δύο μηνύματα:
1.Το πρώτο απευθυνόταν στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της δεξιάς και του κέντρου, τους πραγματικούς πατριώτες αυτής της χώρας που έχουν πληγωθεί από λάθη και παραλείψεις της ΝΔ αλλά που κατά βάθος βλέπουν ότι η παράταξη αυτή ήταν η μόνη ελπίδα για να μην καταρρεύσει η
χώρα και είναι το μοναδικό στήριγμα της Ελλάδας για να σταθεί στα πόδια της ξανά. «Νιώθω τον πατριωτικό ηλεκτρισμό της μεγάλης πολιτικής παράταξης που λέγεται Νέα Δημοκρατία», «γιορτάζουμε 40 χρόνια αγώνων και νιώθω τιμή και συγκίνηση να στέκομαι, σήμερα, εδώ μπροστά σας, όλοι μαζί μία φωνή, μία καρδιά, μία συνείδηση». Οι φράσεις αυτές απευθύνονται στη δεξαμενή της ΝΔ, στους παραδοσιακούς νεοδημοκράτες που δεν έχουν πρόβλημα να τους λένε «συντηρητικούς» αφού αντιπαρατίθενται απέναντι στον πολιτικό αχταρμά του «λεφτά υπάρχουν» και του «Τσοβόλα (ή Αλέξη ανάλογα με την εποχή) δός τα όλα». «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νεοδημοκράτες», είπε ο κ. Σαμαράς θέλοντας να επανασυσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο της ΝΔ που είτε χάθηκε στη λαίλαπα των μνημονίων και δεν ψηφίζει είτε θέλγεται από ακραία και λαϊκίστικα μορφώματα που εμφανίστηκαν και κλέβουν δύναμη από τη δεξιά παράταξη.
2.Το δεύτερο μήνυμα, πιο γενικό, απευθύνονταν σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται σε δίλημμα για το τι πρέπει να στηρίξουν. Αν και δεν ανέφερε καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε σπατάλησε το χρόνο του στον Τσίπρα ήταν εμφανώς επιθετικός. «Σήμερα το να υπονομεύεις την ευρωπαϊκή θέση της χώρας είναι επομένως επικίνδυνο. Το να υπονομεύεις τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι σίγουρα ολέθριο» είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Τους προδίδουν τα γραπτά τους, οι αντιφατικές θέσεις τους κι όσα τους… «ξεφεύγουν» κάθε τόσο τους προδίδουν. Η κακή «ηθοποιία» στην Πολιτική πληρώνεται».
«Φανατίζουν κάποιους, ναι, αλλά τρομάζουν πολύ περισσότερους. Η επιστροφή στο «λεφτά υπάρχουν», τρομάζει, πώς να το κάνουμε; Το «τζάμπα όλα», τρομάζει, πώς να το κάνουμε; Επικίνδυνες υποσχέσεις που οδηγούν σε νέα κολοσσιαία ελλείμματα, τρομάζουν, πώς να το κάνουμε; Παροχές από δανεικά που δεν μπορούν να βρουν, τρομάζουν, πώς να το κάνουμε; Μισόλογα που κρύβουν πίσω τους σχέδια για αληθινή φορολογική επιδρομή, τώρα εμείς που προσπαθούμε να μειώσουμε και θα μειώσουμε σιγά – σιγά τα φορολογικά βάρη, χωρίς όμως να επιστρέψουμε σε ελλείμματα, όλα αυτά και προκαλούν ανησυχία και τρομάζουν. Πώς να το κάνουμε;». Ήταν οι φράσεις εκείνες που δείχνουν ότι όσο πάμε προς εκλογές το δίλημμα που θα τίθεται είναι «ή αυτοί ή εμείς», μια ξεκάθαρη αναβίωση του δίπολου δεξιάς – αριστεράς.
Υπήρχαν, όμως, κι άλλα μηνύματα αλλά και αρκετή δόση αυτοκριτικής στην τόσο σημαντική ομιλία του. Καταρχάς έστειλε μήνυμα «συμφιλίωσης» με τους Καραμανλικούς και έτεινε χείρα συνεργασίας, όχι για χάρη της ΝΔ αλλά για την πατρίδα και μόνο γι’ αυτή. «Οι Έλληνες υποκλίνονται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», είπε και όλοι κατάλαβαν. Αλλά θετικά ήταν τα σχόλια και για την αναφορά του στη στάση του Κώστα Καραμανλή με το σχέδιο Ανάν αλλά και με το μπλόκο στο Σκοπιανό με το Βουκουρέστι.
Η αυτοκριτική για τα δικά του λάθη και της κυβέρνησης ήταν φανερή και ο κ. Σαμαράς θέλησε να τα αφήσει όλα πίσω για ένα νέο ξεκίνημα, τώρα που η Ελλάδα αλλάζει. «Μπορεί να κάναμε και εμείς, πράγματι, λάθη στην πορεία. Μπορεί κι εμείς να μην αντισταθήκαμε έγκαιρα σε όλα όσα οδήγησαν στην κρίση. Αλλά «λεφτά υπάρχουν», εμείς δεν είπαμε ποτέ».
Απευθυνόμενος στον κεντρώο, στον δεξιό πολίτη που πικράθηκε από τη στροφή της ΝΔ στο θέμα του μνημονίου είπε μεταξύ άλλων: «Αλλά τι να την κάνουμε τη «δικαίωση», όταν η χώρα βουλιάζει; Τι να το κάνεις ότι επαληθεύθηκαν οι εκτιμήσεις σου, όταν η Ελλάδα πήγαινε στο γκρεμό; Θα μπορούσα λοιπόν, να παριστάνω κι εγώ το… «δικαιωμένο»! Και να βλέπω τη χώρα να καταρρέει. Δεν το έκανα! Την κρίσιμη στιγμή, προτίμησα να αλλάξω την πορεία της, να αλλάξω τη μοίρα της, αντί να… «δοξαστώ» από την καταστροφή της χώρας μου. Πολλοί μου είπαν τότε, το θυμόσαστε: Αντώνη, πρόσεξε, σου έδωσαν μια χειροβομβίδα, μην σκάσει στα χέρια σου! Το ήξερα! Αλλά την κράτησα. Και την εξουδετέρωσα αυτήν τη χειροβομβίδα! Δεν την άφησα να σκάσει. Κάποιος έπρεπε να το κάνει. Και το κάναμε εμείς…».
Ξεκάθαρη πλέον η θέση του κ. Σαμαρά ότι η χώρα αυτή σώθηκε μόνο επειδή η ΝΔ και ο ίδιος δε λογάριασαν το πολιτικό κόστος.
Η επιστροφή στον μεγάλο πατριωτισμό ήταν συμπερασματικά το κεντρικό σύνθημα του πρωθυπουργού από τη Χαλκιδική και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Διότι είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. «Αν μας λένε συντηρητικούς, το δεχόμαστε. Γιατί θέλουμε να συντηρήσουμε τη Δημοκρατία σε αυτόν τον Τόπο», είπε, θυμίζοντας φράση του Κ. Στεφανόπουλου.
Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη το επόμενο διάστημα θα γίνει μεταξύ δύο κόσμων. Τον κόσμο των πατριωτών που αγαπούν τη χώρα τους, πικραίνονται από τα λάθη αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπουν. Και τον κόσμο που αμφισβητεί την Ελλάδα, την ομαλότητα, τα χριστιανικά ήθη, τα κεκτημένα δεκαετιών.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου