Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ένας διαψεύδει τον άλλο στον ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση στην "απόσυρση" Γ.Δραγασάκη μέσω ISKRA

Απάντηση στον Γιάννη Δραγασάκη και στα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του στη Realnews δίνεται από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη μέσω της ιστοσελίδας Iskra.

Ο αρθρογράφος Ανδρέας Ζαφείρης τονίζει μάλιστα ότι την ιδέα της «απόσυρσης» έχει πρωτοεισάγει στη χώρα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Τόσο η πρόταση Σαχινίδη, όσο και η πρόταση Δραγασάκη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα «αναθέρμανσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας δίνοντας ώθηση στην «οικονομία-ατμομηχανή» της Γερμανίας και σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν χώρες όπως η Ελλάδα. Ειδικά όταν το συγκεκριμένο
σχέδιο, όπως έχει εκπονηθεί, προβλέπει ρητά ότι το «…δημόσιο χρέος δε μπορεί να διαγραφεί. Θα πρέπει να εξυπηρετηθεί πλήρως».

«Η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει τελικά , μια κυβέρνηση με κορμό (ή αυτοδύναμο) το ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί σε έναν πρωτόγνωρα πυκνό πολιτικό χρόνο. Και η εντολή διακυβέρνησης που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι λευκή χρονοεπιταγή, με ορίζοντα τετραετίας.

Μοναδική του δύναμη θα αποτελεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός νέου συσχετισμού δύναμης στη κοινωνία , μέσω της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα. Και η τήρηση των ριζοσπαστικών του δεσμεύσεων αποτελεί μονόδρομο σε αυτή τη κατεύθυνση. Και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και όχι το "πάγωμά" του για εκείνο ή το άλλο χρονικό διάστημα και το "φόρτωμά "του σε ανυποψίαστες μελλοντικές γενιές» τονίζει χαρακτηριστικά ο Α. Ζαφείρης και αφήνει αιχμές για διολίσθηση από τις θέσεις του Συνεδρίου στο συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά , ειδικά το τελευταίο χρόνο, που στελέχη του κόμματος, «προσαρμόζουν» τη συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική με το θέμα του χρέους. « Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο».

Αυτή είναι, η γνωστή σε όλους, θέση του συνεδρίου. Εννοείται ότι κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να διατυπώνει προβληματισμούς και προτάσεις, με την διευκρίνιση ότι αυτές απηχούν προσωπικές απόψεις» αναφέρει.

Αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένουν ότι ο Γιάννης Δραγασάκης ποτέ δεν μίλησε για επιμήκυνση(«άλλωστε ο ίδιος δεν θεωρεί λύση την επιμήκυνση» τονίζουν) και παραθέτουν το απόσπασμα της συνέντευξής του στη Realnews:

- Στελέχη σας, αργά αλλά σταθερά, αφήνουν παράθυρο στο να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες λύσεις για την απομείωση του χρέους, πέραν του κουρέματος. Ένα γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάπτυξη, π.χ., αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση;

-Το ένα δεν αναιρεί την ανάγκη του άλλου. Το πρόβλημα της υπερχρέωσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, είναι ένα ιστορικών διαστάσεων ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αποτελεί εμπόδιο στην ανάκαμψη και μηχανισμό αναδιανομής και διεύρυνσης των ανισοτήτων. Μια ριζική λύση μπορεί να διεκδικηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο επίπεδο αυτό υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών. Αντί για κούρεμα μπορεί να υπάρξει «απόσυρση» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί «παγωμένο» στα πλαίσια της ΕΚΤ. Η εν λόγω πρόταση έχει διατυπωθεί από πολλούς ευρωπαίους οικονομολόγους και επιστημονικά Ιδρύματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την θέση που διατύπωσαν οι γνωστοί οικονομολόγοι Pierre Pâris και Charles Wyplosz. Και η πρόταση αυτή είναι μια από τις πολλές. Είναι αυτονόητο ότι αυτού του είδους ρυθμίσεις μπορούν να υλοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για το λόγο αυτόν έχουμε ήδη προτείνει τη σύγκληση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος. Η τακτική λοιπόν και οι τεχνικές για την απομείωση ή την απόσβεση του συσσωρευμένου χρέους μπορούν να συζητηθούν. Όμως ο στρατηγικός μας στόχος είναι δεδομένος.

Η εξίσωση επιβίωσης του ελληνικού λαού αλλά και συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου δεν επιλύεται αν δεν περιέχει τρία καθοριστικά στοιχεία: α) διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο, β) εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου προκειμένου η μείωση του χρέους να γίνεται μέσω της μεγέθυνσης της οικονομίας και όχι από την άντληση του όποιου εσωτερικού πλεονάσματος και γ) ειδική αναπτυξιακή χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί για επενδύσεις και για να καλυφθεί η τεράστια αποεπένδυση που έχει συντελεστεί.

Αυτή είναι η αφετηρία και ο στρατηγικός στόχος της δικής μας πολιτικής. Και θα εμείνουμε σ’ αυτόν όσος χρόνος κι αν χρειασθεί, όσες δυσκολίες κι αν βρούμε μπροστά μας, διότι είναι χρέος μας απέναντι στις νέες γενιές και το μέλλον της κοινωνίας.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου